Welcome Back Log In Create Account

Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu )

[emoji33]
Vario K30|VBM Domobar Super PID|Sita dus IMS|Site IMS 14g&17g
|Aeropress|Kinu M47|Brewista&ConceptArt scales|ibrik Soy C4G

Am primit eu răspuns azi (după câteva săptămâni)de la @Che la întrebarea cand soseste M38 low cost.
Raspunsul a fost ca mai durează ceva cu testele (între 6 luni si un an).
Oricum eu sunt bucuros că mi-am luat varianta high cost.
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

(19-10-2016, 15:49)mishu3113 Wrote: Pana la urma modelul M47 actual vine cu maner din lemn sau din plastic? Am uitat sa intreb asta.

(19-10-2016, 16:10)sorin2505 Wrote: Plastic

Plastic mi-a zis si mie (pe PM); desi undeva in thread-ul de M47 (sau in pagina cu formularul de comanda? nu mai stiu) parca imi aduc aminte ca zicea ca e cu miner de lemn, fiindca este modelul high-end ...
Lelit PL043MM/Kinu M47 + Gaggia Classic

Cu plastic a venit si la mine initial, am inteles ca M47 a ajuns la versiunea finala in aceasta forma.
Pentru confuzia care a aparut din posturile precedente manerul a fost schimbat cu un maner de lemn, insa se pare ca era ultimul din ce mai aveau.
Si reglajul macinaturii este in varianta finala cu surub, insa parca e mai facil de reglat asa.
Una peste alta, M47 face de cand l-am primit cam toate cafelele din casa :)
ECM Synchronika Antracit, Eureka Olympus 75HS, Kinu M47

De cand am cumparat M 47, nu am mai folosit niciodata rasnita electrica (Lelit 43)  [Image: biggrin.gif]
Sunt f multumitde ea, singura obiectie este ca i-as fi facut ceva sa nu alunece, poate o randalina ceva, macar in partea de sus, acolo unde o tii.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM

Mai incet cu pusul pe liber al electricelor caci sunteti pasibili de citare...la instanta :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Instantele cam sunt trimise in vacanta acum de ... DNA :D

Am intrat si eu prima data acum pe pagina de facebook Kinugrinders si am vazut asta:

[attachment=4621]
[attachment=4622]

(21-10-2016, 14:34)mishu3113 Wrote: Am intrat si eu prima data acum pe pagina de facebook Kinugrinders si am vazut asta:

La reglaj finete si fixare a minerului este realizat ca la Kinu M38.
A modificat oare producatorul Kinu M47, astfel fiind excluse cele 2 O-ringuri de fixare?
Cred ca colegii care au primit M47 de curind ne pot confirma, Sorin sau Cosmin.

Dupa fixarea de sus in 3 puncte, totusi este M38 in imagine de mai sus.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Nu, este prezentat ca M38...

[attachment=4623]

(21-10-2016, 17:00)mishu3113 Wrote: Nu, este prezentat ca M38...

..da , dupa analiza in detaliu e M38 :)
Merci.
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.

Acum o perioada de timp a venit Liviu la mine cu o rasnita Kinu si m-a intrebat ce parere am despre ea .
Am desfacut , analizat , macinaturi diferite ( de la ibric pana la french press ) , cantarit , timp de macinare , cu alte cuvinte am luat in calcul DOAR PARTEA DE CALITATE .
Din experienta pe care o am pot spune ca este cea mai buna rasnita manuala incercata .
Este genul de utilaj de trecut in testament , nu se va strica .
Cred ca deaceea pretul este mai mare .
Un sfat pentru cei ce nu-si permit , incercati la Cora , Auchan , etc am auzit ca au niste oferte la mulinex sau philips extraordinare [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH AND TIGHTLY-CLOSED EYES]

Apropo , cercetarea se PLATESTE !
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn

(22-10-2016, 11:07)honciucmihai Wrote: ........
Apropo , cercetarea se PLATESTE !

Nu pot decât sa fiu de acord cu aceasta afirmație. Este ca o axioma !

