Welcome Back Log In Create Account

Noul Proiect al nostru, rasnita manuala "Che" ( Kinu )

Revin cu câteva concluzii, rezultate în urma testelor de luni, 01.02.2016.
Am făcut teste comparative empirice (curgere prin portafiltru fără fund, teste în orb de gust și arome) și cuantificabile (TDS și procent extracție), între râșnița Che și Mazzer Kony cu cuțite conice de 63 mm. Deși ne-ar fi fost extrem de util, nu deținem shaker cu 8 site și măsurare volumetrică, aparatura minimă necesară pentru o analiză obiectivă a distribuției particulelor pe plaja 40 - 2000 microni. Poate în viitor...
Espressorul utilizat: KVDW Speedster
Cântar: Acaia Lunar monitorizat cu Brewmaster
Refractometru: VST III, calcul extracție VST CoffeeTools
Măsurare umiditate cafea prăjită pentru calculul precis al TDS: Sinar BeanPro 6070
Rețetă extracție:
- doză 18 g
- rezultat în ceașcă (yield) 44 g, prin urmare o rație de 1:2,45
- timp total de extracție 27-28 secunde
- preinfuzie 7 secunde
- temperatura 93 grade C
- cafea custom blend din Columbia Aromas del Sur spălată și El Salvador San Juan înmuiată (am ales acest blend pentru plaja mai largă de gusturi și arome, dar totuși subtile, din dorința de a evita cafele foarte îndrăznețe, cum ar fi africanele)

Rezultate măsurate după obținerea extracțiilor conform rețetei de mai sus:
Mazzer Kony - 44,1 g, TDS 8,62 %, extracție 21,51%
Che cu cuțitul Etzinger - 44,4 g, TDS 8,40 %, extracție 21,10%.
Che cu cuțitul italian - 44,2 g, TDS 8,48%, extracție 21,20%

Uniformitatea curgerii și simetria aspectului, în mod repetitiv, a fost ușor în favoarea Che, gustul și aromele fiind foarte similare, fără diferențe semnificative.
Menționez că lucrând aproape exclusiv cu râșnițe echipate cu cuțite conice, am constatat în timp o preferință pentru profilul de gust al extracțiilor ridicate, de unde și rația doză/cafea obținută destul de mare (1:2,45). Singurele râșnițe cu cuțite plate folosite fiind Mahlkonig VTA6ST 125 mm (care nu este o râșniță dedicată espresso, dar se poate calibra și obține unul) și Mahlkonig Vario. Cu aceeași rețetă, VTA6ST produce rezultate ușor orientate spre notele de mijloc și bază: fructe dulci și/sau confiate, nuci și/sau migdale, omniprezenta ciocolată intens amăruie; pe când cele conice evidențiază aromele mai deschise: fructe proaspete, citrice, carameluri, ciocolată cu lapte sau doar ușor amăruie.
Aceste caracteristici se explică prin favorizarea evaporării unei părți mai mari din aromele de top, care sunt cele mai volatile, de către râșnițele cu cuțite plate, viteza de rotație a cuțitelor fiind mult mai ridicată (3 până la 5 ori), cu implicațiile de rigoare: încălzirea și centrifugarea cafelei.
Totuși, studiul SCAE din 2013, în privința măcinării, ne arată că într-un test orb cu 168 de participanți profesioniști, doar 46 dintre ei au putut identifica ceașca obținută de la o râșniță cu cuțite conice.
Cred cu tărie că lucrul cu parametri unei rețete este esențial pentru obținerea rezultatului dorit, iar diferența între râșnițe de aproximativ același calibru, fie ele cu cuțite plate sau conice, mai puțin importantă.

