Hello There, Guest! Login Register


Lelit pl92t vs rocket appartamento

#1
Bună ziua, vreau să-mi achiziționez un espressor pentru acasă și nu ma pot decide deocamdată pentru ca nu sunt în domeniu. M-am orientat către Lelit Elizabeth pl92t, și cineva mi-a propus sa iau Rocket Appartamento. Dacă cineva poate sa ma ajute cu un sfat, mulțumesc anticipat.

Trimis de pe al meu EML-L29 folosind Tapatalk
 
Reply
#2
Ai citit pe forum despre diferentele intre HX si DB? Ideea este sa intelegi foarte bine functionalitatea ca sa poti alege ceva potrivit.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#3
Idea ca sunt nou pe forum și nici nu am avut vreun espressor sa facă ceva.... Și eu merg pe idea ca să iau cava sa îl țin nu sa fac upgrade prea des... Și aloc 7000 pentru ceva adevărat. M-am gândit inițial la Lelit pl92t și o rasnita Lelit pl 72.
Un prieten mi-a sugerat sa iau un rocket appartamento. Deocamdată nu sunt decis. Menționez ca îmi place sa beau un espresso cu lapte.

Trimis de pe al meu EML-L29 folosind Tapatalk
 
Reply
#4
Salut,
Prietenul ți-a argumentat de ce îți sugerează un HX?
Ți-a explicat diferența dintre un HX di un DB?
Din prezentarea ta pare că nu prea, tocmai de asta Liviu ți-a recomandat să citești despre fiecare aparat in parte, să înțelegi diferențele dintre ele și apoi în funcție de ce crezi că ți s-ar potrivi mai bine, sa îți răspundem mai specific pe anumite nelămuriri.
Spor
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#5
Pai prietenul meu mi-a spus ca : Rocket appartamento are componente premium și ca piesele sunt ca acelea comerciale, ca are grupul e61 și ca nu o sa am treaba cu el ani buni....ca el face cafea foarte bună cu el. Acuma bineînțeles ca îmi dau seama de câteva diferențe între rocket appartamento și lelit elizabeth, poate cred ca e mai ok pentru prepararea unui espresso cu lapte.

Trimis de pe al meu EML-L29 folosind Tapatalk
 
Reply
#6
Ambele sunt bune, unul mai “premium” ca celălalt. Dar degeaba iei mașina de offroad cu motor mare, când tu vrei de fapt sa mergi pe pista. Sau degeaba te Pregătești sa mergi l pescuit la balta, când tu vrei se fapt pe râu.

Așa ca citește întâi diferențele între HX, DB și SB. Ai articole pe Espressoman. Google și YouTube îți sunt prieteni.

Ți-a zis prietenul tău ca la apartamento stai 40 minute pana poți face cafea de când l-ai pornit? La lelit undeva la 15?

E un buget bunicel ce dorești sa îl folosești, lasă-ți timp sa înțelegi, Sa îți poți defini nevoile și apoi sa găsești aparatul și mai ales râșnița! pentru nevoia ta.

Ai putea sa începi sa spui ce dorești de la setup-îl tău. Ar fi mai ușor celor de aici sa îți dea sfaturi. Dar citește articolele in primul rând! (Le-ai primit pe mail la înscriere). Pentru discuții e nevoie de o baza comuna, sa fie un punct de pornire.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#7
Pe scurt, espressoarele au in general o constructie interioara ce poate fi de 3 feluri:

1. cu un singur boiler (SBDU) - din acelasi boiler faci si espresso si aburi pt a spuma laptele. Avantajul este ca la costuri reduse se pot implementa  dotari utile ca PID (indispensabil pt ca iti controleaza temperatura in functie de care modifici efectiv gustul espresso-ului), teava de aburi profesionala, manometru de monitorizare a temperaturii, boilere intre 250 - 500ml. Dezavantajul ar fi sesizabil cand bei multe preparate pe baza de lapte pt ca intre espresso si aburi trebuie sa astepti cam un minut pt a duce apa din singurul boiler de la 92 de grade sa spunem la 125-135 de grade. Daca vrei iar espresso ai timpi de pauza din nou pt a se raci aparatul. De asemenea forta aburului nu este ca la espressoarele din categoriile urmatoare, fiind mai slaba. 

