Hello There, Guest! Login Register


Mazzer Kony

#1
Saptamana asta a fost una buna, am avut ocazia sa ma intalnesc cu cativa prieteni si sa tragem niste sesiuni de degustare. Am facut si putin cupping, insa la modul de amatori, dar a fost fun. Am avut iar contact cu mult ravnita (de mine) ceado e37s, insa la final nu a mai contat pentru ca am renuntat la ideea de ceado si am luat o rasnita urata, mare, grea, cu retentia uriasa, insa cu un gust exceptional, iar la final doar asta conteaza, gustul, pentru ca asta e motivul pt care alergam dupa extractii memorabile.

Rasnita este foarte inalta (60cm) foarte grea (22kg) foarte robusta, macina exagerat de rapid, nu se chinuie deloc. Se foloseste exagerat de usor, am luat-o cu 5 rasniri pe contor, deci noua.

Trebuie adaptata o tehnica de lucru, deoarece ramane oarece cafea pe canaluld e evacuare si putina pe interiorul palniei electronice. Dar cu niste modificari, oarece aer si o pensula se lucreaza relativ usor. Macinatura dupa ce scoti tampenia aia anti clumping pusa de ei, este fara clumping, chiar si pe setari fine, iar cafeaua iese pufoasa, cam ca si la honne de pufoasa, cu 18 grame de cafea nu mai intra nimic in pf.

Problema acestei rasnite ramane curatatul, fiindca la final de sesiune o sa ai niste cafea pe tava de sub ea, si niste cafea prin interiorul ei, care necesita curatare, la partea asta mai lucram.

Gustul este bun, am reusit sa obtin gust echilibrat, separerea aromelor destul de evidenta, aromele de baza mult impinse in fata, si ce e mai important, nu mai am bitter, chiar daca macin fin. Pe kinuitoare aveam destul de mult bitter, nuci, tutun, uneori un retrogust enervant in gura de amar, cu asta nu mai obtin amar, nici macar din Columbia. Am o Indonesia Java si are gust exagerat de nuci verzi.

Recomand sa testati rasnita daca aveti ocazia, eram sceptic la inceput deoarece toate review-urile pe internet sunt destul de tehnice, fara orientare pe partea de gust, iar daca o sa cautati pe internet pareri legate de ea, o sa va loviti de un zid de posturi in care lumea se plange de clumping. Intradevar, cu gratarul ala mic pus face clumping de iti vine sa o dai de pereti, dar imediat ce il scoti afara, dispare total.

Despre gratarul acesta spun ca face clumping, dupa ce rasnesti, dai de 2-3 ori cu o pompa de mana pe sus, si cafeaua de pe canalul respectiv dispare. Sau si mai elegant, folositi o pensula si aia e. Retentia nu este nicidecum zero, sau de ordinul 0.1-0.2 este mai mare, dar gustul cere sacrificii.


[Image: OLT7MMN.jpg]
 
Reply
#2
Felicitari fiindca se pare ca ai gasit ce cautai. Deocamdata. Smile

Ce nu inteleg eu si poate ma ajuti: ce are Kony in plus fata de Kinu M68, in afara de motor?
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#3
Lasati omul in pace sa se bucure!Piticii acorda si ei circumstantial o pauza sa nu ne epuizeze,dupa care incep sa ne dea târcoale si sa ne aduca aminte ca exista si sunt foarte hotarati.Asa credeam si eu pana mai ieri ca am scapat de piticul fotografiei.Si când colo el se odihnea la umbra unor neuroni adormiti.Cand am revazut ceva poze vechi ,m-a cuprins asa o nostalgie incat azi deja ma uit la noua achizitie acu 5 minute sosita cu Fun(cred ca nu era soferul ci piticul cel care mi-a adus coletul). Am si inceput sa caut asiduu un obiectiv fix luminos pentru portrete,evident tot la indicatia pretioasa a piticului. Big Grin
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
#4
Referitor la mizerie ajuta mult un inel gen tidaka, dar trebuie sa tii portafiltrul cu mana si sa demontezi gheara (cel putin asa a fost la a mea). Legat de clumping - am avut aceeasi problema si am rezolvat-o la fel si cu aceleasi rezultate
Lelit Bianca + ECM V-Titan 64, Cafflano Kompresso/V60+Kinu M47
 
