amator espresso traditional
Bv
24-10-2015, 16:06
(Edited 24-10-2015, 16:11 by radudani.)
pastrarea cafelei e o tema frecvent intalnita pe forumuri, inclusiv la noi si e probabil una din preocuparile de baza ale compartimentelor de cercetare la marii giganti ai cafelei industriale;
dar in final, ceea ce vad eu esential, este dezvoltarea unui discernamant propriu: adica experienta, informatia specifica si preferintele se topesc impreuna intr-un procedeu adaptat conditiilor concrete, pentru fiecare casa in parte...
din punctul meu de vedere, cea mai buna metoda de a pastra cafeaua, mai ales cand nu esti din Bucuresti sau Cluj, insfarsit, cand esti din ceva gen Brasov, este sa o pastrezi boabe verzi!
si sa o prajesti dupa nevoi, lasand daca esti atat de organizat, cateva zile decalaj fata de consum, pentru "maturare";
si despre asta doresc sa mentionez cateva constatari valabile in ce ma priveste:
- un espresso bun se poate extrage dintr-o cafea boabe buna, prajita corect pentru gusturile mele, deja la cca. 12 ore, adica in dimineata urmatoare unei prajiri de seara; boabele puse, odata racite, in borcane de sticla inchise ermetic; la intuneric, intr-un dulap;
- la prajeli prea proaspete, las macinatura mai mult la aer, ceea ce se face usor cu rasnita cu doser pe care o folosesc: rasnesc cele cca. 90-110g de cafea in mers continuu, din hopper (adica nu single dose) si macinatura ramane, tot mai putina, pe parcursul celor 10-15 min cat dureaza "sesiunea" mea espresso;
- aceleasi boabe, in acelasi borcan, vor da in ziua urmatoare o extractie mai echilibrata, mai putin aspra; nu e o problema de finete, e ceva ce simte cu siguranta orice bautor de espresso;
- intre ziua a 3-a si, cam a 5-a pot face din boabele respective, extractia cea mai buna, mai distincta in straturi de arome, mai completa...
- deja in ziua a 6-a, sigur in ziua a 7-a, se poate simti la deschiderea borcanului, note de vechi si pierderea stralucirii in general;
- sigur, beau si cafea mai veche, spre 8-12 zile, dar e vorba de fractiunea din blend, prajita mai demult, peste care am adaugat prajeli recente; caz in care, nuanta de vechi din gustul final, se confunda cu nota generala de maturitate, nu de vechi;
probabil o impresie: o cafea relativ veche in blend (8-12 zile) ajuta, netezeste notele aspre, ale unei cafele prea proaspete;
- o macinatura din cafea prea proaspata, deci foarte bogata in bioxid de carbon, da in apa, sub presiune si temperatura inalte, acid carbonic, care interactioneaza cu componentele aromate si e principalul vinovat pentru notele de aspru si acid ale cafelei prea proaspete;
dar o macinatura prea proaspata da, desigur, si cea mai frumoasa crema, rivalizata numai de blendurile cu robusta...
insfarsit, unii beau espresso numai dupa ce colecteaza si arunca crema :)
- problema "degazarii" are mai multe fatete: in fond, bioxidul de carbon ramas in boabe este o masura a prospetimii lor! iar bioxidul de carbon eliberat din boabe, creeaza o suprapresiune de gaz protector in punga sau borcan;
protejat - cat de cat - de oxidare, mai raman ca "dusmani" ai prospetimii boabelor respective: caldura, lumina si umiditatea...
o cafea "degazata" este, sau devine rapid, o cafea veche!
nu mi se pare intamplatoare, asemanarea dintre efectele unei cafele prea proaspete si ale componentei de robusta dintr-un blend italian!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)