In opinia mea, prețurile la modelele M38 si M47 se găsesc intr-un echilibru corect cu calitatea produselor si, mai ales, cu așteptările majorității clienților. Afirm acest lucru, ținând cont de numărul mai mare al celor care le apreciază pozitiv si al interesați sa le cumpere fata de numărul celor care le critica sau comentează prețul.
Acestea ar fi trebuit sa se găsească la orice ora pe piața, in line, prin distribuitori, Coffee-shop-uri, etc...

Am constatat ca discuțiile apar in legătura cu modelul mai mare, M68.
Rewiew-urile de pe forumul nostru dar si cele de pe alte forumuri, arată ca macinaturile realizate cu cele doua râșnite ar livra in ceașca băuturi cu caracteristici apropiate si greu de diferențiat.

Am spus ca sunt de acord ca cercetarea se plătește.
In prima faza, doar inițiatorul proiectului suporta costurile cercetării si, abia după ce rezultatul acestei cercetări ajunge pe piața, clienții întorc aceste cheltuieli, cumpărând produsul final.

Nu este obligatoriu ca lucrurile sa stea așa cum am arătat mai sus.
Exista pericolul real ca, proiectanții si cercetătorii, sa aiba o abordare greșita a priorităților si sa cada in capcana propriilor dorințe si sa rezolve problemele intr-o ordine inversa.
Dacă , in loc sa acorde prioritate la cele pe care si le doresc utilizatorii, se vor concentra pe ceea ce își doresc doar ei , producătorii se vor afla in situația de a constata ca produsul lor nu se va vinde, in pofida tuturor eforturilor depuse.

In opinia mea, in prezent , se profilează o asemenea situație.
Avem la dispoziție 2 modele, ale aceluiași producător, Kinu M47 si Kinu M68.
Utilizatorii care au sau au avut ocazia sa le folosească au apreciat ca, in termeni de calitate pentru macinaturile livrate, acestea sunt similare si nu exista diferențe ușor de sesizat.
Practic, acesta este scopul utilizării celor doua râșnite, de a macină boabele de cafea astfel încât lichidul extras sa fie cât mai bun.

Ce constatam insa ?
Constatam ca lichidul este la rândul lui similar iar diferențele, dacă acestea exista, sunt greu de sesizat.
Ce își dorea utilizatorul?
Utilizatorul își dorea ca, unul dintre cele doua modele sa livreze rezultate mai bune, ușor de sesizat si sa poată face, cu ușurintă, diferența între extracțiile realizate cu macinaturile provenind de la cele doua râșnite.
In aceaste situații utilizatorul ar fi pregătit sa plătească mai mult.

Se pare ca producatorul a pus înaintea priorităților clienților, prioritățile sale. Din aprecierile celor care au testat produsele, rezulta ca, fără a obtine plusul de complexitate dorit in gustul cafelei, au in fata un produs mult mai scump dar care face același lucru ca si unul mult mai ieftin.
Produsul mai scump oferă doar alt design, alte materiale si componente, pentru a avea in final aceeași utilitate ca si produsul mai ieftin.
De aici eu trag concluzia ca, in aceasta etapa, in proiectul modelului M68, producatorul a dat prioritate dorintelor sale si nu cerințelor pieței sau ca aceasta este doar o etapa in dezvoltarea unui proiect mai ambițios, modelul electric.

In acest moment nu cred ca piața duce lipsa de râșnite manuale scumpe, care sa facă ceea ce fac si alte râșnite mult mai ieftine, cu atât mai mult cu cât, in cazul nostru, aceleași producător le manufactureaza pe ambele. Se ajunge, evident, la o canibalizare între produse, fără efecte benefice.

Piața râșnițelor manuale de peste 200 de euro este, oricum, o piața restrânsă. Doar entuziaști pasionați si dornici sa dețină controlul absolut asupra procesului de preparare se aventurează sa le cumpere.
Mergând mai departe, cred cât piața râșnițelor manuale de peste 600 de euro este extrem de redusă, o nisa foarte strâmtă si ii vizează pe cei dornici de perfecțiune. Aceasta perfecțiune ar trebui sa se regăsească in toate aspectele, de la calitatea materialelor, a execuției pana la cea a rezultatelor livrate.
In cazul nostru, M68 se pare ca nu livrează ceva diferit fata de sora ei mai mică si mult mai ieftină, M47.

