24-12-2016, 13:03
(This post was last modified: 24-12-2016, 13:29 by RaduCarutasu.)
Pentru a ne putea forma o imagine cât mai completa asupra acestei cafele propun ca, cei care doresc, sa posteze aici primele impresii, modul in care acestea se modifica pe parcursul preparării.
Mod de preparare, rețeta de extracție, aprecieri legate de gust etc...
Încep eu:
Prajire: light, uniformă, cu boabe frumos dezvoltate, semne discrete de FC, dunga de mijloc mai închisă decât culoarea boabelor, specific modului de procesare, fără defecte vizibile de prajire sau ale boabelor verzi.
Preparare: espresso
-Rețeta: 1- 18g macinatura, lichid 36g, temperatura 92 gc, timp 25 sec, prima picătura la sec 6 cu preinfuzie programată la 4 sec
-Curgere: uniformă, puțin cam rapida ( voi modifica setarea rasnitei pentru un timp de extracție de 30 de șec),.
-Lichidul: corp spre mediu, crema subțire dar uniformă si rezistența, cu influența negativă minima asupra gustului.
-Gustul:aciditate citrica ridicată, cu nuante de gref si un finish.....sarat. Nicio urma de bitter dar nici de dulceața. In opinia mea, o paleta de nuante extreme, interesantă dar in afara oricărui echilibru.
-Concluzii: doar o experienta interesantă pentru aceasta extracție. Finish-ul sărat a fost ceva deosebit pentru mine (ceai sarat am mai baut dar cafea nu).
Soției nu i-a plăcut.
Este evident ca rețeta folosită la prima extracție nu este cea mai potrivită pentru aceasta cafea.
Cred ca vor ajuta o macinatura mai fina cu o extracție puțin mai lunga. Deocamdată nu umblu la temperatura si la preinfuzie. Încerc sa modific cât mai putini parametri deodată, pentru a vedea influența asupra gustului si aspectului extractiei.
Eu încerc sa trag niște concluzii si sa învăț câte ceva de la aceasta cafea.
Am luat si verde pentru 1- a reproduce prajirea si 2- pentru a încerca si altceva. După asta voi aplica pe cafelele din dotare cele experimentate.
Mod de preparare, rețeta de extracție, aprecieri legate de gust etc...
Încep eu:
Prajire: light, uniformă, cu boabe frumos dezvoltate, semne discrete de FC, dunga de mijloc mai închisă decât culoarea boabelor, specific modului de procesare, fără defecte vizibile de prajire sau ale boabelor verzi.
Preparare: espresso
-Rețeta: 1- 18g macinatura, lichid 36g, temperatura 92 gc, timp 25 sec, prima picătura la sec 6 cu preinfuzie programată la 4 sec
-Curgere: uniformă, puțin cam rapida ( voi modifica setarea rasnitei pentru un timp de extracție de 30 de șec),.
-Lichidul: corp spre mediu, crema subțire dar uniformă si rezistența, cu influența negativă minima asupra gustului.
-Gustul:aciditate citrica ridicată, cu nuante de gref si un finish.....sarat. Nicio urma de bitter dar nici de dulceața. In opinia mea, o paleta de nuante extreme, interesantă dar in afara oricărui echilibru.
-Concluzii: doar o experienta interesantă pentru aceasta extracție. Finish-ul sărat a fost ceva deosebit pentru mine (ceai sarat am mai baut dar cafea nu).
Soției nu i-a plăcut.
Este evident ca rețeta folosită la prima extracție nu este cea mai potrivită pentru aceasta cafea.
Cred ca vor ajuta o macinatura mai fina cu o extracție puțin mai lunga. Deocamdată nu umblu la temperatura si la preinfuzie. Încerc sa modific cât mai putini parametri deodată, pentru a vedea influența asupra gustului si aspectului extractiei.
Eu încerc sa trag niște concluzii si sa învăț câte ceva de la aceasta cafea.
Am luat si verde pentru 1- a reproduce prajirea si 2- pentru a încerca si altceva. După asta voi aplica pe cafelele din dotare cele experimentate.
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)