Welcome Back Log In Create Account

Pareri rasnite manuale HARIO

Idei de la altii :))
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Discutia e pe noul topic de versus, creat in urma mutarii mesajelor de pe subiectul cu Pure.

Aici se vorbeste despre Hario, pe topicul Porlex despre Porlex, drept urmare continuam discutia acolo.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu am avut cateva luni o rasnita Hario Skerton. Rasnita e buna dar e complicat sa o folosesti pentru espresso. Practic avea cam o singura pozitie de rasnire care mergea pe espresso si mai reglai din cantitate si presare ca sa obtii ceva decent, nu recomand pentru espresso.
Gaggia Classic, OPV, Mahlkonig Vario, PID, VST 15g ridgeless, Micro Sieve Reneka 16g

Reply
(11-10-2013, 17:39)Adrian S Wrote: Eu am avut cateva luni o rasnita Hario Skerton. Rasnita e buna dar e complicat sa o folosesti pentru espresso. Practic avea cam o singura pozitie de rasnire care mergea pe espresso si mai reglai din cantitate si presare ca sa obtii ceva decent, nu recomand pentru espresso.

Poti sa ne indici 1-2 alternative cu pret similar ca Skerton dar mai bune dpdv al functionalitatii, alternative pe care tu le recomanzi pentru espresso?
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
(11-10-2013, 17:39)Adrian S Wrote: Eu am avut cateva luni o rasnita Hario Skerton. Rasnita e buna dar e complicat sa o folosesti pentru espresso. Practic avea cam o singura pozitie de rasnire care mergea pe espresso si mai reglai din cantitate si presare ca sa obtii ceva decent, nu recomand pentru espresso.

Pai cand spui nu recomand inseamna ca ai alta varianta in minte ... sau am uitat alta varianta e la 800 lei ... comparand cu 140 lei cat costa un hario e cam de 6 ori mai ieftina. Cand nu dispui de bani multi pentru achizitie expresor + rasnita este o varianta ... in timp normal ca vei dori ceva mai bun dar nu toate persoanele dispun de un minim 1600 lei sau chiar 2000 lei si fara a avea o siguranta ca va iesi ceva bun sau chiar mai mult daca vor folosi acel aparat pe termen lung. Normal ca anumite cafele oricat te-ai chinui tot ies un pic amare dar incercand mai multe dai de anumite soiuri care ies mai bine.
Lelit Bianca || Eureka Atom 65

Reply
http://www.youtube.com/watch?v=Zvt-WyLROt4

Reply
Salut,

Am o rasnita Hario Skerton si sunt curios sa stiu de la cei care au acest model, la ce treapta au setat granulatia? Eu folosesc cafea de la Papa Jacques si daca setez granulatia pe 2 mi se pare ca este mai grunjoasa decat cafeaua Lavazza din comert macinata pt espresor.

Multumesc
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60

Reply
Nu exista cafea din comert macinata pentru espresso! E un mit. Singurul reper ar trebui sa fie curgerea la espressorul tau. Rasneste atat de fin incat sa iti curga 60ml in 25 de secunde, din 15g de cafea. Din cate stiu, cam treapta 3 este mai adecvata.

*Sa iti pui aparatura la semnatura

Reply
Si as mai adauga ca nu exista o reteta clara in cazul rasnitelor manuale. Nu e lege ca trebuie setate la al 2-lea, 3-lea, 4-lea click. Fiecare cafea proaspata se comporta altfel. E foarte posibil ca aceeasi cafea proaspata sa necesite o alta granulatie pe masura ce "imbatraneste". Mi s-a intamplat la Hario Mini sa trec la al 3lea click la al 4lea (sau invers), de exemplu, la aceeasi cafea dupa 3-4 saptamani.
Gaggia Classic, Macap M42M, Ridgeless VST 18g, Hario Mini

