sunt teme care revin cu periodicitate in forum, sub diverse titluri de thread (aratand inca odata ca o superclasificare si divizare a temelor in forum, nu ajuta, doar ascunde...);
eu unul am tot amintit colegilor mai noi, ca inainte de a-si da cu parerea, sau trage de niste concluzii, sa incerce - eventual cu search - sa vada ce s-a mai discutat prin forum;
si in interventia lor, sustinandu-si propriile idei, nedumeriri, experiente, sa dea a inteles ca au cunostinta si de cele ale altora!
cu utilaje entry level si fara aparatura de laborator pentru masurari, e tare greu sa mai facem descoperiri de senzatie pentru ceilalti;
dar fiecare face mereu, din nou de la capat, propriile descoperiri - nu exista alt mod de a invata...
e normal, chiar necesar, sa avem parerile noastre, experimentele noastre;
sa nu ne lamureasca si satisfaca informatiile ce le gasim (cu usurinta) peste tot in jurul nostru;
si sa gandim diferit, chiar opus, o aceeasi problema!
(28-03-2015, 01:44)vica Wrote: Concluzia, in momentul de fata, e ca gustul e mult mai bun la 11 bari decat la 9.
(28-03-2015, 10:11)organon Wrote: ...Cafeaua acum este extrasa 9 la bari si aproape jumatate...
Nici vorba de aciditate excesiva,iar gustul cafelei este foarte bun ,aromele se simt la cafeaua proaspata....
s.a.m.d.
si Magica mea a fost livrata cu setare de 12 bar si a trebuit sa cumpar un kit special pentru a lucra la 9 bar; nici macar n-am fost in situatia de a face o comparatie - sa-i zicem - educata, intre cele 2 presiuni;
o spun ca toata convingerea ca si altii, in cunostinta de cauza, ar trebui sa procedeze la fel - adica sa aleaga o setare de presiune care - potrivit parerii si gustului lor - corespunde celui mai de dorit gust in ceasca; asa cum il percep la momentul respectiv;
si ma refer aici la espressoare cu site nepresurizate, fara nici o particularizare pentru Gaggia, despre care stiu prea putin;
sunt vreo 3 locuri in acest forum unde am amintit si de concluzia laboratoarelor Illy (citata de Jim Schulman) cu
9 bar in extractie ca presiune de debit optim si de opinia lui
Luca Bezzera in favoarea setarii de 12 bar la masinile de casa cu pompa vibratoare, facute in fabrica sa;
nu mai repet, in speranta ca vei parcurge totusi ceva postari cu problemele ref la OPV si pompele vibratoare;
o alta controversa traditionala este intre pompele rotative si cele vibratoare;
tehnic, dar si economic, pompele vibratoare dau rezultate mai bune decat pompele rotative, in masinile de casa cu un grup; nu e numai
concluzia mea ci si
a altora;
dar ce se ignora si de aici varia concluzii gresite, este
caracteristica de capacitate a pompelor vibratoare (debit-presiune, cred ca e publicata o asemenea caracteristica de vreo 4 ori in acest forum...); ce e de retinut:
- varietatile de ULKA E5 au toate o
caracteristica pronuntat cazatoare si nu debiteaza la o presiune stabilizata; cresterea presiunii (rezistenta de sarcina mai mare) e insotita de scaderea debitului si invers, o sacina scazuta duce la cresterea debitului si scaderea presiunii;
pentru ULKA amintita mai sus, presiunea de 15 bar este presiunea maxima, la care debitul e aproape zero (!);
- de aceea, pompele vibratoare necesita o supapa de limitare a
presiunii de lucru (OPV); cu o popa vibratoare nu e posibil sa mentii presiunea de extractie constanta numai "din puc"!
presiunea de extractie este constanta pentru ca debitul e suficient de mic pentru ca presiunea sa fie mereu limitata superior de OPV!
- cand pompa e sustinuta de o supapa de limitare presiune, se alege un model cu debit mai mare decat cel mediu la presiunea de lucru, astfel ca pompa sa poata face fata diverselor sarcini uzuale (rezistenta puc) asigurandu-se stabilitatea presiunii de lucru;
(28-03-2015, 01:44)vica Wrote: Acum revenind, sper eu, catre lucruri mai palpabile, mai inteligibile, mi-a pus cateva intrebari:
- ajustarea presiunii valvei (OPV) reprezinta de fapt rotirea unui surub care comprima sau destinde un resort iar ceea ce stie sa faca valva este sa dea excesul de presiune pe retur.
functional, cand e folosita cu pompele vibratoare, valva respectiva limiteaza sus presiunea de lucru a pompei; s-a discutat destul si despre asta;
in cazul pompelor rotative, care stiu sa mentina o presiune de lucru constanta pe o plaja mare de debit (!), OPV-ul montat in circuitul de extractie, e setat mai sus decat presiunea de lucru a pompei si se foloseste atat ca (1) dispozitiv de siguranta cand pompa o ia razna cu presiunea, cat si ca (2) supapa de suprapresiune in functionarea normala, pentru eliminarea suprapresiunii aparute datorita
dilatarii prin incalzire a apei (circuitul apei de extractie e umplut complet cu apa si apa circula numai dinspre pompa spre boilerul de extractie - exista o supapa de sens);
(28-03-2015, 01:44)vica Wrote: - daca prima afirmatie este corecta insemna ca regimul de lucru al pompei ramane neschimbat deci si debitul ce trece prin grup (corectie - prin grup pana intalneste primul obstacol - pucul de cafea !!!) ramane acelasi indiferent de presiunea la care e setata valva, ramanand ca aceasta sa-si indeplineasca menirea numai atunci cand presiunea trece peste o anumita limita.
