Welcome Back Log In Create Account

Modificare presiune pompa vibratoare prin instalare dimmer

vezi cum curge in functie de gramaj si actionezi ca atare, mai stransa sau mai desfacuta.....
Ibric 
La Spaziale S1 Vivaldi - EX
Sab E96 + Fiorenzato F5 - EX
Nuova Simonelli Oscar + Fiorenzato T80 - EX

Reply
hm, logic :D

ii dau maine dimineata o incercare. mersi!
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
pai tu ai intrebat: "spre fin sau invers?"  [Image: biggrin.gif] , deci ti-am raspuns la fel.... SAU   [Image: biggrin.gif] , logic !
Ibric 
La Spaziale S1 Vivaldi - EX
Sab E96 + Fiorenzato F5 - EX
Nuova Simonelli Oscar + Fiorenzato T80 - EX

Reply
Cea mai reusita extractie, bravo felicitari!!! imi trebuie neaparat portafiltru fara fund.

Nickso, cum sa fac reglarea la 9.5 bari sau de unde stiu daca e reglat deja aparatul? l-am luat de la cineva de pe forum, nu stiu daca a umblat la presiune.

Reply
Pai iti trebuie un manometru. Ori il pescuiesti pe cel care se plimba pe forum ori vii pe la mine...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
eu, neavand manomentru, am calculat cata apa imi vine prin OPV daca am blocat grupul.
la 9 bari ar trebui sa am ~130ml in 30 secunde.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Nu suna rau..
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
dar cu manomentru esti sigur ca ai cat trebuie. daca asa avea posibilitatea, as opta pentru asa masuratoare...

Reply
Este o extracție de 45 secunde din 12 grame de cafea. Scăzând presiunea apa nu mai da buzna în cafea si nu mai iese pe unde nimerește. O să măresc granulația cafelei pentru a obține 60 ml din 18 grame în cât mai aproape de 25 secunde.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Cica de la 15 bari la 9 bari ar fi cam 1 tura cu imbusul:

https://www.youtube.com/watch?v=Ghti27dMZb8

Reply
la mine ca sa primesc ~60-65ml in 15 secunde am dat 360 + 180 + 90, adica am facut 3 incercari pana am dat de acea cantitate din opv. si iar, e o modificare oarba - chiar mi'e interesant sa controlez cu un manometru..

Reply
Cumpara un manometru de instalatii si reductii sa obtii 3/8 interior. Iesi mai ieftin decat transportul.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
la mine portafiltrul e stil vechi, are 2 gauri in el. nu am unde monta manometrul.

Reply
Daca nu te doare capul de la parkinsonul lui asta atunci vezi ca se poate:

https://www.youtube.com/watch?v=xXoz6Aoykpg

Reply
Părerea mea este ca pentru a nu afecta din punct de vedere termic un aparat fără PID reducerea presiunii prin intermediul unui dimmer este cea mai buna varianta.

Trecând prin boiler o cantitate mai mare de apa in timpul extracție influențezi major variația temperaturii...

Este corect?

Gaggia Color | K6
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47

Reply
In principiu, din opv iese apa rece, pentru ca e poziționat înainte de boiler. Prin boiler trece exclusiv debitul de extracție. Deci nu afectezi nimic (sau nu mai mult decât este el afectat prin limitările constructive).
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
asta am la Rancilio din fabrica, sta exact pe 9 bar, nu?

Reply
Macar atit, ca tot se laudau Ranclio inca de prin 2005, prin diverse conferinte europene, ca la ei si aparatul cel mai ieftin contine piese de calitate identica cu cel mai scump comercial, iar piesele astea sint calibrate identic pe toate gama lor, indiferent de clasa. Nu am putut s-o iau de buna, ba chiar m-au facut sa zambesc, dar ce-i al lor e al lor.
Lelit Bianca V2 | Giota Pro 83 | Niche Zero | Bravo tools | Duomo 8 | VST, IMS baskets | Kompresso/Krinder
Past: | Honne | G-iota 64 | Fiorenzato F64 EVO | Quamar T48 AUT | Rancilio Rocky | Rancilio Silvia V3 | Reg Barber Tall C-Flat |

Reply
Salutari espressomani!!!

