Welcome Back Log In Create Account

Motorizare rasnite manuale

ok. renunt la Jura.
elemente cnc de unde ieftin si bun ? ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
China nu mai inseamna ieftin...

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid213410

Au falsa impresie ca daca inlocuiesc "made in china" cu "made for comandante" ...capata valoare prin transfer de personalitate... ghinion... nici comandante nu mai are valoare...

Reply
In topicul de Varia VS3 s-a postat link la motorul rasnitei, ca piesa de schimb pe Aliexpress:

https://www.aliexpress.com/item/1005006319039772.html

Poate intereseaza pe cineva care vrea sa repete isprava relatata in ultimele pagini, si nu este sigur pe ce motor sa parieze. Asta pare ceva verificat...

Reply
De-a lungul timpului, s-au postat in mai multe locuri sugestii de motorizare gata facute de pe Aliexpress, nu foarte ieftine, in jur de 1000 lei, dar care arata ceva mai bine decat o bormasina.

[attachment=12257]

A venit vremea sa ajunga si la noi asa ceva, a fost primita de un coleg drept cadou la un prajitor Skywalker, s-a discutat de optiunea asta in topicul respectiv. Deci nu l-a costat nimic... buna afacere...
Colegul, care e un McGyver fara limite, nu s-a putut abtine sa nu il desfaca, si iata cum arata respectiva motorizare.

[attachment=12256]

Urmeaza sa adapteze ceva pentru Kinu la capul de antrenare, care vine doar cu adaptoare de bit hex standard de surubelnita electrica, cum au toate rasnitele chinezesti.

Reply
Motorul asta, pare sa fie de ajutor celor care vor sa motorizeze rasnite manuale.
I just found this on AliExpress:
https://a.aliexpress.com/_Eu4W2rQ

[Image: iCNUPBt.png]
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
(09-01-2026, 18:27)RaduD Wrote: Tocmai ma pregateam sa plasez comanda pana am dat peste discutia de aici si recunosc, m ati pus si pe mine pe ganduri. Am navigat ceva pe forumul home-barista si observ ca acolo Kinu este foarte apreciat, alaturi de J Ultra. Dupa cum a zis si @Maanu, sunt persoane care mentioneaza ca prefera de departe Kinu in defavoarea Niche Zero spre exemplu si ca ar fi cumva echivalent cu KafaTek ca si calitate a rasnirii. Chiar sunt curios care este concluzia, este sau nu o rasnita buna pentru espresso ? Eu unul personal consum doar un shot dublu de dimineata, deci nu vad o mare problema sa rasnesc 30 secunde manual. 
De asemenea, multi zic ca merge destul de bine si pe prajiri light, desi din ce inteleg devine destul de greu de rasnit. Evident, nu se poate compara cu niste cutite mari plate insa am inteles ca daca doresti sa experimentezi prajiri light, poti. Repet, astea sunt concluziile trase de mine si chiar sunt dornic sa mai aud alte pareri legate de aceasta rasnita si capacitatea ei de a produce espresso.

Later edit : Gasim oare pe undeva un adaptor pentru bormasina pentru Kinu sau chiar vreo varianta de motorizare gata facuta la un pret decent ? Am vazut ca s a mai discutat pe alte topicuri acum ceva timp insa nu e nimic concret

Adaptor pt kinu: https://youtube.com/shorts/eLMaD8R074s?s...iLiFtlCYNp ii dai pm doamnei și te ajută :)
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
(10-01-2026, 00:50)tektbar Wrote:
(09-01-2026, 18:27)RaduD Wrote: Tocmai ma pregateam sa plasez comanda pana am dat peste discutia de aici si recunosc, m ati pus si pe mine pe ganduri. Am navigat ceva pe forumul home-barista si observ ca acolo Kinu este foarte apreciat, alaturi de J Ultra. Dupa cum a zis si @Maanu, sunt persoane care mentioneaza ca prefera de departe Kinu in defavoarea Niche Zero spre exemplu si ca ar fi cumva echivalent cu KafaTek ca si calitate a rasnirii. Chiar sunt curios care este concluzia, este sau nu o rasnita buna pentru espresso ? Eu unul personal consum doar un shot dublu de dimineata, deci nu vad o mare problema sa rasnesc 30 secunde manual. 
De asemenea, multi zic ca merge destul de bine si pe prajiri light, desi din ce inteleg devine destul de greu de rasnit. Evident, nu se poate compara cu niste cutite mari plate insa am inteles ca daca doresti sa experimentezi prajiri light, poti. Repet, astea sunt concluziile trase de mine si chiar sunt dornic sa mai aud alte pareri legate de aceasta rasnita si capacitatea ei de a produce espresso.