Reply
#5
Ce e aia “palnie electronica”???
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#6
Denis, din ce am observat la kony exista spatiu intre paletele de evacuare si fundul cutitului exterior, spatiu care se mareste pe masura ce rasnesti mai grosier. Totusi la rasnirile fine am vazut ca ramane cafea multa acolo. Canalul de evacuare parca este oblic, nu?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#7
Nu prea este spatiu mult, ramane putin dar oricum daca sufli cu pompa de mana in timp ce se invart cutitele si palele evacueaza o mare parte din ce e acolo.

Canalul de evacuare este oblic dar nu orientat in jos ci orientat pe orizontala inspre stanga.

La palnia aia mare urata si specifica rasnitelor mazzer m am referit, uneori ramane putina cafea pe interiorul ei, asta fara pic de RDT.

Rasnita fiind mare, inalta, are loc.mai.mult intre palnie si suportul de portafiltru deci intra fara probleme inel acolo. Repet, trebuie adaptata o alta metoda de lucru, un lucru foarte eficient si destept ar fi un cap de aspirator din plexi, pvc care vine etans pe unde intra hopperul iar treaba asta sa o faci dupa fiecare sesiune, suna cam drastic. Trebuie sa comand un hopper de 300grame cu fi exterior de 55 mm, poate madura cineva hopperele sa.mi.zica cat aveti diametru exterior?


Ca o gluma.pt dev diferenta intre kinu m68 si kony e este ca una te usureaza de 1300 euro in plus. Testeaza kinu langa o rasnita electrica pe orice aparat si o.sa vezi ca exista diferente sesizabile.
 
Reply
#8
Sau poti scoate de tot si piesa din plastic ce tine contactul din spate, bagi altceva in fanta si găsești mult mai usor un hopper de 58, cum este cel de la mazzer mini. Sau fara ala este de 55?
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
 
Reply
#9
Un tamper de 58 nu incape in camera de rasnire, am masurat aprox aseara si mi a dat 55 mm diametru maxim.

[Image: 1VkeRWE.jpg]

Uite cam asa, inaltime 60, diametru exterior 55 interior 50, si in asta intra burduful de la pompa de apa. Sanfren jos unde intra in camera de rasnire.
 
Reply
#10
O palnie vibrata cu ultrasunete nu ar face treaba asta mai eficient ? Confused si mai "hai-tek" Big Grin
Gasesti vibrator cu ultrasunete la shopurile de chinezisme sau pe olx, le folosesc reparatorii de mecanisme fine ca sa curete subansamble in care nu ar intra nici o perie Wink
 
Reply
#11
_________________________________________________________________________________
Denis Wrote
:

-Gustul este bun, am reusit sa obtin gust echilibrat, separerea aromelor destul de evidenta, aromele de baza mult impinse in fata, si ce e mai important, nu mai am bitter, chiar daca macin fin....

-Recomand sa testati rasnita daca aveti ocazia, eram sceptic la inceput deoarece toate review-urile pe internet sunt destul de tehnice, fara orientare pe partea de gust....

