Welcome Back Log In Create Account

Prăjitor homemade, cu pat de aer cald

Prăjirea cu aer cald e tricky. Chiar daca elimini toate sursele de dezechilibru, șansele să ai doua șarje identice nu sunt grozave.

Seamănă cu espresoarele SBDU, poți obține rezultate memorabile dar de multe ori un shot nu seamănă cu precedentul.

Reply
E tricky cand aerul mai are in grija inca o sarcina: sa faca sa danseze boabele... aia nu o face consistent.
Cand insa boabele sunt miscate mecanic, si treaba aerului e doar sa dea caldura, rezultatele sunt al naibii de reproductibile... 
Eu prajesc in sezonul asta cu deichman si daca o fac la 25 grade ambiant, conteaza asta! atunci FC-ul este strict dependent de putere in limitele a 30 secunde: cu 58% am FC la 10:30 ... 64% am la 7:30, fiecare % la putere misca FC cu 30 secunde, cu o precizie de nici nu mai urmaresc ce se intampla in timpul prajirii.

Reply
(28-07-2019, 14:08)dev Wrote: Prăjirea cu aer cald e tricky. Chiar daca elimini toate sursele de dezechilibru, șansele să ai doua șarje identice nu sunt grozave.

Seamănă cu espresoarele SBDU, poți obține rezultate memorabile dar de multe ori un shot nu seamănă cu precedentul.

Eu pe popper prăjesc într-o singura sesiune pana la 2kg ,iar pentru aceeași cafea am 1C la diferența de max 5 sec între sarje de 200g.

E foarte reproductibil cu condiția sa nu ți se schimbe temperatura ambientala, dau dacă prajesti afara, sa nu bata vântul foarte tare. 

Dacă ce spui tu ar fi fost adevărat, atunci prajtiarele artisan nu ar mai avut succesul pe care îl au.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Eu nu stiu un prajitor care prajeste cu fluid bed... Cel putin unul de la care as cumpara cafea. 

Nu comentez ce face un popper fiindca am o banuiala ca toate dau cu peste 300 de grade in boabe. 

Discutia e oricum la nivel teoretic fiindca calitatea boabelor verzi influenteaza majoritar rezultatul.

Reply
Faptul ca niciun prajitor nu foloseste si nici nu va folosi un fluid bed pentru prajire, nu are legatura cu repetabilitatea intre sarje sau cu calitatea prajirii, ci cu eficienta si scalabilitatea. Ca sa prajesti 5, 10, 15kg (nu mai vorbesc de mai mult) o data, ai nevoie de motor cu reactie :) ca sa le agiti, si probabil de peste 15kW energie termica. In acest scenariu s-ar putea sa fie costurile cu productia mult prea mari ca sa merite folosirea unui astfel de aparat.

Legat de temperatura, desi nu ai folosit vreodata un popper, ai mai mentionat ca da cu peste 300 de grade in boabe. Poate daca nu exista variator de tensiune pe rezistenta... altfel, nu se ajunge la astfel de temperaturi. Crede-ma ca am facut suficiente masuratori si nu am ajuns la astfel de valori.

Cat despre calitatea boabelor, asta e valabila pe orice cuptor.

Reply
Masuratorile nu spun totul... si pot sa fie eronate fara sa ne dam seama.
Dev are dreptate ca in poppere se da cu prea mult in boabe, pentru ca altfel nu ai avea FC in 10 minute, la volumul ala de aer, si cate boabe se indeasa in ele. Pur si simplu nu te lasa termodinamica, oricum ai suci-o.
Energia calorica este in masa de aer, si daca e sa ne luam dupa regula empirica de 6l pentru un kg, stabilita de mult timp la prajitoarele cu tambur comerciale, intr-un recipient de 1 litru nu pot praji mai mult de 160 grame. Decat daca maresti temperatura aerului peste limitele la care celuloza din boabe se face ...

Pe Artisan 3 prajesc unii dn Brasov, de care e adevarat ca nu se prea vorbeste pe aici, dar nu cred ca din lipsa de calitate... trebuie eforturi mari sa ajungi ... "in gura lumii" :D

Reply
Mai precis cum măsurătorile nu spun totul? Daca folosești un termometru la fantele de la popper și nu ai nicăieri 300 de grade, cu boabe în camera de ardere, cum poți susține ca nu e asa? 

