Welcome Back Log In Create Account

MotorSpro ... alt'presso

Am pus-o aici, ca nu stiu cat se mai poate numi espresso metoda asta...
Nu e turbo shot, nu e spro, e de toate amestecate...

Intai, o descriere, pe scurt, si apoi va las sa explorati:
In primul rand, ca sa nu ziceti ca n-am spus din start: e pentru cafele prajite LIGHT !

Macinare... mult mai grosier decat pentru espresso, aproape de V60

Se extrage ratie 1:6, deci din 16-17g rezulta 100ml.

Gramele acelea vor ocupa un loc mult mai mare in sita decat la macinare de espresso, asa ca nu folositi o sita de 18g!

Se tampeaza... desi, la granulatia aia... e ca si cum ai incerca sa comprimi rumegus... se va vedea si din video ce aspect are. Scarpinarea si nivelarea sunt chiar ridicole... pucul ala e definitia perfecta a channelling-ului

Extracta: imparte in doua cesti pe masura ce curge: prima ceasca primii 50 ml, a doua restul.
Se gusta separat pentru a simți profilurile de aroma contrastante ale aceleiasi cafele, sau se amesteca in diverse proportii, în functie de preferinte.

Aici a fost descrisa prima oara, de catre cei care au imaginat-o:
https://www.instagram.com/p/DZcsxSZCAgX/

Cautarile va vor duce la un clip ca fiind cel mai relevant, desi mare lucru nu se intelege de acolo... eu il consider mai educativ pe altul, in care apar trimiteri la scene din cel pomenit anterior.
Acesta este cel preferat de mine...

... iar acesta e cel bagat in fata de Google:

Reply
Foarte greu sa te impaci cu ideea ca eficienta in extractie si curgerea frumoasa nu  sunt sinonime.
Iti faci un ritual de bibilit cafeaua iei naked,iei site stamped orice strop pe langa ceasca este o problema,tot ce nu curge frumos pe centru la ratie de 1:2 e abatere de la ideal. Realitatea este ca maneira asta de curgere inseamna low flow center biased extraction,multumitoare pe cafele dark si medium. Orice cafea incapatanata care nu se lasa spalata asa de usor te obliga la eficienta in extractie si asta se obtine la debite mari de extractie,cand nivelul de curgere necesar e atat de mare asta te obliga la puc poros(low extraction pressure-supe si alte zemuri).Sitele high extraction curg in ploaie ,daca nu te impaci cu ideea ca este necesar sa curga repede nu prea ai ce cauta cu cafele light.

Reply
Am facut cafele super light pe cos high-flow si rasnit extrem de fin, pulbere, ratie aproape de 1:2, total opusul a ceea ce zic toti vlogerii ca se face pe cafele ultra light, si a iesit o bautura foarte buna.
Am facut si zeama care e la moda acum, si a iesit tot o bautura buna, dar diferita de prima.
Fiecare are preferinte cand vine vorba de gusturi, dar mai bine sa iti dictezi singur ce preferi, decat sa urmezi automat ce spun altii.
Mentionez ca am facut bauturile pe acs leva. Sita de 54 si presiunea facuta cu un piston ajuta la evitarea channelling-ului.

Reply
Apropo de debit... chestia aia care o avem in sita si ii zicem tot puc, din lipsa de alt termen... are rezistenta aproape de ZE-RO !
Curgerea masinii va fi aproape aceasi cu sita sau fara. Nici un bar presiune nu se va inregistra pe manometru.
Si atunci, daca nu avem o masina cu profilare de debit... vom fi la mila pompei pentru ce curge in ceasca.
Ei vorbesc acolo de 50ml in 10 secunde, adica 5 ml/sec debit.
Daca as vrea sa experimentez metoda asta, as face intai testul de curgere libera, ca sa vad ce debit are pompa mea fara nici un obstacol.
Pentru ca la fel va curge si cu PF-ul montat... iar daca numerele vor mult diferite fata de cele din clip nu m-as mai stresa sa incerc si cu cafea.
Mai concret, daca e sa ne referim la popularele noastre ulka... care pot avea chiar si 10 ml/secunda, atunci fiti pregatiti ca cei 50 ml in ceasca sa vina mult mai rapid decat se povesteste, si nici sa nu aveti timp sa schimbati ceasca dupa 5 secunde, cand deja s-au facut 50 ml.
Ce extractie vom avea in 5 secunde... astept sa imi spuneti voi.
Parca vad ca incepe un concurs de idei de restrictoare de debit... Wink

Reply
(2 hours ago)cristian.h Wrote: Am facut cafele super light pe cos high-flow si rasnit extrem de fin, pulbere, ratie aproape de 1:2, total opusul a ceea ce zic toti vlogerii ca se face pe cafele ultra light, si a iesit o bautura foarte buna.

Nu te contrazic dar obiectiv vorbind nu poti spala ceva greu de spalat cu apa putina care curge incet. Macinatura pulbere fina blocheaza curgerea prin puc si subextragi indiferent de timpul de contact.Daca iti place sau nu ce iese asta tine de tine.

Prin profiare de debit eu inteleg ca in sec 5 de extractie eu obtin un debit de extractie de 4g/sec ca asa tintesc si asa vreau eu.Are dreptate @renatoa masinile cu pompa nu te lasa sa faci asta.Restrictia de debit al pompei e o mare limitare si ea pleaca de la mitul timpului de contact in espresso.

Cu ce ma impac eu greu la ratiile de peste 1:3 e pierderea de corp si mouthfeel.In sistemul meu ma impac bine cu sita Sworks standard flow in sensul ca ma lasa sa am corp abundent si la 1:3 dar este clar ca pe masura ce diluezi pierzi.E interesant de explorat unde sa te oresti cu apa cat sa nu pierzi corp dar sa si extragi eficient cafele light.

Reply
(2 hours ago)CatalinH Wrote:
(2 hours ago)cristian.h Wrote: Am facut cafele super light pe cos high-flow si rasnit extrem de fin, pulbere, ratie aproape de 1:2, total opusul a ceea ce zic toti vlogerii ca se face pe cafele ultra light, si a iesit o bautura foarte buna.

Nu te contrazic dar obiectiv vorbind nu poti spala ceva greu de spalat cu apa putina care curge incet. Macinatura pulbere fina blocheaza curgerea prin puc si subextragi indiferent de timpul de contact.Daca iti place sau nu ce iese asta tine de tine.
Eu ma bag aiurea aici si deviez de la subiect. Dar chiar am facut acum la pranz un experiment, am rasnit aproape de atingere pe bentwood si bagat intr-o sita sworks high-flow. Imi pare destul de uniform extrasa, si la gust nicio urma de asprime sau gust de coaja de copac.
[Image: gJ73NVB.jpeg]

Reply

Forum Jump:

Browsing: IAmWeasel, 3 Guest(s)