Welcome Back Log In Create Account

Modificare presiune pompa vibratoare prin instalare dimmer

(02-03-2022, 15:18)renatoa Wrote: La 9 ani de la demararea topicului, poate ar fi cazul sa ne mai punem la curent ca "the new black" nu mai e 9 bari, ci a coborat mai jos...

Buna ideea! Updated!
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(02-03-2022, 15:27)staicueduard Wrote: pai nici macar la 9 bari nu am reusit sa ajungem cred. nu am un manometru . mai bine imi cumpar unul.
stie cineva daca bratele de la portafiltru se desurubeaza si tot acolo se potriveste si manometrul? sau trebuie distrus portafiltrul ca sa montez manomentrul? vorbesc de Gaggia Pro Classic

Daca folosești un clește, împreună cu o cârpă SUA altceva ca să nu zgârii stutul pf-ului, se desurubeaza utilizând putina forța și poți înlocui cu un manometru. Vezi mai sus ca au recomandat colegii și manometru și adaptoare și tot ce mai este nevoie.

Reply
@Entertainer  super, deci se desurubeaza zici. Multumesc frumos !
GC E24 + PID + OPV 9 bar + Dimmer | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS Competition+Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer

Reply
(30-01-2026, 15:52)bx3m Wrote: Si alte variante mai moderne care ar fi? In afara de dimmere smart.
Asta https://github.com/banoz/PSM
Dar lumea daca vede Arduino spune că-i Smart
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
Quote:Si alte variante mai moderne care ar fi? In afara de dimmere smart.

Si nu sunt nici macar dimmere... PSM nu e PWM.
Cand zici dimmer azi aproape exclusiv te gandesti la led-uri, unde PWM este legea, daca ai folosi PSM acolo ar clipi ca bradul de Craciun.

PSM este pentru aplicatii de nisa, sau cand ai cerinte de interferente radio minime.

Iar banoz e ultimul pe lista, cu voia dv... cunoscut pentru ca datorita lui gaggiuino are acum un control "decent" la pompa.
Dar cod PSM exista in proiectele legate de cafea cu multi ani inaintea lui, primul pe care il stiu eu in TC4, ulterior a mai scris si Biletnikov, din Belarus, ceva similar, si abia apoi a aparut codul lui banoz.
Ele nu apar la cautari in github pentru ca nu folosesc prescurtarea PSM.
In TC4 se cheama ICC = Integral Cycle Control, ca o paranteza nici nu exista github cad se dezvolta TC4, a fost intial pe Google Code si apoi migrat in github.
...iar Biletnikov nu i-a zis de nici un fel, a aparut la cautari dupa algoritmul utilizat la generarea impulsurilor de control, acelasi ca in TC4, algoritmul Bresenham.

Daca o sa imi spui ca nu gasesti o cutiuta gata de utilizare cu PSM, asa cum e un dimmer... se ia un SonOff si se incarca pe el oricare din codurile de care am scris mai sus.
Dar fara o integrare intr-un ansample de profilare mai complet, ramane tot lucru manual... dat la pagaie :)

Reply
Asta ca să mai zică "puștii cu bling bling" că nu au ce să învețe de la @renatoa, eu le spun că nu vor sa învețe.

Reply
Corect, cand auzi dimmer fuge gandul la leduri, corect este "potentiometru" - eu despre asta vorbeam. Dar ce e pe aici depaseste capacitatea timpului meu disponibil, si daca intru si in asta... another rabbit hole... Dar, un potentiometru smart ar fi interesant, poti face un scenariu basic, creste tensiunea, bagi atat, etc. Profilare pentru saraci :))))) Ceea ce ar trebui sa fie totusi un upgrade fata de un program de extractie stock de pe un Lelit. Zic...