Dacă teoria nu da cu practica, poate e nevoie sa te regândim teoria? Sau poate îți scapa ceva...

Reply
masuratorile sunt elocvente pe acelasi aparat. te ajuta sa obtii prajiri repetabile. intre aparate si mai ales intre tipuri constructive diferite sunt mai spre informative. my two cents.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(28-07-2019, 19:11)Laddu Wrote: Mai precis cum măsurătorile nu spun totul? Daca folosești un termometru la fantele de la popper și nu ai nicăieri 300 de grade, cu boabe în camera de ardere, cum poți susține ca nu e asa? 

Dacă teoria nu da cu practica, poate e nevoie sa te regândim teoria? Sau poate îți scapa ceva...

Junctiunea goala expusa intr-un jet de aer nu masoara cu acuratete temperatura reala a gazului.
De asta exista zeci de modele de teci pentru termocouple, pentru adaptarea la diverse medii.
In plus, daca masori inainte de fanta, uiti un principiu important al fizicii ... PV = nRT, ecuatia generala a gazelor... cum aerul trece prin fante sub presiune, temperatura inainte de fanta nu are cum sa fie aceeasi cu cea de dupa fanta... asta ca idee de cum poti masura eronat o temperatura.

Nu e asa neagra sa aiba 300, sa nu fie mult mai multa...am TC4'izat un Gene, daca iti zic ca aerul are 330-360 grade inainte de placa perforata prin care intra in cilindru, o sa le plangi de mila posesorilor de Gene ?
Sau la Roestmeister, daca aerul nu iese din hotgun macar cu 300 grade, nu ai FC la 10 minute nici cu 100 grame de boabe. Dar din 300 la iesirea din hotgun se pierd 30-50 grade pe drum pana la masa de boabe din tambur.

Dar regula de 1/6 e clara, o gasesti in toate topicele de drum roaster build from the scratch.
Este si o dimensiune etalon pentru tamburul de 1 kg, adica 6 litri: 20 cm (8") diametru cu 20 cm lungime = 6.3L
Posibil motiv ca regula sa nu se aplice la FB pentru ca aerul trece cu alta viteza, deci circula o cantitate de caldura mai mare decat la tambur prin volumul ala mic la camerei de ardere. E discutabil totusi cat de bine o absorb boabele, fata de un flux de aer mai potolit...  Confused

Reply
Pot să confirm practic ceea ce a explicat Renato, în cazul fluid bed-ului cu sticla de French press de 1 litru, pentru 200 de grame se trece de 270 de grade. De asta prăjesc 167 de grame și mențin ET-ul sub 260 de grade.

Reply
Nu am măsurat doar cu termocupla fara teacă, ci și cu teaca dar și cu alt termometru, atât înainte de fanta, cât și după, precum și deasupra camerei de prăjire.

Având 2 termocuple in timpul prajirii, una înainte de fanta și una deasupra boabelor, pot estima destul de bine temperatura aerului. Nu depășește niciodată 240 de grade. 

@dev deci in cazul unui popper măsurătoare e greșită, dar la felinarul de care zici, unde proba ET e pusa între rezistenta și boabe, pe la mijlocul traseului, măsurătoarea e corecta? 

Nu iau apărarea vreunei metode de prăjire, nu asta e ideea, doar ca vehiculati teorii fără sa fie susținute de experimente concrete.

Reply
Eu masor între rezistență și boabe, într-un loc unde nu e restricționat fluxul de aer.

Cred că cine a lucrat cu fluid bed si a măsurat ET, a ajuns la valori similare.

Toate metodele diy au limitări, important e să le cunoști și să le accepți apriori.

Reply
Nu cred ca acel "diy" este corect pus acolo... nu cred ca un SR sau mai ales un Nesco prajesc mai corect decat un FB facut in casa, doar pentru ca sunt facute de o firma si comercializate...
Nu mai zic de Gene sau alte scorneli care isi zic prajitoare cu tambur, fara nici o legatura cu cele reale, decat forma.

Reply
gene are tambur, dar principiul de prajire e destul de diferit de ce se numeste in general prajitor cu tambur. asta nu insemna ca-i un prajitor rau, dar incadrarea lui la "cu tambur" e cam fortata.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
@Fane după trecerea la Huky ai simțit o îmbunătățire semnificativa a gustului mulțumită unei prăjiri mai bune? Ai avut sau ai ocazia sa prajesti aceeași cafea pe felinar și pe Huky?