Exista pe piața, in acest moment, râșnite manuale cu mult peste 600 de Euro. Dar câte bucăți se vând oare?
Pe forumuri, abia dacă găsim, pe ici pe colo, utilizatori de Versalab, de HG1 de Pharos etc.
Un model vândut in câteva sute de exemplare anual poate fi considerat oare un succes?
Nu cred, chiar si dacă este unul care sa-si autosusțină cheltuielile.
Acesta poate fi considerat de succes dacă, pe lângă cheltuielile de producție, poate genera profitul necesar satisfacerii apetitului investitorului/lor.

In opinia mea asemenea modele scumpe, de râșnite manuale, pot fi însă o locomotiva, un flag ship, pentru un brand cunoscut si apreciat deja.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

(22-10-2016, 11:07)honciucmihai Wrote: Apropo , cercetarea se PLATESTE !

Cercetarea se plateste intotdeauna iar roade nu da de fiecare data.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

(22-10-2016, 13:12)RaduCarutasu Wrote:
(22-10-2016, 11:07)honciucmihai Wrote: Apropo , cercetarea se PLATESTE !
... Dacă , in loc sa acorde prioritate la cele pe care si le doresc utilizatorii, se vor concentra pe ceea ce își doresc doar ei , producătorii se vor afla in situația de a constata ca produsul lor nu se va vinde...
... M68 se pare ca nu livrează ceva diferit fata de sora ei mai mică si mult mai ieftină, M47.
... cred cât piața râșnițelor manuale de peste 600 de euro este extrem de redusă, o nisa foarte strâmtă si ii vizează pe cei dornici de perfecțiune. ... Dar câte bucăți se vând oare? ... Un model vândut in câteva sute de exemplare anual poate fi considerat oare un succes?
... poate genera profitul necesar satisfacerii apetitului investitorului/lor.

cele multe, spuse de RaduCarutasu invita la o discutie, care desigur nu se poate intinde mult in ce ma priveste, sub presiunea unei atentionari din partea lui Lyvyoo, pentru cele corelate cu rasnitele Kinu...;

incerc foarte pe scurt:
cercetare - fara doar si poate... dar ce fel de cercetare si cum e ea demonstrata ca existand, pentru rasnite destinate ad-hoc espresso? secrete de fabricatie, desigur, dar totusi, in aceasta zona a cercetarii, ce aparatura de test, ce metode s-au folosit, pentru a individualiza prin conceptia lor, aceste rasnite pentru utilizare espresso!?
pentru ca, dupa parerea mea rasnitele in discutie pe acest forum sunt facute de un fabricant cu experienta si resurse in domeniul rasnitelor si a mecanicii de precizie, dar ele nu au elemente specifice capabilitatilor espresso;
si daca asta merge ca explicabil la o rasnita manuala in zona 200 euro, pune - pentru mine - semne de intrebare la o rasnita de 600 euro! cam asta am tot spus, de la primele testari facute de mine anul trecut si pana acum;
si spun astea cu referire la rasnitele pe care le-am avut pentru acea testare nepretentioasa, de amator, rasnite in faza de prototip sau pre-productie probabil, deci totusi cu cercetarea facuta; si de aceea spun ca nu am identificat nici un rezultat al cercetarii profilate pe utilizarea si capabilitatile espresso;

in rest, comparatia intre cele 2 rasnite este, cu referire stricta la calitatea si caracteristicile macinaturii, o comparatie intre doua mecanisme de rasnire conice aftermarket - cel de 47 si cel de 68, puse intr-un sistem de actionare corespunzator mecanic pentru tolerantele necesare;
diferenta intre mecanisme, la nivelul de perceptie al consumatorului espresso ar trebui sa fie sesizabila - cel putin potrivit cu concluziile acceptate in majoritate de membrii altor forumuri;
nu exista totusi nici un test stiintific in legatura cu asta si ma refer nu atat la analiza pulberilor, cat la un blind test de cupping si espresso, facut in respect cu toate regulile statistice si de competenta si obiectivitate a participantilor;