@Lyvyoo - multumesc, chiar vroiam sa scriu ca deja nu mai vorbim de Mara :)
Pentru mine asta e o ramura noua, trebuie sa citesc nitel (mai mult) despre ce si cum se poate face.
Ex: Eureka Mignon Libra 65 AP | Now: Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
Haideti sa explicam putin cum se face controlul debitului unei pompe cu vibratii prin cele doua metode de reglare,
PSM vs PWM:

Pompele cu vibratii cu puterea de 48 - 51w au un debit maxim intre 7 - 9 mL /s.
Asta inseamna ca pompeaza intr-o singura alternanta a tensiunii de retea 0,35 - 0,45 mL de apa.
Aceasta cantitate e reproductibila un timp indelungat (pana apare uzura pompei care duce implicit la un debit micsorat)

Pentru a regla presiunea apei in circuit sau un debit specific, PSM suprima din alternante, pompa e alimentata intermitent. E o modalitate mai grosiera de a regla debitul, e aidoma unui motor la care i se taie alimentarea si care merge mai neregulat. Are fluctuatii mai mari ale presiunii si produce un zgomot mai ridicat decat PWM.

Dar de ce e folosita totusi pentru controlul debitului in espressoare Decent sau espressoare care au instalate modulul Gaggiuino / Gaggimate ?

Pentru ca ofera un control simplu asupra debitului de apa pompat de catre pompa.
Daca presiunea se situeaza sub presiunea de deschidere a OPV, atunci debitul de apa pompat e egal cu numarul de alternante x debitul specific al pompei. Intr-o secunda 20 x 0,35 mL = 7mL

Pentru 2mL / s pompa trebuie sa pompeze 5,714 alternante. Ce forma are graficul ? Cu asperitati.

Avantaje PSM fata de PWM:
Simplitate, nu ai nevoie de debitmetre si poti controla usor debitul de apa.

PWM in schimb, ajusteaza debitul pompei in mod continuu, la fiecare alternanta, prin modificarea unghiului de faza.
Pompa e alimentata continuu dar cu o energie mai mica sau mai mare. E aidoma unui motor la care ii micsorezi cantitatea de combustibil, functioneaza mai silentios si scade puterea dezvoltata de catre acesta.

Avand debitul variabil, e mult mai laborios sa controlam prin software debitul pompei, ar impune tabele cu debite pentru fiecare unghi de faza folosit la controlul pompei iar cantitatea de date ar fi ridicata. Se prefera utilizarea debitmetrelor in tandem cu PWM.

Avantaje PWM fata de PSM:
Ofera un reglaj continuu iar pompa functioneaza mai silentios.

Prin PSM pompa functioneaza in mod on / off   [0,35mL / 0mL]
Prin PWM pompa functioneaza in mod continuu  [0 - 0,35 mL]

Care din ele o folosim:

-Pentru profilarea manuala a debitului PWM e de preferat. Pur si simplu nu vad rostul PSM.
-Pentru reglarea doar a presiunii in circuit cu senzor de presiune, PWM e de preferat. Pompa e mult mai silentioasa.

-Pentru controlul debitului PSM e mai usor de implementat, daca e folosit PWM atunci ai nevoie si de debitmetru.

Reply
Dau cu virgula multe din calculele de mai sus, ca si unele din concluzii. Nu stiu de unde sunt luate cifrele, sau cum pot fi justificate... nici macar intr-un sistem de 60 Hz nu rezulta asa ceva.

La noi in EU realitatea este cam asa... intr-o secunda ai 100 de semi alternante (semi-sinusoide) 50 cu plus si 50 cu minus. Dintre acestea, datorita unei diode, la pompa ajung doar 50.
Si daca s-ar pune o punte de diode ca sa facem sa ajunga la pompa 100 impulsuri in loc de 50 nu am obtine o crestere proportionala a debitului, pentru ca pistonul nu si-ar face ciclul de revenire la maxim, pauza aia de pe semialternanta negativa intre doua pozitive nu a fost pusa degeaba...

