Hello There, Guest! Login Register


PL81T si sita simpla

#1
Saptamana asta mi-a ajuns PL81T si m-am pus pe citit si experimentat. Azi dimineata am incercat sita mica cu 8g si a fost un dezastru amar de 20 si ceva de grame cu un fir de spuma la suprafata. Am observat in mai multe postari ca se recomanda folosirea sitei duble cu 18g de cafea. Pentru macinare folosesc Kinu M47 setata la 1.3.

Am cateva intrebari:

1. Nu e prea multa cafea pentru o singura persoana?
2. Cata cafea pun daca am musafiri si vreau sa prepar doua shot-uri deodata? Sau voi faceti mereu cate un shot folosind doar sita dubla?
3. Are vreun rost sita mica sau pot s-o pun inapoi in cutie?  Big Grin
 
Reply
#2
Salut!

Felicitări pentru Lelit.
Astfel de întrebări (mi-)am pus și eu după ce am luat Lelit PL91 aka Victoria.

Din păcate modelul tău e pe 57 mm deci va fi mI greu sa faci îmbunătățiri.

Chiar dacă ai sita single folosește dubla! Uita de single (pentru moment). La single probabil ai sa renunți mai in colo chiar de tot.

Intreaba de unde au luat cafeaua care e proporția recomandata. Adică la cate grame de cafea cate grame (atenție grame! Nu ml) de cafea trebuie sa iasă. Zic grame pentru ca o sa ai ai spuma și in paharele gradate te încurca. Deci cântăreața.

Dacă sa zicem se recomanda 18 g pt dublu și sa zicem rezultatul final recomandat e 45 g de cafea:

Măsori 18 g măcinată, tampezi și extragi. In 25 - 30 s trebuie a iasă cantitatea dorita, cele 45 din exemplu.

Dacă curg mai repede cele 45 decât cele 25-30 secunde atunci e prea grosiera macinatura. Rasneste mai fin! Dacă curge in mai mult timp, macină mai grosier. Pana prinzi proporția . Da! Vei arunca multa cafea prima data. Și atenție sa ai destula cafea... dacă și schimbi.... începi de la 0 cu setarea.

Faptul ca ai setat kinu la un anumit număr nu zice nimic la nimeni. Nu e de valoare. (Imi amintesc și acum discuția mea identică la yume, probabil și azi mai zâmbesc unii pe sub mustață).

Setarea aceea e doar orientativa, pentru tine. In funcție de cum pui șurubul la asamblare poate sa fie 1 mult sau puțin. Și de regula după ce montezi învârti o roata întreaga și se abia apoi te orientezi după numere. Și chiar dacă ar fi la fel 2 kinu, ar trebui sa fie și cafeaua la fel, umezeala etc.

Găsește-ți Setarea ta asa cum am descris mai sus.
2018.09  Profitec Pro 300, IMS, Kinu M47 + Niche 2018.12
2017.11     Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#3
Sita mica nu are niciun rost si din punctul meu de vedere o poti lasa in cutie. Si daca aveai grup de 58 tot aia era, caci iti cumparai o sita de competitie IMS/VST si dupa ce constatai ca tot pe sita dubla ies shot-urile mai bine, o abandonai. Cred ca sita simpla isi mai are rostul doar pentru barurile unde se tine neaparat la espresso-ul din 7-9g.
In mediul casnic, foloseste mereu sita dubla, un espresso corect pentru o persoana insemnand sa cantaresti 18g de boabe sa spunem, sa le pui in rasnita goala si sa macini totul, presezi si apoi sa obtii in cazul fericit aprox. 40ml in 25-30 de secunde. Ca sa nu te mai complici cu mililitri, cel mai simplu este sa pui un cantar sub ceasca si vezi in timp real cand s-au adunat sa spunem 36-40 de grame pe cantarul tau (adica dublu fata de cat ai pus ca si boabe), moment in care opresti extractia. Daca nu te incadrezi in acesti parametri, reglezi rasnita. Tutorialul intreg este aici - https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#4
Salut,

Permiteti-mi sa redeschid topicul asta, ma macina (sic Wink) aceleasi dileme.
Sunt la inceput de drum cu un Lelit PL82 (Kate). Dupa 2 zile de reglaje am ajuns la parametri de rasnire/timp multumitori pentru 18g -> 50-60ml, mie imi place mult.

Problema e ca sotia este obisnuita cu o cafea mai lunga si un pic mai slaba. Tot incerc sa pastrez sita dubla si sa variez cantitatea spre marginea inferioara a intervalului (14-15g) dar nu iese ok. E mai lunga dar in continuare tare si gustul nu mai e acelasi.

