opinii proprii, undeva pe muchia topicului:
@
danciu_dan_radu: ar trebui totusi sa faci cele ce-ti recomandam in postul meu de mai sus (#4)...
nu se poate sa nu intelegi cat ai avea de castigat daca ai pune intrebari punctuale, despre chestii nelamurite, intr-un topic in care te-ai documentat totusi, ai o idee si poate chiar si ceva teste cu masinile altora...
pierzi multa informatie si iti va fi mai greu sa intelegi, daca nu incerci sa-ti lamuresti de unul singur, prin documentare, cateva probleme de baza!
lumea vorbeste aici despre profilare de presiune si mi-e greu sa cred ca intelegi mare lucru!
cum in mare parte fiecare are alta opinie, singura zona de intalnire e aceea ca profilarea de presiune 'e un lucru foarte mare'... (semneaza...)
exemplu: cum s-a mai spus, E61, in formula sa patentata, nu e deloc potrivit pentru profilare de presiune! in primul rand, pentru ca e conceput
sa faca o extractie de unul singur si sa o faca dupa un anume pattern!
e bun, e ieftin (pentru fabricanti), dar nu e versatil!
un
grup saturat (nu, n-are legatura cu aburul saturat, numai boilerul de abur are legatura cu asa ceva! eventual si incinta HX), sau un
lever, sunt potrivite pentru profilare de presiune pentru ca au un profil predictibil, eventual controlabil al
temperaturii, in timpul extractiei cu profilare de presiune;
toate grupurile astea concepute sa fie stabile termic, incalzite prin termosifon (gen E61), au in general caneluri intr-o masa de metal si asta incurca mult in profilarea de presiune cu stabilitate termica, daca nu se folosesc
pompe (in topic!) cu presiune variabila si
debit constant!
profilarea de presiune pe masini mici, entry-level, e un exercitiu de bricolaj, dar n-are mare legatura cu lumea cafelei! sorry...
nu mai continui, sunt off-topic, dar...
astea scrise mai sus sunt general valabile si reprezinta opinia mea de mai multi ani incoace: cei mai la-nceputuri se amagesc atunci cand cred ca traind si intelegand din raspunsurile altora, vor ajunge sa gandeasca cu propriul cap in problema respectiva! ce inseamna asta pentru un forum de specialitate? mai precis, pentru unele thread-uri din el? probabil mai multa informatie de calitate!
masinile espresso sunt masini termice, folosind de regula (si) un boiler de abur, extractia cafelei din macinatura avand loc sub
presiune si in
debit, dar, nu trebuie ignorat, si in
temperatura;
si sigur, cum totul... curge, avem si un
cadru de timp;
am afirmat deseori, ca
principalii parametrii in extractie sunt debitul si temperatura (ok, intr-un cadru de timp...), pentru ca acesti parametrii determina
transferul de solubile din particulele de macinatura de cafea, in apa fierbinte;
dizolvarea solubilelor nu se face in presiune, ci in debit
si viteza de dizolvare a multitudinii de componente
diferit solubile din grauntele de cafea depinde de acest debit, precum si de temperatura apei de extractie;
sigur, exista intotdeauna o dependenta intre presiune si debit intr-un circuit hidraulic; dar rolul si efectul lor e diferit in procesul de extractie; exemplu: "am facut o extractie la 6 bar si tare mi-a placut!", "interesant, dar la ce debit?" ...(si cu ce doza, cu ce rata de extractie, sau EY...? ce fel de cafea, ce temperatura de extractie la intrarea in puc etc.?)
apa fierbinte sub presiune exercita un rol mecanic asupra pucului si face posibila strapungerea acestuia in final si aparitia unui debit util in ceasca! e
debitul de extractie, evident, rezultat dintr-o anume presiune si o anume rezistenta hidraulica opusa de puc; iar in puc, avem gradiente de temperatura in vertical si radial (daca nu apare si ceva
channeling...); in plus fenomenul de solubilitate diferita a apei care curge prin puc la un anume debit, adauga la complexitate: va exista un strat de maxima solubilitate in puc, strat care coboara pe verticala pe durata extractiei, mai precis probabil, pe durata primelor 20 sec ale extractiei, cand are loc dizolvarea majoritatii componentelor importante; dar atentie, 20 sec pentru majoritatea solubilelor bune trecute in apa de extractie si curse in ceasca,
la un anume debit, cel optim extractiei respective, de obicei, in zona 1,5-2 g/sec;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)