-Despre gratarul acesta spun ca face clumping, dupa ce rasnesti, dai de 2-3 ori cu o pompa de mana pe sus, si cafeaua de pe canalul respectiv dispare....
_______________________________________________________________________________________________
 
Da.
Si eu recomand sa se organizeze in test in care sa fie puse alaturi macar o rasnita conica potenta si una cu cutite plane, din aceeasi zona de performante espresso.
De ce?
Deoarece eu am acasa ambele variante si am constatat ca una nu o concureaza pe cealalta, ca nu face o cafea mai buna ci ca, pur si simplu, se completeaza reciproc.
Am cafele si am zile cand macin cu K30, dupa care imi doresc sa schimb ceva si folosesc M68/electrica.
Cand vorbesc despre schimbare, nu ma refer la placerea sau la satisfactia de a rasni diferit, ci la dorinta de a bea altceva, din aceeasi cafea. 
Cel putin in cazul meu, am observant ca gusturile shoturilor extrase, modul in care se deruleaza vizual extractiile sunt diferite.

Cel mai frecvent rasnesc cu k30: asta deoarece pentru espresso folosesc cafea prajita ceva mai light.
Gustul obtinut cu aceasta macinatura este caracterizat de mai multa complexitate si intensitate. Aceste caracteristici reduc din claritatea gustului si aromele sunt mai dificil de separat, facand corp comun in ansamblul perceptiilor gustative.
Este nevoie de acorduri fine in reteta de preparare (doza, temperatura, macinatura, preinfuzare..) pentru a aduce in echilibru aceasta palate de nuante, tonuri si gusturi. Odata stabilita reteta, macinatura ajuta la o reproductibilitate destul de indelungata a extractiilor.
Curgerea este mai plina, mai corpolenta, chiar si in cazurile in care crema nu este foarte prezenta, dar destul de stabila.  Blondirea apare mult mai tarziu: de fapt, de cele mai multe ori nici nu pot vorbi despre blondire ci despre o usoara decolorare a lichidului extras.

Cand rasnesc aceeasi cafea cu M68/electric, lucrurile stau altfel.
Gustul shotului scade in complexitate dar si in intensitate. Aceasta scadere adduce in ceasca o claritate ceva mai mare a gustului, aromele desi mai putin intense devin mai usor de identificat si de atribuit unei flori, unui fruct samd. 
Corpul lichidului este mai subtire (apos), mai transparent, ceea ce imi sugereaza ca mai putine solubile au fost transferate in apa, pe durata extractiei. De aici si lipsa tonurilor accentuate de bitter,i cu o senzatie mai clara de dulce.
Extractiile mi se par mai sensibile la variatii mici de doza, de temperatura, grad de macinare, curgerile au aspect mai fluid, decolorarea apare mai timpuriu iar crema este mai subtire, mai putina si mai instabila in timp (oricum nu aduce niciun plus shotului, decat la nivel vizual).

Mi se pare evident ca diferentele de solubilitate ale macinaturilor supuse extractiilor , determina aparitia contrastelor despre care aminteam mai sus.
Am mai observant ca o rasnita cu cutite plane performeaza mai bine in zona cafelelor prajite mai light, chiar mai vechi, ale caror solubilitati sunt mai scazute sau ale caror solubile s-au mai evaporat.
Cutitele conice dau o macinatura, mai potrivita extractiilor, din cafele prajite peste mediu si mai proaspete, la care solubilitatea, evident, este una mai mare.
Cele doua tipuri de cutite ofera posibilitatea de a allege intre o rata a extractiei mai mare -cutite plane- si o claritate sporita a gustului.
 
De aceea, cred eu, ca cele doua tipuri de rasnite se completeaza si ca at fi bine ca ambele se faca parte din dotare (nu poate una ce poate cealalta).
Daca ar fi sa aleg doar una pentru acasa, acum, cu experienta pe care o am, as alege o rasnita electrica, cu cutite plane. Aceasta mi se pare mie mai versatila si poate acoperi o gama mai larga de posibilitati de experimentare in zona extractiilor si a gusturilor.