Ar mai fi varianta in care sa fac ristretto (oprind extractia dupa 15-20 s) si sa o lungesc in stil americano, dar e o tehnica pe care ea cel mai probabil o va considera super complicata. Scopul e sa ne bucuram impreuna de noul aparat Smile

Cum nu vreau nici sa schimb sita la fiecare cafea, sunt pe punctul de a mai comanda inca un portafiltru pentru single shot, dar am vrut sa vad ce alte idei mai aveti si voi.

Multumesc anticipat!
 
Reply
#5
Ai incercat sa vezi daca ii place cu un double de care bei tu, facut corect, si peste sa pui apa fierbinte pana la limita dorita de sotie? Daca  dai drumul la pompa si deschizi roata de aburi, ar trebui sa curga apa din boiler pe teava de aburi.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#6
(15-03-2019, 12:53)Lyvyoo Wrote: Ai incercat sa vezi daca ii place cu un double de care bei tu, facut corect, si peste sa pui apa fierbinte pana la limita dorita de sotie? Daca  dai drumul la pompa si deschizi roata de aburi, ar trebui sa curga apa din boiler pe teava de aburi.

Am incercat cu apa fierbinte (fix cum spui, folosind teava de aburi) si a fost mai bine pentru gust, dar am primit aceeasi critica, ca e prea "tare" (a se citi prea multa cofeina).
Etalonul ei e ce faceam pana acum cu un philips automat care rasnea cred 9 grame la setarea maxima de dozaj.
 
Reply
#7
(15-03-2019, 12:48)aditanase Wrote: Salut,

Permiteti-mi sa redeschid topicul asta, ma macina (sic Wink) aceleasi dileme.
Sunt la inceput de drum cu un Lelit PL82 (Kate). Dupa 2 zile de reglaje am ajuns la parametri de rasnire/timp multumitori pentru 18g -> 50-60ml, mie imi place mult.

Problema e ca sotia este obisnuita cu o cafea mai lunga si un pic mai slaba. Tot incerc sa pastrez sita dubla si sa variez cantitatea spre marginea inferioara a intervalului (14-15g) dar nu iese ok. E mai lunga dar in continuare tare si gustul nu mai e acelasi.

Ar mai fi varianta in care sa fac ristretto (oprind extractia dupa 15-20 s) si sa o lungesc in stil americano, dar e o tehnica pe care ea cel mai probabil o va considera super complicata. Scopul e sa ne bucuram impreuna de noul aparat Smile

Cum nu vreau nici sa schimb sita la fiecare cafea, sunt pe punctul de a mai comanda inca un portafiltru pentru single shot, dar am vrut sa vad ce alte idei mai aveti si voi.

Multumesc anticipat!


Aceeasi problema o am și eu.
Doar ca ea bea cu muuult lapte.
Cu toate astea trecând de l cana mocca la espressor nu prea a putut suporta cafeaua “tare”, adică cu gust de cafea puternic. (De altfel nu place nici ciocolata neagră deloc).

Deci chiar și ristretto cu mult lapte nu i-a plăcut. Era prea tare aroma.

Ca soluție: am schimbat cafeaua... și am găsit una care cadrează. (Medium roast) sa zicem avem un win-win acum.

La părinți de exemplu la fac un Shot + apa din boiler + Shot de lapte. (Asta asemănătoare cu varianta expusă anterior)
2018.09  Profitec Pro 300, IMS, Kinu M47 + Niche 2018.12
2017.11     Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#8
Mai ai varianta cu lapte...
Sau imparti doppio in 2 shoturi,cu unul ii faci sotiei un americano si ai 3 posibilitati:
 -  bei un shot in plus (presupun ca norma ta e de un dublu)
 - bei un shot in minus
 - irosesti/arunci un shot
S-ar putea sa se mai schimbe oricum lucrurile pe parcurs, de exemplu, prietena mea a trecut de la a bea exclusiv un shot + 250ml lapte (frotat = 350ml) la a fi ok cu un dublu + 150-200.