Reply
Gene era pomenit in contextul prajitoare "de firma", care ar fi mai bune decat cele diy.
L-am alaturat in mod nefericit cu cele asa zise tambur, este un prajitor cu aer cald cu agitare mecanica, la fel ca dieckmann, sau cele facute din masina de paine si hotgun.

Reply
(29-07-2019, 08:32)Laddu Wrote: @Fane după trecerea la Huky ai simțit o îmbunătățire semnificativa a gustului mulțumită unei prăjiri mai bune? Ai avut sau ai ocazia sa prajesti aceeași cafea pe felinar și pe Huky?

am mai scris aici, la "felinar" aveam un usor gust de ars de care nu prea puteam scapa. ori erau cam subdezvoltate pt gustul meu ori ma lipeam de gustul asta. cred totusi ca era din cauza sarjei mari pe care o prajeam intr-o tura, asa cum a sugerat dev si renatoa. 330gr si trebuia sa dau in boabe cu aer la 280 grade dupa cum indica tc4-ule meu. la 270 era FC-ul cam anemic. acu mi-e cam lene sa-l pun din nou in functiune sa fac comparatii cu sarje mai mici. daca-mi trece am sa fac zilele urmatoare o proba cu o sarja de 200. Smile

Reply
Ai uitat sa precizezi că ai rebobinat rezistenta, având undeva la 2kw fata de aproximativ 1kw, cea stoc. [emoji3]

Dar chiar și așa e greu de lucrat cu 300+g și o singura pompă.

Eu sunt foarte mulțumit de rezultate și nu aș face upgrade fără un upgrade semnificativ la cafea verde.

Reply
Un prajitor interesant, mai ales cum se face drop-ul de la 4:40

Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Din pacate, nu avem cultura "bake-a-round" in Europa, asa ca sticla necesara este mai greu de procurat pentru a aborda acest gen pe prajitoare.
Daca as avea sticla probabil as incerca mai curand pe cel al lui oldhearhead, patriarhul pe stilul asta de constructie.

Drop-ul la 4:40 nu il consider o virtute, cam asa face orice popcorn nemodat, si rezultatul e cam ... care este.

O constructie care iese cu siguranta din tipare in domeniul asta este prajitorul lui CK:
https://forum.homeroasters.org/forum/vie...ad_id=5742
Care ar fi abordabil, foloseste o sticla de la ikea, care o putem procura si noi, si care, un aspect interesant, are by-design palnia de curgere a boabelor catre gura suflantei, nu mai e nevoie de capac de shaker ;)
https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90279719/

Reply
bine ai revenit, csaby!

separatorul ala centrifugal de la prajitorul lui CK e simpatic, dar nu-i chiar un must have.

Reply
(14-01-2020, 12:02)Fane Wrote: bine ai revenit, csaby!

separatorul ala centrifugal de la prajitorul lui CK e simpatic, dar nu-i chiar un must have.

Ba as zice ca da... nu pentru ca eu i-am dat idea, si ca folosesc si eu asa ceva la al meu non-FB... :P
Ci pentru ca este destul de ieftin, arata cool si asigura o separare mai curata decat ceva bazat pe site.

Chiar pentru abordarile actuale de FB cu tub de sticla, fara ciclon, as inlocui separarea plevei cum se face majoritar acum folosind o sita, cu una genul folosit la aspiratoarele de cenusa, tot centrifugala, ca si la ciclon, dar un pic diferita, cautati dupa "Thien baffle"  ca sa gasiti principiul si ideea constructiva.

Reply
de unde-i luata chestia care face ciclonul? rezista ok la temperatura?

Reply
Mersi Fane,
Interesant ce face CK :D 
https://youtu.be/CJDdyqYAeJE

Ce foloseste pentru etansarea sticlelor?
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
@Fane: fiind turnata din aliaj... as zice ca rezista... nu puneam plastic pe evacuare aer la 200 grade...  Smile

https://www.aliexpress.com/item/32846450559.html
sau eBay

De acord ca abordarea lui CK e un pic extravaganta, de a folosi doua astfel de piese, din care una doar de fason, ca sa ii taie partea de sus ca sa ii serveasca pe post de capac la camera de prajire... dar l-a scutit de o munca de a face cumva un capac care sa arate bine si simetric... Smile

(14-01-2020, 13:28)csabitec Wrote: Ce foloseste pentru etansarea sticlelor?