repet, nu mi-a fost dat sa intalnesc nici un argument stiintific in favoarea calitatii deosebite a rasnitelor din zona pana in 200 euro, cu atat mai putin a echivalentei macinaturii celor 2 tipuri de rasnite manuale: cea mica si cea cu mecanism 'titan';
doar satisfactia utilizatorilor, pozitii de lucru, ergonomie, retentie etc. totul la superlativ, si intr-o contagioasa unanimitate;
ori daca M47 e la fel de buna ca si M68 atunci exista printre altele, 2 posibile continuari, ambele, cum spunea Lyvyoo,  sumbre, ca toate zicerile mele despre Kinu:
- M68, inca nelansat, inteleg, se sacrifica in favoarea lui M47, care a mai primit un impuls de reclama, aceea de a fi egala cu M68; daca M47 era egala cu alta rasnita cu cutite de 68, asta rezulta in urma unei argumentari cat de cat stiintifice - nu poti iesi altfel, public! cand e vorba de rasnitele aceluiasi fabricant pare-se ca merge si argumentarea: pentru mine-i bun ceea ce-i in ceasca...
- constatarea e reala, dar asta poate fi destul de rau pentru ambele rasnite: ambele au jocuri care determina o dispersie larga a macinaturii, niveland deosebirile; ambele sunt deci tehnic, la acelasi nivel de mediocritate;

referitor la nisa stramta a rasnitelor manuale si a profitului in productia artizanala, oare preturile practicate - in zona ezotericului de obicei - nu sunt dovada ca nimeni nu produce fara o cerere excedentara si nimeni nu produce in pierdere; nici Speedster-ul lui KvdW, nici Monolith-ul lui Kafatek, nici levers-urile lui Salvatore, nici Slayer, sau Synesso nu se fabrica in mai mult de niste zeci de bucati pe luna, sau mult mai putin, numai la comanda (!)

in zona acestor produse de lux, pretul ieftin nu e un argument comercial, ci din contra un motiv de suspiciune;
avem exemple destule...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Radudani, cred ca te alinti cand spui "atentionare", e prea mult, mai degraba o invitatie la "revenirea la oile noastre" decat la rescris Off-Miorita.  Daca imi permiti o paralela, te prinde mult mai bine stilul CTP,  asa ca mai sus.

Comparatia M47 < / > / =  decat M68, nu exista de fapt, pentru ca M68 nu are nici macar testele producatorului finalizate. Si poate nici superlativele scrise de olandez sau de colegul Cosmin in mediul destul de profi de la Bocca Amsterdam, nu sunt total relevante, atat timp cat constructia finala va fi schimbata (un singur element fara imbinari, adica sfera respectiva, vs doua sau trei pe cele 3 unicate, adica niste tolerante castigate). Nici macar Razvan de la Yume nu poate spune clar ceva, pentru ca nici pe acolo nu a ajuns vreo varianta batuta in cuie de M68, ci doar stadii provizorii. "Problema" ar fi de fapt, apropo de Razvan spre exemplu, ca unul dintre cei mai SF profesionisti in cafea din Romania,  dupa atatea zeci de ore de teste, nu-i gaseste actualei M47 un nivel clar de comparatie (ca si rezultat in ceasca) fata de alte profesionale ale sale, lucru despre care a tot vorbit. Iar cine il cunoaste pe Razvan sau a baut cateva cafele cu el la Cluj, nu cred ca are indoieli referitoare la rigurozitatea-i caracteristica sau la sinceritatea afirmatiilor sale.  Motiv pentru care M68 vine cu un bagaj de asteptari mult mai mari, potential care va trebui certificat in final de utilizatori si de modul in care percep ei ceasca rezultata. Pentru proclamarea mediocritatii, chiar si dpdv personal, trebuiesc intrunite macar cateva conditii: posedarea (temporara sau nu) a unei variante finale (iar de M47 exista), teste blind in mediul casnic, cu rigoarea personala aplicata.    

