Welcome Back Log In Create Account

Pareri pentru prima sarja pe Gene

(05-06-2016, 19:26)Tito Wrote: @gicugg    Intors din "vacanta " iti zic si eu parerea mea daca te intereseaza. Cu yrga de la Cortina am aceasi problema : e cafeaua cea mai chaffy ce am prajit pana acum . Eu prajesc pana aud primele sunete SC si dau eject si racesc extern intr-un tambur de prajit castane cu un ventilator care arunca aer in el in timp ce-l rotesc. Modul asta de racire imi da posibilitatea sa elimin chafful ramas pe boabe. Am aceasi problema cu timpul lung al prajirii ( 18-19 min ) si cred ca  am inteles de ce : prajesc DOAR pe balcon si trebuie sa folosesc un prelungitor destul de lung si cred ca de asta am timpii astia. Fii atent la ce temperatura ai FC ( eu la 235 -236 grade ) si cobori temperatura la FC +2 grade ( deci in cazul meu 237-238 ) si de acolo decizi tu timpul cand dai eject. Cat despre aspect...acum o saptamana am prajit Ethiopia Djimmah grade 5 . Cu siguranta cea mai urata cafea care am avut-o pana acum dar..dupa prajire ..o consider una din cele mai bune ce am baut [Image: smile.gif] .PS .Ca si tine , yrga a fost prima cafea ce am prajit. Conform trendului am prajit ( cum am inteles eu din ce-am citit ) 2 min dupa FC . A iesit o " ciorba acra " pt gusturile mele. Tu cum ai simtit yrga pe care ai prajit-o prima data ?
Ai citit in manual cum zice producatorul ca se prajeste, sau numai Bubucalu?
Usuc-o cca 6 min la 160gr, apoi da-i blana(250) pana la eject. Daca ai si peste 200g ai suficienta forta sa auzi si crack-ul, daca vrei doar pe primul. Ce faci tu acolo cu 237 gr e farmacie pe genunchi, fara rost. Ce arata aparatul, e temperatura aerului la iesire, iar rezistenta e on sau off, deci ... (majoritatea au facut, sau mai fac asa la Gene stock). Daca ai luat si India, aia merge linistit, frumos. Eu consider ca africanele sunt mai greu de abordat pe astfel de aparate la inceput.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
@ baloozzy   De asta-i lumea frumoasa...pt ca e diversa [Image: biggrin.gif] . Da eu usuc 7 min la 150 . O sa continui cu stilul meu si poate ne confruntam parerile. Chiar acum prajesc o sarja de 250 g de yrga. Eu prjesc MEREU la maxima capacitate 250g.

Reply
(05-06-2016, 20:00)Tito Wrote: @ baloozzy   De asta-i lumea frumoasa...pt ca e diversa [Image: biggrin.gif] . Da eu usuc 7 min la 150 . O sa continui cu stilul meu si poate ne confruntam parerile. Chiar acum prajesc o sarja de 250 g de yrga. Eu prjesc MEREU la maxima capacitate 250g.
La astea mai paroase, e cam mult, dar deh.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Ma batea si pe mine gandul sa-mi cumpar un prajitor, dar vad ca prajitul cafelei nu e o gluma ci chiar destul de complicat. Asa ca ma gandesc daca merita, nu prin prisma banilor, ci daca chiar obtii prajeli mai bune decat daca cumperi de la prajitorii consacrati? Sigur ca ai mai multa incredere in ceea ce faci tu cu mana ta, dar oamenii aia sunt profesionisti (cel putin asa cred) si au si scule profesionale. Cred ca totul e sa-l gasesti pe cel de la care poti cumpara cafea prajita cat mai proaspata.

Reply
Daca esti bautor de cafea cumperi....daca esti pasionat prajesti.
(10-06-2016, 23:13)nsurdu Wrote: Asa ca ma gandesc daca merita, nu prin prisma banilor, ci daca chiar obtii prajeli mai bune decat daca cumperi de la prajitorii consacrati?

Deci tu intrebi daca merita ceva...ce n-ai incercat ? [Image: huh.gif] [Image: huh.gif] [Image: rolleyes.gif]

Reply
Sau, ca sa il citez pe unul din Radu... "ai vazut pe cineva care s-a apucat de prajit acasa si care a renuntat ca sa se intoarca la cumparat cafea prajita...?"

Esti din Bucuresti, du-te la o sedinta de prajire marca bubucalu, invitatia este permanent valabila.

Reply
@Tito: sigur ca intreb, daca incercam ajungeam la un rezultat: fie merita, fie nu merita in functie de ce inseamna pentru mine a merita. Nu cred ca trebuie sa incerci ceva ca sa te intrebi daca merita.
@renatoa: nu, nu am vazut, dar dincolo de raspunsurile emotionale care mi s-au dat pana acum intrebarea mea a fost simpla si la obiect: daca ce obtii acasa este mai bun (in ceasca) decat ce obtin prajitorii consacrati cu scule profesionale si mai multa stiinta (banuiesc). Nu tin neaparat (cel putin acum) sa merg la un curs de prajire. Voi merge doar daca consider ca acasa pot obtine rezultate mai bune decat ceea ce cumpar de la prajitori. Cu toata consideratia, raspunsurile de pana acum nu m-au convins.

