25-04-2015, 20:05
(This post was last modified: 25-04-2015, 20:06 by LOCOmotive.)
Salut toti iubitorii de espresso! Ma gandeam sa va impartasesc si eu din experienta mea referitoare la espressoare, nu foarte vasta, dar poate foloseste cuiva. Totul a inceput prin 2009-2010, cand am cumparat de la un depozit de electrocasnice second hand un DeLonghi BAR M290. O decalcifiere facuta cu simt de raspundere si a inceput sa faca la cafele (minim 3-4 pe zi) pana acum doua saptamani, cand l-am scos la pensie. Bine-nteles, in tot acest timp a fost intretinut cum trebuie. Am mai discutat despre el si pe alt forum, la vremea aceea, multi or sa zica (avand in minte stropitorile cu numele asta ce se gasesc prin hypermarketuri) ca e un rahat. Ii voi contrazice si aici, ca si acolo. Aparatele facute de DeLonghi in acea perioada sunt excelente, fara a avea pretentia de a-l compara cu Rancilio, Gaggia, LaSpaziale, etc. Dovada ca al meu functioneaza perfect si acum, dupa ce a facut mii de cafele. Acum doua saptamani am avut ocazia de a cumpara un Gaggia Baby model 1990 (cred). Asta: [Image: a353412e5523b992bfc37969e6b30e16.jpeg] Neprobat, bine-nteles calcifiat intr-atat incat efectiv nu mai curgea gram de apa pe dus. Pompa mergea, dar toata apa se intorcea in rezervor, prin valva de suprapresiune. A urmat o zi intreaga petrecuta in atelier, demontare completa, curatarea si verificarea tuturor pieselor, testarea in gol, apoi ceva shoturi. Unul mai reusit ca altul. Prima impresie? Intr-adevar, masina conteaza foarte mult. Abia atunci am inteles ce tot ziceau espressomanii cu state vechi, inertie termica mare, portafiltru si boiler mare. La frotare nu mai vorbesc. Diferenta mare, desi repet, fata de petardele care se vand acum pe la raioane, al meu DeLonghi e de mare clasa .
Gaggia Baby Primo Modello, Gaggia Baby '90, DeLonghi BAR M290, Faema family grinder.