Asa ca pentru un debit maxim de 7 ml/s, la fiecare impuls se impinge in circuit 7/50 = 0.14ml, mult mai putin decat cei 0.35-0.45 de mai sus, rezultati din ... nu stiu ce calcule... sau teste...
Pentru 2ml/sec voi lasa sa treaca doar 14 din cele 50, rezultand un debit (matematic) de 1.96ml... suna destul de precis... pe limba mea.
Cu 15/50 voi avea 2.1 ml/secunda, cu 13/50 voi avea 1.82 ml/sec
Cine pretinde ca ar avea nevoie de precizie/finete mai mare de atat in reglajul debitului, sau ca ar simti aceste variatii in ceasca... ar fi bine sa si demonstreze cumva... palpabil, nu papilabil...

Cele 14 impulsuri pe secunda in care se impinge apa, din totalul de 50, sunt distribuite uniform in timp, ceva de genul ca mai jos:
.#...#..#...#...#..#...#..#...#..#...#...#..#...#..#...#..#...#...#..#...#..#...#..#...#...#..#...#.
unde # inseamna puls, iar . inseamna pauza.

Asa ca rezultatul unui astfel de control este ca auzim alt sunet si nimic altceva... nu vad de ce ar fi mai tare, nici mai perturbator pentru puc. Adica daca intr-o toaca bati mai rar se aude mai tare ? Confused
Iar daca mai pui si un pulsor, deja nu se mai simte nici o diferenta.

Asa ca ideea ca aceasta metoda nu s-ar potrivi pentru profilare este cel putin ciudata, si total neadevarata, probabil izvorata din vreo minte de AI fara prea multa... imaginatie. Sau prea multa...

Din contra, cealalta metoda, numita aici impropriu PWM, denumire care este folosita pentru controlul puterii in special in curent continuu. In AC metoda se numeste PAC = Phase Angle Control...
... si mi se pare ceva care nu are ce sa caute in genul asta de aplicatii, doar privind comparativ principiul de functionare al celor doua, in imaginea de mai jos.
Graficul de sus avem PSM, jos avem PAC (adica PWM pentru AC)
Zonele verzi simbolizeaza trecere curent/apa

Se vede clar ca la PSM unele semi-sinusoide sunt lasate sa treaca integral, de la zero la zero, in timp ce altele sunt blocate (cele albe)
In schimb ce la controlul de faza PAC se face o decupare a sinusoidei ca sa realizeze variatia puterii, decupare care duce la o deschidere brusca a circuitului catre pompa, sub forma unui impuls cu un front abrupt, este vorba de verticala cu care incepe fiecare zona verde din graficul de jos.
Care front abrupt, cand este aplicat unei sarcini inductive, cum este bobina unei pompe vibratoare, este generator de interferente electromagnetice.
Nu numai electric avem acest soc, ci si hidraulic. Pistonul, in loc sa fie luat "cu binisorul" de la zero, si plimbat pe cursa lui de catre curentul sinusoidal neintrerupt, primeste brusc o un impuls electric de la zero la o valoare oarecare, care probabil se va resimti si in masa de apa mai brutal ca la PSM.

In plus, asa cum s-a precizat, aceasta metoda necesita debitmetru, pentru ca masele de apa puse in miscare prin actionarea pistonului cu o energie scazuta nu sunt usor de evaluat si nici constante in timp.
Asta pentru pistonul din pompa nu isi face ciclul complet de pompare, intre cele doua poziti, de repaus si maxim, ca la pSM cand primeste o semi-sinusoida completa cap coada.
La PAC pistonul pompei va fi actionat cu franturi variabile din cantitatea de energie totala, care il vor face sa actioneze pe curse mai mici, intre doua puncte care depind mult de rezistenta arcului si saturarea pucului, deci cam haotic.

Din tot ce am expus mai sus nu vad nici un argument care sa justifice silentiozitatea PAC versus PSM.
Din contra, teoria semnalelor ne spune ca orice distorsiune a unui semnal sinusoidal curat, inseamna generare de armonici, adica sunete multiple de frecventa de baza.
La PSM vom avea numai semnal aproape subsonice, de exemplu la 4ml/sec vom avea o vibratie a pompei cu 28Hz, care se aude numai cu echipamente HiFi, difuzoare de la 20 cm in sus diametru.
Pe cand la PAC, la 50% putere, cand sinusoida este decupata fiz pe mijloc, avem armonica a treia, adica 150 Hz cu o amplitidine egala cu 32% (1/PI) din vibratia pistonului... asta fiind chiar foarte audibila... ca o nota Re la o chitara bass... spre deosebire de vibratia de la PSM care cel mult face sa zbarnaie tablele, dar pompa in sine nu produce sunet.