Reply
(11-06-2016, 00:57)nsurdu Wrote: .... intrebarea mea a fost simpla si la obiect: daca ce obtii acasa este mai bun (in ceasca) decat ce obtin prajitorii consacrati cu scule profesionale si mai multa stiinta (banuiesc). Nu tin neaparat (cel putin acum) sa merg la un curs de prajire. Voi merge doar daca consider ca acasa pot obtine rezultate mai bune decat ceea ce cumpar de la prajitori. Cu toata consideratia, raspunsurile de pana acum nu m-au convins.

Dpmdv ceea ce facem noi aici, postând pareri, impresii, experiente, concluzii , au un caracter absolut personal.
Cel putin eu, nu dau verdicte si nu ridic la rang de axioma rezultatele pe care le obtin si, cu atat mai mult nu incerc sa conving pe nimeni, de nimic.
Daca ceea ce scriu devine motiv de reflecție pentru cineva, ajuta la înțelegerea unor subiecte neclare sau deschide noi perspective, atunci inseamna ca nu ne pierdem timpul pe aici ci chiar reușim sa evoluam.
Daca rezultatele sunt mai bune sau nu ca la prajitorii profesionisti cu siguranta DA.
Risc aceasta afirmație nu ca sa arat ca abordam prajirea mai corect decat ei ci subliniind faptul ca, acasa vom putea praji asa cum vrem noi. Acasa putem experimenta si putem ajunge la stilul nostru de prajire.
Prajirea in sine are niste reguli simple, usor de invatat. Gradele de prajire nu sunt reguli si pot face diferenta intre rezultatele din ceasca, atunci cand folosim cafea de la prajitori sau de acasa.
De aici apare placerea si se dezvolta pasiunea.
La prajitori gasim doar cafea prajita asa cum cred ei ca i-ar sta bine unei cafele, pe cand acasa putem personaliza si putem praji asa cum ne place noua cafeaua respectiva.
Un profesionist va praji incercand sa satisfacă cat mai multe gusturi deodata. Foarte posibil ca preferinta mea sa nu se regăsească acolo si, atunci, acasa prajesc cum doresc eu, cat doresc eu si ce doresc eu.
Cam despre asta vorbesc in acel DA de mai sus iar pentru unii dintre cei care acum prajesc acasa este suficient.
Ca si fotografiatul, muzica, pictura ..... Si cafeaua intra tot in sfera pasiunilor.
Cine simte se ocupa, cine nu, nu inseamna ca nu apreciaza sau ca nu ii place dar este numai un spectator !

Succes!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
@RC. [CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN][CLAPPING HANDS SIGN]

Reply
(11-06-2016, 00:57)nsurdu Wrote: @Tito: sigur ca intreb, daca incercam ajungeam la un rezultat: fie merita, fie nu merita in functie de ce inseamna pentru mine a merita. Nu cred ca trebuie sa incerci ceva ca sa te intrebi daca merita.
@renatoa: nu, nu am vazut, dar dincolo de raspunsurile emotionale care mi s-au dat pana acum intrebarea mea a fost simpla si la obiect: daca ce obtii acasa este mai bun (in ceasca) decat ce obtin prajitorii consacrati cu scule profesionale si mai multa stiinta (banuiesc). Nu tin neaparat (cel putin acum) sa merg la un curs de prajire. Voi merge doar daca consider ca acasa pot obtine rezultate mai bune decat ceea ce cumpar de la prajitori. Cu toata consideratia, raspunsurile de pana acum nu m-au convins.

Personal consider ca acum obtin acasa cu 50 lei kg ceva mai bun decat cumparam de la un prajitor faimos cu 80.

Scula este profesionala cand o folosesti in scopul de a exercita o profesie, nu implica automat niste calitati speciale... unii amatori pot avea scule mai performante decat un profesionist.
Vezi dumneata, acesta de mai jos se presupune ca este un profesionist, si scula folosita este profesionala ;)

Stiinta se dobandeste, se acumuleaza si se fura ;)

(11-06-2016, 07:31)RaduCarutasu Wrote: ...
La prajitori gasim doar cafea prajita asa cum cred ei ca i-ar sta bine unei cafele, pe cand acasa putem personaliza si putem praji asa cum ne place noua cafeaua respectiva.
Un profesionist va praji incercand sa satisfacă cat mai multe gusturi deodata. Foarte posibil ca preferinta mea sa nu se regăsească acolo si, atunci, acasa prajesc cum doresc eu, cat doresc eu si ce doresc eu.
Cam despre asta vorbesc in acel DA de mai sus iar pentru unii dintre cei care acum prajesc acasa este suficient.
Ca si fotografiatul, muzica, pictura ..... Si cafeaua intra tot in sfera pasiunilor.
...