Later edit : Gasim oare pe undeva un adaptor pentru bormasina pentru Kinu sau chiar vreo varianta de motorizare gata facuta la un pret decent ? Am vazut ca s a mai discutat pe alte topicuri acum ceva timp insa nu e nimic concret

Adaptor pt kinu: https://youtube.com/shorts/eLMaD8R074s?s...iLiFtlCYNp ii dai pm doamnei și te ajută :)

Cu tot respectul, dar bormasina pe care o am pe acasa nu face 200 lei … vorba aia, mi e si rusine sa cuplez un adaptor de 200 lei la ea :))
In alta ordine de idei, nu e prea mult oare 200 lei pentru un simplu adaptor ?

Reply
Dar unde scrie ca e 200 lei? Probabil te-a indus in eroare ca daca comanzi produse de 45 dolari ai transport gratis….
Espresso:ProfitecDrive|MahlkonigE65Gbw
Filtru:LagomCasa|V60|Orea
Deplasare:Kinu|Picopresso|Pipamoka
Foste:Bellona|BezzeraUnica|BentwoodV63|Niche|Sculptor64|Atom75|Df64&83|Libra&Oro|Ode

Reply
Vrei mai ieftin și rapid? 
Iei o cheie tubulara și un adaptor precum cele din pozele de mai jos. Tubulara o tai cu flexul precum in videoul de mai sus și voila
[Image: bO82tT4.jpeg][Image: 1Qnx7ih.jpeg]
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Varianta cu tubulara, adaptor si tija de 7mm polizata ar fi cea mai ieftina si rapida insa nu atat de eleganta precum cea dintr-o singura bucata pe care acum o vad si eu pt prima data in link-ul postat de @tektbar.
Daca exista mai multi doritori si merita sa cumpar material, va pot face adaptoare din aluminiu, alama sau inox identice cu cel din video.
Inca am cotele pentru ca s-a mai discutat despre acest adaptor aici: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid206795
O imbunatatire care mi-a venit acum in minte consta intr-un inel din POM(poliacetal) presat in interiorul adaptorului pentru a-l pastra centrat in timpul rasnirii si totodata proteja surubul randalinat din capatul axului.

Reply
(10-01-2026, 13:19)vdub Wrote: Varianta cu tubulara, adaptor si tija de 7mm polizata ar fi cea mai ieftina si rapida insa nu atat de eleganta precum cea dintr-o singura bucata pe care acum o vad si eu pt prima data in link-ul postat de @tektbar.
Daca exista mai multi doritori si merita sa cumpar material, va pot face adaptoare din aluminiu, alama sau inox identice cu cel din video.
Inca am cotele pentru ca s-a mai discutat despre acest adaptor aici: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid206795
O imbunatatire care mi-a venit acum in minte consta intr-un inel din POM(poliacetal) presat in interiorul adaptorului pentru a-l pastra centrat in timpul rasnirii si totodata proteja surubul randalinat din capatul axului.
Eu unul sunt interesat, atata timp cat costul nu ajunge la 200 lei sau asemanator si iese mult mai ok comparativ cu ce as putea face eu cu flexul acasa ( de mentionat ca nu ma pricep deloc la chestii d'astea dar nu pare foarte dificil )

Later edit : Considerati ca merita diferenta de pret intre Phoenix si Simplicity ? Classic vad ca nu intra in oferta de pe espressoman, deci m am rezumat la cele 2 modele.

