Welcome Back Log In Create Account

Prăjire la tigaie

Pe post de horror :)

http://dpstravels.com/cookwithdave/recip...the-grill/

Reply
... Ooo ... ho , ho , ho  ... nici chiar asa , stiu ca va chinuie dorul de Dark Side , dar ce e prea mult strica ... Cool ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
Mi-a plăcut finalul, unde recomanda sa le lași la degazat 24h :))
Bugster+Honne, Kinu

Reply
... Cred ca se refera mai degraba , la degazarea consumatorului ... :D ...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply

Reply
cafeaua din castron este o etiopia guji uraga natural gr.1 prajită ieri pâna la FC... când am pus-o în tavă la răcit încă mai ”pârâia” puțin... am pus și imagini cu ”prajitorul”, iar cafele verzi sunt cât se poate de curate și uniforme...

Reply
Felicitari, m-ai impresionat ! Mult mai mult decat un grafic pe un ecran...

O singura observatie as avea, uscarea e terminata binisor cand incepi sa distingi cea mai palida nuanta de galben in bob.
Cand e galben ca spicul de grau deja a demarat procesul de caramelizare.

Daca vrei sa continui manual, arunca o privire la modul cum e construit prajitorul Hive, apoi la o forma de prajitura "guguluf", si vezi daca te inspira :)

Reply
@Adrian81 Felicitari si succes in continuare! Foarte fain ca ai inceput calatoria, mai ales ca ai inceput cu cafelele de calitate findca tot ce ai mentionat sunt microloturi de calitate iar cafeaua de calitate e cea mai importanta in tot acest proces.
Maestro Gardelli, master jedi cu centura neagra inca isi testeaza cafelele lui de 99+ puncte pe aragaz:

https://www.youtube.com/shorts/4r6Af0d4L74

Reply
Sau varianta "Singer" 1945'
https://www.instagram.com/reel/ChZPoKbBK...MyMTA2M2Y=

Încurajez și eu acest start al tău, bravos!

Ps. Nu ca alții de la Iași care au încercat dar au abandonat "instant".
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Mulțumesc pentru încurajări și impresii!!!
Iată ce am făcut!? Tentat de această nuanță ”guguluf”, am luat cafeaua prăjită mai sus care pentru ”prăjire la cratiță” pare destul de uniformă comparativ cu ce am mai vazut pe net (chiar dacă nu e așa, mai prind și eu curaj... în speranța că veteranii nu se supără pe novici  :D ) și am selectat boabele care mi s-au părut cele mai ”light”, după care am făcut un cupping cu două mostre... 12 g cafea macinată la 12 click-uri pe Timemore peste care am turnat 200g apă la 93-95 Celsius, 4 min cu crustă după care amestecat doar deasupra și curățat... apoi degustat. Mai departe orice aș spune poate părea de prisos... cum poți descrie gusturile?  După 8 minute de la infuzare (4 cu crustă și 4 fără) mostra mai light părea ”mai light”, iar cealaltă un pic mai intensă și mai amăruie. Surpriza este că acum când scriu, cu amândouă lângă mine lucrurile s-au schimbat (30 min de la infuzare... încă destul de calde) mostra ”light” e dulce și are o tentă vaaaagă a aromei de cafea proaspătă, verde, iar cea mai închisă are o aciditate (un gust ușor acrișor) foaaarte plăcută.  Amândouă sunt interesante. 
Am postat această experineță cu selecționarea boabelor din aceeași șarjă tentat de un light cât mai curat care la cratiță pe aragaz e aproape imposibil. Cauza cred că e forma bobului. Oricât ai amesteca bobul de cafea va sta în cea mai mare parte în contact cu vasul pe partea mai plată (gravitația aici nu ajută deloc). Cred că acesta e motivul pentru care prăjirea la tambur e superioară. Poate mă înșel...   ???

