Hello There, Guest! Login Register


New here :) but learning fast [Gaggia Classic PRO]

#1
Dragi espressomani,

Nu de mult timp, am achizitionat un Gaggia classic PRO (varianta toxido black). Arata bine, se comporta ok, dar totusi am ceva intrebari:
1) Este normal ca atunci cand misc steam wand-ul, sa scartaie putin din cand in cand ?
2) Am trecut la cafea calitativa ( origo ), si totusi simt ca am shoturi supra-extrase. Astfel am inceput sa citesc despre cum presiunea stock este cauzatoarea problemei. Am inteles ca la varianta 2018+ nu se poate ajusta presiunea, decat prin 2 metode:
a) taiat arcul de la opv ( ceea ce nu as face to be honest)
b) montat un opv variabil.

Intrebarea cea mai interesanta este:
De unde pot cumpara astfel de valva ?
Ma gandesc ca montarea unei astfel de valve, imi anuleaza si garantia nu ? Poate fi instalata valva la 9 bari de catre service autorizat pentru a nu afecta garantia ? 

Multumesc tuturor celor ce isi vor face timp pentru a raspunde intrebarilor de mai sus.
Spor!
 
Reply
#2
Valva suprapresiune gasesti aici: https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...-opv--516/
Sa nu ai probleme cu garantia ar trebui sa intrebi la o reprezentanta. Vad ca esti di Bucuresti, deci ar trebui sa gasesti una relative usor.
In legatura cu gustul cafelei, da niste amanunte: ce risnita folosesti, ce cantitatea de cafea ai in sita si in ceasca, teimpul extractiei...
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#3
E prea devreme sa te duci spre modificari. Foarte probabil nici nu vei constata diferente in gust, chiar daca vei schimba valva. Joaca-te cu rasnita pana gasesti gradul potrivit de macinare. In principiu e vina ta cand ai shot-uri supraextrase, nu a obiectelor din jur si trebuie sa vezi cum corectezi asta. Bineinteles ca pierzi garantia facand astfel de modificari (inlocuire OPV). In niciun caz prioritatea unui pasionat la inceput de drum nu trebuie sa fie modificarea aparatului si perfectionarea tehnicii si gasirea de cafele pe gustul sau.

@Gabi_M - ai gasit vreo referire ca exact acea piesa ar fi compatibila cu Gaggia Classic 2019?
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#4
Nu, nu am gasit. Daca initiatorul acestui thread doreste asa ceva, se poate interesa mai exact. Eventual ne poate spune nickso? 
ln legatura cu gustul din ceasca nici eu nu cred ca scaderea presiunii sa influenteze prea mult. In orice caz pentru a ajuta trebuie sa stim mai multe amanunte.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#5
Va multumesc pentru raspunsuri!
Super activa comunitatea. Dovedeste clar pasiunea care va leaga Smile.

Sunt total de acord cu faptul ca, mai mult ca sigur este vina mea. Povestea mea este scurta:
Coffee shop-ul meu favorit, este inchis acum in perioada de criza, si am zis ca este momentul oportun sa invat tainele pregatirii cafelei. Desigur ma voi intoarce la ei din cand in cand pentru ca hei, de acolo am pornit!

Revenind la lucruri concrete: 
Inca nu am achizitionat un grinder. Oscilez spre un Eureka Mignon Specialita totusi. Are review-uri bune, este silentios ( factor important pentru ca espresorul si rasnita vor fi in biroul meu ( man cave )), si de ce sa nu recunoastem, arata bine! Inca nu am facut acest pas din cauza instabilitatii generate de Corona. In momentul in care trece criza sunt sigur ca voi face acest pas.

Pana atunci, comand pungute cu cafea rasnita (pentru espresor) de la Origo. Stiu, sunt multe alte prajitorii mai ieftine, si poate mai bune, dar cele pe care le cunosteam ( de cartier ) sunt inchise pe perioada de criza. 
Cand a venit prima transa de cafea, ma asteptam sa am rezultate exceptionale (folosind cupa fara presiune). 