Apropo de folosirea pompei pentru eliminarea retentiei.
Am folosit aceast tehnica si mi s-a parut a fi una nepotrivita. Presiunea aerului imprastie macinatura peste tot in interiorul rasnitei si nu, neaparat, prin canalul de curgere, spre sita. In timp se depune , se lipeste destul de tare si devine dificil de indepartat.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#12
(02-11-2017, 12:24)RaduCarutasu Wrote: Deoarece eu am acasa ambele variante si am constatat ca una nu o concureaza pe cealalta, ca nu face o cafea mai buna ci ca, pur si simplu, se completeaza reciproc.

...si aici apare Honne...  Cool ... care le are pe ambele , ca doar nu erau fraieri astia de la Versalab... Big Grin...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#13
Nu intotdeauna doua lucruri complementare imbinate rezulta ceva superior... Confused
Asta ar putea sa ne spuna Radu, daca amesteca doua shoturi obtinute de la cele doua rasnite, rezultatul unde se situeaza Smile
 
Reply
#14
...@renatoa

           -   Sa inteleg ca tii cu ursul ?... Big Grin ..
  
        RaduC a cercetat / probat cat a putut de mult si concluziile lui sunt cat se poate de relevante , nu am nici un dubiu...insa , ziceam si eu ca am loc de o glumitza ... Big Grin ...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#15
(02-11-2017, 12:24)RaduCarutasu Wrote: _______________________________________________________________________________
Deoarece eu am acasa ambele variante si am constatat ca una nu o concureaza pe cealalta, ca nu face o cafea mai buna ci ca, pur si simplu, se completeaza reciproc.

Mai mult decat "de acord" cu RaduCarutasu !!
Cutite plane + conice = perechea perfecta de "scos untul" din orice cafea...
[Image: Ya8aZgd.jpg]
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST & IMS baskets, Acaia Pearl, Bravo Tools
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press, Moka
 
Reply
#16
Tu intri la categoria "hardcore Mazzer fan".

Eu as fi interesat de o parere subiectiva in care sa compari rasnitele pe care le detii.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#17
Colectionar de mazzer dl Krisskros!
 
Reply
#18
Ce bine arata greutatile puse in gatul rasnitei. Sunt exact ce am si eu nevoie. Facute la strung, banuiesc, dar din ce material?
 
Reply
#19
Inox, la mine arata asa acum:

[Image: c24CMea.jpg][Image: 0UABQE6.jpg]
 
Reply
#20
Wow...
 
Reply
#21
Referitor la dimensiuni, cam asa sta treaba comparativ cu mini si sj:

[Image: XwqX8hp.jpg][Image: YI5FEbo.jpg]


Asta ca sa vedeti de ce ziceam ca are loc portafiltru cu inel tidaka intre gheara si palnie. Rasnita are si racire cu ventilatie, se aude putin cand cupleaza, prima data nu stiam ce se intampla.


Acesta este sistemul anticlumping, la care eu am renuntat:

[Image: a8K8xDh.jpg]
 
Reply
#22
(02-11-2017, 12:30)Levo Wrote:
(02-11-2017, 12:24)RaduCarutasu Wrote:  

...si aici apare Honne...  Cool ... care le are pe ambele , ca doar nu erau fraieri astia de la Versalab... Big Grin...    

Ma surprinde ca spui asta! Ai rasnita alaturi si poti usor sa verifici ca Honne nu este o rasnita cu cutite conice. Sad

Am avut si eu aceasta rasnita  acasa.
Doar pentru faptul ca  solutia constructiva, adoptata de producator, a fost cea cu cutite plane combinate cu un malaxor conic nu transforma Honne intr-o rasnita mixta cu cutite plane+conice. Departe de asta; Honne nu are si cutite conice.

Honne este o rasnita cu cutite plane, cu viteza mica de rotatie (parca in zona a 500 rot/min, undeva mai mare ca la rasnitele consacrate cu cutite conice -240-360 rot/min- dar sub viteza de rotatie a cutitelor plane -1000-1600 rot/min- si la care boabele, inainte de a fi macinate fin, sunt sparte grosier intre nicovalele acelea conice. 