Sunt nou pe forum dar cat de cat vechi in "ale cafelei". Dilema mea eterna este acei 12bar vs 9 bar de care se tot vorbeste peste tot pe forum si internet.
Am rascolit tot topicul chiar si forumul, si rezultatul este ca nu se simte nimic in ceasca, doar pe partea de channeling, 9 bar fiind o presiune mai iertatoare. Eu totusi as crede altceva, si va dau problema de mai jos:

Am cumparat 250 gr cafea de la o respectata prajitorie din bucuresti, de la care am cerut sa mi-o macine la valoarea la cere o folosesc ei. Gata si facut, dar inainte de a pleca de la ei le-am cerut un dublu din cafeaua cumparata de mine. Portafiltu umplut, tampat, nu prea mare tamtam, bagat in grup, extras. Rezultatul: DEMENTIAL => curgere frumoasa line, spumoasa.

Super entuziasmat ajung acasa, si incep bucuros prima extractie pe UNICA mea. Surpriza!!!! Cel mai violent channeling avut vreodata!!! WTF , am marit doza, am folosit toate metodele de tamping, leveling, degeaba. Channeling la greu => 250 gr aruncate la gunoi.

Am cumparat Mingnonul, si am reusit sa scot shoturi bune si destul de bune la 12bar, doar ca diferenta a fost la acel burnt aftertaste, pe care nu l-am sesizat in exemplul de mai sus.

Concluzia: (la care va rog sa participati): 9 bar vs 12 bar este diferenta si la gust in ceasca. De ce? Pt ca la 9 bar nivelul de rasnire este mai grosier fata de 12 bar, de unde rezulta o cafea mai prietenoasa la nivelul papilelor gustative. Acum mergand la nivelul macinaturii folosit la 12 bar, cred ca (si sunt sigur) ca as bloca pompa la 9 bar.

Am optiunea sa iau acest kit de 9 bar pt bezzera, dar voiam inainte sa fiu 100% convins ca este diferenta de gust. Nu cunosc pe nimeni care are un aparat redus de la 12 la 9 pt a testa asta.

Mersi si astept commenturi.
Seara faina!
Bezzera Unica(12 bar stock) + Eureka Mignon Specialita' + IMS

Reply
Diferenta de gust nu vine de la 9 bar vs 12 bar.

Si nu e adevarat ca pt 9 bar trebuie sa rasnesti mai grosier.

9 bar a fost desemnata o valoare optima pentru ca, in jurul acestei valori, debitul prin puc e, de regula, cel mai mare, fara sa intram in detalii daca asta e bine sau nu pt gust si despre profilare de presiune. In "The Barista's Handbook", Scott Rao chiar propune un experiment pt barista, sa extraga la diverse presiuni si sa lase expressor-ul configurat la presiunea care ofera cel mai mare debit prin pucul de cafea intr-un timp dat si asta se intampla in jurul valorii de 9 bar.

Deci e foarte posibil ca pt 12 bar sa fie nevoie sa rasnesti mai grosier decat pt 9 bar.

Diferenta in gust vine de la rasnita folosita in acea cafenea vs rasnita ta si de la diferenta intre profilul de temperatura al espressor-ului folosit in cafenea si cel al espressor-ului tau.

Pt a obtine maximul cu Unica, fa un flush de incalzire a grupului dupa minim o ora de incalzire. Pt a obtine maximul cu Mignon-ul, foloseste-o nu in single dose, ci cu 50-100 de grame de boabe in hopper.

Unica merge reglata la 9 bar si fara kit, cred. Doar ca vibratiile vor face ca espressor-ul sa scoata un tiuit neplacut, dar tolerabil.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Mersi de interventie, dar nu sunt convins de cele spuse de tine. De ce? Pentru ca,chiar si cu 12 bar si temp ~96 C am reusit sa scot shoturi comparabile (dupa gustul meu) cu cele din cafenelele de profil (binenteles se simte diferenta de pret si performanta intre ce am eu si ce e acolo, dar asta e alt subiect), doar ca la un nivel de rasnire mult mai fin.

Aici tind sa compar rasnita mea cu cea de 14000 ron folosita in locatie, si urme mici solide de cafea au fost in ambele cazuri, aici comparand gustul si ce am regasit in ceasca. Ca performanta si utilitate/capacitatea de programare/precizie nu are rost sa vorbim.

As ca va rog, cei care au facut modficarea as dori cateva pareri legate de:

1. Nivelul de rasnire inainte si dupa
2. Gustul
3. Intensitatea senzatiei de "ars" de dupa 
4. Alte observatii

Seara buna! Tocmai am terminat de savurat un DoubleShot:D
Revin maine cu un video.