In realitate primele shot-uri erau apoase (0 crema ) si amare , si ajungeam la 60-70 ml in 10 secunde. 
Astfel am facut urmatorii pasi:
- Am crescut doza la 16 g (+ 1 g, nu incape mai mult in double basket. Cantaresc gramajul la fiecare shot)
- Am perfectionat tehnica de tampering (acum pare ca am o extractie uniforma, avand puck-ul perfect neted cand il arunc la gunoi)
- Astept 15 minute pentru stabilizarea temperaturii 

Cu toate acestea, cred ca am avut o imbunatatire de 10% in gust, dar totusi predomina gustul amar si crema nu este nici pe departe cea la care ma asteptam. Am aflat totusi un lucru nou astazi: Presiunea de 14 bari (cea stock), poate fi in totalitate negata de o granularitate mai fina a cafelei ?


Accept critici! ba chiar orice parere este de mare ajutor.
 
Reply
#6
Ai raspuns singur la problema. Nu este foarte usor sa gasesti gradul potrivit de risnire si este aproape imposibil sa corespunda daca face altcineva acest lucru.
Risnita este o unealta fara care nu poti prepara espresso. Sa nu mai vorbim ca dupa risnire cafeaua isi pierde rapid calitatile.
Poate asteptai alt raspuns, dar asta e situatia.
Ai marele avantaj ca esti din Bucuresti si colegii cafegii organizeaza intilniri. Desigur acum nu se poate dar dupa ce se remediaza situatia… Incearca sa participi, vei invata multe.
Bezzera Unica;  Kinu M47; accesorii Motta; French Press; V60; cold brew Mizudashi
 
Reply
#7
Fiind in aceeasi barca cu tine, parerea mea e ca nu a fost rasnita pentru espresso. Nu ai cum sa ai o deviatie asa mare daca pui o cantitate potrivita si pregatesti pucul cum trebuie. Am un espressor foarte ieftin, depresurizat. Macinata pentru espressor ies ~35-40g din 16g cafea in cam 30s. Am incercat mai multe prajitorii si mai degraba am patit sa fie prea fina si sa fiu nevoit sa tampez mai putin sau sa reduc doza. Singurele evenimente cu o rasnire prea grosiera a fost cand le precizam eu ca espressorul nu e ceva profi si sa fie un pic mai grunjoasa si probabil dintr-o grija excesiva o macinau prea grosier, dar nici atunci nu ajungeam la asa volum asa mare atat de repede. 
Nu am multa experienta, dar ar trebui sa fie aproximativ ca zaharul pudra
 
Reply
#8
La inceput de drum toti ne-am dorit minunea asta de a gasi o prajitorie care sa rasneasca pt noi sau ceva vidat pe care scria alintaroma italiano vero, pentru a evita cumpararea unei rasnite capabile espresso.
Din pacate (sau din fericire) nu exista asa ceva si nu trebuie sa gasim vinovati in prajitorii pentru asta. Nici macar sa ne invinovatim noi ca am pus cu un gram mai mult sau mai putin. IN general, daca iese odata un espresso okish e o coincidenta, o aliniere de planete sau o fortare de extragere a unei macinaturi foarte fine. Cum dioxidul de carbon si uleiurile aromatice volatile se duc in 15 min de la macinare, orice alt efort de a obtine espresso este in zadar.

Deci sa ne intelegem, discutia asta cu espresso-uri ratate fara o rasnita ori referirile la gusturi ca fiind necorespunzatoare, fara ca TU cu mana TA sa iti fi rasnit cafeaua si sa fi ajustat rasnita in functie de curgere, fac rau la inimioara. Incerc sa-i inteleg si pe cei din prajitorii, care nu pot trimite la plimbare clientii care cer cafea gata macinata pentru espresso, pentru ca se duc la prajitoria cealalta si iau de acolo oricum...

