Hello There, Guest! Login Register


Parametrii PID Lelit PL41 PlusT

#1
Salutari espressomani,

Voi ce parametrii folositi la PID-ul de la Lelit ?
Al meu are ca si setari din fabrica :

P : 1.0
I : 0.00
D : 4.0
F04 : 0
F05 : 108
Temperatura setata pe PID pentru extractie : 95

Am mai citit pe ici colo pe forum si l-am setat pe al meu la :

P : 3.0
I : 0.05
D : 4.0
F04 : 8
F05 : 108
Temperatura setata pe PID pentru extractie : 94

Cu parametrii modificati mi se pare ca imi iese cafeaua putin cam amara, desii am boabe prajite mediu, normal ca aici poate intervenii si rasnita.
Pe alte forumuri germane, unii setau D-ul la 14 si F04 la 5, in rest setari din fabrica.
Dupa ce am citit si mai multe postari, ma gandeam sa le las la cele din fabrica, si sa pun doar offsetul F04 la 8.
Voi ce parere aveti ?
 
Reply
#2
Daca ai pus offsetul pe 8 inseamna ca temperatura de extractie 94 este mare (probabil in realitate este in jur de 97grC). Lelit pune din fabrica offsetul "0" si temperatura de extractie la 95 grC, tocmai ca sa ai in jur de 90grC in realitate la extractie. Din testele lor diferenta dintre temperatura reala si cea afisata este in jurul valorii de 5grC. De aceea ai citit recomandari in care offsetul se poate pune pe 5 dar atunci consideri temperatura afisata ca fiind cea reala. Eu nu as umbla la ceilalti parametri (doar la offset).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#3
Vezi AICI, punctul 44.
Offset de 5°C la Lelit mi se pare un vis (deci nu neaparat real).
La parametrii P, I si D poti umbla, atata timp cat nu uiti de unde ai plecat, si stii ce faci.
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#4
(03-03-2023, 23:45)VladP Wrote: Vezi AICI, punctul 44.
Offset de 5°C la Lelit mi se pare un vis (deci nu neaparat real).
La parametrii P, I si D poti umbla, atata timp cat nu uiti de unde ai plecat, si stii ce faci.

Multumesc, am citit postarea respectiva, foarte informativa si folositoare, totusi sunt confuz in legatura cu ceva.
Sustii ca offset-ul este un "vis", drept urmare inutil, dar in postare sustii defapt ca acest offset este vital, iar acesta fiind setat pe 0 este complet absurd.
Inca o data, multumesc pentru explicatiile din postare, dar aparent, nimeni nu doreste sa impartaseasca setarile pe care le folosesc ei la PID.
Am facut resetare din fabrica, iar cafeaua imi iese cam amaruie, desii crema este prezenta iar gustul este acceptabil, insa este pe departe de gustul pe care l-am simtit pe acelasi tip de boabe la cafeneaua de la care am cumparat-o.
Ma gandesc sa nu fie o problema cu rasnita, desii am reusit sa scot cam 33ml din 16g cafea in 22 de secunde, iar daca o rasnesc mai fin nu mai curge deloc, deci ma gandesc sa nu fie o problema de temperatura, nu?
 
Reply
#5
Am învățat pe propria piele că trebuie să cresc doza de cafea Smile încearcă și tu .

Trimis de pe al meu SM-S908B folosind Tapatalk
 
Reply
#6
(04-03-2023, 22:49)Entertainer Wrote: Am învățat pe propria piele că trebuie să cresc doza de cafea Smile încearcă și tu .

Trimis de pe al meu SM-S908B folosind Tapatalk

Am pus 16g in sita de 14/16 IMS, cand pun 18g nu prea mai curge din ce am vazut.
Am sa incerc maine din nou dis de dimineata, o sa incerc sa modific si I-ul la 0.05 ( de la 0.00 din fabrica ), dat fiind ca din ce citesc mai peste tot toata lumea il are asa.
 
Reply
#7
Eu zic ca e destul de clar ce s-a explicat mai sus. Daca pui offset 0 trebuie sa setezi temperatura pe la 96-97 ca sa ai in realitate 91-92. Sau pui offset 5 si setezi temperatura 91-92. E acelasi lucru.
Apoi nu toate cafelele se extrag la aceeasi temperatura. Sunt prajitorii care scriu pe pungi temperatura recomandata, iar la cele pe care nu scriu le descoperi experimentand.
Daca pui 18g si nu curge inseamna ca trebuie sa rasnesti mai grosier, nu sa scazi doza la 16g ca sa curga.