Extractiile pe care le-am facut cu macinatura Honne au fost foarte bune si au avut toate caracteristicile de curgere, consistenta, gust, cu oricare alta preparare realizata din macinaturi provenite de la rasnite cu cutite plane.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#23
@RaduC

   Da , da ... Big Grin ... stiu , insa doream sa fac doar o paralela asa , la singurul model de rasnita , care ar contine ambele modele de cutite -  in care se stie , ca grupul conic , are doar un simplu  rol de pregatire / preconcasare a boabelor pentru cele plane , care definesc macinatura  -  si din acest motiv , am mai luat o rasnita , cu cutite conice de 68 mm - Olympus , tocmai pentru a avea acces la ambele macinaturi , fiind si eu in totalitate de acord ca ,... respectiv :  -  cutitele plane scot fashii / aschii din bob in timp ce , varianta cutitelor conice ... ceva aprox. cu bilutzele / bulgarii de cafea  , asta daca le privim la binocular sau cu o lupa mai puternica ( ex .de bijutier...)...oricum a sarit si colegul @renatoa la gatul meu , dar mi-e drag ca avem opinie / o -(pozitie) ... Big Grin ...
      - Mai glumesc si eu asa , cand ma mai satur de teorie... Big Grin ... ( scuzele mele daca am contrariat pe cineva...nu asta a fost intentia )  - ma obisnuiesc mai greu , sa tratez mereu problemele cu gravitate... Cool ... pastrez gravitatea pentru momente cu adevarat cruciale ... Big Grin ... ( sa ne pazeasca Dumnezeu !...)
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#24
Vezi ca vine Radudani si ne da peste bot ca suntem atehnici.

Cred ca cel mai potrivit cuvant pt functia pe care o indeplinesc cutitele conice de pe Honne este triturare. Asta ca o paralela la dentitia molustelor.

Am nasul infundat de cafea si fum, ca tocmai ce am mai prajit, imi fac stocul pentru weekend, momentan am ajuns la 4 cafele. Azi am "degustat" 12 cafele acasa, im high.
 
Reply
#25
(02-11-2017, 22:14)Denis Wrote: Vezi ca vine Radudani si ne da peste bot ca suntem atehnici.

   -  Are tot dreptul ... Cool ...cel putin din partea mea , accept cu placere , pentru ca , de la cei doi Radu  -  am invatat eu meserie  - si mai apoi din alte surse ...
   - Poti sa-i zici si triturare , poti sa-i zici si pre - rumegare ... ideea este ca - doua randuri de cutite diferite constructiv , executa sarcina care , in mod normal , ar face-o numai un sigur rand de cutite ( ...de care o fi el  ) dar ...tot e o chestie si asta ... Cool ... (   dar,...e tot mecanic procesul... )
     - Am prajit si eu zilele astea...acum astept degazarea...dar , vezi ...tot la single origin ne rezumam ... arta cumplita a prajitorului consta , nu in a praji asa ...sau altfel , niste boabe de cafea , ...ci in a compila /  mixa in deplina cunostinta de cauza , soiuri de cafele bine alese / selectionate si de o calitate studiata , pentru a alcatui ulterior cu ele ...un blend ...care la randul lui , daca este bine extras , rezulta in ceasca ceva memorabil ....altfel , ne scarpinam mereu ...in alt loc... Big Grin .
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#26
(02-11-2017, 21:57)Levo Wrote:  - Mai glumesc si eu asa , cand ma mai satur de teorie... Big Grin ... 
__________________________________________________________________________________