Reply
@vdub, daca tot te pui la treaba pe fagasul asta, as zice ca ar fi mai productiv daca ai analiza posibilitatea de reconversie a modelului actual la solutia constructiva originala al celor 4 exemplare alpha, care s-au plimbat pe la forumisti, la care axul se termina cu hexagon de bit standard, si tot ansamblul manivela + inel de reglaj era un "bit" extractibil.
Ai aici imagini ale sistemului folosit atunci, par destul de explicative...
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...4#pid34864

Reply
@RaduD, in functie de materialul ales, pretul ar fi intre 120 - 150 lei cu transport inclus la 2 buc livrate in acelasi locker si probabil mai poate fi redus dupa ce fac niste calcule si vor exista mai multi doritori.
Cat despre complexitate, pot spune ca adaptorul nu este foarte dificil de realizat insa implica multe operatiuni si scule diferite iar pe masini manuale schimbarea acestora extind durata executiei.

Pe un strung CNC de cateva sute de mii de euro cu dual spindle si doua seturi de scule, adaptorul ar putea fi realizat in mai putin de 2 minute iar pretul probabil ar varia intre 100 euro/piesa(programare+pregatire masina) si 15 euro in cazul unei comenzi de cateva mii de bucati.
Discutam despre gaurire, alezare, strunjire, sanfrenare, debitare si frezare, operatiuni necesare atat pentru realizarea adaptorului cat si tijei de 7mm, executate pe doua masini manuale in cazul meu.

Cred ca preturile sunt de bun simt in ciuda faptului ca exista si riscuri pe care mi le asum. Ca idee, daca vor exista cereri pt adaptor din inox si rup un burghiu din carbura sau ciobesc 2 placute amovibile inseamna ca trebuie sa vand alte 2-3 adaptoare si sa muncesc juma' de zi pentru a acoperi pierderile My .

@renatoa, incepusem sa scotocesc pe net inainte de edit dar dupa ce am vazut pozele postate de Liviu inteleg cum arata mantocaria si de ce s-a renuntat la acea imbinare. Nu capatul hexagonal al axului contribuia la un cost mai mare al rasnitei si executie dificila ci conectorul manerului, cel cu 2 oring-uri si locas hexagonal, deloc ieftin de realizat in inox https://v.redd.it/evth9octwmbg1 . In gauri strapunse ar putea fi executat prin electroeroziune cu fir insa in productie, aceasta metoda iese din start din discutie pentru ca este anevoioasa si dezirabila mai degraba in prototipare si alte scenarii in care precizia este mai importanta decat costul.

Reply
(10-01-2026, 18:57)vdub Wrote: @RaduD, in functie de materialul ales, pretul ar fi intre 120 - 150 lei cu transport inclus la 2 buc livrate in acelasi locker si probabil mai poate fi redus dupa ce fac niste calcule si vor exista mai multi doritori.
Cat despre complexitate, pot spune ca adaptorul nu este foarte dificil de realizat insa implica multe operatiuni si scule diferite iar pe masini manuale schimbarea acestora extind durata executiei.

Pe un strung CNC de cateva sute de mii de euro cu dual spindle si doua seturi de scule, adaptorul ar putea fi realizat in mai putin de 2 minute iar pretul probabil ar varia intre 100 euro/piesa(programare+pregatire masina) si 15 euro in cazul unei comenzi de cateva mii de bucati.
Discutam despre gaurire, alezare, strunjire, sanfrenare, debitare si frezare, operatiuni necesare atat pentru realizarea adaptorului cat si tijei de 7mm, executate pe doua masini manuale in cazul meu.

Cred ca preturile sunt de bun simt in ciuda faptului ca exista si riscuri pe care mi le asum. Ca idee, daca vor exista cereri pt adaptor din inox si rup un burghiu din carbura sau ciobesc 2 placute amovibile inseamna ca trebuie sa vand alte 2-3 adaptoare si sa muncesc juma' de zi pentru a acoperi pierderile My .