Eu cand am avut 41TEM a venit setat din fabrica cu offset 0 si nu am extras cu temperatura setata pe PID mai mica de 95. Unele cafele le extrageam si la 97 sau 98.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
 
Reply
#8
Cum sa afli la cat sa setezi off-setul (difera de la masina la masina) setezi off-set la 0.

Cresti tempeatura boilerului si faci flush, cand vezi ca ies aburi ai ±100C la apa ce iese din boiler. Acu vezi daca ai pe pid 105 si daca da atunci setezi 5 C la off-set, insa eu banuiesc ca sunt defapt 7-12C.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65

 
 
Reply
#9
https://youtu.be/a2RSMg-650I
Pana la urma nici nu e asa important daca extragi la 90 sau la 92.
Important e ca poti regla pana iti place gustul.
Eu iti recomand sa lasi setarile PID din fabrica, pui un offset cat crezi tu(in jurul celor 5 grade) si apoi te joci doar cu temperatura pana iti place gustul.
PL41TEM, PL43MMI, Kinu Simplicity
 
Reply
#10
(04-03-2023, 23:20)Darsidius Wrote: ...eu banuiesc ca sunt defapt 7-12C.

Da, +1! Eu banuiesc ca offsetul este intre 10°-12°C.
Dar de fapt, asa cum am incercat sa descriu in postarea aceea de la punctul 44, offsetul este numai si numai un parametru de "show", de frumusete, si nu are absolut nimic de a face cu calitatea cafelei extrase pe un anumit espressor, daca (si numai daca) utilizatorul seteaza temperatura de extractie corect.
Ce inseamna asta? > daca offsetul este 0 (zero), atunci temperatura setata pe PID reprezinta temperatura in boiler.
Avand in vedere ca la extractie, intre iesirea din boiler si pucul de cafea este o distanta X, pe care (in functie de cum este construit fiecare espressor) temperatura apei de extractie scade (DA!, aceasta scade foarte repede si "eficient"!), pe puc ajunge apa la o temperatura mai scazuta decat cea de la iesirea din boiler. Diferenta de temperatura este acel OFFSET, despre care vorbim aici.
Deci, hai sa presupunem ca diferenta de temperatura este de 7°C, si noi vrem sa extragem la 93°C. In acest caz:

1- putem lasa offsetul la 0, ca din fabrica (adica asa cum au livrat chinezii chipul de PID setat - ceea ce nu are nimic de a face cu modeluzl de espressor pe care aceste chipuri vor fi utilizate de catre respectiva fabrica...).
In acest caz setam temperatura de extractie pe PID la 93°C+7°C=100°C! DA, a nu se intra in panica!
Daca la offset "0" setati temperatura de extractie 93°C, puteti fi siguri ca veti (sub-)extrage un ceai rece si acidulat!

2- putem seta offsetul la 7, caz in care setam pe PID temperatura la care ne dorim extractia, adica 93°C.

Treburile se complica in cazul espressoarelor care pe durata extractiei au variatie de temperaturi semnificative (de exemplu pleaca de la 98°C si dupa 30s ajung la 92°C)....
La ce valoare sa setam offsetul in acest caz? Probabil la o valoare intermediara, care nu are nimic de a face cu realitatea, de exemplu 5°C. Deci, offsetul real la inceputul extractiei este mult mai mic, de ex. 2°C, iar la sfarsit este mai mare, de ex. 11°C.

CONCLUZIA este: reglati offsetul cum vreti voi, si jucati-va cu temperatura de extractie in sus si-n jos tot cum vreti voi, pana obtineti in ceasca gustul dorit!
Enjoy!

PS. daca vreti sa reglati cat de cat offsetul pentru espressorul vostru, folositi metoda de mai sus descrisa de @Darsidius!
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu M47
 
Reply
#11
vin si eu cu un exemplu aici, dar de pe Gaggia Classic - nu e foarte diferit fata de Lelit
Dupa multe teste setat PID cu offset -6 grade.  de la 100 grade afisate (evident dupa 10 minute de incalzire) apa iese cu abur pe grup. Extractiile le fac dupa gust, ori 93, ori 94 grade, ori mai jos putin
sau fara offset, la 106 grade iese apa cu abur
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar / IMS shower screen / IMS Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / 58.4mm SKIDD leveller tool / WDT tool / Scale and timer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic
 
Reply
#12
Scopul offsetului este doar pentru calibrare.
Daca ai doua espressoare si aceeasi cafea poti seta temperatura de extractie similar. Altfel, fiecare trebuie sa ia in calcul diferenta dintre setare si temperatura efectiva.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)