That's all folks

Reply
Am gresit la debitul pompat, mea culpa, din greseala am impartit la perioada ( 20 ms ) in loc de frecventa (50 Hz). 
Debitul pompat intr-o singura alternanta e de 7mL / 50 = 0,14 mL 

Am luat denumirile vehiculate aici cu dimmerul, corect e asa cum ai precizat PAC
PWM e folosit si in curent alternativ.

Principial tot ce am scris in postul initial e adevarat.
Eu am ambele versiuni implementate, PAC pe dual boiler si PSM pe single boilerul modificat recent.

Espressorul unde pompa e controlata prin PAC este mai silentios decat espressorul cu PSM.

Te simti pe val nu-i asa ? Am facut o greseala cand am impartit la perioada in loc de fecventa.

Dar sa vedem greselile sau neadevarurile pe care le scrii tu, fiindca pentru tine nu conteaza de fapt adevarul ci doar sa ai tu dreptate sau ultimul cuvant. Asta e personalitatea ta din pacate.

(31-01-2026, 15:14)renatoa Wrote: Asa ca rezultatul unui astfel de control este ca auzim alt sunet si nimic altceva... nu vad de ce ar fi mai tare, nici mai perturbator pentru puc. Adica daca intr-o toaca bati mai rar se aude mai tare ? Confused
Iar daca mai pui si un pulsor, deja nu se mai simte nici o diferenta.

Asa ca ideea ca aceasta metoda nu s-ar potrivi pentru profilare este cel putin ciudata, si total neadevarata, probabil izvorata din vreo minte de AI fara prea multa... imaginatie. Sau prea multa...

E o diferenta foarte mare intre un sunet regulat, cu o putere mai mica fata de un sunet neregulat cu o putere mai mare. Poti sa bati toaca cat vrei, pana te convingi.

(31-01-2026, 15:14)renatoa Wrote: Care front abrupt, cand este aplicat unei sarcini inductive, cum este bobina unei pompe vibratoare, este generator de interferente electromagnetice.
Nu numai electric avem acest soc, ci si hidraulic. Pistonul, in loc sa fie luat "cu binisorul" de la zero, si plimbat pe cursa lui de catre curentul sinusoidal neintrerupt, primeste brusc o un impuls electric de la zero la o valoare oarecare, care probabil se va resimti si in masa de apa mai brutal ca la PSM.

E fals, curentul nu creste brusc si nici miscarea pistonului nu e instantanee.

Reply
(31-01-2026, 15:14)renatoa Wrote: Din tot ce am expus mai sus nu vad nici un argument care sa justifice silentiozitatea PAC versus PSM.
Din contra, teoria semnalelor ne spune ca orice distorsiune a unui semnal sinusoidal curat, inseamna generare de armonici, adica sunete multiple de frecventa de baza.
La PSM vom avea numai semnal aproape subsonice, de exemplu la 4ml/sec vom avea o vibratie a pompei cu 28Hz, care se aude numai cu echipamente HiFi, difuzoare de la 20 cm in sus diametru.
Pe cand la PAC, la 50% putere, cand sinusoida este decupata fiz pe mijloc, avem armonica a treia, adica 150 Hz cu o amplitidine egala cu 32% (1/PI) din vibratia pistonului... asta fiind chiar foarte audibila... ca o nota Re la o chitara bass... spre deosebire de vibratia de la PSM care cel mult face sa zbarnaie tablele, dar pompa in sine nu produce sunet.