Reply
ce-i frumos la prajitul cafelei e ca se poate face si cu aparate scumpe si cu unele mai modeste. tot la fel poti aborda prajitul cafelei intr-un mod mai tehnic cat si intr-un mod sa-i zicem mai artistic. pasiunea poate compensa de multe ori lipsa dotarilor. keep up the good work!

eu v-am mutat posturile ca erati cam offtopic acolo. sunteti bineveniti sa contunuati discutia aici. multumesc.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Arata bine boabele pt un fript la tigaie. Nici rostmeister ul meu nu le scoate mult mai bine. Cel putin vizual.
Primul pas l ai facut.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
(20-08-2022, 22:14)rob8402000 Wrote: Arata bine boabele pt un fript la tigaie. Nici rostmeister ul meu nu le scoate mult mai bine. Cel putin vizual.
Primul pas l ai facut.
Rostmeister-ul ta5u daca îl îmblânzești puțin, ai să bei cafea mai bună.
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
(20-08-2022, 22:14)rob8402000 Wrote: Arata bine boabele pt un fript la tigaie. Nici rostmeister ul meu nu le scoate mult mai bine. Cel putin vizual.
Primul pas l ai facut.

Mulțam! Nu e tigaie. E o cratiță de fontă de 4l în care nu mă opresc din învârtit cu telul în tot timpul prăjirii (da 10-12 min încontinuu). Dacă aș fi amestecat în halul asta în tigaie din cele 250 g de cafea nu mai rămâneau boabe nici măcar pentru o ceasca. Pereții înalți ajută... și cel puțin în cazul meu a dat rezultate mai bune decât tuciul care cred că aduna prea mult boabele la un loc.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Primul pas de a-ti usura viata din punctul asta ar putea fi sa pui un capac de sticla deasupra, pe care sa montezi un motor care sa mestece in locul tau. 
Cam am idee exact ce anume sa folosesti, si cum ar fi prinderea, discutam daca te tenteaza.

Si la prajitorul meu am ajuns la aceasi concluzie, fundul curbat este optim pentru cantitati mici, pana in 300g.
Schimb "tigaia" cu una cu fund plat de abia la 500g.

Reply
O prima incercare cu Brazil natural Arabica Serro do Cabral
[Image: IMG-20221007-170255628.jpg]

Reply
Ce tigaie, cum ai mestecatm cu capac sau fara ?

Reply
(07-10-2022, 17:35)renatoa Wrote: Ce tigaie, cum ai mestecatm cu capac sau fara ?
Salutare,am folosit un tuci,ceaun fara capac amestecand fara oprire.Focul trebuia mai mare tot procesul a durat 20 de minute

Reply
Luati lectii de aici... hawaiian style... parca simt mirosul de ananas [emoji12]

https://www.ebay.com/itm/166289134221

Reply
Asezonarea cu praz a tigai este tot secretul... [emoji12]

Reply
S-a suparat AI-ul din Skywalker si nu mai vrea sa prajeasca? Tongue

Reply
Variatia creeaza senzatia [emoji12]

Reply
O primă tentativă la tigaie.[img]prăjire.jpg[/img]
[Image: HRNibgt.jpeg]
Uscare până pe la minutul 4.30, first crack pe la 7 și am scos-o pe la 8.30.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Sunteti deja destui... cu tine sunt 4, doar cei care ii stiu eu.. destui ca sa incepti sa faceti schimb de profile Smile

Reply
Rezultatul în ceașcă e încurajator. Puțin acidă, puțin dulce, fără amăreală evidentă. Cafeaua e o Columbia Huila Finca El Triumfo Pink Bourbon.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Tigaie "dedicata" sau ce s-a gasit prin bucatarie?

Reply
Din aia cu usb in maner, sa se poata conecta "hartizanu"... cum altfel Tongue
Lucram la versiunea oaierles

Reply
(04-12-2024, 21:25)edri Wrote: Tigaie "dedicata" sau ce s-a gasit prin bucatarie?

O cratiță pt. marinadă peste care am pus o sită. Are pereții mai înalți și pot face agitarea boabelor din poignet.

(04-12-2024, 22:45)renatoa Wrote: Din aia cu usb in maner, sa se poata conecta "hartizanu"... cum altfel Tongue
Lucram la versiunea oaierles

Încă nu Angel
Încerc să am first crackul între minutele 7 și 9 iar timpul total de prăjire să-l împart între faze cam așa: 50%(uscare), 30%(caramelizare), 20%(developare).

Reply
Poate simtiti nevoia de un upgrade ... Tongue

https://www.coffeekilimanjaro.com/store/...g-Pan.html

Site-ul are si verde interesant, ca pret comparabile cu kestar.
Faceti o comanda combinata, tigaia pere sa nu conteze la transport, taxeaza doar la greutate boabe.
9.90 Euro pana in 5kg.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)