Ce este verde, atat jos cat si sus, sunt mulaje de silicon.
A postat pe HR toata constructia, cine e interesat are si matritza sa isi toarne singur mulajul.

Reply
Dupa un popcorn roaster si un correto roaster a venit momentul unui fluid bed roaster.

suflanta de aer este o pompa intex de 1100l/min cum au mai folosit si alti colegi, am facut o proba si agita cu success 330 gr de cafea verde
elementul de incalzire este dintr-un pistol cu aer cald de 2000W - https://www.leroymerlin.ro/products/unel...ctyl/27181

peste elementul de incalzire am montat un capac de shaker.

Prima data am vrut sa folosesc sticla de la un french press, dar dupa aia am gasit asta in magazin: https://www.leroymerlin.ro/products/orga...erde/41948

Si am cateva nedumeriri daca este potrivita sau nu, temerea cea mai mare este evident spargerea sticlei din cauza caldurii.

Am folosit metoda cu sfoara imbibata in acetona pentru a taia fundul sticlei. ca masura de siguranta am folosit un diamant pentru a favoriza locul unde va crapa sticla, si dupa ce i-am dat foc, la aprox 30 sec, sticla a crapat frumos, dar nu in locul unde marcasem eu, ci undeva mai aproape de fundul sticlei

Intrebare, avand in vedere ca este o sticla pentru depozitare care sunt sansele sa crape la temperatura?

Mi-a placut mult sticla asta, mai ales pentru ca se potriveste perfect ca si diametru pentru elementele de imbinare intre sticla si elementul e incalzire (elementul de imbinare este partea metalica in care sta rezistenta de incalzire din aparatul de facut popcorn)

Vreau sa folosesc un silicon rezistent la temperatura pentru a etansa (si fixa) legatura intre sticla si elementul metalic, din ce stiu, silicoanele acestea se vor intari la ceva timp dupa aplicare, asta e un lucru bun? am impresia ca sticla nu ar trebui sa fie bagata in acel silicon, pt ca la caldura mare, banuiesc ca sticla are tendinta de a se dilata putin, si fiind prinsa in siliconul intarit, se poate sparge, pareri?

Revin deseara cu ceva poze
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI

Reply
Motivul pentru care se foloseste sticla de french press este pentru ca a fost verificata practic de mai multi colegi. Foloseste banda kapton la imbinari dar e bine sa nu fie chiar "la fix" imbinarile fiindca se dilata in timpul prajirii. 

Rezistenta "mare" din acel pistol este de cel mult 1500W ceea ce iti va permite sa prajesti, in timp rezonabil si fara temperaturi exagerate peste boabe, in jur de 200g. Eu am folosit 167g ca sa nu depasesc 260 de grade inainte de boabe.

Reply
Daca vreti sticla buna de prajit fara complicatiile taierii, cautati sticla de lampa cu gaz, gasiti si mai ieftin decat in exemplul care vi-l dau mai jos, ca alt link nu am:

https://www.germanelectronics.ro/timp-li...80474.html

Sunt 20-30 lei prin targ.
Da, a fost testata de "colegi" :) tine la temperatura, flacara dintr-o lampa este mult mai fierbinte de maxim 270 grade cat pompam noi.

Reply
(16-01-2020, 11:28)renatoa Wrote: gasiti si mai ieftin decat in exemplul care vi-l dau mai jos, ca alt link nu am:

Aici (https://www.casaidea.ro/cilindu-de-sticl...-2765.html) am gasit cel mai ieftin 5.95 ron bucata. Din pacate aveau doar 2 bucati pe stoc, si le-am luat ambele. Poate mai aduc.
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI

Reply
silicon bicomponent care se preteaza f. bine la ce vreti voi, e scump, dar e cel mai ieftin care l-am gasit:

https://www.poka.ro/laborator/tipare-tur...-1kga-1kgb

e lichid, are consistenta smantanii,  se poate turna in forme, dupa ce se intareste are consistenta unui cauciuc moale. in mod normal toti siliconii rezista la peste 300 grade, n-ar trebui sa fie problema cu temperatura.

ar mai fi asta daca credeti ca va ajunge cantitatea:

https://www.distridentplus.ro/transparen...ption=true

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)