That's all folks

Se monteaza filtre pentru eliminarea interferentelor electromagnetice care se propaga pe liniile de alimentare.
Nu am auzit sunetele pe care "ti le imaginezi" la o pompa controlata prin PAC, in schimb pompa controlata prin PSM e deranjanta, e o dezamagire pentru mine.

Reply
Pompa vibratoare functioneaza doar daca se aplica la borne o tensiune pulsatorie ( pompa are o dioda inclusa ). In esenta pistonul este miscat de efectul electromagnetic intr-un sens doar pe semialternanta pozitiva si trebuie sa invinga si rezistenta arcului de readucere. Pentru a fi readus in pozitia initiala de arcul pompei, este necesara oprirea curentului prin electromagnet. Acest principiu de functionare al pompelor vibratoare face ca metoda de reglare PAC sa produca reducerea debitului doar pe o plaja ingusta de reglaj.
Prin PAC se reduce tensiunea prin bobina electromagnetului. Dar pompa a fost proiectata sa functioneze cu o tensiune de 230 V. Asta face sa se reduca cursa pistonului pentru ca nu se mai poate invinge toata forta arcului de readucere. Deci se reduce si debitul pompei dar cand curentul prin bobina devine prea mic nu se mai misca pistonul si brusc pompa nu mai pompeaza apa.
Reglare prin PSM va oferi o plaja mai larga de reglaj.
Zgomotul mai mic in cazul PAC poate fi o consecinta a faptului ca se reduce amplitudinea curselor.
Si la PAC si la PSM doar sinusoidele pozitive vor produce efect . Cele negative nu trec de dioda incorporata in pompa.
Dar desenul lui Renato este corect pentru ca reprezinta perioadele in care se pompeaza apa. Pe timpul semiperioadei pozitive se misca pistonul sub efectul curentului iar pe timpul semiperioadei negative pistonul este readus in pozitia initiala de arcul de readucere.
Parerea mea.
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Nu se intampla chiar asa Alin,

Pistonul e actionat de diferenta dintre forta de atractie a bobinei si rezistenta opusa de arc.
Cred ca prin PAC debitul e controlat prin durata cat se misca pistonul.

Practic pentru PAC portiunea care produce efecte e cea incepand de la nivelul la care se invinge rezistenta arcului (in jur de 115 grade, pot sa verific mai exact pe graficul de extractie) si valoarea la care pistonul ajunge la cursa sa maxima.

Pentru valoarea din exemplul de mai sus de 2 mL /s, pistonul pompei efectueaza doar o treime din cursa maxima.

Reply
Am gresit ceva ?
Asa cum a explicat mai sus si Renato, in cazul PAC reglarea debitului se face prin micsorarea cursei pistonului.
In cazul PSM cursa pistonului este tot timpul cea optima iar reglarea debitului se face prin micsoarea numarului de curse pe secunda.
Dezavantajul PSM ar fi ca nu gasim astfel de variatoare gata construite si ieftine ca in cazul PAC.
Zgomotul produs de pompa reglata cu PSM cred ca ar trebui sa fie mai mic decat in cazul pompei fara reglarea debitului.
Gresesc undeva ?
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant

Reply
Cursa pistonului e in relatie directa cu timpul de actionare al pompei. Pompa incepe sa pompeze de la sub 100V
Ia ca model un circuit de alimentare pentru pompa cu tensiune dreptunghiulara in care latimea impulsului e fix durata de care avem nevoie.

La PSM pistonul pompei nu are o cursa optima ci o cursa maxima. Optim ar fi ca pompa sa pompeze doar cantitatea de apa de care avem nevoie si sa o pompeze constant.

Zgomotul pompei controlata prin PSM poate fi mai deranjant decat pompa alimentata la puterea maxima.

Reply
Eu consider ca la o pompa vibratoare cursa pistonului este in relatie directa cu curentul ( determinat de tensiune ) care trece prin spirele bobinei electromagnetului. Curent maxim la tensiunea de 230 V va determina o cursa maxima a pistonului, deci debit maxim. Pompa este calculata si dimensionata pentru a functiona optim cu impulsuri de tensiune de 230 V. Asta face PSM, asigura tot timpul impulsuri de tensiune de 230 V mai dese cand vrem debit mare sau mai rare cand dorim debit mic. PSM asigura reglarea liniara a debitului si functionarea normala a pompei.
In functie de caracteristica pompei este posibil sa fie suficienta si o reglare tip PAC prin subalimentarea pompei.