Preturile ezoterice au cauze diferite - cercetare inovatoare si solutii tehnice  (San Remo Opera), Materiale si detalii (Kees, Slayer), cerere profund ascendenta + capabilitati reale demonstrate  (GS3, Strada EP), Materiale premium si costuri mari de ajungere la precizia proclamata drept religie  (Frank Terranova - Titus Grinder). In acelasi context, sa nu ne mire nici plasarea lui E68 pe acelasi norisor, pe criterii de constructie si precizie. De fapt cred ca noi suntem "de vina", espressomani din toata lumea, caci mintea noastra imagineaza mereu spargerea de bariere si aderarea la lumea PRO, pentru cele 2-4 cafelele de toate zilele.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

o pura curiozitate, cate grame de boabe de cafea intra in fiecare rasnita, m38l , m38, m47 si m68.
Multumesc frumos.
Cafflano Kompresso, Clever Dripper, Kinu M47, Brewista Kettle.

(21-12-2016, 16:36)SIM78 Wrote: o pura curiozitate, cate grame de boabe de cafea intra in fiecare rasnita, m38l , m38, m47 si m68.
Multumesc frumos.

M38l, M38 si M47 => 30-35 gr.
M68 =>45-50 gr.

Va multumim pentru increderea, intelegerea si fidelitatea acordata. Dumneavoastra ati crezut in misiunea noastra si ne bucuram daca am reusit sa va multumim. Fie ca sarbatorile de iarna sa va aduca liniste, caldura si armonie alaturi de cei dragi.
Craciun fericit si un An Nou plin de impliniri!
Echipa Kinugrinders.

[attachment=4989]

Interviu in Daily Coffee News

Un interviu bun al brand-ului german!!! Cred, totusi, ca se putea si chiar era binevenit de amintit in acest interviu si despre cooperarea romaneasca! Regretabil.....
CREM ONE Profiler; Compak E8; Sculptor 078S; Kinu M47; VST18-20gr.
Ex: LELIT PL62S(kit profilare CS), Mazzer SJ

sorry, ca nu stau la locul meu...

care "cooperare romaneasca?" cu forumul?!

mai bine ai reciti puzderia de postari cu tenta patetic patriotica (Caragiale) - parte dintr-o simpla si eficienta campanie de marketing, nu?
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

De pe HB: “It seems like Kinu will have an "official" launch in October, with a website and online ordering.”

Liviu, stii ceva?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Pai isi fac oamenii site în sfârșit, cu toate detaliile tehnice necesare, căci le lipsea asa ceva. Introduc un ambalaj premium, scot M38 din producție (e demult scoasă de fapt) iar la cutite vom vedea dacă apar surprize, de urmărit... Posibil sa-i vedem chiar la Host.

În ciuda comunicării publice  mai deficitare, se muncește enorm acolo în fabrică, inclusiv duminica, plus ca, doar datorita M47 si M68 , trebuie sa răspunzi la telefoane din 43 de tari cu fus orar diferit, deci Christian, fiul, sta si pana la 1 noaptea cu telefonul la ureche. La 5 se da trezirea  si vin muncitorii, 40 la număr. Teoretic , luna viitoare sunt acolo să filmez :) căci si pentru mine e o curiozitate cum arata o fabrica de rasnite.

Sperăm ca toate aceste eforturi sa le resimțim si noi în schimbările ce vor mai apărea sau în modele noi, inclusiv electrice.

(10-10-2017, 21:58)Denis Wrote: .....

Kinu e ok, insa are prea mult bitter in ceasca, testeaza aceasi cafea pe o rasnita electrica pe acelasi espressor la aceasi temperatura, si o sa intelegi de ce nu merge kinu mereu.

Eu pt kinu am ajuns sa extrag la 89 grade, cafeaua o prajesc mult mai light, iar daca faci rdt ceea ce e nevoie la ele, ai si mai mult finnes in ceasca. Au si ele avantaje, insa nu pun in valoare o cafea la adevaratul ei potential.
......