Reply
Posed si sunt posedat de Hario Skerton de prin primavara. A durat vreo 3-4 zile pana ne-am imprietenit. Mi-a fost greu la inceput sa rasnesc pentru mine cafea "normala" (de la Sarkis) si pentru sotie decofeinizata (tot de acolo). Cu timpul sotiei mele i-au scazut pretentiile gen timp de curgere, densitate, crema, mai ales ca o bea cu spuma. De lapte. Eu nu beau cu spuma si nu mi-au scazut pretentiile. Am lasat rasnita potrivita pe treapta 2 (sau 3 - nu mai stiu) si reglez timpul de curgere din presiunea de tampare.
Cred ca daca iei ca reper timpul de curgere si sacrifici cateva sute de grame de cafea proaspat prajita te imprietenesti repede cu ea. Sigur, ca in orice relatie sunt si bune si rele. Tu ia-le pe alea bune deocamdata.
Eu inca o folosesc cu placere, chiar si cand avem invitati, deci muulta cafea de rasnit. Un upgrade iau in calcul pentru momentul in care Skerton va implini un an. Probabil in perioada sarbatorilor de Pasti. Pana atunci am tot timpul si toate informatiile necesare sa ma hotarasc asupra modelului.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.

Reply
O cafea nu trebuie tinuta 3-4 saptamani in casa. Ideal este sa fie schimbata saptamanal.
La Hario Mini Mill nu suportam sa rasnesc atat de mult, si asta doar pentru 2 cafele.
In momentul in care doream sa fac o cafea la mai multe persoane, rasneam de nu mai puteam.
Un upgrade, mai ales cand se beau mai mult de 2 cafele pe zi sa zicem, cred ca este necesara.
Dar vreau sa mentionez ca avand in vedere pretul unei rasnite Hario si rezultatele obtinute, produsul e imbatabila.
May God be with us.

Reply
Nu reusesc sa ma decid intre Hario Mini Mill si Hario Skerton. Studiez de 2 zile avantajele fiecareia dar nu am gasit concret care rasneste mai fin. Din ce am gasit aici (http://www.reddit.com/r/Coffee/comments/...espressos/ ) se pare ca Mini Mill este mai buna pentru espresso decat Skerton..
La o prima vedere as vrea Skerton (design, este mai mare, rasneste mai repede, bol de sticla cu capac si suport de cauciuc) dar faptul ca nu ar rasni asa fin ca Mini Mill imi ridica semne de intrebare...
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
Music 
Eu am rasnita Hario Skerton si sunt multumit cum macina, dar sincer nu este pentru utilizare zilnica cand vrei sa faci mai multe cafele sau capucino pe zi....reglajul este destul de bun, pasul filetului este cam mare, nu se poate regla la "finete" , ma gandesc daca as modifica pozitia melcului prin introducerea unor saibe mai subtiri ,saiba distantier (asemanator cu bailoangele de la motor, sau asemanator cu o lera ) si care ar ridica axul cu cateva zecimi de milimetru, undeva intre pozitia standard de reglare....
Daca gasesc ceva distantiere micrometrice am sa fac cateva si revin cu teste si cu ceva fotografii.
Cat despre rasnita manuala, numai lucruri bune pot sa spun, cutite conice ceramice, constructie buna, materiale de calitate.
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply
Am Mini Mill si pot spune ca daca o faci stepless o sa ai rezultate bune la espresso.
 HX,F6.

Reply
(23-03-2014, 21:53)hhanu Wrote: Am Mini Mill si pot spune ca daca o faci stepless o sa ai rezultate bune la espresso.

Asa e.
Am folosit un an Hario Mini, modificat stepless, era foarte bun, puteam bloca pompa linistit, cu 14g.
Gaggia Classic + PID Espressuino + Mazzer Major Doserless Mod + DIY Fluid Bed Roaster + PID Roastuino

Reply
Intr-un final am optat pentru Hario Skerton. Ce m-a determinat sa fac aceasta alegere este ca pot macina o cantitate mai mare intr-un timp mai scurt si este mai comoda. Cand ma trezesc de dimineata vreau sa beau un esspreso bun cat mai repede. Adormit fiind, nu ma intereseaza ritualul prepararii unui esspreso, ci strict produsul finit sa fie foarte bun la un efort cat mai mic.
Multumesc inca o data pentru sugestii. Sa vad acum cat de repede ma obisnuiesc cu ea si sper sa reusesc sa o fac sa rasneasca cat mai fin fara sa ating cutitele.
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV

Reply
Wink 
Primele pareri dupa utilizarea cu o cafea Allez-y Espresso de la Florescu, macinata in dimineata asta:
1. In primul rand ingrijorarea mea de faptul ca granulatia nu ar fi la fel de fina ca a rasnitei Mini Mill a fost degeaba. Din 5 incercari de a gasi granulatia potrivita de 3 ori am infundat espressorulBlush iar ultima oara curgerea a fost mai inceata decat in mod normal dar o sa o rezolv data viitoare din tampare.
Am luat ca si reper granulatia unei cafele din comert (Espresso Monaco -Dallmayr) ca in final sa caut acelasi nivel de granulatie ca altfel nu curgea nimic, chiar si la o tampare destul de usoara.
2. Macinarea este foarte rapida chiar si la granulatie foarte fina. Am macinat 10g de cafea in maxim 1 minut.
3. Este foarte comoda si se poate macina foarte usor din orice pozitie.

Ca si observatie, dupa utilizare, cafeaua din PF era fara pic de apa! Finnaly!:D
La espressor am folosit sita de 7g in care am pus 9g de cafea.
In materie de cafea inca experimentez asa ca la solicitarea unei cafele mai putin acide mi s-a recomandat Allez-y Espresso.

Reply
As fi incantat sa stiu de la utiolizatorii de Hario cat timp au folosit-o si daca da semen de uzura. Eu am luat un Porlex mini si I s-a tocit axul dupa trei luni de folosire zilnica. E o rasnita buna, intradevar. Dar numai cat merge... detalii la topical respectiv.

Asa ca ma pregatesc pentru o alta rasnita manuala, dar tare nu as vrea sa iau un Hario care sa dureze si el maxim 12 luni.

Reply
Scriai acolo ca o folosesti infiletata la maxim. S-ar putea sa fie peste puterile unui lucru de 150-200 de lei...

Reply
Fara intentia de a deruta topical, pentru ibric am pus-o sa dea granulatia cea mai mica posibil iar manivela nu mi s-a parut ca merge greu (cel putin nu la cafea prajita mediu- puternic). Asta la Porlex. Daca si Hario se uzeaza tot asa repede, atunci nu cred ca merita rasnitele manuale, cel putin nu pentru ibirc.

Reply
Eu am un Skerton din februarie 2012. In fiecare zi macin la el pentru 1-2 cafele (18 grame de cafea pentru o cafea sau dublu, 36 grame pentru doua cafele). Initial macinam pentru ibric insa de cel putin 1 an macin ca pentru filtru, pentru V60. Este in perfecta stare de functionare. Saiba-distantier de plastic este intacta. O sa pun cateva poze pentru edificare. Arata ca trecut prin razboi dar isi face treaba la fel de bine ca in prima zi.
Socotesc ca am macinat cu el cel putin 15 kilograme de cafea: 820 zile x 18 grame = 14,76 kilograme. Nu am schimbat mimic la el.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
A trecut mai bine de un an de cand ma joc cu Hario Skerton. Asa dupa cum am mai spus a durat cateva zile pana sa ne imprietenim. De atunci imi macina cel putin doua duble de espresso zilnic. Mai adaugam si vizitele prietenilor si ajungem la concluzia ca munceste multicel, iar rezultatele sunt cel putin bune pentru aceasta metoda de macinare. Am folosit-o in cateva randuri si pentru ibric, cu rezultate foarte bune, dar efortul care trebuie depus mi se pare cam mare pentru varsta si pregatirea mea fizica...
Singurul neajuns este ca nu a venit dotata cu un capac care sa previna evadarea boabelor din bol in timpul rotirii manivelei. Inteleg ca acum se vinde varianta cu capac in dotare standard.
Nu am incercat alte modele si nu stiu cum se comporta, dar pe acesta il recomand fara nicio retinere. Isi merita toti banii.
Lelit PL41TEM, tamper Lelit, Mahlkonig Vario, Hario Skerton.