Sau, o alta comparatie, te duci la un film ecranizare a unei carti, inseamna ca accepti sa consumi viziunea regizorului despre acel subiect. Vrei sa iti formezi tu o viziune si sa pui imaginatia la lucru... pui mana si citesti cartea ;)

Reply
Ok. Am inteles acum si latura materiala, dar mai ales latura afectiva. Merci mult pentru raspunsuri, dar mai ales pentru rabdare.

Reply
ma bag si eu aici ca sa nu mai fac topic nou. daca vrea gicugg sa tina topicul doar pt el sa-mi zica si mut in alta parte.

in stanga ce am prajit eu, in dreapta Claro Coffe. cafeaua e columbia supremo cumparata in ambele cazuri de la ei. cea prajita de ei are vreo luna de la prajire, a mea doua zile.

un prim plan la ce am prajit eu.

mi-au fost foarte folositoare indrumarile lui ovisod, caruia doresc sa-i multumesc pe aceasta cale. gustul, curgerea, crema sunt extraordinare, ma intreb cum am putut trai pana acuma fara asa ceva
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
(01-07-2016, 12:35)Fane Wrote: ma bag si eu aici ca sa nu mai fac topic nou. daca vrea gicugg sa tina topicul doar pt el sa-mi zica si mut in alta parte.

in stanga ce am prajit eu, in dreapta Claro Coffe. cafeaua e columbia supremo cumparata in ambele cazuri de la ei. cea prajita de ei are vreo luna de la prajire, a mea doua zile.

un prim plan la ce am prajit eu.

mi-au fost foarte folositoare indrumarile lui ovisod, caruia doresc sa-i multumesc pe aceasta cale. gustul, curgerea, crema sunt extraordinare, ma intreb cum am putut trai pana acuma fara asa ceva

Cu placere, Fane, ma bucur mult ca esti incantat.
Arata bine prajirea, iar daca tu esti incantat de gust, atunci e chiar super :)

Mi-as permita doar un comentariu, daca nu o faci la stadiul de verde, macar la nivelul de cafea prajita ar fi bine sa faci un pic de grooming al prajirii si sa elimini acele sparturi sau shell-uri.
Asta pentru ca mai dau ceva bitter in ceasca, fiind mai prajite decat boabele intregi.
Expobar Brewtus IV | Honne

Reply
ok. orice critica e binevenita. la cafea verde nu era, ca am sortat-o, dar dupa prajire am cam chinuit-o, am racit-o o bucata in aparat si dupa aia cu aer comprimat. :) e posibil sa fi aparut si datorita "tratamentului".

ma duc mai indata sa caut doua site pe la magazine sa-mi fac un instrument de racit cafeaua.
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Poate te ajută fructiera de la Lidl:
[Image: 3705335d26555642d47787009cb0167d460b8ba2.jpg]

Reply
am luat eu acum o luna din Billa :
[Image: 52de36f7c0bbb8.09026151.1400x1400.jpg]

si manerele sunt foarte utile, pot sa o misc stanga-dreapta, sau cu miscari circulare, sa " vantur"  cafeaua deasupra unui ventilator adaptat, e drept ca mai iasa putina pleava de pe boabele de cafea. Am vazut ca sunt sisteme facute acasa prin care se aspira aerul ...posibil sa fie bun, dar eu am ales sa suflu aer rece ( cat se poate de rece, din mediul ambiant ).
De obicei prajesc intr-un balcon inchis si tot acolo racesc extern cafeaua, se face totusi putin miros de pa rajitor, putina pleava de cafea pe jos in timpul racirii ....nu stiu la iarna ce voi face  [Image: blush.gif] [Image: blush.gif] [Image: blush.gif]
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 

Reply
Vezi ca la noi inca mai au, chiar ieri am vazut la Lidl o sita ca asta de mai sus, a fost in oferta acum 2 sapt

https://www.catalog-az.ro/catalog/lidl-p...unie-2016/
Pagina 8

O am si eu, de peste un an, si nu stiu ce m-as face fara ea... as inventa-o :)

Reply
cea pt chiuveta se gaseste usor. am una in bucatarie. cea prezentata de baloozzy mi se pare interesanta ca poti s-o inchizi si poti sorcovi cu ea si nu prea iese chaf inafara. am incercat cu doua site, dar nu se inchid bine si iese chaf printre ele. dupa operatiunea racirea a urmat operatiunea maturarea.

Reply
Faneeee, ma abonez la tine pentru cafea proaspat prajita? Ca in fiecare marti sunt prin urbea ta :D
Lelit PL81T + Kinu 47 + Eureka Mignon Specialita 17NX - Black

Reply
Aia verde nu e de plastic ? :s Huh
In cazul ala o sa o topeasca boabele, daca le arunci la 200 grade in ea... Am deja experienta cu o palnie de plastic in care am turnat boabe scoase de la prajit :D
Daca e metal vopsit, la fel, se va scoroji vopseaua, si vei avea coji de vopsea verde amestecata cu pleava ...

Reply
renatoa, merci de sfaturi.

Hydema, te cheama cumva  *****l?

Reply
Yeap [emoji5]
Lelit PL81T + Kinu 47 + Eureka Mignon Specialita 17NX - Black

Reply
pai mai treci pe la mine. :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)