Espressoman
Bucuresti
Teoretic da. Practic, am vazut ca mici schimbari de putere pot produce modificari mari la tipul asta de prajitor. As incerca si tipul asta de control, de ce nu? Dar deocamdata vorbesc doar de idee, eu nu am timp nici sa-mi pun propriul prajitor pe picioare :)
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
(20-11-2017, 13:03)csabitec Wrote: (20-11-2017, 12:25)nickso Wrote: Zuper! Pt asta as renunta la baterie 
Dar la ce te ajuta daca stii puterea rez. pe moment, temperatura te intereseaza sau nu?
Indeed...
Espressoman infocat
Oradea
@
nickso: cam asa stau si eu cu timpul liber :)
Din valorile P-I-D, reglezi cat de agresiv sa fie controlul rezistentei de incalzire (sau manual din slidere, daca vrei sa fii foarte agresiv :D ), masurarea puterii nu ma ajuta cu mare lucru.
Diferenta de temperatura ("eroarea") dintre val. masurata si cea tinta, determina cu cat la % PWM sa fie comandat rezistenta, la un moment dat.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
Incet dar sigur, pana acum
avem:
-pistol cu aer cald- dedeman
- shaker 750ml inox de la Myr- barshaker
urmeaza:
- caut o pompa buna intex la 230V de minim 110W, ca sa nu duc lipsa de debit in caz ca urc la 300-350grame- (cu cat pompa e mai puternica, cu atat va sta mai putin in 100%= mai putin zgomot).
- modul wi-fi Csabitec-
- dimmere de la furnizorul propus de Csabitec-
-termocupla pt preluat temperatura in boabe-
Din cate deduc eu, imi mai trebuie cablaje, butoane, la montaj o sa apelez la Nickso pentru ca eu sunt 0 la electronica. O sa bricolez eu un cub (din schela metalica, si acoperit cu lemn subtire/pluta, unde o sa bag pompa si electronica) iar peste acest cub de 30cm o sa vin cu 4 tije cu filet inalte de 1m unde o sa prind rezistenta+ shakerul+ sticla termorezistenta de la french press+ evacuarea (care va fi din teava de aluminiu flexibila, si va fi scoasa pe geamul de la balcon in timpul prajirii).
Am sa prajesc pe un balcon inchis/izolat. Multumesc pentru informatii si pentru piese.
In momentul de fata, ce imi lipseste si nu stiu unde sa gasesc, este french press/sticla lampa globus/petromax cu diametrul interior de 90mm care sa se aseze bine pe shaker. Am gasit una dar are 90mm diametru exterior, e prea mica.
Craiova
Cu 110W de abia am miscat 250g, poti vedea aici cam ce poate:
https://www.youtube.com/watch?v=MrjPdDDbh78
FP de un litru Bohmann, am eu, are 91mm interior.
Reprezentant Barshaker.ro
Oradea
asta ii prea mare?
LINK OLX
--Only God Can Judge Me--
Azi am achitat modulul wi-fi cu acumulator de la colegul Csabi.
Si am luat si 2 dimmere pt 230V pentru a putea controla pompa si rezistenta online de pe calculator, fara butoane/potentiometre sau alte chestii.
Teoretic cand o sa fie gata, o sa pot prajii de la distanta, controland totul de pe calculator.
Inca nu stiu daca pot sa folosesc o suflanta frunze de 2-3kw pe post de pompa sub rezistenta. Nu stiu cum va functiona aceasta suflanta la valori scazute ale voltajului, daca se supraincinge motorul pentru ca e racit cu aer, sau nu stiu. Aveti vreo idee?
Espressoman infocat
SV
(20-11-2017, 23:19)Denis Wrote: Gata, Fane are pompa de 200W intex de 1100l/minut, asa reuseste sa antreneze 333 grame de cafea.
m-ai prins!
in legatura cu pistoalele de aer cald vezi ca sunt unele care au mai multe piese ceramice cand te uiti la ele pe gura tevii. alea nu-s bune. piesele alea ceramice incetinesc aerul care trece prin ele destul de mult ca sa nu-ti mai barboteze boabele. iti trebuie pistol de aer cald la care cand te uiti pe gura tevii sa vezi doar o piesa in cruce de
mica si rezistenta bobinata pe ea. daca ai luat pistol de aer cald de la dedeman marca "Hobbyst" ai cam luat teapa. am luat si eu unul si l-am lasat pistol cu aer cald pe langa casa. la prajit folosesc un pistol luat din Leroy Merlin, marca proprie, dar eu l-am rebobinat pt putere mai mare cu kanthal cumparat de la cei care modeaza tigari electronice.
french press-ul de pe emag pare ok la ochi. cu siguranta n-am cum sa-ti spun.
de kapton tape ai auzit?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Craiova
22-11-2017, 01:11
(Edited 22-11-2017, 01:16 by renatoa.)