Reply
O tensiune mare aplicata pompei un timp mai lung produce un anumit debit iar aceeasi tensiune aplicata un timp mai scurt produce un debit mai mic.

Pompele ULKA sunt folosite in espressoare BDB unde preinfuzia se face prin alimentarea pompei de la 55% in sus. E reglabil, functioneaza si e controlat prin PAC.
Unii utilizatori efectueaza intreaga extractie la puterea de preinfuzie. 

Ia un modul gaggimate ca nu o sa te ruineze, poate te multumeste. Functioneaza foarte bine.
Mie nu-mi place sunetul pompei controlata prin PSM

Reply
odor4fun
Gresesti sau nu vorbim aceeasi limba.
Pompele vibratoare functioneaza doar cu impulsuri pozitive de tensiune (curent ).
Un impuls pe secunda va produce o singura cursa a pistonului deci debit minim 0,14 ml ) . 50 de impulsuri pe secunda de aceeasi intensitate vor produce 50 de curse deci un debit maxim ( 50x0,14 ml ). 50 de impulsuri pe secunda cu o intensitate redusa la jumatate vor produce tot 50 de curse dar mai scurte deci debit mai mic sau nu vor mai reusi sa miste pistonul in functie de cat de puternic este arcul de readucere din pompa, deci debit zero.Depinde de pompa. Aceste pompe functioneaza pe principiul push- pull.
Nu contest faptul ca aceste pompe pot functiona si cu impulsuri de intensitate mai mica cu reducerea corespunzatoare a cursei deci cu reducerea debitului ( reglaj PAC ) dar acest reglaj nu va fi liniar de la 0 la 100% debit.
Consider ca reglarea PSM este cea optima. Reglajul PAC se poate utiliza in aplicatii nepretentioase pe pompe cu o toleranta mare fata de tensiunea de alimentare.
Acestea sunt doar pareri personale, nu tin sa am dreptate si daca gresesc accept sa fiu combatut cu argumente de colegi.

Reply
Dar cine a spus altceva ? M-am referit la latimea impulsului.
E nevoie de o perioada de revenire a pistonului, adica fara alimentare.

Nu contesti PAC ?  Dar e folosita pe larg, ITO-Leva! are o documentatie de 73 de pagini ITO + 245 pagini Leva!

E duminica si am cafea buna pe masa, preparata prin metoda de reglare PAC.

http://projectcaffe.bplaced.net/downloads.html

Reply
Ok.
Multumesc ptr lamuriri.
ps. asta se vorbea in 2018 despre controlul PAC
,,
width= dev
Da-mi voie sa ma indoiesc ca diferenta era semnificativa pe o pompa care nu e CP3.
Dupa ce am incercat diverse combinatii de vreo 5-6 dimmere si 2 pompe pot spune ca fara o pompa potrivita diferentele intre dimmere, pe o pompa care nu raspunde ok la dimmer, sunt nesemnificative. ,,

Reply
Se vorbeste despre PAC de foarte mult timp si se utilizeaza de mult timp reglarea PAC.

Am spus ca pompa poate fi alimentata si cu impulsuri dreptunghiulare, ca sa excludem domeniul tensiunilor la care pistonul nu mai pompeaza apa, adica sub 50%. Iar atunci conteaza doar latimea impulsului.
Dar nu este nevoie, reglarea de tip PAC controlata de catre procesor si utilizand senzori de presiune, este mai fina decat reglarea de tip PSM.

Brusc ai devenit expert in pompe Alin, dupa disectii in care faceai prelegeri cu durata de viata a pompei de 20 de ani.
Tu de fapt esti doar un diletant care scrie textele lui Renato, nu ai un pic de mandrie Aline ?
Chiar asa ai ajuns ? Sa fii marioneta cuiva doar ca sa faci un pas in fata ?