Revenind la râșnița Che, cred că rezultatele în ceașcă, obținute în urma multiplelor teste de până acum, sunt foarte bune pentru o râșniță manuală. Ar putea fi chiar excelente...
Punctele slabe în acest moment sunt finețea reglajului și stabilitatea lui. Momentan plaja utilizabilă este de 4 marcaje dintr-un total de 60, ceea ce este mult sub necesar și sper că un filet mult mai fin să ne ducă într-o zonă în care un marcaj să creeze o diferență de o secundă în extracție (minimum ar fi de două secunde), bineînțeles la aceeași tampare și parametri. Am fost asigurat că se va rezolva curând acest aspect.
Stabilitatea reglajului este a doua și probabil cea mai spinoasă problemă. Soluția actuală de blocaj nu este una fericită, iar găsirea uneia care să treacă testul timpului este imperios necesară.
Priza a fost îmbunătățită la acest model cu un inel în partea de sus, chiar sub gâtul pâlniei. Ușurința măcinării are totuși puțin de suferit în comparație cu primul model, lungimea tijei la manivelă fiind mai redusă.
Cred și sper că pregătirea pentru producția de serie se apropie de sfârșit.
Probabil că un certificat al distribuției particulelor măcinăturii produsului final, obținut de la un laborator european, ar calma spiritele dubitative și ar cuantifica mult mai bine performanțele acestui produs, sperăm într-un final, de excepție.
Le dorim mult succes în continuare și le oferim tot suportul de care dispunem.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...

(05-02-2016, 03:30)razvan.yume Wrote: ... Am făcut teste comparative empirice (curgere prin portafiltru fără fund, teste în orb de gust și arome) și cuantificabile (TDS și procent extracție), între râșnița Che și Mazzer Kony cu cuțite conice de 63 mm.
...
Mazzer Kony - 44,1 g, TDS 8,62 %, extracție 21,51%
Che cu cuțitul Etzinger - 44,4 g, TDS 8,40 %, extracție 21,10%.
Che cu cuțitul italian - 44,2 g, TDS 8,48%, extracție 21,20%

... Totuși, studiul SCAE din 2013, în privința măcinării, ne arată că într-un test orb cu 168 de participanți profesioniști, doar 46 dintre ei au putut identifica ceașca obținută de la o râșniță cu cuțite conice.
...

impresionant setup-ul profesional pus in joc; si tot respectul pentru efortul depus!

la o prima vedere rezultatele simtitor egale nu ma conduc la ceva relevant privitor la rasnite (!?)
lipseste o referinta de rasnita mai slaba; poate chiar una cu elice...
deocamdata, inteleg ca un brew ratio mic - peste 40g lichid la 18g macinatura, cum arata si Ben Kaminsky - da pe masini profesionale bune, un extraction yield foarte bun (la el, peste 18%)
sigur, cu rasnite aduse pe sweet spot-ul lor, pentru sortimentul de cafea si gradul de prajire, ok si umiditate etc.

aici de fapt, vad o problema serioasa de obiectivitate, tehnic, nu psihologic vorbind:  cand compari niste rasnite, cum le aduci la sweet spot pe fiecare? sigur, faci n determinari si alegi situatia de extraction yield maxim... dar toate celelalte fiind egale, parametrul variabil pentru fiecare e granulatia; ori atunci, e posibil ca pentru a respecta un anume debit de extractie plecand de la aceeasi doza, sa dezvantajezi o rasnita fata de alta: rasnita A da cea mai buna extractie la o doza de 16g rasnita mai fin, cu 40g in ceasca, in timp ce rasnita B da cea mai buna extractie la 20g, rasnite mai grosier, cu 50g in ceasca etc.  ... plecand de la 18g, fiecare are un fel de handicap etc.
macar pentru ca particulele rezultate din rasnita A, au o alta geometrie decat cele din rasnita B;
sigur, asta daca n-au exact acelasi brand de cutite, cu acelasi grad de uzura - dar si atunci, cel putin fines-urile o sa difere functie de viteza de rotatie macar (sau de cantitatea de boabe din hopper);

am ramas cu impresia ca pana si Matt Perger, intr-una din starile sale de exaltare pentru Mahlkonig EK43, a cam sarit peste o riguroasa argumentatie despre aducerea in conditii de egalitate la start a mai multor rasnite...

supra tutto, mai sunt si altele, de ex., acea cantitate de boabe cu care se pleaca: probabil s-a mers single dose, dar si atunci, cutitele Kony dau altceva decat cutitele Che;  cu rasnita de 47 mm am observat rezultate simtitor diferite (debit extractie) intre lucrul single dose si cel cu camera de intrare plina pana sus...

