Espressoman infocat
Posts: 996
Joined: Dec 2015
Bucuresti
Pentru că simplu și pentru că bunicuță, șarjă prăjită la tigaie.
Acum câteva zile am întâlnit o bunicuță cu zeci de ani de experiență la prăjit cafea la cratiță. Chiar dacă am fost sceptic la început, entuziasmul cu care îmi povestea despre modul de procurare al cafelei verzi în perioada comunistă și rezultatele pe care le poți obține controlând in totalitate procesul prăjirii m-au făcut să arunc o sarja de 250 grame în cratiță. A ieși ce vedeți. Am oprit prăjirea in timpul celui de-al doilea crack, spre final. Primul a fost cam rapid, după 6 minute, (flacara trebuia redusă mai mult), al doilea la min 10. (am redus flacara in timpul prăjirii, ceea ce am înțeles că nu se face). Am oprit după 13 minute. Exista boabe intens prăjite și altele mai puțin. Mi-a spus că ăsta e un lucru normal și că defapt îmbunătățește aroma. Ce o fi ieșit văd eu peste 3-4 zile.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
@prajitoria-buimac.ro
Posts: 443
Joined: Feb 2015
@Buimac
Nici una din boabele de mai sus nu au ajuns in SC
, probabil datorita densitatilor diferite sau a aplicarii inegale a caldurii ai avut doar un FC intrerupt.
La Pavoni, Mazzer
Espressoman infocat
Posts: 996
Joined: Dec 2015
Bucuresti
29-01-2017, 18:18
(This post was last modified: 29-01-2017, 18:33 by mihneasusan.)
In plus, m-a întrebat ce e crack-ul și mi-a spus că nu și-a bătut niciodată capul cu minutul la care pocnesc boabele prima dată. Totul e ca tigaia sa fie bine încinsă și flacăra să fie medie.
(29-01-2017, 18:17)bubucalu Wrote: Nici una din boabele de mai sus nu au ajuns in SC , probabil datorita densitatilor diferite sau a aplicarii inegale a caldurii ai avut doar un FC intrerupt.
Posibil, am redus gazul. Era cam mare flacara și m-am speriat. Posibil sa fi frânt primul crack care a repornit pe la min 10. Cum ti-ai dat seama de lipsa celui de-al doilea crack? După culoare? Nici eu nu am putut face legătura între culoarea boabelor și second crack. Cel mai sigur am avut un first crack întrerupt.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
@prajitoria-buimac.ro
Posts: 443
Joined: Feb 2015
@Buimac
Ar trebui sa ai urme de explozie violenta, crapaturi adanci la capete si chiar bucati dislocate din suprafata bobului, mai mult, inainte de SC bobul elibereaza uleiuri care raman la vedere daca nu mergi cu SC pana aproape de carbonizare.
Am avut rezultate frumoase cu FC evident si prajire uniforma utilizand un ibric pe care l-am invartit constant deasupra flacarii. Daca nu cantitatea produsa prin prajire te intereseaza, prajirea la ibric poate fi educativa in aceeasi masura.
La Pavoni, Mazzer
Espressoman infocat
Posts: 996
Joined: Dec 2015
Bucuresti
29-01-2017, 18:42
(This post was last modified: 29-01-2017, 18:45 by mihneasusan.)
(29-01-2017, 18:35)bubucalu Wrote: Ar trebui sa ai urme de explozie violenta, crapaturi adanci la capete si chiar bucati dislocate din suprafata bobului, mai mult, inainte de SC bobul elibereaza uleiuri care raman la vedere daca nu mergi cu SC pana aproape de carbonizare.
Am avut rezultate frumoase cu FC evident si prajire uniforma utilizand un ibric pe care l-am invartit constant deasupra flacarii. Daca nu cantitatea produsa prin prajire te intereseaza, prajirea la ibric poate fi educativa in aceeasi masura.