In mod normal, textul pe care ar trebui sa il spuna orice vanzator in acest caz ar fi: "uite, noi incercam sa iti macinam la o granulatie pe care o credem noi in apropiere de ce iti doresti tu, dar tine cont ca sansele ca sa iti iasa un espresso in parametri sunt de 2% daca prepari peste cateva ore si sub 1% incepand de maine. Denumirea de rasnire pentru espresso este generica si nu implica nicio responsabilitate din partea noastra. Insa cand vei avea o rasnita capabila, iti garantam ca din aceste boabe poti obtine cel mai bun espresso pe care l-ai baut vreodata acasa".  

Presiunea de extractie pe CLassic nu stiu daca e clar la cat e pentru ca aparatul nu are manometru si ar trebui sa testezi tu cu manometrul ce circula prin forum, si care se infileteaza in locul picuratorului, sub portafilru. Eu stiam ca pe modelul 2019 presiunea vine setata din fabrica la 9-10 bar. Oricum, uita de valoarea aceasta pentru ca mai mult te deruteaza. Grosso moddo, o cafea nu va curge mai bine sau mai putin bine in functie de presiunea la care este setat Gaggia CLassic (desi la nivel de tehnicalitati exista anumite influente legate de posibilitatea ca espressorul sa poata deveni putin mai iertator cand ai microfisuri in puc, peste care impinge apa cu mai putina forta) ci in functie de granulatie setata pe rasnita.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#9
(22-04-2020, 23:47)Lyvyoo Wrote: In mod normal, textul pe care ar trebui sa il spuna orice vanzator in acest caz ar fi: "uite, noi incercam sa iti macinam la o granulatie pe care o credem noi in apropiere de ce iti doresti tu, dar tine cont ca sansele ca sa iti iasa un espresso in parametri sunt de 2% daca prepari peste cateva ore si sub 1% incepand de maine. Denumirea de rasnire pentru espresso este generica si nu implica nicio responsabilitate din partea noastra. Insa cand vei avea o rasnita capabila, iti garantam ca din aceste boabe poti obtine cel mai bun espresso pe care l-ai baut vreodata acasa".  


Corect. Chiar daca se nimereste macinatura, se aliniaza planetele Smile), indiferent cum pastrez cafeaua, chiar si cu papilele mele neantrenate in 4-5 zile observam o pierdere majora de arome.
 
Reply
#10
Uitase ceva, poate cei care ne citesc au nevoie de toata informatia. 
Daca reducerea presiunii de extractie prin ajustarea valvei OPV din interiorul aparatului este o prioritate atunci cand va cumparati espressorul, atunci sfatul meu ar fi sa alegeti din prima PL41LEM, in defavoarea lui Classic.  Diferenta de pret nu e mare ( 1650 cu tamper pt Classic vs 1700 cu tamper pt PL41LEM). Diferenta este ca pe Lelit valva e reglabila. Tutorial aici
Classic vine in schimb si cu acea sita presurizata, care am vazut ca este apreciata de unii cafegii la inceput de drum, insa asa cum spuneam de atatea ori, presurizarea este doar o amagire, o iluzie optica, RASNITA fiind singura care poate aduce CREMA (nu spuma).
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#11
O intrebare scurta?
De ce tot timpul se recomanda lelit 41tem in detrimmentul. Gaggia classic?
Pur si simplu ca la momentul actual este ce mai buna solutie dpdv pret calitate pt un espresso acasa?
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#12
Cel mai simplu, pentru ca ai in plus PID si manometru, iar teava profesionala parca e putin mai lunga. Pe langa asta, asa cum observam mai sus, valva OPV e reglabila pe Lelit.  
PID se poate pune si aftermarket, dar fiind diferenta de doar 400 lei si avand sanse sa pierzi garantia, nu prea merita efortul.
Insa sunt si fani multi ai sistemului de incalzire de pe Classic, unul cu foarte multi ani in spate si destul de popular pe forumurile de pasionati din intreaga lume.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#13
(23-04-2020, 16:58)d2florin Wrote: O intrebare scurta?
De ce tot timpul se recomanda lelit 41tem in detrimmentul. Gaggia classic?
Pur si simplu ca la momentul actual este ce mai buna solutie dpdv pret calitate pt un espresso acasa?
Ms
Sunt multe argumente in favoarea lui TEM:
- PID - consider ca fiind cel mai mare avantaj
- OPV reglabil
- manometru
- boiler din bronz si, daca imi amintesc bine, mai mare pe Lelit
- si, nu in ultimul rand, aspectul, finisajele