Ala de frunze este un pic ireal... aveti idee ce zgomot face, 106dB este nivel sonor de avion cu reactie... credeti ca o sa aveti reproductibilitate fara sa auziti FC ?
Chiar si pompa lui Fane nu stiu cum reuseste sa o amortizeze, am auzit-o in ddman in aer liber, e zgomotoasa... o puteti asculta aici:
https://www.youtube.com/watch?v=21hL1pcq6tc
Espressoman infocat
SV
la mine functioneaza la maximum 40% din putere (dupa roastlogger) si se aude ok FC. de obicei in momentul FC scad cu puterea bine sub 30%, ca dealtfel imi arunca boabele afara.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Kapton tape am, si mai am banda lata de aluminiu cu care pot face imbinarile.
Pompa de saltea face zgomot destul de mare. Am cautat pe yt zgomotul facut de o suflanta de frunze si nu este diferenta asa de colosala. Cred ca si pompa intex face pe putin 95 db zgomot.
Momentan incerc sa fac partea electronica, apoi ma apuc de bricolat. Daca nu functioneaza o sa mai pun intrebari aici. Cu partea cu bobinatul pistolului ca sa-i cresc puterea, eu unul nu ma descurc.....
Espressoman infocat
Oradea
Suflanta de pe olx, e cam exagerat :) .
Cam de 3 ani folosesc o
pompa de saltea de la Lidl pe 12V, da e zgomotos, dar dupa aprox. 70 de ore de functionare, inca mai merge (pompa are numai 70W). Prajesc Etiopia Yrga (boabe mici!!!), 300g in 15minute (timp racire inclus).
Ascultand pe youtube, nu prea ai cum sa compari nivelul de zgomot.
Am vazut la cineva, ca a redus zgomotul, folosind un motor de aspirator, inchis intr-o cutiuta.
Important e, modul (calitatea) de imbinare a motorului cu heatgun + sa reduci cat mai mult obstacolele (
grilajul din heatgun si gaurile din shaker) ce pot influenta debitul de aer la iesire.
Cum a zis si @
Fane, cauta heatgun fara "piese ceramice" in interior (cele ieftine de obicei nu au asa ceva) dar cu putere de min. 2000W.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino
Espressoman infocat
SV
prajitor pe pat de aer cald si silentios e cam contradictie in termeni... pt ca sa poti sa variezi puterea motorului iti trebuie motoare pe perii, care sunt galagioase de felul lor. motorul de la dedeman n-ai sa-l folosesti la toata capacitatea lui. de pe youtube nu prea ai cum sa-ti dai seama cati decibeli de zgomot face. m-am jucat cu mai multe motoare de genul asta, inclusiv cu modelul lui Csaby, mai toate-s tot pe acolo cu zgomotul.
am mai scris aici, dupa ce inveti ce sunet sa urmaresti nu ai probleme prea mari sa-l auzi. e o capacitate a creierului uman de a inzola sunetele care-l intereseaza si a ignora restul. exemplul clasic e cand te duci la cinema si inainte de film toata lumea vorbeste in jur, iar tu n-ai probleme a te intelege cu interlocutorul tau.
E de bine, si daca nu imi dadeati informatiile aici nu cred ca ar fi fost asa de usor de pus la punct prajitorul.
Am citit ca FC se vede inclusiv pe grafic, pe curba de temperatura.
Oricum, ma descurc nu imi fac probleme.
Asadar, am platit si imi ajung piesele de electronica, modulul wi-fi, am platit si dimmerele pt 230V, dupa ce imi ajung sa merg la nickso sa le monteze si sa facem o proba.
Cat despre piese, m-am lamurit, si daca nu erati voi sa-mi atrageti atentia probabil luam piese slabe.
O sa caut pompa intex de 1100l/minut, sau o pompa echivalenta pe 230V.
Pistol am sa merg in leroy merlin sambata sa vad daca gasesc pistol de 2000W fara multe elemente ceramice sa obtureze aerul.
A ajuns si shakerul de la Myr, ii multumesc, o sa-l duc la munca zilele astea sa-i schimb suprafata de gauri cu una cu sita de la french press sau strecurator de ceai din metal.
Pana la finalul lunii am termen sa adun toate piesele, si pana in 5 decembrie am termen sa incep sa prajesc.
Multumesc pentru ajutor.
Craiova
Nu are cum sa se vada, asta e fake news...
Ca arata Artisan acolo zona maro de la 200 grade in sus este fix informativ, depinde enorm de amplasarea senzorului.
Espressoman infocat
SV
ce se vede pe grafic e rezultatul actiunilor tale (scaderea cantitatii de caldura pompate) in momentul in care auzi ca a inceput FC, pt a micsora ROR.
Au ajuns si dimmerele astazi.
Incerc sa-l contactez pe nickso maine pt proba+ conectare dimmere la placa si ce mai trebuie.
