Hello There, Guest! Login Register


Pareri despre Melitta Molino

#1
Salutare grup,

Urmaresc cu interes postarile de pe acest grup si sunt constient ca ma aflu intr-o comunitate foarte pasionata de fiecare aspect in ceea ce priveste o cafea buna. Inainte de toata povestea cu COVID-ul imi placea sa savurez o cafea buna la cafeneaua de langa locul de munca; loc unde m-a prins si pe mine putin aceasta pasiune pentru espresso. De cand cu pandemia, lucrez de acasa si, in mod constant nu sunt multumit de rezultatul cafelei facute acasa. Am reusit sa gasesc o varinata acceptabila cu cafea cumprata din comert si cu espresorul Gaggia Grand Style (stiu, stiu, probabil voi nu-l considerati un espresor serios). In incercarea de a face un upgrade, am comandat un barista pack de la DeLonghi care contine un espresor EC685 si o rasnita (nu mai stiu exact tipul). Intamplarea a facut ca am comandat unul nou si am primit unul resigilat; intamplare care s-a finalizat cu un retur.
Am reusit sa folosesc aparatul, despre care pot spune ca este net superior celui pe care il aveam inainte. Din mai multe considerente (dimensiuni, steam wand), acesta a ramas aparatul de facut cafea. In incercarea de a obtine cat mai mult din el, am comandat un portafiltru cu sita nepresurizata - in urma ceea ce am studiat poate obtine rezultate decente in ceea ce priveste un espresso.
Pasul urmator; ceva foarte necesar in momentul cand voi avea cele necesare pentru sistemul nepresurizat va fi o rasnita. Am urmarit aici, pe forum recomandarile; Lelit PL043 fiind sa zic cea mai ieftina dintre ele, din pacate aceasta depaseste destul de mult bugetul, iar o rasnita manuala, nu pot spune ca ma tenteaza.
Am vazut aceasta rasnita, Melitta Molino despre care as dori sa stiu daca din experienta voastra este suficient de capabila incat sa-mi ofere finetea si uniformitatea necesara folosirii unei site nepresurizate sau daca ar fi mai bine sa trec de cateva ori pe saptamana sa-mi cumpar cafea proaspat prajita si rasnita profesional de la cafeneaua anterior mentionata?
Ca necesitate ar fi undeva la un maxim de probabil 4 cafele pe zi, de asta caut o varianta la cel mai jos nivel de espresso adevarat.

Va multumesc,
Bogdan
 
Reply
#2
Cateva intrebari inainte:
- Ce cafea folosesti? Proaspat prajita? Supraprajirii din comert?
- Ai facut un exercitiu de calcul cati bani inseamna cafeau bauta intr-un an? Zic ca face peste 200 lei. Piat ca face chiar cat o rasnita entry level second hand (!?)

In nici un caz aceasta rasnita nu iti va aduce un plus:
- macinatura neuniforma datorata calitatii materialelor aka plastic si alinierii /prinderii cutitelor.
- 17 pasi nu inseamna ca si macina pt espresso si ca ti se va potrivi unul din acei pasi.

Uita-te in secriunea Marketplace la rasnite sh.
Insclusiv Ascaso i1 sau i2. Sunt 450-500 lei.

Altfel, cea mai buna solutie eate sa iei cafea proaspat macinata de ca coffee shop si sa descoperi macinatura pitrivita.
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#3
(08-06-2020, 18:00)slavic1983 Wrote: Cateva intrebari inainte:
- Ce cafea folosesti? Proaspat prajita? Supraprajirii din comert?
- Ai facut un exercitiu de calcul cati bani inseamna cafeau bauta intr-un an? Zic ca face peste 200 lei. Piat ca face chiar cat o rasnita entry level second hand (!?)

In nici un caz aceasta rasnita nu iti va aduce un plus:
- macinatura neuniforma datorata calitatii materialelor aka plastic si alinierii /prinderii cutitelor.
- 17 pasi nu inseamna ca si macina pt espresso si ca ti se va potrivi unul din acei pasi.

Uita-te in secriunea Marketplace la rasnite sh.
Insclusiv Ascaso i1 sau i2. Sunt 450-500 lei.

Altfel, cea mai buna solutie eate sa iei cafea proaspat macinata de ca coffee shop si sa descoperi macinatura pitrivita.

Salutare,

Multumesc pentru raspuns. In momentul de fata folosesc cafea single orgin Peru de la Mega Image - firma lor; este cafeaua cu care am obtinut un gust decent dupa standardele mele pe gaggia gran style; cafeaua este deja rasnita si grad de prajire se lauda pe pachet ca ar fi mediu. Pentru un asa aparat, oricum nu merita o cafea mult mai calitativa.
Pentru noul setup, intentionez sa cumpar cafea boabe proaspat prajita - Hedone sau Hotspot in principiu.

Intrebarea despre Molino, nu se referea neaparat la cei 17 pasi, este clar ca pentru espresso probabil maxim primii doi, trei ar fi utilizabili.
Relativ la intrebarea de costuri cu cafeaua, daca reincep sa merg la birou, cafeau era si de socialiare, deci clar costurile cresc mult cu cafeaua servita la cafenea, in cazul in care se va intampla sa merg inapoi la birou, acasa, va scadea cel mai probabil numarul de cafele - de asta si bugetul destul de mic alocat pentru asta si cautarea unui compromis calitate/pret.

