Hello There, Guest! Login Register


Modul preferat de preparare a cafelei

#1
Va place numai espresso? Ati incercat si alte moduri de preparare? Care nu v-a placut? Care mod a scos mai multe arome in evidenta?
Lelit Bianca, Honne Espressoman Edition, Tamper autonivelare, Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#2
Fiind intr-o perioada de tranzitie de la SBDU (pe care l-am vandut) catre un DB si pentru ca nu imi mai place "la ibric" dupa ce m-am obisnuit cu espresso, am zis sa incerc si alte metode de preparare.
Am citit pe forumuri ca majoritatea degustarilor de cafea se fac cu extractii obtinute cu "french press"...
Sincer, initial nu am fost prea increzator, fiind aproape convins ca diferenta dintre ibric si presa franceza nu va fi una colosala.
M-am inselat amarnic!
Am achizitionat o presa Bodum Chambord.
http://www.bodum.com/us/en-us/shop/detai...&navid=262
Am obtinut un rezultat neasteptat! Excelent! O cafea cu un corp matasos, putin uleios, care "adera" la papilele gustative, lasand pe limba aceea "amprenta a gustului" minute in sir...
Nu va lasati inselati de metoda de preparare asemanatoare cu ibricul! Initial si eu am fost tentat sa cred ca singura diferenta ar fi separarea zatului! Nu este deloc asa!
In prezent folosesc cca 15g cafea (adhoc de la Sarkis) si cca 150ml apa. Am constatat ca si aici conteaza f mult gradul de rasnire, temperatura si timpul de extractie (cam 3,5 - 4 min).
Referitor la macinatura si aici este valabila regula "cu cat mai fin, cu atat mai bine". Nu la fel de fin ca pentru espresso, dar nici foarte grosier cum spun unii. Eu rasnesc pe Vario la 6-7 pe scara macro. Mai fin de atat trece prin sita si se strica tot. Mai mare de atat (de ex 10) cafeaua nu elibereaza nici jumatate din arome si are un corp apos.
Pt ca am ramas foarte placut surprins de rezultat, mi-am comandat si o rasnita Hario Mini Mill, fiind convins ca este o metoda foarte buna pentru birou si calatorii.
Urmeaza sa ma joc in continuare cu variabilele si va tin la curent. Ca si la espresso, pot fi obtinute si aici constante cantitatea de cafea/apa, temperatura, timpul de extractie, ramanand variabil doar gradul de rasnire. Deci rasnita este in continuare piesa principala...
Cred ca este importanta si sita presei. La Bodum Chambord, sita este full inox. Am vazut ca exista si din nylon, plastic, etc.
Oricum, merita incercat! Nu presupune o investitie majora, iar rezultatele va pot surprinde placut!
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press, Moka
 
Reply
#3
(26-11-2012, 07:36)KrisssKros Wrote: majoritatea degustarilor de cafea se fac cu extractii obtinute cu "french press"...
Mai mult de nevoie a trebuit sa incerc si eu french press-ul (aveam prin casa unul de la Ikea). As dori sa stiu (daca a testat careva) care este, daca este diferenta dintre cel de la Bodum si cel de la Ikea. Eu am facut doar de 2 ori pana acum, o data acasa si am uitat sa mut setarea de la espresso (a trecut pistonul ca prin branza, cafeaua baubila, dar nu ceva spectaculos) si o data la servici cu cafea caramida alintaromica, care ar fi mers mai mare rajnita putin, ca sa mearga pistonul mai usor (aspect mai frumos, cu caimac). Voi incerca iar acasa cu 6 pe macro (eu la espresso merg pe 2 macro).
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#4
Eu incerc aceeasi cafea . Acum sunt pe Columbia Rio Magdalena. Pe FP parca se evidentiaza mai bine corpul si se pastreaza mai bine aromele desi am avut o granulatie mai mare (o rasnita turceasca mai veche).

Acu am primit Hario Skerton si m-am apucat de ibric,avand posibiliitatea unei granuatii mai fine. Caimac gros dar, parca , cafeaua nu mai are aceeasi savoare.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)