Nu m-a intrebat nimeni nimic dar ma bag si eu in vorba.
Personal, in timp, am ajuns la alta relatie cu aceasta rasnita. Ce e drept cu Kinu M68 si nu cu M47, cu care nu am avut ocazia sa lucrez.
Sunt surprins sa vad ca experientele unor utilizatori nu sunt cele mai placute si ca acuza prea mult bitter in ceasca, urmare a rasnirii cu acest model.
Eu am ajuns ca, de foarte multe ori, sa beau espresso preparandu-l cu macinatura realizata cu Kinu si cappuccino cu shotul extras din macinatura de la K30.
Am avut si am la dispozitie suficient timp ca sa experimentez, prin compararatie, gusturile shoturilor extrase din macinaturi realizate cu cutite conice, de la Kinu M68 si al celor trase din macinaturi realizate cu cutite plane, de la K30.
Ma bucura faptul ca tot ce am citit despre acest "versus" se confirma suta la suta; EY vs arome si claritate.
Extraction Yield, vazut ca o masura a eficientei solubilitatii elementelor din cafea, este direct raspunzator de gustul din ceasca si de textura lichidului extras. 
Cutitele plane, de la K30 in cazul meu (valabil pentru orice alta rasnita capabila espresso cu cutite plane) livreaza o macinatura sub forma unor "felii" care favorizeaza extragerea unor cantitati mai mari de solubile din cafea (EY ridicat), care livreaza in ceasca un lichid mai corpolent, consistent, concentrat si cu arome prezente dar estompate, acoperite de gustul foarte puternic. 
In opinia mea rasnitele cu asemenea cutite livreaza macinaturi mai iertatoare, dau rezultate mai bune in ceasca cu boabe prajite mai light si cu perioade de "odihna" mai lungi. Din boabe prajite mai pofund, shoturile extrase sunt dure, cu gust foarte intens datorita faptului ca si solbilitatea cafelei astfel prajite este mai mare. Temperatura de extractie si stabilitatea aecesteia sunt foarte importante pentru controlul gustului.
Cutitele conice de pe Kinu M68 (la fel valabil si pentru alte rasnite capabile cu cutite conice), livreaza o macinatura sub forma de granule, care genereaza o extractie ce nu performeaza maxim in termeni de EY; in schimb, lichidul mai putin corpolent ofera o bautura mai aerisita, cu o claritate sporita in termeni de gust si de arome.
in schimb, aceasta caracteristica de macinare este mai putin iertatoare, cere perfomante ridicate pentru expresor si o rigurozitate marita in ceea ce priveste prepararea si manopera. Rata de xtractie fiind mai mica, prajelile mai intense dau rezultate mai bune, crescand solubilitatea elementelor.
Prajelile light necesita  atentie crescuta la preparare, deoarece probabilitata aparitiei chanelling-ului este ridicata.
Am renuntat la RDT deoarece reduce mult finess-ul, fapt care afcteaza major calitatea extractiei si a gustului.
Concluzia mea este ca, oricine bea espresso si o face pentru gust si pentru arome, ar fi bine sa aiba doua rasnite. Una cu cutite conice si una cu plane, pentru a putea beneficia de caracteristicile diferite ale gusturilor bauturilor care rezulta din macinaturile, diferite, pe care le produc.
Am mai scris pe undeva ca am cafele care nu imi spun nimic rasnite pe K30 dar care se transforma total odata ce sunt rasnite pe Kinu M68. Este valabila si experienta inversa.

Mai nou se vorbeste despre identificarea unui grad de prajire care, pentru o origine de cafea, sa livreze rezultate bune, indiferent de metoda de preparare si, as mai adauga, pentru espresso si pentru combinatii cu lapte in acelasi timp.
In aceste situatii, o rasnita cu cutite plane sau una cu conice vor fcace ca gusturile preparatelor sa devina mult mai bune.
De aici si inutilitata efortului de a compara calitatile gusturilor din ceasca intr-un asemenea versus.
Mai bun sau mai rau nu cred ca m-as putea pronunta. Doar diferit si, uneori, complet diferit.
Cand am realizat aceste lucruri mi-am si reconsiderat pozitia fata de aceasta rasnita si am scos Kinu M68 de la vanzare.