Am gasit si pompa intex 1100l/minut la 90 ron noua.
Dupa ce vad ca merge partea electronica, ma apuc de bricolat.
Gata, tocmai ce m-am intors de la Nickso, a conectat electronica, dimmerele, si restul si apoi a facut un test pe Artisan. Merge, l-am instalat si eu acasa, am facut acelasi test si functioneaza.
De joi ma pun pe cumparat pompa de saltea/sau alta metoda, sticla termorezistenta, si incepem bricolajul, saptamana asta cred ca imi fac cubul din cadru otel+ placi de pluta/lemn.
Maine dau o fuga la un magazin de piese electronice, sa cumpar 2 sigurante de 10A (dimmerele vin cu 4 A si nu sunt bune) si sa fac niste racitoare din aluminium pentru dimmere.
Multumesc. Sincer sunt in impas cu sticla de french press, deoarece nu stiu cum o sa o tai si nici nu stiu daca o sa fie suficient de inalta. Mai caut.
Reprezentant Barshaker.ro
Oradea
28-11-2017, 22:57
(Edited 28-11-2017, 22:57 by MyR.)
(28-11-2017, 21:59)Denis Wrote: Sincer sunt in impas cu sticla de french press, deoarece nu stiu cum o sa o tai
https://youtu.be/WxKZ8hhcmvg
--Only God Can Judge Me--
Espressoman infocat
SV
diametrul sa corespunda, ca pt inaltime procedezi ca mine, ii pui pe post de capac o cutie de la illy si se mareste camera de ardere.
cu taiatul e problema. eu am folosit discuri diamantate la viteza redusa montate intr-un soi de dremel mai profi.
Craiova
Am reusit si eu sa tai o sticla de FP cu un proxxon obisnuit, la aproximativ 8.000 RPM.
Discurile sunt ieftine, 4-5$ 10 bucati in olanda, ca astea de aici:
https://www.olx.ro/oferta/trusa-freze-di...90ecf1dd8f
Am avut avantaj ca am avut doua FP, una ajungand sparta din transport si fiind inlocuita gratis de vanzator.
E treaba de rabdare mai curand decat orice, daca simti ca ai obosit faci pauza.
Si totul sub apa, cu praful de sticla nu e de jucat...
Ok, am si dremell, totusi voiam sa ma asigur ca nu exista o varianta mai buna pt sticla, sticla de french press pe langa ca e subtire, e si mica ca inaltime, am cautat o vreme sticla de la felinare, insa nu am gasit pe diametru potrivit, doar mici.
O sa iau de la emag un FP de 1 litru, ca stiu ca se potriveste (thx renatoa) si o sa incerc sa-l tai cu dremelul cu 1 disc diamantat.
Espressoman infocat
SV
la viteza mica si il tot invarti, nu stai mult pe un loc ca sa nu apuce sa se infierbante f. tare pe o portiune mica.
Craiova
(29-11-2017, 09:31)Denis Wrote: Ok, am si dremell, totusi voiam sa ma asigur ca nu exista o varianta mai buna pt sticla, sticla de french press pe langa ca e subtire, e si mica ca inaltime, am cautat o vreme sticla de la felinare, insa nu am gasit pe diametru potrivit, doar mici.
O sa iau de la emag un FP de 1 litru, ca stiu ca se potriveste (thx renatoa) si o sa incerc sa-l tai cu dremelul cu 1 disc diamantat.
Vad la emag doua Bohmann de 1 litru, la preturi diferite, asa ca sper sa nu ai surprize... :s
Eu l-am luat de la ymart.ro, si nu il mai vad in oferta
exact pe cel luat de mine...
Ti-as sugera un test inainte sa cumperi sticla... fa un cilindru de plastic (dintr-un PET), lipit cu scotch pe capacul de shaker si vezi daca pompa este capabila sa miste boabele rezonabil. 9 cm imi suna a diametru maricel... :s
Renatoa, nu prea am timp de teste. zi cum te scap de sticla de french press?
Craiova
De fapt nici nu mai am ce sa iti trimit, una cum ziceam a fost sparta si am facut scoala de taiat pe ea, cealalta este in uz acum.
Chiar daca as avea... in loc sa stai dupa mine sa pun la posta, care pana luni nu merge, du-te maine la fata locului si le vezi si le masori in persoana.
Espressoman infocat
Oradea
Eu am folosit
aceste componente.
French Press:
Yi Tian - 600ml - Selgros
Shaker 1 capac: Model 555 - 500ml - Carrefour
Shaker 2 pahar: Excellent Houseware - 500ml - Selgros
Am combinat cele 2 shakere (capac + pahar) si am facut cu dremmel mai multe taieturi (aripioare) pe margini, care au rolul de a tine sticla, fara sa fortez interiorul (
sa nu patiti cum am patit si eu).
Craiova
Adica un "first crack" prematur si viguros :)