Am înțeles. Mulțumesc. O fac numai din perspectiva comparației cu prăjirea la Delimano care mi se pare, așa cum mulți sustin dealtfel, mai mult o coacere, fara prea mult fum dar și fără mari diferențe de nuanțe intre cafele diferite. Și mereu acidă. Câteodată acră rău.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
Espressoman infocat
Posts: 996
Joined: Dec 2015
Bucuresti
Am citit un post al unui prăjitor consacrat. Spunea pe scurt că nici nu gusta cafeaua prăjită mai light decât după a zecea zi. Am avut o sarja uitată mai mult în dulap pentru că era muuuult prea acidă. Am deschis-o azi, să văd dacă e valabil ceea ce am citit. Ei da, gustul era cu totul altul. Cafeaua light consumata la 24 -48 ore de la prajire este un joc extrem.
Șarja de la tigaie am gustat-o și e simpatica. Seamănă cu cafeaua din comerț, numai că are mai mult spice. Poate de la boabele prinse mai tare de flacără. Oricum, excelentă în latteuri.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.864
Joined: Feb 2015
Craiova
Ciudate gusturi... eu joc sportul asta extrem permanent... e adevarat ca pe brew, unde lucrurile stau un pic pe dos... degustarea de a doua zi este cea mai apreciata
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.864
Joined: Feb 2015
Craiova
O forma extrema de prajire... la oala... dar intr-un mod care mi se face rau numai privind...
https://www.youtube.com/watch?v=XyriYOexQtE
Espressoman infocat
Posts: 1.651
Joined: Mar 2012
SV
uhhhh!
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Crem One LFPP, e37s
Posts: 682
Joined: Jan 2015
Sibiu
04-03-2017, 08:14
(This post was last modified: 04-03-2017, 08:16 by bogy.)
Probabil despre asta e vorba
si uleiul e de la cartofii prajiti.
:)
Posts: 458
Joined: Mar 2012
Voluntari
+1
Brewtus, Honne, Mazzer Major, Kinu M47 Classic
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
(03-03-2017, 17:06)renatoa Wrote: O forma extrema de prajire... la oala... dar intr-un mod care mi se face rau numai privind...
https://www.youtube.com/watch?v=XyriYOexQtE
Oare la oala de noapte iese Kopi Luwak?
[Image: ae.gif]
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
Posts: 996
Joined: Dec 2015
Bucuresti
Apropo de cafele cu arome, o bătrânică care îmi povestea despre prăjirea la tigaie mi-a spus cum aromatiza ea cafeaua. La răcire dădea pufuri cu coniac franțuzesc peste boabele încinse. Sunt tentat sa încerc și eu, dar cu Milcov ceva că Curvoisier nu am in casă
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
Espressoman infocat
Posts: 1.651
Joined: Mar 2012
SV
E posibil sa nu iasa ceva rau, dar noi aici ne propunem sa lasam cafeaua cu aroma de cafea si sa servim coniacul alaturi. In pahar incalzit.
Plus ca daca deschidem usa asta pe ea ar putea intra si dr Oetker.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman traditionalist
Posts: 3.828
Joined: Oct 2016
ro
@Fane
- Ce bine zici si ce aplicatie voi face dupa masa in acest sens...
[Image: biggrin.gif] ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101
Espressoman infocat
Posts: 1.651
Joined: Mar 2012
SV
Am observat ca apreciezi coniacurile bune.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman pasionat
Posts: 58
Joined: Oct 2016
Iasi
(03-03-2017, 17:06)renatoa Wrote: O forma extrema de prajire... la oala... dar intr-un mod care mi se face rau numai privind...
https://www.youtube.com/watch?v=XyriYOexQtE
Ah, oribil...! zici ca fierbe fasole (mai degraba cartofi prajiti la fiteuza, sau altceva) in mod neconventional... sper pentru sanatatea lui ca foloseste ulei nehidrogenat, ca in ziua de azi trebuie sa te feresti de colesterol ca dracu' de tamaie... Vazand clipul acesta prea multe ciudatenii imi vin in cap si toate sunt rele
[Image: sad.gif]
Expobar Brewtus IV DB-R, Cartus 3M, Mahlkonig Vario Home, Tamper dinam Joe Frex, Base Joe Frex Flat 58.5mm, IMS Shower 200um PTFE, IMS Precision Filter 2T, Tidaka Distribution Tool, TIDAKA 4 M8,5x0,75 , Motta Europa 350ml, Termometru barista, Airscape
Espressoman infocat
Posts: 1.651
Joined: Mar 2012
SV
clipul e facut la misto. daca va uitati pe final nu obtine ceva care sa semene a cafea prajita.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
Ma tem ca nu. La final vad chaf si cateva boabe, care cred ca sunt mai seci.