Cele de mai sus sunt cateva dintre aspectele pe care doream sa le aduc in atentia celor care se afla in cautarea unei rasnite si care, sambata, vor veni la intalnire. Pot fi oricum testate si se pot trage concluzii!
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

@RaduCarutasu

+1

-  Ma bucur tare de cele descrise mai sus , pentru ca tocmai mi s-au confirmat oaresice ..." pareri "  , ajunsesem sa cred ca pentru espressorul meu , cel mai bine ar da macinatura conicelor ...si asta proband pe limba mea ( cu asistenta martor  - nevasta... Smile ...) , chiar luasem in calcul k nici o rasnita cu cutite plane sa NU mai intre in casa ,... insa se pare ca e...fiecare cu rostul ei... Cool ... ( personal , multumesc frumos de impartasirea constatarilor si risipirea prejudecatilor mele legate de cutitele plane...)
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Foarte dragut punctat si de acord ...in mare parte ; 2 adaugari as avea:

- m47 livreaza si ea o macinatura foarte buna dupa parerea mea
- nu ai nevoie neaparat de mai mult de o Gaggia cu pid pentru extractii delicioase pe conice.

Am inceput pe m47 si am trecut pe conica electrica (decenta) de 68mm. Diferenta in ceasca la extractiile pe aceasi masina sunt marginale. Diferenta mare e in workflow ...

Voi trece si pe un DB (tot din considerente de workflow) avand deja certitudinea ca diferentele in ceasca vor fi ... tot marginale :)

Ideea e ca pentru a diminua/elimina bitterul eu cred ca trebuie lucrat la:

- tipul de cafea, de prajire si gradul de prospetime (cauta cafele cu note dulci usor ciocolatii - nu portocale, nu lamaie si alte exotisme in aroma)
- calitatea apei (filtrata sau bucovina)
- incalzirea masinii si a portafiltrului (min 15 min)
- temperatura de extractie (cu tot cu variatiile inerente unui boiler f mic) la mine un 96 pe pid e ok
- ajustarea corecta a gradului de macinare
- nivelare si tampare
- timp de extractie

ORICARE din pasii de mai sus, inadecvat facut sau nefacut, iti poate da ceva/mult/ foarte mult "bitter" in ceasca. E de ajuns ca unul din pasi sa nu fie ok si ai iesit din "punctul dulce" ...

La mine (un tip destul de haotic in viata de zi cu zi) preparatul cafelei este singurul proces in care am reusit sa imi pun la punct o procedura de lucru, sa o urmez si chiar sa o imbunatatesc ...

Treaba complicata, migaloasa ...dar placuta, in final ;)

Asadar: rabdare si succese ...
Rocket R60-V; Macap M7D; Kinu M47

Am si eu o observatie - din pacate n-am apucat sa ma sincronizez cu Radu si sa facem un schimb temporar. M47 este foarte diferita fata de M68 si de aceea nu prea poti analiza M47 prin intermediul experientei cu M68. Daca cineva le-a avutpe ambele poate sa confirme.  E o diferenta foarte mare in ceea ce priveste macinatura, si asta din cauza faptului ca pe orice model international, cutitele mari au avut dificultati in a se adapta rasnirii manuale, generand o distributie ce necesita WDT si nu numai.

M47 e mai versatila si te poti juca si cu o cafea extralight ca sa zic asa, daca te tine muschiul, obtinand pana la urma o curgere cat de cat... M68 am vazut ca se impaca bine cu prajirile cel putin medium si nu se simte confortabila cu cele light.

(11-10-2017, 23:19)Lyvyoo Wrote: Voi muta discutia in topicul Kinu.

......  E o diferenta foarte mare in ceea ce priveste macinatura, si asta din cauza faptului ca pe orice model international, cutitele mari au avut dificultati in a se adapta rasnirii manuale, generand o distributie ce necesita WDT si nu numai.
.....

