Ultima reduta de carcotit impotriva painii cu maia a ramas timpul necesar prepararii, care aparent nu poate fi scurtat, oricum am intoarce-o... ceeace ne pune la grea incercare incadrarea in timingul lumii contemporane superocupate.
De la un timp experimentez cu o tehnica/reteta care rezolva problema asta, si pot spune ca rezultatele sunt cel putin la acelasi nivel cu al unei painii cu dospire lunga, caracteristica maialei.
Initial am primit articolul de la care a plecat toata aventura de la amicul G.Serban, cu care de cateva luni discut mai mult de paine decat de cafea
http://www.mydailysourdoughbread.com/who...ough-loaf/
Am incercat-o si m-a prins... dupa care am inceput sa experimentez variatiuni.
Singurul lucru pe care l-am mai pastrat din reteta initiala a fost egalitatea cantitatilor de faina prefermentata in prima faza cu cea adaugata in faza de aluat. In rest am variat fara limite cantitatile si sortimentele de faina, de asemenea cantitatea de maia initiala, intre 32 si 64g, am mai introdus si 1-2 faze de F/S, nefiind prea impacat cu ideea simplitatii extreme a retetei initiale... cu seminte sau fara... toate au mers si au rezultat paini bune, in mai putin de 4 ore. Cea de azi de exemplu, am framantat-o la 7:30, am bagat la cuptor la 11, si am avut-o pe masa la pranz la 1.
De asemenea, un alt timing ar fi punerea la lucru a maialei dimineata, inainte de plecare la servici, sa zicem ora 7, o lasi sa isi faca basicile... si lucratul painii la revenirea acasa, daca faci aluatul la ora 6, o poti baga la cuptor la 10.
De asemenea adaug un instrument inestimabil in jonglatul cu cantitatile, care daca nu exista l-as fi facut in Excel, dar e mai practic asa, in browser:
http://samartha.net/cgi-bin/SDcalc01.pl?DoughWeight=640&DoughHydr=66&StarterPerc=10&StarterHydr=100&SaltPerc=2
Asta este practic reteta painii de azi dimineata:
- am pus aseara la 9 la lucru 64 grame de maia mama 100% impreuna cu jumatate din cantitatea de faina din tabel, 348/2= 174 grame si 174 grame de apa, adica aproximativ 1 : 3 : 3
- am amestecat azi dimineata la cu restul cantitatilor de faina si apa ramase, adica 174 g faina si 45 grame apa;
- autolyse 30 min, sare, framantare, seminte de in;
- 30 min S/F alte seminte, 20 min S/F 10 min shape baneton, 2 ore dospire
Aplicatia este foarte practica si ca sa calculezi cantitatile necesare schimbarii hidratarii unei maiale, daca tratezi maiaua rezultata ca si cum ar fi un aluat.