LE: De asemenea, ia in considerare si raportul de extractie. Momentan folosesti 1:3, s-ar putea sa vrei sa incerci (poate si cu o alta cafea) sa mergi pe 1:2 daca urmaresti sa ai mai putina cofeina in ceasca.
Acasa: Lelit PL91T, Honne, Wilfa Svart, Brewista Artisan, Brewista Smart Scale, AeroPress, V60
Birou: Lelit PL92T, Lelit PL72, Kinu M47
 
 
Reply
#9
@Honoriu, mergi de sugestii, exact in directia asta speram sa primesc idei.
Shotul pentru parinti este un dublu standard impartit la doi?
Si pentru sotie, pana la urma, care e reteta pe care o folosesti cu noua cafea? Dublu cu mult lapte?

(15-03-2019, 13:31)tudorbog Wrote: Mai ai varianta cu lapte...
Sau imparti doppio in 2 shoturi,cu unul ii faci sotiei un americano si ai 3 posibilitati:
 -  bei un shot in plus (presupun ca norma ta e de un dublu)
 - bei un shot in minus
 - irosesti/arunci un shot
S-ar putea sa se mai schimbe oricum lucrurile pe parcurs, de exemplu, prietena mea a trecut de la a bea exclusiv un shot + 250ml lapte (frotat = 350ml) la a fi ok cu un dublu + 150-200.

LE: De asemenea, ia in considerare si raportul de extractie. Momentan folosesti 1:3, s-ar putea sa vrei sa incerci (poate si cu o alta cafea) sa mergi pe 1:2 daca urmaresti sa ai mai putina cofeina in ceasca.



Ok, ma trimiti usor pe drumul cel bun. Cred ca sunt si eu un pic stresat momentan, ca mi-as dori sa se bucure la fel de mult ca si mine de noul aparat, dar nu suntem inca acolo. Probabil ca o sa fac eu cafeaua o vreme pana prinde gustul si incepe singura Smile.

Legat de raport nu am cantarit dar cred ca sunt mai aproape de 1:2.5, insa cum o bea oricum cu lapte, o sa incerc mai degraba strategia ta cu migrarea de la 1 shot la 2 in loc sa ma complic cu cantitatea de dozaj sau filtru single-shot.
 
Reply
#10
(15-03-2019, 13:41)aditanase Wrote: @Honoriu, mergi de sugestii, exact in directia asta speram sa primesc idei.
Shotul pentru parinti este un dublu standard impartit la doi?
Si pentru sotie, pana la urma, care e reteta pe care o folosesti cu noua cafea? Dublu cu mult lapte?

(15-03-2019, 13:31)tudorbog Wrote: Mai ai varianta cu lapte...
Sau imparti doppio in 2 shoturi,cu unul ii faci sotiei un americano si ai 3 posibilitati:
 -  bei un shot in plus (presupun ca norma ta e de un dublu)
 - bei un shot in minus
 - irosesti/arunci un shot
S-ar putea sa se mai schimbe oricum lucrurile pe parcurs, de exemplu, prietena mea a trecut de la a bea exclusiv un shot + 250ml lapte (frotat = 350ml) la a fi ok cu un dublu + 150-200.

LE: De asemenea, ia in considerare si raportul de extractie. Momentan folosesti 1:3, s-ar putea sa vrei sa incerci (poate si cu o alta cafea) sa mergi pe 1:2 daca urmaresti sa ai mai putina cofeina in ceasca.



Ok, ma trimiti usor pe drumul cel bun. Cred ca sunt si eu un pic stresat momentan, ca mi-as dori sa se bucure la fel de mult ca si mine de noul aparat, dar nu suntem inca acolo. Probabil ca o sa fac eu cafeaua o vreme pana prinde gustul si incepe singura Smile.

Legat de raport nu am cantarit dar cred ca sunt mai aproape de 1:2.5, insa cum o bea oricum cu lapte, o sa incerc mai degraba strategia ta cu migrarea de la 1 shot la 2 in loc sa ma complic cu cantitatea de dozaj sau filtru single-shot. 

Eu inteleg chestia cu 15 minute de azi, dar ce am scris a mers pe apa sambetei....tocmai faceam pauza de la munca si scriam aici unui colge, cand am ramas fara postare.
Voi fi mai scurt ...

La printi: cate un shot. Tatalui meu il lungesc cu apa din boiler (apa de ceai) si pun un pic de lapte. Mama vrea supma de lapte, asa ca pun intr-o cana de 250 ml si spumez cu latiera de 350 (pana la cioc umpluta).

Sotiei: niciodata dublu. E prea puternic gustul. EU am observat ca femeilor nu e e frica de cofeina ci de gust. Daca e gust puternic nu o beau cu drag si zic ca e cu cofeina multa. Asa ca sumarizand: unei femei (care zice ca nu bea tare si o vrea cu lapte) nu greseti daca faci un ristretto cu lapte intr-o latiera de 350 ml cel putin.
Cand aveam cafea prajita dark, sotia mea nu reusea sa bea mai deloc.