Acelasi user a postat si asta, care pare a fi chiar cafea prajita.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
Posts: 996
Joined: Dec 2015
Bucuresti
(05-03-2017, 14:34)Fane Wrote: Am observat ca apreciezi coniacurile bune.
Trebuia să pun intre ghilimele😀 Acum văzui perla. Și nu a fost cu intenție pocirea porcoasa a numelui celebrului coniac. Cred că bausem prea mult Milcov și am romanizat Courvoisierul...
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Mar 2017
Bucuresti
Eu nu am un espressor acasa, cafeaua mea o fac la ibric. Tin minte prima data cand am incercat cafeaua boabe, am procedat lafel : am aruncat 250g de cafea verde intr-o tigaie si la foc mic-mediu am tinut-o aprox 12-13 minute... Nu am tinut cont de nici un crack, din ce citisem online stiam ca trebuie tinuta cafeaua intre 10-15 minute pe foc in functie de cat de prajita o vrei.
Zis si facut!
A iesi o cafea cum nu mai bausem niciodata, putin acida, dar muuult mai aromata decat ce bausem pana atunci. (a fost o cafea tot din comert cumparata de la raionul bio, columbia)
de atunci, cafeaua nu mai este doar un lichid negru dimineata.. este jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
[Image: shy.gif]
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.864
Joined: Feb 2015
Craiova
cafeaua !
(12-03-2017, 18:18)vladd96 Wrote: ...jumatate din motivul pentru care ma trezesc dimineata!
Liviu, avem un nou motto al forumului !
Espressoman infocat
Posts: 1.651
Joined: Mar 2012
SV
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Espressoman Administrator
Posts: 12.585
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Bravo baieti! Te unge la suflet comunitatea asta
[Image: smile.gif] Am modificat pagina principala
Bun venit vladd96
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman fresh
Posts: 8
Joined: Mar 2017
Bucuresti
(13-03-2017, 17:04)Lyvyoo Wrote: Bravo baieti! Te unge la suflet comunitatea asta [Image: smile.gif] Am modificat pagina principala
Bun venit vladd96
Heh, multumesc frumos!
asa da primire
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
29-04-2017, 10:49
(This post was last modified: 29-04-2017, 10:51 by kcosmin1985.)
Prajire cafea acasa. Nu stiu cum a iesit ast sa vad gustul peste cateva zile. Nu stiu daca a avut si SC eu am auzit doar unul. Cafeaua a fost prajita intr.o oala cu capac la foc mic in 18 min. Las pe cei mai experimentati sa si dea cu parerea
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Roaster
Posts: 920
Joined: Aug 2015
Bucuresti
nu ai atins SC, dar se vad foarte clar urme de tipping si scorching, sigur o sa ai gust de ars in ea chiar daca pare destul de light perpelita.
incearca sa agiti mai mult data viitoare, sa minimizezi timpul in care se ating boabele de metalul incins.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
Data viitoare o sa agit mai mult si cu focul tot timpul pe minim. Dar atunci o sa creasca durata de prajire sau nu e o problema atata timp cat incet se ajunge in SC ?
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO
Roaster
Posts: 920
Joined: Aug 2015
Bucuresti
eu as lasa la fel focul, doar as agita mai mult, in felul asta nu creste durata prajirii.
totusi bine e sa nu ajungi in SC (decat daca vrei neaparat) dar nu ti stiu preferintele de prajire.
Probat | La Marzocco KB-90, GS/3 AV | Mahlkonig E80s/EK-43s | Acareturi multe multe
Espressoman infocat
Posts: 120
Joined: Mar 2017
Ineu
Daca ajunge in SC e mai amara la gust ? Nu vreau sa fie amara tare
Lelit PL41TEM ,Eureka single dose, Kinu M47, sita ascaso 14/20, sita ims 12/18 , PF naked
Tamper Lelit 57.35 , Latiera 350ml, LOGOCUPS ,
AEROPRESS , CAFFLANO COMPRESSO