probabil, in afara unor rezultate experimentale, asa cum se mentioneaza, de determinare distributie volumetrica sau de greutate a particulelor, un test suficient de obiectiv ar fi si determinarea EY maxim obtenabil, pentru o aceeasi cafea, dar alegand doza si raportul de extractie optime pentru fiecare rasnita;
ma intreb cate sute de extractii ar fi necesare pentru asta :)

nu mai revin cu detalii asupra problemelor evidentiate de testele in forum ref la rasnita Che (nu-mi place numele, dar asta sunt eu :);
presupun ca deja s-a intervenit si obtinut eliminarea tuturor jocurilor, inclusiv a jocului radial al cutitului conic pe ax;

dar problemele mari care cer in continuare atentie sunt (1) lipsa de finete a reglajului si (2) jocul axial liber in intervalul de reglaj cutite (intre zero si pozitia curenta);
(1) primul, se datoreaza utilizarii unui filet de diametru mic, cel al axului; spuneam undeva mai demult, ca reglajul cotidian la mine e in limita a 10-20 microni (cand il mai fac, pentru ca de obicei modific doza);  chiar micsorand mult pasul filetului (va interveni in timp  uzura si jocul inerent) e greu de lucrat consistent in acest interval de reglaj, care presupune deplasari mici pe o circumferinta si asa mica...
(2) al doilea - nu am intalnit inca o parere in confirmarea sau contrazicerea a ce spuneam - inseamna de fapt libertatea de... vibratie axiala, deci de variatie a gradului de macinatura;
adica, daca s-a fixat o anume valoare a granulatiei, respectiv a distantei intre cutite, daca se apasa axial in sus talpa cutitului conic (la iesirea macinaturii din rasnita), intregul ansamblu, ax si cutit merge in sus pana la pozitia zero de contact intre cutite...
parerea mea este ca singura solutie - probabil prea pretentioasa pentru o rasnita manuala din categoria respectiva - este lucrul cu distanta intre cutite fixata rigid; oricum, greu de imaginat o realizare mecanica robusta, cand reglajul distantei intre cutite se face cu deplasarea axiala a cutitului interior, cel care se invarte...
eu am facut ceva teste, la rasnita mare, folosind niste saibe in locul arcului si strangand peste ele, cu surubul de reglaj din partea superioara a axului;
in felul acesta axul a ramas fixat axial rigid intre rulmenti si astfel si distanta intre cele 2 cutite;
sigur, nu mai puteam modifica granulatia, dar cel putin la setarea respectiva, am avut consistenta macinaturii;
in cazul jocului axial liber al cutitului rotitor, shot-urile sunt probabil acceptabile, dar nu si consistente;
o confirmare obiectiva o poate da numai ridicarea unor caracteristici de distributie dimensionala (volumetrica) a pulberii macinate in cele 2 cazuri: cu fixare rigida a distantei si cu lasarea jocului axial pe arc a axului;

apropo de ce spune Lyvyoo ma jos, cele ce spun mai sus se refera la modelul initial de preproductie; nu stiu care e stadiul actual;
revin la parerea ca aceste teste trebuiau sa se desfasoare in spatiul de lucru al unui colectiv desemnat de fabricant si publicarea rezultatelor sa se faca numai dupa ce s-a trecut la productia de serie, de dorit cu mentionarea unor modificari intervenite ca urmare a testarii; totul e perfectibil...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Extraordinara expunere, Razvan! Clujul are profesionisti adevarati! Desigur, nici Radudani " nu se lasa", asemenea dezbateri te ung la suflet, iar rezultatul final spre sa fie unul benefic pentru noi toti. 