Eu as zice sa setezi asteptarile mai jos pentru sotia ta, adica de a se bucura de cafea cu tine. Smile
Vei fi cu atat mai fericit atunci cand o va face. Din seria "sotia unui home barista": sotia mea ii spune si azi
espresorului "cafetiera", chiar daca bea cu drag cafeaua ce o pregatesc.

Nu te complica c sita simpla. Si eu am incercat.. nu merita, pur si simplu e pierdere de timp.
Mai bine arunci un shot sau il bei.

Succes.
2018.09  Profitec Pro 300, IMS, Kinu M47 + Niche 2018.12
2017.11     Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#11
(15-03-2019, 13:41)aditanase Wrote: @Honoriu, mergi de sugestii, exact in directia asta speram sa primesc idei.
Shotul pentru parinti este un dublu standard impartit la doi?
Si pentru sotie, pana la urma, care e reteta pe care o folosesti cu noua cafea? Dublu cu mult lapte?

(15-03-2019, 13:31)tudorbog Wrote: Mai ai varianta cu lapte...
Sau imparti doppio in 2 shoturi,cu unul ii faci sotiei un americano si ai 3 posibilitati:
 -  bei un shot in plus (presupun ca norma ta e de un dublu)
 - bei un shot in minus
 - irosesti/arunci un shot
S-ar putea sa se mai schimbe oricum lucrurile pe parcurs, de exemplu, prietena mea a trecut de la a bea exclusiv un shot + 250ml lapte (frotat = 350ml) la a fi ok cu un dublu + 150-200.

LE: De asemenea, ia in considerare si raportul de extractie. Momentan folosesti 1:3, s-ar putea sa vrei sa incerci (poate si cu o alta cafea) sa mergi pe 1:2 daca urmaresti sa ai mai putina cofeina in ceasca.



Ok, ma trimiti usor pe drumul cel bun. Cred ca sunt si eu un pic stresat momentan, ca mi-as dori sa se bucure la fel de mult ca si mine de noul aparat, dar nu suntem inca acolo. Probabil ca o sa fac eu cafeaua o vreme pana prinde gustul si incepe singura Smile.

Legat de raport nu am cantarit dar cred ca sunt mai aproape de 1:2.5, insa cum o bea oricum cu lapte, o sa incerc mai degraba strategia ta cu migrarea de la 1 shot la 2 in loc sa ma complic cu cantitatea de dozaj sau filtru single-shot. 

Ce cafea folosesti? 

Sunt aproape sigur ca sotia ta asociaza "taria" cu o cafea prajita ceva mai tare. Sunt anumite combinatii de cafea+rasnita+aparat care nu dau un rezultat acceptabil pentru persoanele cu sensibilitate la spectrul amar. Nevasta-mea bea fara probleme cafea light fara zahar dar nu poate bea o cafea "adevarata" fara zahar.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#12
@dev, @Honoriu, merci inca odata pentru sfaturi.

Am mai experimentat peste weekend; in afara de un capuccino facut cu un singur shot (si ala lungit un pic cu apa) restul nu au fost apreciate Smile. Cel mai probabil, asa cum ziceti si voi, este de la cafea.

Momentan folosesc o Massaya (cafes Richard) care pe super-automat iesea mult mai putin intensa. Cum mai avem jumatate de punga am zis sa imi fac mana cu setarile de rasnire, dozaj, etc - ca sa nu stric cafea proaspat prajita pana ma invat cu aparatul.

Acum ca am trecut de faza asta, am in coada o Guatemala, proaspta prajita mediu (Bob's coffee lab).
Dupa aia ma gandeam sa experimentez cu soiuri mai light din Ethiopia - ce recomandari ati avea? (tot de aici din forum am pe lista scurta Sarkis, Guido si Sloane).
 
Reply
#13
(18-03-2019, 12:19)aditanase Wrote: Dupa aia ma gandeam sa experimentez cu soiuri mai light din Ethiopia - ce recomandari ati avea? (tot de aici din forum am pe lista scurta Sarkis, Guido si Sloane).

Poti sa adaugi si Yume pe lista scurta, recomand Etiopia Alemayehu Daniel de la ei.
Profitec Pro 600 + Sita IMS Nanotech 18/20 gr. + Bravo Tools + Aeropress + Kinu M47 + Comandante C40 MK3 Nitro Blade
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)