Un PID ca acela este undeva la 70 USD, OPV-ul in jur de 150RON, manometrul 60 - 80RON si asta neluand in calcul manopera.
Espressor: Lelit PL62S Mara / Gaggia Classic (deplasare)
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 / Gino Rossi RR45 (deplasare)
 
Reply
#14
Dragi Espresomani Smile.
Intr-un final, set-ul meu entry de espresso este complet:
Gaggia Classic 2019 Black
Eureka Mignon Specialita Black
Pitcher Rhinowares Black (teflon)
Cantar pentru tarare
Pahar gradat 120 ml
Tamper Motta 
Drying mat Ikea (pentru scurgerea paharelor umede)
Prosopel Ikea pentru curatare steam wand.
Cafea Dropshot prajire scazuta

Sunt foarte fericit cu acest setup si pot spune cu mana pe inima ca flatwhite-ul imi iese exact ca la coffee shop-ul meu preferat. 18 g -> 60 ml in 25 sec

Dar, as vrea sa va povestesc si de partea mai putin placuta: Calitatea scazuta a echipamentelor venite din fabrica.

Gaggia Classic PRO:
-3 intrari in service de la 1 saptamana de la achizitie din cauza ledului de steam care nu se aprindea. Prima oara era ledul defect, si a fost inlocuit (in 2 intrari in service) si in a 3-a am realizat ca defapt nici boilerul nu ajungea la temperatura de steam, producand presiune scazuta si in final, un lapte slab frotuit. la a 3-a intrare in service, Dorel, inginerul de service, a vrut sa scoata butonul de steam prin exterior cu surubelnita. Astfel a ciobit butonul si a zgariat exteriorul espresorului ... astfel am refuzat espresorul si dupa ceva polemici mi-a fost inlocuit cu unul nou care slava domnului merge ceas.

Eureka Mignon:
- Rasneste super! Problema este ca + ul de pe touch screen functioneaza doar cand vrea el. Este frustrant cand vrei sa schimbi secundele de macinare si nu poti. Am sunat la service Eureka ... si vor sa imi schimbe display-ul.


Poate am eu mare ghinion, sau poate calitatea produselor destinate pro-sumerilor, este una slaba overall.
Am pus ceva poze ce poate inspira si alti entry espresomani precum subsemnatul.


Attached Files Thumbnail(s)
       
 
Reply
#15
Salut,

Nu stiu daca ai rezolvat problema cu presiunea, dar intamplator am gasit asta pe un site:
 DescriereNoul Gaggia Classic MODEL 2019 NEGRU - RI 9430/14
- Vine potrivit din fabrica pentru presiune intre 8 si 9 bari in timpul extractiei
- Valva solenoida cu trei cai
- Teava profesionala pentru abur cu doua iesiri
- Boiler aluminiu
- Decalcifiere manuala
- Butoane si indicatori noi
- Grup si portafiltru cromate cu diametru 58 mm
- Include sita simpla si sita dubla nepresurizate si sita presurizata plus dispozitivul Crema Perfecta
- Stand-by automat


Bafta!
 
Reply
#16
Se stia de la început, vezi pe topicul Gaggia Classic 2019
Dar e bine de reamintit oricând...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)