- in continuarea afirmatiei anterioare, insemna ca o masina setata la 9 bari va expune, practic, pucul la un debit mai mic de apa pentru ca acesta opunand rezistenta, va duce la cresterea presiunii, insa doar pana la 9 bari, "surplusul" fiind eliminat de OPV. Am simplificat rationamentul, presupunand ca pompa este capabila sa livreze un debit si o presiune liniare, ceea ce nu este cazul.
sa o luam de la cap la coada:
- primul obstacol in calea "debitului ce trece" prin grup, adica vrei sa spui prima 'rezistenta hidraulica', nu e pucul! intregul circuit al apei prin grup, ca si de la pompa la grup, are o multime de "obstacole" - cu efect de restrictoare de debit (si masinile prosumer, nu mai vorbim de cele comerciale, au chiar restrictoare de debit propriu zise);
sigur pucul este principala rezistenta hidraulica, pe el existand o cadere de presiune de 8-11 bar, functie de setari si, pentru o extractie reusita;
- regimul de lucru al pompei nu ramane neschimbat si debitul care trece prin grup in timpul extractiei nu ramane nici el neschimbat; mai ales in situatia cand presiunea e mai mica decat cea limitata de OPV!
nu e nevoie de simplificari in rationament - cum spuneam, debitul pompei e invers proportional cu presiunea pe o caracteristica pronuntat cazatoare, iar pompele uzuale sunt alese sa aiba o rezerva de debit fata de cel necesar, la presiunile uzuale in jur de 9 bar si ajung sa debiteze chiar nominalul necesar, la presiuni de 11-12 bar;
parametrul cheie in analiza fenomenelor din extractie ramane
debitul si dependenta acestuia de presiune (pompe vibratoare), nu mai vorbesc de
dependenta intre temperatura de extractie si debit la masinile clasice, de casa;
un shot de 60 ml in 30 sec inseamna un debit mediu de 2 ml/sec; acesta este debitul mediu al pompei EX5 la 12 bar si este cca. jumatate din debitul pompei la 9 bar;
debitul de apa la care e "expus" pucul nu depinde de presiunea la care e limitata pompa sa functioneze!
debitul depinde de modul de rasnire si de preparare/dozare puc; si el trebuie sa fie astfel, undeva intre 0,5 si 3 ml/sec pentru a avea ceva baubil; pucul limiteaza debitul la valoarea necesara pentru a obtine volumul de bautura dorit; daca trecem de preinfuzie (care exista sau nu si se face in diverse feluri cand este)
debitul in extractie, in timpul curgerii,
este acelasi la o pompa vibratoare sau la una rotativa! evident, vorbim de extractii reusite, preparate la fel;
majoritatea fenomenelor 'pozitive', de dorit in timpul extractiei, se petrec cu pompa la presiunea maxima limitata; in orice caz, pentru
ristretto si
normale; adica, la ULKA EX5 cand lucreaza la 9 bar, OPV-ul este deschis in timpul extractiilor de tipul respectiv...
daca pucul e prost preparat si ofera o rezistenta hidraulica prea mica, debitul creste, evident - si asta determina imediat scaderea presiunii; in timpul unui flush, presiunea scade la 2-3 bar, iar debitul e mare, spre 8 ml/sec; asemanator la pucuri prea permeabile sau crapate;
fenomenele hidraulice si termodinamice din puc sunt inca disputate si controversate;
m-am ferit intotdeauna sa apelez la ele pentru a-mi explica daca si dece o extractie e mai buna la o anume presiune;
e suficient sa beau din ceasca :)
dar in masinile clasice prosumer si in cele comerciale, presiunea de extractie e de cca. 9 bar in imensa majoritate a cazurilor;
si notabil: in masinile cu levier si arc (
spring levers) presiunea descreste in timpul extractiei, dupa preinfuzie, de la 12 bar (uneori de la 9 bar) la 0 bar (uneori ceva mai sus, 4-5 bar)! si temperatura scade 3-8C!
cum ramane cu presiunea optima de 11,12 sau 9 bar, mentinuta constanta ca formula ideala?
cand profilele de presiune ale acestor masini sunt reproduse de creatii ezoterice in top notch-ul masinilor de casa si profesionale!
nu insist pe parerile mele, dar traim intr-o lume, sa-i zicem, analogica, nu digitala! nimic nu e constant si nivelat, exista o dinamica in toate; sau dorim sa existe;
deci nu cred nici in temperaturi constante, ci in comportament stabil termic si nici in presiuni constante :)
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)