Reply
Eu credeam ca ideea este ca unii se apuca de treaba asta in scopul de a scoate acasa extractii superioare celor livrate de cafenele... "de profil" ... Confused Huh

Reply
Nu e asa, @renatoa, din doua motive:

1. In acele cafenele, uneori barista arunca 200 de grame de cafea dimineata incercand sa scoata cel mai bun gust, cel mai bun brew ratio. Eu fac maxim un shot pt reglaj, dupa trebuie sa beau. Ok, tu ca prajitor iti permiti sa arunci si 200 de grame :) 

2. In acele cafenele au grupuri saturate. Asta permite nu numai o calitate ridicata a shot-urilor, dar si o repetabilitate a lor.

Insa discutia e mai complicata decat "mai bine acasa" sau "mai bine la cafenea".

De multe ori am baut shot-uri la o cafenea si am spus ca imi vand tot setup-ul si beau numai acolo (pt ca era foarte bun, de fiecare data).

Pe de alta parte, espresso cred ca a fost primul domeniu DIY care m-a pasionat, acum ma tot uit la un curs de incepator pt electronica (ca sa inteleg faza cu PID-ul), schimb butuce de usi, repar furtune in gradina maica-mii,  pun chit in sparturile din gresie, intelegi ce zic :)

Deci nu e numai "acasa" vs "cafenea".
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
@ claman13

Nu înțeleg de ce nu folosești și kit-ul de 9 bari! Decizi după. Eu am avut BZ 10, am pus kit-ul de 9 bari - cred că după un an - și am rămas la el.
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim // Atom W65 //ꙄɘTTɘ WI //M47 Titan ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ

Reply
@sebas

Asta e si scopul, vreau sa ma asigur ca se merita investitia, si ca voi obtine ceva mai bun decat acum. Singurul lucru deranjant la ora actuala este gustul acela subtil de cafea arsa de dupa fiecare sorb, si channeling-ul ocazional.

Am observat ca tine si de cafea, de unde o iau, dar acum am izolat 2 locuri cu cafea f buna, de la care s-a diminuat foarte mult dar totusi exista. Ori sunt foarte sensibil la gust ori acel aftertaste exista in orice shot de espresso. Partea ciudata e ca se simte foarte tare la cafeaua proaspat prajita. >offtopic
De nivelul rasnirii nu spune nimeni nimic?Mai fin sau mai grosier la 9 vs 12?

Salutari!

Reply
Detin Unica, am redus presiunea la 9 bar fara acel chit, dar nu din motive de gust sau altceva, pur si simplu din cauza de “9 bar”; altfel, obtineam cafele excelente si la presiunea de 12 bar.

Ce observ la tine si ma pune pe ganduri este temperatura de 96 de grade...este valoarea pe PID sau pe termometrul de grup, de tip Eric’s? Intreb, deoarece in ambele cazuri mi se pare prea inalta, chiar exagerat de ridicata daca valoarea e afisata pe PID.

Altfel, aparatul imi ofera o stabilitate foarte buna, zic eu, avand in vedere o diferenta de maximum 0,4 grade in timpul unei extractii de 33-35 de secunde, pe termometrul de grup.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
@tecsi78

Eroarea mea, voiam sa zic 92 C. 96 e intr-adevar destul de ridicata.

Reply
PID-ul e mai mult de matematica/teoria controlului decat de electronica...
Daca vrei, deschide un topic separat, ceva cu "secretele" electronicii explicate pe intelesul tuturor.

Reply
(06-01-2019, 11:50)claman13 Wrote: @tecsi78

Eroarea mea, voiam sa zic 92 C. 96 e intr-adevar destul de ridicata.

Chiar si 92 e mult, avand in vedere ca extrag cu PID la 89 iar temperatura afisata pe termometrul de grup este de 92-93 de grade, toate astea dupa o ora de incalzire a aparatului.
ACS Minima, Timemore Sculptor 078s

Reply
Poate ajuta: https://www.espressoman.ro/forum/attachm...p?aid=2102
ꟼₚᵣₒ ₈₀₀/ VOSTOK 1Gr/ Hoᴎᴎɘ Ꙅlim // Atom W65 //ꙄɘTTɘ WI //M47 Titan ₘₐₙ ₐₜ wₒᵣₖ

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)