Legat de rasnita, trebuie precizat (din ce am inteles) ca Razvan ca nu a avut modelul mai avansat, despre care am tot vorbit pe aici, ci o varianta ce se doreste mai low cost ca si carcasa si interior  (da, se pare ca va exista si o astfel de varianta, dar cu aceleasi cutite). Am vazut doar o poza (intreb daca am voie sa o postez si revin) iar reglaul e putin diferit fata de Che-ul de inox pe care l-am tot testat.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Liviu de Che cu 68mm ai ceva update? Deocamdata este in stand by pana se termina modelul de 48?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Cosmin, cred ca fabrica trebuie sa se concentreze pe un model si sa-i dea drumul. Apoi vom vedea si seriile celelalte. Cea de 68 se pare ca va fi manuala, cu modul electric separat. Dar volumul imens de munca al fabricii nu cred ca le va permite sa lanseze 68-ul pana in Pasti. Speram ca ei sa traga linie cu modificarile ce si le-au propus pentru cele doua de 48mm (una de inox si alta mai plasticoasa la carcasa tip Lido, dar cu mecanisme identice), sa isi adapteze capacitatile de productie si sa gaseasca timp pentru lansare. Abia de atunci putem sa visam la electrice sau rasnite mai mari. Forta au, timp ma putin.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Sunt de acord cu majoritatea observațiilor lui radudani, în special cu ideea că este imposibil să aliniezi "astrele" pentru comparații chirurgical precise între râșnițe, mai ales că diferența de particulele fine generate este imposibil de cunoscut. Dar prin comparația profilului de gust putem găsi o rețetă care avantajează o râșniță, în general și în particular pentru Che (sau cum se va numi la final).
De asta nici testele la filtru manual nu mi se par revelatoare, ar trebui dezvoltate rețete pentru fiecare râșniță pentru obținerea unui TDS similar, abia apoi comparate ca gust și arome.
Referitor la evoluția proiectului în spațiul public, nu cred că la final va reprezenta o problemă, mai ales dacă produsul va întruni majoritatea calităților cerute de comunitate. Până la urmă comunitatea noastră este relativ mică în comparație cu piața vizată de producător, așa că putem considera acest forum un mic laborator de R&D, care lipsește fabricantului.
Cafea, entuziasm, cunoaștere...

Cea ce e mai important la o rasnita și totodată cel mai greu lucru de verificat e stabilitatea parametrilor de măcinare în timp. De asemenea acuratețea modificărilor granulatiilor de măcinare, zic eu, ar fi ceva de urmărit.
Altfel spor la teste.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

jucat si eu cu inca o versiune mai recenta:

e inconstanta in macinatura, desi pe aceesi setare
daca re-reglez merge, daca nu e risc sa nu am un rezultat corespunzator si multumitor

reglajul e mai bun decat a fost, dar tot e deficitar in opinia mea prin faptul ca nu e destul de precis
,,dial in-ul'' e mult mai greoi decat as dori.....si poate e doar o falsa impresie, dar nu-s sigur ca-s egali pasi in ceea ce priveste rezultatul rasnirii (nu pasii mecanici ai rotii)......ma pot insela avand in vedere ca am fost pe repede inainte
gatul e mai bun acum fata de alpha, pentru ca ai sprijinul necesar
usurinta de desfacere si curatare a ramas
trebuie lucrat la rezervorul pentru rasnitura....e tot electrostatic (si poate un element de design: neaparat mentionat in notita maniera de deschidere sau, daca sunt banii pentru asa ceva si nu e deranjant ridicarea costului, o schema grafica pe fundul lui) si mai trebuie finisaj pe partea de deschidere/element de siguranta pentru ca nu pare facut intr-o fabrica.
dar toate astea cred ca s-au spus pana acum, iar rasnita deja are 2-3 versiuni peste cea primita
asa ca inca, daca ma raportez la modelul primit pot spune ca s-au facut progrese, dar nu este o alternativa pentru modul espresso pentru cei care au rasnite electrice de calitate si sunt obisnuiti cu ele.
 // i-steel-1 , m7k-c83-r |T| cellini-evo-2 \\

Se pare ca tot ce am testat pana acum va avea legatura cu produsul final doar in proportie de 60-70%.  Dar asta e un lucru bun, caci fabrica Che mi-a transmis ca a citit cu atentie tot ce s-a scris si s-a testat, iar dupa alte nopti de framantari si teste la fabrica, s-a hotarat inlocuirea sistemului de fixare a manivelei pe garnituri cu mult ceruta contrapiulita, iar colectorul de cafea va fi regandit si el. Cum urmeaza un targ international de profil si o intalnire cu mr. Etzinger (managerul fabricii de cutite  de unde se aprovizioneaza si Lido), poze si vesti concrete despre noul sistem de reglaj vom avea peste 7-10 zile.

Bun asa, ma bucur!
La Marzocco GS/3 AV, Mahlkonig E65S, Kinu M47

S-au cam facut cele 10 zile, avem ceva vesti?