Sunt convins ca stii si ca esti pus pe glume...... Big Grin
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#27
inca din 2007 exista un Cimbali hibrid din MAX si Junior, care avea un malaxor de conice deasupra unor burrs plane (dantura fixa exterioara, suprapusa); in fotografiile de aici, pare destul de clar totul...
nu stiu cum e la Honne, dar - fara mare argumentatie tehnica, simpla mea preferinta - nu-mi place ideea cu dantura hibrida;
pozitiv la o asemenea dantura mi se pare drumul lung al bobului si maruntirii sale, ori asta are efecte pozitive in obtinerea unei macinaturi normalizate;
negativ, sau oricum, mai putin inteles si acceptabil pentru mine este compromisul de viteza la care obliga o asemenea solutie; etc.


atehnici? adica cine ar putea sa foloseasca acest termen in sens peiorativ?!
daca sunt medic, sau avocat, sau ziarist, sau ... paznic, trebuie sa stiu care-i principiul lui Bernoulli! sau ce-i aia numarul Rayleigh?
si sunt luat de prost in acest forum daca nu le stiu?!
alta ar fi problema, cred eu: nu stiu, habar n-am, nu mi-e rusine si nu-mi pasa, altii sa ma invete daca fac pe desteptii! 
vorba ilegalistilor: ... 'si din acuzati, s-au transformat in acuzatori!' etc.

merg la cacialma, adica... pentru ca de, trebuie sa se vada ca stiu, ca dau cu pareri si... nu te mai baga, ce vrei, sa te lovesc!?

ok, vad ca se glumeste aici...
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#28
Ieri eram euforic inca dupa achizitie. Azi la al 3 lea tip de Indonezia Java (prajita 3rd wave si apoi mai dark roast) mi s-a dus dracu tot cheful si am aruncat-o la gunoi. Am simtit ca ceva nu e in regula inainte sa o prajesc, pentru ca pur si simplu nu avea mirosul ala specific de condimente si ierburi cand am deschis punga de cafea verde. Pacat, cafeaua are miros de superglue rasnita, si in ceasca gust de automat la 2 lei 26_2 33

Sa dau vina pe rasnita? Cukulus-kladivus nah, e de la cafea. Trebuie sa-mi aleg cu atentie urmatoarea cafea, simt nevoia unei etiopii.
 
Reply
#29
(03-11-2017, 09:24)Denis Wrote: .....
Sa dau vina pe rasnita? Cukulus-kladivus nah, e de la cafea. Trebuie sa-mi aleg cu atentie urmatoarea cafea.......

Eu cred ca ambele! Confused  
De ce?
Am terminat transa de Ethiopia Burtucana (memorabila!) si, pana la urmatoarea prajire, am bagat in lucru o Columbia, prajita light, primita cadou. Recolta trecuta, degazata doua saptamani, aspect frumos desi prajita cam deschis dupa gustul meu, asa ca aveam oarece asteptari.  

Pe K30-cutite plane, a iesit acceptabila insa departe de ce stiu ca poate oferi o Columbia. Ciocolata nu, fructe nu, crema timida, corp cam anemic ...dar fara bitter, fara excese, fara surprize. Un shot plat, neutru, care ar fi placut, probabil, oricarui neinitiat in zona espresso si neobisnuit cu intensitatea specifica a gustului. La 93 de gc am scos si ceva bitter suportabil, o usoara aciditate din zona lime, corp mai plinut dar gustul, in ansamblul sau, tot prea sec.

Pe M68/electrica-cutite conice a iesit o zeama, o ciorbița cuminte, inodora, insipida si incolora. Crema, mai mult o umbra.
Am macinat mai fin, am ridicata temperatura, am mangaiat-o, am laudat-o, am rugat-o, dar degeaba... Ciorbița dupa ciorbița!

Ce am dorit sa arat mai sus, este faptul ca din macinatura obtinuta cu cutite plane am reusit sa am o solubilitate mai buna a ceea ce se gasea prin boabe si sa extrag ceva ce, cu ceva indulgenta, se putea bea.
In macinatura obtinuta cu cutite conice solubilitatea a fost mult mai scazuta, iar rezultatul din ceasca nu a fost baubil in nicio varianta de reteta de extractie.