Am continuat sa studiez situatia, pare destul de clar ca acest model nu este ceva potrivit. O alta varianta pe care o iau in calcul ar fi varianta de rasnita Delonghi KG89 ce poate fi modificata putin pentru a ajunge la un grad mai bun de macinare, cf unor tutoriale de pe Youtube - rasnita este undeva la 250 lei.
In marketplace am vazut un singur anunt care pare inca valabil pentru un Ascaso mini I2, dar userul nu a mai rapsuns la ultima intrebare, deci presupun ca mai am de asteptat pana apare ceva.

Varianta cu Deloghi-ul modificat ar fi una demna de luat in calcul?

Multumesc,
Bogdan
 
Reply
#4
In cazul tau eu vad o problema de standarde... Incearca sa bei cafea de la cateva din cafenelele decente, in Bucuresti sunt destul de multe.
Si pe urma vezi daca vrei asta sau te multumesti cu actuala solutie. Eu zic ca nu sunt compatibile, de asta e bine sa te hotarasti din start ce vrei.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#5
Inteleg ca pt tine bugetul este o problema. Sa zicem ca scapi de delonghi. Il vinzi si mai scoti un  ban sau il faci cadou. Ce buget ai pt espressor si rasnita?
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#6
Salutare,

Am testat ceva variante de espresso - Origo, Steam. Nu neg ca sunt foarte bune, daca mai sunt sugestii de cafenele deosebite, sunt deschis la a incerca, dar nu cred ca voi investi in aparate pentru acasa pentru a obtine acele cafele.
Dorinta mea ar fi cu un buget pana in 400-450 RON sa-mi iau o rasnita pe care s-o pot folosi cu un filtru nepresurizat cu aparatul de cafea EC-685. Practic, sa fac inca un pas mic spre un espresso mai bun (pasul fiind de a obtine crema, nu spuma facuta de filtrul presuriat). Nu sunt convins ca am mereu timpul necesar sa aduc un espressor semi pro in parametrii ideali de extractie, sa cantaresc cu precizie cafeaua la fiecare espresso, de aceea as vrea sa-mi fac un setup cat mai ieftin si folosind cat mai mult din ce am deja, fara investitii majore.
Daca voi descoperi diferente seminificative si voi gasi timpul necesar sa stau sa fac cafeaua cu placere, probabil in viitor voi investi intr-un setup mai capabil. De asemenea, dupa cum spuneam in postarile anterioare, daca reincepe mersul la birou, cel mai probabil voi renunta la a face cafele des acasa, deci oarecum nu prea se justifica sa tin 2000 de lei pe blatul din bucatarie.
Practic sunt in cautarea celei mai ieftine variante de a obtine o cafea potrivita pentru fitru nepresurizat din boabe de cafea proaspat prajite.

Multumesc,
Bogdan
 
Reply
#7
Te inteleg.
In cazul meu a insemnat sa trec pe brew. V60, Aeropress, ibric...
Costuri decente comparativ cu espressorul, dar nici aici nu scapi de cantar, temperatura, macinat...
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
https://m.olx.ro/oferta/aparat-cafea-sem...dm5su.html

Ti-l decomand cu cea mai mare caldura! Este exemplul clar ca poti avea acces la un espresso adevarat cu o investitie decenta (minima)!
Pt banii astia obtii o rasnita conica cu cutite de 38 mm, foatre asemanatoare cu lelit pl043 sau ascaso i2. Iar espresorul face o cafea ff buna, cel putin la acelasi nivel cu Gaggia classic sau lelit. Cu acest espressor am inceput si il am si acum la locatia de weekend si nu cred ca o sa-l vand vreodata. Fata de Rancilio din semnatura este mult mai frendly, mai iertator!. Nu se compara cu delonghi. Are portafiltrul de alama profesional si sita nepresurizata mult mai buna decat ce e pe gaggia sau lelit. Singurele imbunatatiri facute: scos doua suruburi din fundul cosului pt cafea si modificata granulatia pt a rasni mai fin si inlocuit tija pt abur cu una rancilio silvia v1 (cam 70 lei pe mag-pro). Cu putin exercitiu frotarea este ok.
Negociaza poate obtii un pret si mai bun, si apoi vinde delonghiul si te incadrezi perfect in buget.
Si f important: cafeaua de specialiate proaspat prajita! Cumpara de la diverse prajitorii, diverse origini, experimenteaza! De aici incepe excursia!
Rancilio Silvia, La San Marco SM91, Kinu M38
 
Reply
#9
E un jeg,obtii rezultate mai bune cu una blade,inconsistenta e ceva de topor,am returnat-o in 2 zile
 
Reply
#10
(19-06-2020, 11:23)nfs01 Wrote: E un jeg,obtii rezultate mai bune cu una blade, inconsistenta e ceva de topor, am returnat-o in 2 zile

Poti fi putin mai specific?
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#11
Măcinatura este extrem de inconsistenta ceea ce face imposibil de folosit,astea sunt jucarii,cenobtii cu una blade e net superior.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)