Reply
Si eu am aceasta rasnita de cel putin 2 ani si functioneaza perfect, ca in prima zi.
Efortul de a rasni nu mi se pare exagerat, chiar iti da impresia ca participi mai mult la prepararea cafelei.
O poti lua cu tine oriunde ca nu e grea si nici voluminoasa.
Vibiemme Domobar Piccolo, Eureka Mignon, Kinu M47 Phoenix, Reneka 16 g, VST 18 g, Bodum Frenchpress, Aeropress, Pour over

Reply
Detaliile sunt importante. Una e sa rasnesti zilnic un an, si alta e sa rasnesti o data pe saptamana, tot un an. Dupa cum una e sa rasnesti la gradatia 4 si alta e sa rasnesti la 1.

Reply
(02-06-2014, 13:10)Stelaru Wrote: ... una e sa rasnesti la gradatia 4 si alta e sa rasnesti la 1.
Si gradatia 1 pentru oarecare, poate fi (minus) -3 la altul, ca deh, are putere.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
La Skerton este exclus. Porlex-ul are acel arc care compenseaza asezarea.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
A reusit cineva sa faca o rasnita Skerton step-less? Eu am incercat cu o piulita M8 cu garnitura, dar nu prea ai repere. Are cineva o alta metoda?

Reply
Nu e foarte complicat, dar... nu mai ai niciun reper.
Si pana la urma care ar fi diferenta de finete la macinatura la o jumatate de pas?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Pai la pozitia 2 mi se infunda sita, iar la pozitia 3 curge putin prea repede si nu prea face crema. Tinand cont ca la fiecare click, conul se deplaseaza in jos cu 0.2 mm, ma gandeam ca la jumatate de pas ar putea sa fie mai bine.

Reply
Utilizez de putin timp o Hario Sketron si ca multi altii nu sunt deloc multumit de cum macina pt. French Press. Concret, daca se doreste o macinatura mai grosiera sau macar medium-coarse, acest lucru nu prea este posibil, intrucat macinatura nu este de loc constanta.

Am atasat 2 foto cu un grad de macinare dorit a fi pt. French Press, dar pt. a utiliza cafeaua a trebuit sa o "filtrez" printr-o sita fina. Fotografiile sunt macro (close-up), deci firicelele de cafea arata in poze mai mari decat sunt in realitate!

[Image: sTB0CB.jpg]
Se observa praful nedorit de cafea rezultat dupa cernerea cafelei prin sita, praf probabil numai bun pt. facut espresso din el.

[Image: j9p2d6.jpg] Asta este ce-a ramas in sita dupa ce am terminat de cernut cafeaua (a durat intre 7-10 secunde), adica este ceea ce ar fi trebuit de la bun inceput sa macine o rasnita de calitate buna. Am utilizat aceasta cafea macinata medium-coarse si am scos din ea un French Press bunicel.

Prin cernere am pierdut 4 grame de cafea din totalul de 18 grame cat s-au macinat initial, deci am mai ramas fix cu 14 grame, deci cat pt. 2 cafele. Practic, aproape 30% din macinisul final este reprezentat de praf nedorit de cafea. :(

Am sa incerc http://coffeegeek.com/forums/espresso/questions/506132 sau http://www.orphanespresso.com/OE-Lower-B..._4066.html, asa cum a recomandat si Liviu, dar personal nu pot recomanda aceasta rasnita (si nici Mini Mill dealtfel) pt. French Press. Pentru macinis fin, respecitv fin-mediu pare totul in regula, deci cred ca e OK pt. espresso, moka pot si aeropress.

Daca a reusit careva sa macine ceva mai grosier si consistent, rog sa-mi spuna si mie ce "mod" a pus in practica.

Multumesc,
Raul.
Gaggia Classic E24 (9 bar + PID), De'Longhi Magnifica Plus, Hario V60, Eureka Mignon Silenzio mk2, Hario Skerton + OE kit, IKEA ANRIK & UPPHETTA (ex. Gaggia Classic II RI9403/11).

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)