@renatoa, incepusem sa scotocesc pe net inainte de edit dar dupa ce am vazut pozele postate de Liviu inteleg cum arata mantocaria si de ce s-a renuntat la acea imbinare. Nu capatul hexagonal al axului contribuia la un cost mai mare al rasnitei si executie dificila ci conectorul manerului, cel cu 2 oring-uri si locas hexagonal, deloc ieftin de realizat in inox https://v.redd.it/evth9octwmbg1 . In gauri strapunse ar putea fi executat prin electroeroziune cu fir insa in productie, aceasta metoda iese din start din discutie pentru ca este anevoioasa si dezirabila mai degraba in prototipare si alte scenarii in care precizia este mai importanta decat costul.

Pentru mine este un pret ok, sunt convins ca sunt multi colegi care doresc insa nu frecventeaza forumul asa des.

Reply
(10-01-2026, 15:31)RaduD Wrote: Later edit : Considerati ca merita diferenta de pret intre Phoenix si Simplicity ? 
Depinde de bugetul alocat, eu am ales Simplicity doar din faptul că cealaltă are ceva plastic. Pusă lângă Phoenix, Simplicity e mai grea, are 1006 grame cu paharul magnetic (a venit și cu paharul de plastic + cuțitul de brew).  Nu am folosit cuțitul de brew că nu beau așa ceva dar cu cel de espresso sunt foarte mulțumit de rezultate.

Reply
Ceva plastic in partile esentiale, unde nu ar avea ce sa caute... si care la unii s-a rupt, se poate vede in topicul de Phoenix.
Nu foarte inspirata solutia de a face reducere de costuri...

Reply
Eu am Phoenix si Simplicity. Nu imi dau seama, pentru Phoenix, cum s-ar putea rupe acele parti de plastic daca rasnita se utilizeaza normal. Folosesc Phoenix in mod curent pentru cafele tip V60, Simplicity din cand in cand pentru cafele tip espresso. Subiectiv prefer Phoenix, nu am senzatia de ceva greoi ca la Simplicity. Ambele rasnite sunt de top, nici una dintre alegeri nu poate fi gresita. Imi place si ca demontaea/montarea pentru curatare sunt proceduri simple, intuitive, nu sunt necesare unelte. Rasnitele astea se "autoregleaza" la marcajul zero cand sunt montate la loc, spre deosebire de cele chinezesti la care, suplimentar, mai trebuie potrivita de fiecare data, gradatia de zero.

Reply
(11-01-2026, 12:23)edri Wrote: Folosesc Phoenix in mod curent pentru cafele tip V60, Simplicity din cand in cand pentru cafele tip espresso.

Inverseaza-le :) Comparam un Tai-Chi in parc cu o sedinta de cardio Tongue
Sau cei din topicul de Phoenix sunt agenti provocatori care si le-au rupt singuri ca sa o discreteze.

Reply
Sau intre timp s-au remediat problemele respective daca s-au manifestat la un numar mare de rasnite.

Reply
Phoenix nu mai are problemele cu plasticul care l-a avut, deci hai sa nu mai vorbim de acea problema care a fost o vreme. E ca si cum ai zice ca toate masinile din modelul ala sunt cu probleme, chiar daca a durat doar 1 sau 2 ani problema la seria respectiva. Eu am Phoenix de ceva timp si nu are micro-fisuri, au fost probleme la primele, dupa au schimbat materialul si nu mai sunt probleme.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Sigur, cei care nu le utilizeaza in espresso pot fi foarte optimisti. Cazul colegilor de mai sus.
Cum eu am trecut de la brew la 80% espresso de cateva luni, si aud/vad/simt cum trage motorul de cutite intr-o manuala... m-as abtine.

Reply
@renatoa folosești Kinu phoenix ? Sau doar îți place să ai mereu ultimul cuvânt ?
• Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic • 

Reply
Serios, chiar crezi ca posesia obiectului te face expert ?
E plin forumul de posesori de scule care dovedesc ca nu inteleg ce au cumparat.

