Pe scurt, espressoarele au in general o constructie interioara ce poate fi de 3 feluri:
1. cu un singur boiler (SBDU) - din acelasi boiler faci si espresso si aburi pt a spuma laptele. Avantajul este ca la costuri reduse se pot implementa dotari utile ca PID (indispensabil pt ca iti controleaza temperatura in functie de care modifici efectiv gustul espresso-ului), teava de aburi profesionala, manometru de monitorizare a temperaturii, boilere intre 250 - 500ml. Dezavantajul ar fi sesizabil cand bei multe preparate pe baza de lapte pt ca intre espresso si aburi trebuie sa astepti cam un minut pt a duce apa din singurul boiler de la 92 de grade sa spunem la 125-135 de grade. Daca vrei iar espresso ai timpi de pauza din nou pt a se raci aparatul. De asemenea forta aburului nu este ca la espressoarele din categoriile urmatoare, fiind mai slaba.
Aici cel mai popular espressor cu PID din forum este PL41TEM (2200 lei), deja o legenda pe linie de fiabilitate, marca italiana fiind in plina ascensiune in ultimii 10 ani.
Mai nou SBDU a inceput sa se diversifice, desi nu e o noutate neaparat, caci trick-ul era prezent pe espressoare mai scumpe, aparand asa cum
se anunta pe forum recent varianta de SBDU DB1 PID cu thermoblock pe langa boiler, pentru a sari peste acel timp de asteptare intre espresso si cappuccino. Thermoblock inseamna o bucata de metal, de obicei aluminiu pt ca se incalzeste repede, prin care trece o teava in serpentina, apa ajunsa din rezervor (sau din boiler) incalzindu-se instant. Boilerul de espresso este mare, de 500ml, ceea ce probabil inseamna si stabilitate termica, trebuie sa-l vedem. Dezavantajul ar fi ca e made in China dar la cum arata e posibil sa fie fiabil pentru ca s-au cerut referinte custom de productie (costa 2160 lei)
2. cu doua boilere - DB - aici treaba e mai simpla, un boiler de 300ml - 1.5l este folosit pentru espresso, iar celalalt boiler de 600 - 2l este folosit pentru aburi. Pe boilerul de cafea exista mai mereu PID, care la unele espressoare cum e si PL92 (aprox. 5400 lei) poate controla si preinfuzia in mai multe feluri, inclusiv presiunea la care se face preinfuzia, la un nivel basic nu total cum e la mine pe Bianca dar suficient cat sa modifici gustul radical. De asemenea aici mai apar o serie de espressoare cu E61 de la Expobar Brewtus (aprox 6300 lei) pana la Crem One Dual PID si asa mai departe, ajungand la pana spre Bianca (9500 lei) si apoi tot mai sus spre Crem One LFPP (12.000 lei), Vbiemme Domobar Super Digitale (12.600), Dalla Corte Studio (2900E), Hedone Bugster (3900E) etc.
3. cu heat exchanger - HX - treaba e mai complicata dar rezolvabila - plastic vorbind, printr-un boiler de 1.5 - 2l incins la 130 de grade, trece o teava care faciliteaza drumul apei dinspre rezervor spre grup (peste cafea). "Plutind" in apa fierbinte, acea teava va fi foarte fierbinte cu tot cu apa din ea. De aceea HX-ul are nevoie de flush, adica lasatul apei sa curga in gol 20-30sec la fiecare extractie daca nu faci in serie, ca sa creeze un mix in acea teava (numita si schimbator de caldura) intre apa rece din rezervor si apa fierbinte stationata in ea).
HX-ul clasic in mediu casnic se preteaza mai mult daca nu esti foarte interesat de o temperatura exacta si usor de obtinut a apei ce vine peste cafea si preferi mai mult bauturile pe baza de lapte. Sunt useri care s-au antrenat si o pot face bine, cu rabdare si meticulozitate in a urmari indicatiile termometrului ce se cumpara separat de la diverse magazine si se monteaza in grup. Dezavantajul major este ca HX-ul clasic are nevoie de flush pentru a ajunge cu el la temperaturi uzuale de 90-94 de grade, altfel HX-ul livrand apa foarte fierbinte, in functie de tipologia de HX din care face parte. Din aceasta categorie face parte si Apartamento si Expobar Office Leva HX si Lelit PL62S, iar preturile se tot duc incepand cu 4200 lei in sus, nejustificat peste un anumit prag din punctul meu de vedere pentru o tehnologie ce pare sa ramana in urma. HX-ul cu PID nu este o solutie, fiind o teapa scumpa, pt ca PID_ul controleaza temperatura din boilerul de aburi (125 - 135 de grade) ceea ce nu te intereseaza.
Categoria HX nu a ramas intepenita in timp, din fericire, tendinta fiind spre implementarea unui sistem electronic de monitorizare si control al fenomenelor ce se intampla in interior, pe acel traseu de care povesteam. Sa spunem un HX hibrid. Momentan, singurul HX hibrid care a ajuns oficial la o predictibilitate a temperaturilor, reusind sa le fixeze in 3 puncte predefinite si la alegerea userului, este MaraX (5200 lei). Nu e ca si cum ai avea un DB cu PID dar daca respecti indicatiile colegilor ce il au deja si au scris pe topicul dedicat din forum, ajungi sa ai o constanta in temperaturi, pe 3 temperaturi uzuale setate de catre producator.
Rasnita insa trebuie pusa la loc de cinste, cu un buget serios alocat.
Mai departe, poti diseca fiecare categorie in forum, avand o multime de postari si topicuri dedicate.