Ma batea gandul sa arunc banii pe un suport de tampare. Credeti ca merita investitia? Momentan sprijin la tampare portafiltrul fara fund pe blat sau chiar pe chiuveta daca e vorba de cel cu picurator, iar tamperul il tin "aruncat" pe blat, pe langa espressor.
Nu stiu daca la un strungar ar iesi ma bine. Nou, acest accesoriu costa 50-100E:
14-06-2012, 12:42 (This post was last modified: 14-06-2012, 12:43 by G. Serban.)
Dupa cum arata e o piesa in plus care trebuie curatata/spalata. Se va umple rapid de macinatura.
Eu am asa ceva (primita cadou de la stoll): http://www.jetblackespresso.com.au/shop/...mat-large/ (se clateste f. usor cu apa)
in principiu se poate bricola de un mester bun care lucreaza inox, dar sa o duca la gradul asta de finisare - mai greu.
problema curatatului nu-i una majora. o bagi sub jet de apa cu pur si iese ca noua. trebuie dupa aia stearsa bine daca nu vrei sa ramana urme de calcar.
mie-mi place cea din fotografia de jos. plus ca mi se pare mai inteligent conceputa, nu are sanse sa se deformeze cand tampezi "mai barbateste".
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
Daca folosesti portafiltru fara fund foarte des, sunt ok si blatul din bucatarie sau masa (fara margine proeminenta sau alta suprafata plana . Dar la mine se beau mereu duble si am inlocuit "jgheabul" dublu cu unul simplu (apropo, cum traducem corect "spout"?) astfel ca presatul pe marginea chiuvetei devenise un chin Imediat cum am luat masa de tampare, totul s-a transformat intr-o reala placere (si nu suntem la teleshoping). Tamperul il tin sus, pe locul dedicat, cantarul in spatiul interior, iar portafiltrul se sprijina perfect la tampare (nu e poza mea):
Mai exista situatia des intalnita cand ai portafiltru cu jgheab dublu, si atunci te poti sprijini pe el la tamparea pe masa/blat. Am experimentat si asta iar unele pucuri imi mai ieseau strambe, un lucru destul de grav.
Fara indoiala, se poate trai si fara masa de tampare si fara tamper (maner) dinamometric sau altele. Dar alese corect, aceste accesorii iti usureaza munca si adauga un grad suplimentar de confort si placere in utilizare, asta pe langa scopul principal, acela de adjuvant al pastrarii parametrilor de extractie si preparare corecta.
http://m.ebay.com/itm/150939538266?_mwBanner=1
Eu pe acesta il am si imi este comfortabil. Daca as avea o bucata dev teava rectangulara de aluminiu sau inox mi-as mesteri unul ca in exemplele lui Lyvyoo.
(Spout=ciuciurcã sau cioc, tamper= tasator sau mai)
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
03-01-2015, 00:36 (This post was last modified: 03-01-2015, 00:37 by Adri@n.)
(02-01-2015, 23:41)Lyvyoo Wrote: Dar la mine se beau mereu duble si am inlocuit "jgheabul" dublu cu unul simplu (apropo, cum traducem corect "spout"?)
Traducem prin "ştuţ". Aceeasi chestie am facut-o si eu, cum spuneam pe alt topic nu bea nici naiba shoturi de 30ml, asa ca tamparea pe masa e o problema. Suportul din ultima poza pare foarte OK daca portafiltrul se aseaza perfect pe baza conului de lemn, ce model este? (Concept Art-ul din semnatura?)
03-01-2015, 00:43 (This post was last modified: 03-01-2015, 00:44 by stefandinescu.)
Da. L-am achizitiobat cu 10 dolari australieni. La super oferta Singurul punct slab e partea verticala unde se aseaza ştuţul, acolo grosimea e de 1-2mm de cauciuc. Il folosesc e 4-5 ori zilnic si nu s-a rupt. Cand va ceda, voi folosi Duct Tape pe dos sau alt cauciuc cu care sa il ingros. Am niste banda adezica de cauciuc crud pt izolatii electrice.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II
03-01-2015, 00:53 (This post was last modified: 03-01-2015, 00:55 by Adri@n.)