Adica unii pot sa isi dea cu parerea ca stiu ei sigur ca plasticul ala a fost schimbat cu altceva imbatabil, doar asa, ca stiu ei, fara sa dovedeasca nimic, nu exista nici un comunicat oficial de la fabrica.
Iar eu care am masurat toate fortele care apar intr-o rasnita cu cutite de 47 din clasa kinu, trebuie sa accept si sa las un coleg sa faca o alegere gresita ?
Doar asa ca idee rezistenta (modulul Young) este de la 10 (dural) la 50 (inox) ori mai mare pentru un metal fata de un plastic ca cel folosit in Phoenix. Asta ne da si o idee asupra rezistentei in timp, indiferent care ar fi regimul de utilizare al rasnitei.
Limita de efort unde intervine deformarea permanenta la policarbonat, de 6Nm este periculos de apropiata de efortul de 3-4 N.m la care se ajunge la 200 RPM, daca electrifici Kinu, cum are intentia colegul.
Orice boaba mai tare poate duce la depasirea ei... poate sa ti-o spuna oricine a rasnit light cu o bormasina si i-a sarit clichetul de suprasarcina.

Singura opinie relevanta in acest caz poate veni de la cineva care sa certifice ca a rasnit de espresso cu ea 5 ani de zile cat a avut garantia si a rezistat.
Dar si in acest caz ramane tot o opinie, si nu un fapt, fiind sub indoiala rezonabila ca nu putem stii ce fel de boabe a rasnit, si daca a facut-o 100% manual si nu electrificat.

Reply
@RaduD îți cumperi o rasnita, nu casă . O iei, o folosești, îți place, îți mulțumești ; nu îți place o returnezi. Și cred ca astfel, părerea ta valorează mult mai mult decât opiniile noastre.

@renatoa cred ca exagerezi “cu stil”.
Lasă te rog membrii de forum ce au rasnita asta sa vorbească.Numai eu personal știu vreo 3 ce o au de prin 2019-2020.Doar ca nu toti folosesc acest forum, sau nu doresc sa intre in polemici de 0,01 mm cu tine.

PS: parerea mea este ca electrificarea pt Kinu este complet inutila și scoti o ciorbă din ea. Are și ea un rost pt care e manuală, iar dacă vrei gustul Kinu trebuie să admiți acest compromis. Dacă nu, e piață plină de electrice .
• Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic • 

Reply
Renato no offence dar cred ca boabele mele cu 9-10% pierdere de greutate sunt mult mai stresante pt orice rasnita decat ce consumi tu in espresso sau nu.
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Am adus aici postarile despre solutiile de motorizare din thread-ul Kinu. Tineti cont ca mai era un topic interesant, aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Azi am finalizat o versiune imbunatatita a adaptorului din link-ul postat mai sus de @tektbar si astept cu nerabdare testarea acestuia de catre colegul @Maanu pe al sau Kinu.
Spre deosebire de cel din video, varianta gandita de mine are coada adaptata la mandrine standard cu 3 bacuri, tija scurta cu capete rotunjite, mai mult material si raze in locul unghiurilor drepte intre coada si corpul adaptorului.
[Image: cjCfa3D.jpeg]

[Image: vMUV5A4.jpeg]

[Image: Tbdt4KB.jpeg]

[Image: ChuwaF5.jpeg]

[Image: s4qt5Sz.jpeg]

Reply
Motorizarea s-a democratizat pentru tot poporul care da la manivela !

https://www.aliexpress.com/item/1005010755493683.html

... mai putin cei cu Kinu... pentru ei exista @vdub

Reply
Interesanta dracia. Ma intreb cat de zgomotoasa este si ce reductor planetar au folosit. Daca apare Kinu Simplicity pe bursa si ajunge la mine o sa vin si eu cu o solutie electrica portabila sau stand cu posibilitatea de a cupla/decupla rapid rasnita.

Reply
Cu mult timp in urma... inca o gasesti pe net... niste turci au facut MotorDante, ceva similar dedicat Commandante... au dat faliment.
Asta e similara, mai la zi ca look si electronica, a turcilor era gen kinu, steampunk.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)