Îmi aduce aminte de o fază dintr-un desen animat: "are we there yet? "
Expobar Leva HX (rotary pump), Honne 1.0, MK Vario, Hario scale, Hario Switch, Aeropress

Pai da, ce sa mai [emoji1]

Producatorul a fost pana in Lichtenstein la o intalnire cu mr. Etzinger, un geniu al cutitelor, cu o linie de fabricatie fenomenala din ce am inteles. Cu aceasta ocazie s-a batit in cuie colaborarea, cel putin pentru Che-uri, deci din punct de vedere al cutitelor avem o certitudine pt viitor. 

Ramane sa vedem varianta finala, iar primele care vor iesi la lumina vor fi cele testate ultima oara la Cluj, cu aceleasi cutite Etzinger de 48 dar cu o carcasa si un pret la jumatate fata de ce am mai testat noi. Care pret, inca nu il stie nici producatorul :)

Multumesc Liviu

Ai idee cand se va lansa mult asteptatul Che, si cam in ce plaja de preturi se va situa?

Stai linistit, aveam promisiuni pe septembrie anul trecut si uite ca suntem in martie. Cand o fi, o fi.

Din ce am vorbit cu fabrica, intr-o saptamana ar trebui sa fie gata varianta finala ca si prototip pentru rasnita de 48, cu noul reglaj implementat si ceva redesenari, caci se va miza pe o rasnita accesibila majoritatii ca si pret, deci intre Porlex si Ascaso sa zicem, fara a fi ceva deja stabilit. Sper ca peste o saptamana sa avem si fotografii macar. Sculele, materialele si matritele pentru productia de serie vor fi pregatite in alte 3-4 saptamani. 

Dupa ce se lanseaza rasnita de 48, se va lucra la finalizarea prototipului rasnitei electrice de 68mm (conice), 100-200 rpm, care nu va mai fi modulara ci direct electrca, cu axul si cutitele in exterior, stil versalab.                               
Din pacate pentru noi, fabrica este mult prea solicitata cu productia seriilor mari (zeci de mii de rasnite), iar pasiunea si dorinta fondatorului trebuie sa treaca pe locul doi, in fata unor contracte comerciale internationale, care si asigura existenta fabricii de fapt. Cum apar vesti, revin.

Deci nu vom avea o manuala de 68mm?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

se pare ca anul asta nu...

crezi ca apare anul acesta rasnita electrica?
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Scrie mai sus...

inteleg ca anul asta atunci, dar nu asta scrie
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain/Hario Neo + Timemore Sculptor 078, Bookoo Ultra scale
Travel: Orea V3 MKII/Orea V3 mini/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Mai sunt ceva vesti, spuneai Liviu ca e posibil sa fie gata cu varianta finala ca prototip si poze?

Inca n-am primit nimic. Cand va fi, public. Cred ca ne-am obisnuit cu ritmul proiectului  :)

Ma gandeam si eu ca a venit primavara, ritm mai alert, etc :D

Am primit varianta finala, ce va iesi pana la urma pe doua dimensiuni de cutite, 38 si 47mm. 

[Image: P1560713_zpspgdktvov.jpg]

Veti observa ca difera putin de varianta care s-a plimbat pe la noi, caci axul este fixat acum in doua suporturi de inox, sub manivela si deasupra rotorului, fiecare cu 3 picioare late (sus) si 4 jos,  care stabilizeaza axul in rulmenti, totul fixat pe o carcasa de inox, destul de grosuta. Per total e mai usoara decat varianta cealalta si cand voi avea ocazia le voi cantari. 

[Image: P1560689_zps19rdwbmg.jpg]

[Image: P1560687_zps2cebc39c.jpg]

S-a ajuns la aceasta varianta pentru ca prelucrarea este ceva mai la indemana decat varianta initiala, ca si productie de serie, iar costurile sunt putin mai mici, astfel ca si pretul va putea fi mai mic. Probabil se va munci pe parcursul timpului si la perfectarea unui model bazat pe acele elemente conice, insa nu se stie in ce orizont de timp si cu ce costuri. Oricum, diferenta pe ceasul comparator a abaterii de la ax, fata de varianta initiala, a fost de ordinul catorva sutimi, deci cumva insignifianta. Pana la urma, avem pe masa un rezultat concret, final! Doamne, nu imi vine sa cred ca spun asta ::) 