Aici cel mai popular espressor cu PID din forum este PL41TEM (2200 lei), deja o legenda pe linie de fiabilitate, marca italiana fiind in plina ascensiune in ultimii 10 ani.
Mai nou SBDU a inceput sa se diversifice, desi nu e o noutate neaparat, caci trick-ul era prezent pe espressoare mai scumpe, aparand asa cum se anunta pe forum recent varianta de SBDU DB1 PID cu thermoblock pe langa boiler, pentru a sari peste acel timp de asteptare intre espresso si cappuccino. Thermoblock inseamna o bucata de metal, de obicei aluminiu pt ca se incalzeste repede, prin care trece o teava in serpentina, apa ajunsa din rezervor (sau din boiler) incalzindu-se instant. Boilerul de espresso este mare, de 500ml, ceea ce probabil inseamna si stabilitate termica, trebuie sa-l vedem. Dezavantajul ar fi ca e made in China dar la cum arata e posibil sa fie fiabil pentru ca s-au cerut referinte custom de productie (costa 2160 lei)

2. cu doua boilere - DB - aici treaba e mai simpla, un boiler de 300ml - 1.5l este folosit pentru espresso, iar celalalt boiler de 600 - 2l este folosit pentru aburi. Pe boilerul de cafea exista mai mereu PID, care la unele espressoare cum e si PL92 (aprox. 5400 lei) poate controla si preinfuzia in mai multe feluri, inclusiv presiunea la care se face preinfuzia, la un nivel basic nu total cum e la mine pe Bianca dar suficient cat sa modifici gustul radical. De asemenea aici mai apar o serie de espressoare cu E61 de la Expobar Brewtus (aprox 6300 lei) pana la Crem One Dual PID si asa mai departe, ajungand la pana spre Bianca (9500 lei) si apoi tot mai sus spre Crem One LFPP  (12.000 lei), Vbiemme Domobar Super Digitale (12.600), Dalla Corte Studio (2900E), Hedone Bugster (3900E) etc. 

3. cu heat exchanger - HX - treaba e mai complicata dar rezolvabila - plastic vorbind, printr-un boiler de 1.5 - 2l incins la 130 de grade, trece o teava care faciliteaza drumul apei dinspre rezervor spre grup (peste cafea). "Plutind" in apa fierbinte, acea teava va fi foarte fierbinte cu tot cu apa din ea. De aceea HX-ul are nevoie de flush, adica lasatul apei sa curga in gol 20-30sec la fiecare extractie daca nu faci in serie, ca sa creeze un mix in acea teava (numita si schimbator de caldura) intre apa rece din rezervor si apa fierbinte stationata in ea).   
HX-ul clasic in mediu casnic se preteaza mai mult daca nu esti foarte interesat de o temperatura exacta si usor de obtinut a apei ce vine peste cafea si preferi mai mult bauturile pe baza de lapte. Sunt useri care s-au antrenat si o pot face bine, cu rabdare si meticulozitate in a urmari indicatiile termometrului ce se cumpara separat de la diverse magazine si se monteaza in grup. Dezavantajul major este ca HX-ul clasic are nevoie de flush pentru a ajunge cu el la temperaturi uzuale de 90-94 de grade, altfel HX-ul livrand apa foarte fierbinte, in functie de tipologia de HX din care face parte. Din aceasta categorie face parte si Apartamento si Expobar Office Leva HX si Lelit PL62S, iar preturile se tot duc incepand cu 4200 lei in sus, nejustificat peste un anumit prag din punctul meu de vedere pentru o tehnologie ce pare sa ramana in urma. HX-ul cu PID nu este o solutie, fiind o teapa scumpa, pt ca PID_ul controleaza temperatura din boilerul de aburi (125 - 135 de grade) ceea ce nu te intereseaza.

Categoria HX nu a ramas intepenita in timp, din fericire, tendinta fiind spre implementarea unui sistem electronic de monitorizare si control al fenomenelor ce se intampla in interior, pe acel traseu de care povesteam. Sa spunem un HX hibrid. Momentan, singurul HX hibrid care a ajuns oficial la o predictibilitate a temperaturilor, reusind sa le fixeze in 3 puncte predefinite si la alegerea userului, este MaraX (5200 lei). Nu e ca si cum ai avea un DB cu PID dar daca respecti indicatiile colegilor ce il au deja si au scris pe topicul dedicat din forum, ajungi sa ai o constanta in temperaturi, pe 3 temperaturi uzuale setate de catre producator. 

Rasnita insa trebuie pusa la loc de cinste, cu un buget serios alocat.
Mai departe, poti diseca fiecare categorie in forum, avand o multime de postari si topicuri dedicate.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)