A venit si vremea lui CoffeaCirculor:
Peru Jujuma- o cafea destul de banala. El o pune pe la 85.75, eu as zice ca e intre 84-85. E o cafea pe care eu as da cam 40 de ron. De exemplu, Guatemala del Valle, care e o cafea de 85, mi se pare mai buna, eu am luat-o prajita de roastery29, dar e si la dropshot cu 60 ron/500g cu reducerea, nu stiu cum e prajirea, dar cred ca e aceeasi cafea.
asta de la nenea Ivica, clar nu, clar nu la pretul ala, cabalero e mai ok as zice, desi si aia e o cafea de 86.
Ecuador- Finca Cruz Loma Sidra, o cafea de 90,25. In primul rand nu am mai gustat sidra pana acum. Ce sa zic, e genul de cafea mai florala, mai subtila, mai altfel decat majoritatea cafelelor, as spune ca duce mai mult spre o geisha. Mi-a placut oarecum, desi tipul asta de cafea nu e neaparat genul meu de cafea. Dar, sunt cafele subtile care-mi plac mai mult ca asta si costa jumatate.
Acum, din partea mea puteti crede orice, in caz ca sunteti tentati sa ziceti ca nu stiu sa fac cafea, ca apa nu e ce trebuie, s.a.m.d. Dar in principiu rasnesc cu zp6, torn de 5 ori(de obicei cand oamenii au sa zicem o panama geisha din alea best of panama, folosesc genul asta de retete, cu 3-4 turnari) si am si abaca si hario japoneze. Apa e 60gh cu 60kh, dar chiar si cu kh-ul mai mare tot a iesit jucy. Deci, daca e cineva care are in ceasca o reprezentare cat mai fidela a cafelelelor astora, ala sunt eu.
Cu ocazia asta s-a incheiat si experimentul cu cafele de afara. In principiu daca ai bani, poti sa iei linistit din afara ca or sa fie cafele decente. Mie nu mi s-au parut ceva extraordinar, dar nici nu am luat chestii scumpe.
Eu cred ca daca esti atent si stii de la cine sa cumperi de la noi, poti avea cafele chiar mai ok la preturi mult mai mici. Depinde si cu cine compari, ca sunt si la noi prajitorii care nu stiu sa prajeasca pentru filtru, care sunt si scumpe, dar dintr-un motiv anume, oamenii tot raman surprinsi cand primesc punga ca nu prea le iese nimic. Raman la roastery29, dar as vrea sa incerc si Arusha si mai sunt cativa de la noi pe care as vrea sa-i incerc. Sunt curios de loturile noi de Costa Rica- Perla Neagra si noile Etiopii, avand in vedere ca 2023 cica a fost mai ok ca si vreme.
E o discutie de purtat si despre sustenabilitate si platit fermierii la pretul corect si poate de asta anumite cafele din afara sunt mai scumpe. Tim Wendelboe de exemplu, care o face corect de cand lumea, s-a imprietenit cu Cabalero, cu Elias, de unde cumpara de foarte multi ani. I-a mai invatat una alta si plateste mai mult, aia ii acorda tratament preferential, isi alege loturile, chiar si marimea boabelor, cum si unde usuca cafeua, plus ca se duc si in vacanta impreuna. In Etiopia, a strans bani si i-a cumparat unui tip o moara ca sa nu mai stea la coada. Deci na, pentru chestii de genul e ok sa platesti mai mult, mai ales ca mana de lucru devine mai scumpa si vremea devine mai ciudata.