[Image: P1560699_zps6dgdroit.jpg]

Un prim-plan cu un rotor al variantei de 38mm, care rasneste dupa experimentele mele, 10g in 23 de secunde, in ritm lejer, aprope similar cu varianta de 47mm, pentru ca profilul celor de 38 este putintel mai agresiv:

[Image: P1560693_zpsbfyveuor.jpg]

A dat Domnul si dorinta espressomanilor s-a indeplinit - cele doua garnituri de pe manivela au fost inlocuite cu un sistem de contrapiulita:

[Image: P1560679_zpsfpqvydxa.jpg]

[Image: P1560671_zpsflj2plh4.jpg]

Manivela are acum 3 puncte fixe (eu am tinut doar pe maxim de lung), si este serigrafiata in dreptul fiecarei gaurele, ca sa avem reper la reglare:

[Image: P1560668_zps14p7f1di.jpg]

Nu lipseste punctul de sprijin al degetelor, o idee ingenioasa care ajuta mult de tot la stabilitatea rasnitei in mana:

[Image: P1560664_zpscodgue3m.jpg]

Capatul celalalt al rasnitei si grosimea carcasei:

[Image: P1560661_zpsz8bkhvg1.jpg]

Si cu manivela montata un cadru. Pasul filetului este mai fin in ultima varianta, caci la o tura jumatate cat reglam inainte, de la punctul 0, acum imi blocheaza espressorul. Abia de la doua ture complete discutam de espresso

[Image: P1560657_zpsu3cujjhm.jpg]

Recipientul de colectare este putintel mai incapator, 20g ajungand la 3/4 din capacitate. Peretii sunt dintr-un ABS ceva mai putin electrizant, iar fundul din inox. Prinderea va fi pana la urma cu o garnitura, pe un "sant" din carcasa rasnitei. Personal mi se pare ca e mai ok asa, caci baioneta aceea mergea cam greu, doar ca trebuie sa ai grija cand tragi de recipient, sa o faci oarecum linistit nu brutal, ca sa nu ai un efect de recul al macinaturii spre gura de iesire

[Image: P1560655_zpslp7jes9u.jpg]

[Image: P1560651_zps0lti7fbr.jpg]

Eu nu am observat pe un singur grup diferenta la gust intre 38 si 47. Poate pe un espressor cu doua grupuri, preparand simultam cu macinatura din ambele rasnite, s-ar putea trage concluzii mai corecte. Deci nu stiu daca se poate spune ca merita una mai mult decat cealalta. Sigur cea de 47 va fi putin mai scumpa, dar oricum, tinta este ca ele sa se afle intr-o zona accesibila, chiar sub 500 de lei pentru cea de 38mm. Daca se va putea, vom afla luna aceasta.

[Image: 44f4acab-ca3a-4bb6-a4c6-6791a2a27ba9_zpsw146tmwj.jpg]

Arata foarte bine si sper sa o putem cumpara cat mai rapid. Ce n-am inteles acum e cum se va face reglajul: se scoate manivela, ca la ultimul prototip? Sau cu ea fixata?

Sincer imi place mai putin ca prototipul :(

Mie nu mi-a s-a deplasat reglajul din loc pana acum niciodata, si l-as fi preferat asa decat sa stau sa desfac si sa string contra-piulitza...
Plus ca apreciez imens detasarea rapida a manerului prin extragerea din corp gratie o-ring-ului.
Desfacerea unei piulite pentru detasarea manerului aproape ca e deal break pentru mine :(

Ca aspect, bratul in sine acum arata "muncitoresc", batranesc, ca la Dienes anii 50... Cel prototip arata un pic mai B&O...

Restul sunt imbunatatiri binevenite: punctul de sprijin, cosul de colectare mai mare si cu element de frictiune - care se pare ca face un mic vid la extragere, din cate povestesti, efectul ar trebui sa fie mult atenuat daca scoti oblic ;)
La fel de binevenite sunt si toate elementele care sa duca la scadere costului, care si la 500 mi se pare prea ridicat, avem concurenta "Zeiss"cu cutite de 43mm la 300 lei, a nu se uita ;)

Vezi ca astia de zici fac ocheane nu rasnite.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)