Ei, aici inclin sa iti dau dreptate. 
Eu am ales sa o folosesc adaptand-o pentru a functiona in regim electric. 
Rasnesc in zona a 300 rot/min si, cu o periuta mica de dinti, matur spatiul din zona de evacuare a macinaturii, recuperand in acest mod cele 0,3-0,5 g de cafea care au aderat la suprafata metalica.
Practic rasnire in cca 5-6 sec si retentie zero.
Am mai spus ca am renuntat la orice tehnica menita sa  ajutate eliminarea incarcarii electrostatice (RDT) si la schimbarea distributiei particulelor (WDT) deoarece curgerea si gustul sunt afectate simtitor.
La fel ma repet si mai spun ca rezultatele curgerii, in toate aspectele ei, sunt mult mai bune cu cafele proaspete, dupa max 3 zile de degazare si prajite minim pana la fializarea completa a FC cu evolutie de 15-20 de sec dupa acest moment, adica full city.
Cafelele prajite light, maxim city, indelung degazate, a caror solubilitate este scazuta, nu ajuta prea mult la obtinerea unor rezultate foarte bune.
Aceasta, solubilitatea redusa, accentuata si de profilul macinaturii, duc mai rapid spre aparitia fenomenului de channelling, , de blondire prematura si, la final, a unui gust neconvingator.
Inainte de a pleca, am tras doua shoturi din 60% Ethiopia si 40% Costa Rica, prajite ca mai sus si degazata doua zile.

[Image: iIrGSZI.jpg]

Macinatura de pe Kinu M68 a livrat un shot delicios, cu gust de ciocolata si aroma evidenta de zmeura.
Sotia a fost foatre impresionata (apropo, nu a mai baut cappuccino de vreo doua saptamani, doar espresso; atat de mult ii plac rezultatele obtinute cu rasnita conica)
Pe K30, in conditii identice, shotul este foarte bun dar predomina gustul puternic de ciocolata cu lapte cu o aciditate fructata placuta, dar dificil de atribuit vreunui fruct. Cu siguranta ca, umbland la reteta, doza marime macinatura, temperatura pot ajunge la o identificare a aromei.
Iarasi repet, ambele shoturi au fost delicioase doar ca au fost si foarte diferite la gust.
Plecand de la acest gen de experiente am afirmat mai sus ca un pasionat al nuantelor, al subtilitatilor din gustul unei cafele, ar fi bine sa aiba doua rasnite; una cu cutite plane, una cu cutite conice, pe care sa le foloseasca in functie de cafeaua pe care o are la dispozitie.

(11-10-2017, 23:19)Lyvyoo Wrote: ...pe orice model international, cutitele mari au avut dificultati in a se adapta rasnirii manuale, generand o distributie ce necesita WDT si nu numai. ...

speculez o observatie, in spiritul a tot ce zic de ceva ani despre rasnitele manuale:

variatia vitezei de rotatie da o macinatura prost normalizata, adica o neomogenitate a distributiei dimensionale a particulelor in volumul macinaturii;
mai intervine aici in rau si lucrul cu 'hopper-ul gol' adica lucrul in single dose, metoda de electie la rasnitele manuale...

dantura mare nu face decat sa amplifice efectele acestea!

doar ca, de regula, cei ce au rasnite manuale cu dantura mare, au si masini espresso de performanta si efectul nu e atat de pregnant;

sigur, exista tot felul de solutii, mai mult sau mai putin paleative: acoperiri mai dure ale cutitelor (taiere mai buna, efort mai mic... fines-uri si mai putine :), sau un volant pe post de manivela in plan vertical, pentru uniformizarea rotatiei etc.

dantura conica in general se aliniaza mult mai greu, fata de dantura plana (si EK43 merge bine numai daca e 'aliniata') si sigur, asta e cu atat mai evident in rezultate, cu cat dantura e mai mare;
exista deosebiri intre rezultatele cu macinatura pe conica mare vs. pe plana mare (din nou, amplificate de marimea danturii), dar brambureala generala in ce priveste parerile publicate prin forumuri imi pare ca se datoreaza faptului ca (1) se neglijeaza complementara procesului, 'imperecherea' cu masina espresso si ca (2) foarte multe rasnite cu dantura mare au probleme de aliniere, mult mai greu de remediat si mult mai aparente ca efect, la rasnitele conice!

reversul ar fi ca rasnitele cu dantura mica sunt compromisuri in marja de toleranta a procesului general de preparare espresso;
pe care proces il putem 'lustrui' cu varia gadgeturi interne si externe, dar care are marile sale limite, in special in ce priveste consistenta, reproductibilitatea intre shot-uri;
problemele de consistenta se impun in lumea comerciala, dar si acasa, daca avem probleme de consistenta, cu siguranta ca procesul de preparare - masini, om, cafea - este sub un nivel necesar; orice reusita este o nimereala in marja de toleranta...

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)