Incep sa imi intaresc convingerea ca prajirile light nu se prea impaca cu cutitele conice. Daca mai avem si o cafea care nu este prea darnica in zona gustului, rezultatele se pare ca se vor lasa asteptate muuult si bine, ca nu vor veni. Huh

Nu pot sa nu remarc faptul ca exista un gol de informatii referitoare la gusturile, consistentele, complexitatile  dezvoltate in extractii din macinaturi provenite de la rasnite echipate cu cutite conice.
Toate referirile sunt legare doar de faptul ca gustul este mai clar, aromele mai bine conturate si lichidul extras are ceva mai putin corp, prin comparatie cu rezultatele obtinute din macinaturi realizate cu cutite plane.
Personal remarc faptul ca, daca orice soi de cafea se preteaza a fi preparata macinata pe o rasnita conica, nu si orice tip de prajire da rezultate bune.
Caracteristicile macinaturii obtinuta cu cutite conice, mi se pare ca duc spre o diminuare sesizabila a solubilitatii compusilor dizolvabili in apa. Practic de aici si claritatea marita a gustului si reliefarea mai evidenta a aromelor. 
Imi este greu sa apreciez daca acest lucru reprezinta un plus sau un minus.
La cafelele prajite mai tare mie mi se pare Ok, cateodata chiar foarte bine dar, la cele light ......... Confused Undecided

Vad ca pe forum sunt mai multi utilizatori care au in dotare ambele tipuri de rasnite, achipate cu cutite plane si conice.
De ce nu idraznesc acestia sa-si prezinte experientele?
Putem trage concluzii, gresim sau nu pe undeva, preparam sau nu corect samd...

Sa fie rasnita cu cutite plane obligatorie in prepararea unui espresso de calitate, indiferent de tipul de boabe (soi/prajire) iar cea cu cutite conice o completare pentru a mari plaja de explorare in zona gusturilor?
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#30
Pai din cate am testat (insa nu am avut foarte mult timp- vreo 2-3 ore) pe cutite conice imi iesea accentuat bitter/amar/corp/crema iar pe cutite plane imi ieseau shoturile usor mai acre.

Cred ca trebuie sa ajustezi extractiile in functie de cafea si tipul de cutite (geometria fractiilor de cafea). Un aspect foarte important dupa cum spunea si Tim Wendelboe, este faptul ca trebuie ajustate ratiile si in functie de rasnita, deoarece asa cum subliniezi si tu solubilitatea difera in functie de gradul de rasnire, daca ai o cafea mai light, trebuie sa macini mai fin ca sa ii extragi gustul acela, daca e o prajire dark, o sa rasnesti mai grosier, si eventual o sa incerci sa nu maresti mult doza, pentru ca o sa obtii si mai mult bitter.

Ca si exercitiu, am adoptat o idee, si anume sa schimb rasnita mea kony cu a unui prieten (el avand cutite plane 83mm) pentru 5-10 zile, periodic ca sa ne antrenam gusturile si sa incercam sa intelegem ce se intampla defapt. Totodata recomand daca aveti ocazia sa faceti intalniri in 1-2-3 pentru schimbe de experiente si teste comparative intre echipamente, asta ca sa va dezvoltati gusturile.

Radu, sunt de acord cu ce spui, doar ca inca raman sceptic deoare dupa cum vezi, in marile cafenele din lume, care isi prajesc singuri cafeaua, au in atelier espressoare bune (slayer, sanmarco, marzocco) si au de obicei 2 rasnite la fel, insa de multe ori am vazut ca aceasta rasnita sa fie chiar Mazzer Robur. Ei prajesc light/3rd wave, deci daca ei pot obtine cafele cu gust memorabil sunt absolut sigur ca ajustand parametrii (grad de rasnire, doza, temperatura si presiune, timp) se pot obtine shoturi excelente, desigur poate unele cafele sunt mai usor de extras pe plane.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)