Reply
Am spus ca accept critica, dar chiar asa ?
Cu ce am gresit asa de grav ?
Da, sunt pompe ULKA care functioneaza dupa 15-20 de ani cu utilizare si intretinere corespunzatoare. Nu sunt expert in pompe, doar incerc sa le inteleg cat mai bine functionarea. Tu ai inteles cum functioneaza aceste pompe ? Vorbesti de impulsuri dreptunghiulare de durate diferite. daca durata impulsului este mai mare decat a fost proiectata pompa va duce la incalzirea nejustificata a bobinei. Ar fi de preferat impulsuri scurte de durata fixa si marirea pauzelor intre impulsuri. Asta face PSM. Nu are legatura cu Renato, dar merita urmarit pentru ca nu a scris nimic gresit legat de subiect din ce mi-am dat eu seama.
Nu doresc sa fac un pas in fata. Doresc sa ajut daca pot. Acum vad ca vorbesti de reglare PAC asistata de senzori si soft corespunzator. Poate fi o idee buna si asta. Dar mai greu de abordat de noi murirorii de rand.
Am preluat idei bune de la Renato si de la tine, si de la alti colegi dar nu sunt marioneta
Imi cer scuze daca te-am deranjat atat de tare. Nu am avut intentia asta.

Reply
(31-01-2026, 15:56)odor4fun Wrote: Te simti pe val nu-i asa ? Am facut o greseala cand am impartit la perioada in loc de fecventa.

Dar sa vedem greselile sau neadevarurile pe care le scrii tu, fiindca pentru tine nu conteaza de fapt adevarul ci doar sa ai tu dreptate sau ultimul cuvant. Asta e personalitatea ta din pacate.

(01-02-2026, 11:27)odor4fun Wrote: Brusc ai devenit expert in pompe Alin, dupa disectii in care faceai prelegeri cu durata de viata a pompei de 20 de ani.
Tu de fapt esti doar un diletant care scrie textele lui Renato, nu ai un pic de mandrie Aline ?
Chiar asa ai ajuns ? Sa fii marioneta cuiva doar ca sa faci un pas in fata ?

Se vede clar cine ține să aibă ultimul cuvânt, și nu e cine spui tu.
La fel ca și cu boilerele cuantice cu rezistente pe afară așa și cu pompele cuantice mai nou.

Reply
Va dau dreptate si scuze Aline ca ti-am subminat personalitatea.

Curba de raspuns a pompei de apa alimentata cu o tensiune scazuta e intradevar neliniara si nu e reproductibila ca si PSM, dar zgomotul mai redus al pompei reglata cu PAC ma face sa o prefer.
Poate o combinatie a celor doua metode de reglare ar fi cea mai utila pentru noi, cand targetul e debitul de apa atunci procesorul sa comande pompa prim PSM iar daca e presiunea (unde avem feedback prin senzorul de presiune), atunci sa aleaga solutia mai putin zgomotoasa. Totul e posibil in 2026

Duminica placuta.

Reply
Imi puteti indica niste manometre pe la magazinele de bricolaj .Sau si termomanometru
La dedeman,leroy am gasit doar ieftine, de apa rece(hidrofor) sau de aer(compresoare)
Ceva sa reziste la 100grade si minim 12 bari.Este pentru un experiment 
Mulțam

Reply
Buna.
Stiti cumva unde pot face un upgrade unui espressor Gaggia Classic prin montarea unui dimmer si a unei baghete de abur din inox, ca in imagine?
In trecut am apelat la Nikso insa am inteles ca nu se mai ocupa cu espressoare.
Multumesc.

Buna.
Stiti cumva unde pot face un upgrade unui espressor Gaggia Classic prin montarea unui dimmer si a unei baghete de abur din inox, ca in imagine?
In trecut am apelat la Nikso insa am inteles ca nu se mai ocupa cu espressoare.
Multumesc.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)