Hello There, Guest! Login Register


My Baby. The orange one. :)

#1
Salut toti iubitorii de espresso! Ma gandeam sa va impartasesc si eu din experienta mea referitoare la espressoare, nu foarte vasta, dar poate foloseste cuiva. Totul a inceput prin 2009-2010, cand am cumparat de la un depozit de electrocasnice second hand un DeLonghi BAR M290. O decalcifiere facuta cu simt de raspundere si a inceput sa faca la cafele (minim 3-4 pe zi) pana acum doua saptamani, cand l-am scos la pensie. Bine-nteles, in tot acest timp a fost intretinut cum trebuie. Am mai discutat despre el si pe alt forum, la vremea aceea, multi or sa zica (avand in minte stropitorile cu numele asta ce se gasesc prin hypermarketuri) ca e un rahat. Ii voi contrazice si aici, ca si acolo. Aparatele facute de DeLonghi in acea perioada sunt excelente, fara a avea pretentia de a-l compara cu Rancilio, Gaggia, LaSpaziale, etc. Dovada ca al meu functioneaza perfect si acum, dupa ce a facut mii de cafele. Acum doua saptamani am avut ocazia de a cumpara un Gaggia Baby model 1990 (cred). Asta:  [Image: a353412e5523b992bfc37969e6b30e16.jpeg]   Neprobat, bine-nteles calcifiat intr-atat incat efectiv nu mai curgea gram de apa pe dus. Pompa mergea, dar toata apa se intorcea in rezervor, prin valva de suprapresiune. A urmat o zi intreaga petrecuta in atelier, demontare completa, curatarea si verificarea tuturor pieselor, testarea in gol, apoi ceva shoturi. Unul mai reusit ca altul. Prima impresie? Intr-adevar, masina conteaza foarte mult. Abia atunci am inteles ce tot ziceau espressomanii cu state vechi, inertie termica mare, portafiltru si boiler mare. La frotare nu mai vorbesc. Diferenta mare, desi repet, fata de petardele care se vand acum pe la raioane, al meu DeLonghi e de mare clasa Smile .
Gaggia Baby Primo Modello, Gaggia Baby '90,  DeLonghi BAR M290, Faema family grinder.
 
Reply
#2
Acum o sa ma-ntrebati de ce " The orange one". Pentru ca acum 3 zile am ochit undeva un "Primo Modello" care parea sa aiba nevoie de ceva atentie. Arata saracutu'... ca scos din cutie. Din cutia cu deseuri electrice  Smile . Acum imi pare rau ca nu i-am facut poze "before". Bine-nteles ca l-am luat si pe asta, ca doar imi intrase microbu-n sange. Au urmat doua zile in atelier, ca de, asta saracu' in cei 38 de ani de existenta (e de-o seama cu mine Smile  ) a adunat destule abuzuri. La asta nici macar pompa nu mai mergea, a tras dobitocu' de el pana s-a colmatat cu calcar. Boilerul era efectiv PLIN de calcar. Nu cred ca mai incapeau 20 de ml. de apa. Repet, imi pare rau ca nu am facut poze. Deci, doua zile de munca, multa rabdare, otet, glass-papier, vaselina siliconica si primul test-run. O incantare. Mergea la fel, daca nu chiar mai bine ca cel din '90. Asta e "puiul": [Image: f4cf12e142271541098bdf6a3a494683.jpeg] [Image: 7a86b1ba3f56494734d413d2cfe5680d.jpeg]
Gaggia Baby Primo Modello, Gaggia Baby '90,  DeLonghi BAR M290, Faema family grinder.
 
Reply
#3
Jos palaria!
Bezzera BB005 TM, Aeropress, Hario v60 Icecoffee Maker, Lelit PL41TEM
 
Reply
#4
Si acum sa va zic ce mi-a placut (si ce nu mi-a placut) la fiecare espressor. La DeLonghi mi-a placut rezervorul transparent, care permite sa vezi tot timpul nivelul apei, robinetul de abur/apa calda care permite un reglaj foarte fin, astfel incat nu sare ciocolata sau ce mai ai in ceasca atunci cand folosesti teava de abur/apa calda. Mi-a mai placut capacul care ascunde un compartiment pentru sitele de rezerva si lingurita de dozare. Nu mi-a placut ca la jumatatea extractiei pornea rezistenta boilerului, deci temperatura apei era neuniforma la extractie (capacitate mica a boilerului) si portafiltrul mic in diametru. Maine va zic si ce-(nu)mi place la Gaggia. Seara buna!
Gaggia Baby Primo Modello, Gaggia Baby '90,  DeLonghi BAR M290, Faema family grinder.
 
Reply
#5
La Gaggia (ambele) imi place constructia robusta a carcasei, integral din aluminiu turnat sub presiune, asa incat nu e nevoie sa tii de espressor cand fixezi portafiltrul si tot acestui fapt se datoreaza si vibratiile destul de scazute al masinii, portafiltrul mare, din alama, existenta valvei cu trei cai, faptul ca nu au o "amprenta la sol" Smile mare. La cel din "90 imi place sigla "Gaggia" care se ilumineaza atunci cand masina e sub tensiune, lampa de avertizare "nivel apa scazut". Nu imi plac butoanele care trebuiesc apasate, faptul ca cel de abur si cel de apa calda nu sunt cu automentinere, lipsa unei lampi care sa indice faptul ca boilerul a ajuns la temperatura de lucru si lipsa unui robinet la teava de abur, capacul de la rezervorul de apa e din plastic negru. La "primo modello" imi place faptul ca e mai silentios decat toate (!!), ca e portocaliu (cred ca mi se trage de la faptul ca sunt fan "fein" http://goodlogo.com/images/logos/fein_logo_3519.gif ) ca are comutatoare basculante, indicator de functionare a rezistentei, capacul de la rezervorul de apa e tot din aluminiu, astfel incat nu risti sa-l misti de pe pozitie daca asezi ceva (un telefon, de exemplu) pe espressor. Si cel mai mult imi place ca desi e de-o seama cu mine, isi face treaba muuult mai bine decat multe petarde actuale.
Gaggia Baby Primo Modello, Gaggia Baby '90,  DeLonghi BAR M290, Faema family grinder.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)