Chiar ca a fost un pret bun, daca rezista un an n-ai ce sa-i ceri mai mult la banii aia.
Cred ca se poate mesteri ceva interesant dintr-o bucata de blat (ideal sa fie o bucata ramasa din blatul folosit la bucataria respectiva). Se taie in doua, se lipesc una peste alta ca sa aiba grosimea necesara si apoi toata arta e sa dai la fix gaura conica in care sa stea perfect portafiltrul, cu un sant in care sa intre coada.
Ramane problema finisarii gaurii, ar trebui turnat ceva cauciuc mai gros, care sa reziste.
03-01-2015, 01:03 (This post was last modified: 03-01-2015, 01:04 by Adri@n.)
Suna mai 'spalat' decat stut, dar sensul este diferit. Stricto senso picuratorul este destinat preluarii/producerii picaturilor, stutul este pentru o curgere neintrerupta. Chiar si subtire ca o coada de soricel :-)
03-01-2015, 02:47 (This post was last modified: 03-01-2015, 02:52 by amarok.)
Direct din engleza si raportat la forma sa e "jgheab" cu multumiri google translate. Dar trebuie sa vedem denumirea italiana care e posibil sa fie cea originala.
On-topic o masa de tampare pare utila dar nu neaparat necesara pentru un portafiltru standard. La o adica e posibil sa o poti face din lemn dintr-o cutie deschisa se frezeaza fundul la un diametru imediat superior diametrului portafiltrului.
Intra pe lista de incercat saptamana viitoare.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
Am o relatie la o firma care confectioneaza diverse din inox pentru industria alimentara si as putea sa le dau o idee...care ar fi pretul corect pentru asa ceva in ro?
(08-02-2015, 00:30)Pascalau Wrote: Eu am facut suportul de tampare din lemn. A iesit un pic mare dar are avantajul ca e mai stabil. Cand o sa gasesc un lemn mai frumos o sa-l refac.
Arata chiar bine. E facut din lemn solid sau laminat curbat?
(08-02-2015, 03:56)belogerer Wrote: Am o relatie la o firma care confectioneaza diverse din inox pentru industria alimentara si as putea sa le dau o idee...care ar fi pretul corect pentru asa ceva in ro?
Pe langa pretul de fabricatie, care e clar, mai intervin cateva necunoscute extrem de importante:
- cererea pe piata (daca vand doar 10-20 bucati, nu au facut mare lucru)
- este un obiect de folosinta indelungata, cu alte cuvinte, cine are, are, cine n-are, n-are si poate e dispus sa cumpere.
Mai degraba l-as face la comanda, cu un pret putin mai mare.
Cred ca este foarte bun.1 Nu mai gauresti masa din bucatarie sau blatul de oriunde ar fi.2.Portafiltrul sta ferm in momentul tamparii si mai ales dimineata cand poti avea stari sau atitudini ce pot oscila de la "pozitie de bebelus dormitand" la Norman pe scari incercand sa-si faca ceaiul,te ajuta s anu tampezi stramb cafeaua ,fapt ce cred ca face ca una din tatele aducatoare de lichid magic sa curga atipic,inegal,situatie pe care eu asi numi-o sindrom de prostata espressoida,sau picatureala cu taraita.
Da, bine zis. Problema e ca de cele mai multe ori, minunea asta, costa cam mult pentru ceea ce reprezinta = o tabla indoita din inox. Varianta manufacturata reprezinta probabil solutia cea mai buna.
10-03-2015, 00:19 (This post was last modified: 10-03-2015, 00:20 by VladP.)
Prin 2008, suparat ca nu gasesc ceva ca lumea pe piata, mi-am facut singur o masa de tamping pe care am numit-o BigBoreBlock (nume dat pentru ca am facut-o dintr-un bloc masiv de aluminiu).