Hello There, Guest! Login Register


Lelit...merita?

#1
Salut! As dori sa stiu ce parere aveti de espressorul Lelit PL042EM.. Nu stiu daca s-a vorbit inainte de acest espressor, drept urmare, daca a mai fost deschis un thread pe aceasta tema, v-as fi recunoscator daca mi-ati atasa un link pentru a fi redirectionat. 
Nu sunt deloc priceput in materie de espressoare, insa in ultima saptamana am tot petrecut timpul pe youtube, "educandu-ma" in materie de prepararea unui espresso, precum si in materie de brand care poate prelucra acel espresso de calitate. Intreband in stanga si in dreapta, ajutat si de cateva videoclipuri de pe youtube, am ajuns la concluzia ca espressoarele produse de Lelit ar fi alegerea potrivita chiar si pentru un necunoscator ca mine. Drept urmare, as dori sa stiu daca modelul mai sus mentionat isi merita lauda sau daca exista un alt model de la aceasta firma care-si merita banii mai mult, incadrandu-se in acelasi interval de pret. Nu in ultimul rand, as vrea sa mentionez faptul ca am inteles ca rasnita incorporata nu este tocmai una ideala, o parte din persoane alegand sa cumpere cele doua aparate separat. As dori si o mica lamurire cu privire la acest aspect, daca cunoasteti mai multe. 
Pe scurt, as dori sa stiu daca in bugetul de 2000-3000 de lei pot sa gasesc ceva bun, astfel incat sa ma bucur pe deplin de acea cafea care m-a costat 2000-3000 de lei. (in acest pret sa fie inclus tot ce mi-ar trebui pentru prepararea unei cafele, in sensul ca nu as vrea sa mai platesc x lei pentru o eventuala rasnita sau alte accesorii suplimentare).
 
Reply
#2
Salut Andrei

Argumentul asta se prezintă periodic, fiind o soluție care, la prima vedere, pare sa fie destul de ok dpdv financiar, logistic și de rezultate.

Însă, din păcate, un espressor cu răsnita incorporata are niște minusuri destul de importante, asa cum s-a mai discutat:

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...u-separata

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...vs-automat

In anumite situații poate fi o soluție de compromis acceptabila, mai ales dacă spațiul în bucătărie este limitat si la fel bugetul.

Însă, te rog sa nu treci din vedere importanta unei PID, care te ajuta enorm de mult pentru a modifica temperatura de extracție (de la 89 la 94 C se schimba mult felul în care o cafea este extrasă). Exista și varianta cu răsnita incorporata + PID (Lelit PL42TEMD, dacă nu ma înșel) la un preț care întra în bugetul tău.

O soluție alternativa este PL41TEM (in jur de 2000 RON) + Kinu Phoenix (700 RON): calitatea măcinarii este cu mult peste orice răsnita electrica pana la 2000 RON dar are dezavantajul ca este o răsnita manuala (dar câștigi în liniște și în spatiu în bucătărie).

Iti mai trebuie încă un cantar cu precizie 0.1g (50-100 RON), tamper (este deobicei inclus în pachetele espressoman) și voie buna (asta este gratis).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Cumpără rasnita separat! Punct. Apoi vezi pe parcurs dacă treci la altceva mai scump. Fără ea nu faci nimic.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#4
Ar fi kinu phoenix mai buna decât lelit pl 43 mmi sau ascaso i2?

Sent from my EML-L29 using Tapatalk
Gaggia Factory g106, KINU phoenix
 
Reply
#5
Va multumesc frumos pentru sfaturi! Ma bucur ca nu m-am grabit sa cumpar fara a mai pune o intrebare doua pe forumuri dedicate. In privinta rasnitei este stabilit.. anume am sa cumpar una separata care sa fie acceptabila la pret. Nu ma deranjeaza deloc daca aceasta eate manuala, prefer sa "muncesc" putin daca asta ma scuteste sa platesc 2000+ lei pe ea.. as fi dispus sa dau maxim 1000 de lei pentru asa ceva, insa momentan, m-am orientat pe modelul indicat de micrenda. In privinta espressorului, sunt destul de indecis.. as vrea sa mai astept o jumatate de an pana mai strang niste bani pentru a cumpara modelul din gama VIP, anume PL92T. In calitate de necunoscator, lipsa mea de experienta poate sa imi dicteze ca nu este o mare diferenta intre acest model din urma si un PL41TEMD, insa nu cred ca diferenta de 2500 de lei nu este justificata. Daca s-a mai vorbit despre acest lucru, imi cer scuze.
 
Reply
#6
Cu Kinu nu greșești: este o răsnita foarte bună și de calitate (made in Romania). Este folosita de mulți useri de pe forum și chiar ca răsnita de experimente în multe cafenele de specialitate.

Mulți cred ca pot sa confirme ca Kinu este peste toate entry level electrice (gen PL43MMI, ascaso, etc.). Dacă decizi sa comenzi Kinu, îți recomand să folosești formular de reduceri pentru a profita de prețul de comanda de grup.

Despre diferența între PL92T și PL41TEM, diferența este destul de mare. Primul este un espressor dual boiler (are doua boiler, unul pt cafea și unul pt abur). Aceasta mașina este peste PL41TEM ca performanta, dar și prețul.

Pana când îți decizi despre espressor, dacă ai răsnita, poți sa iei în considerare metodele alternative gen V60 (cauta pe YouTube). Este un rezultat complet diferit da espresso, dar care da rezultate foarte interesante cu un cost pe echipament destul de mic (un termometru, un kettle, și o palnia V60). Cu o cafea buna, poți sa ai imediat niște rezultate remarcabile.

Ps. In lista de mai devreme am uitat latiera (50-120 RON)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#7
(08-03-2020, 09:28)Danielpi Wrote: Ar fi kinu phoenix mai buna decât lelit pl 43 mmi sau ascaso i2?

Indubitabil !
 
Reply
#8
Poate ca nu e prea bine sa te arunci din prima la un espressor atat de scump. Nu toți reușesc să se impace cu aceste aparate și pierderea ar fi cam mare. Un exemplu sunt și eu. Am luat un 41 tem, rasnita kinu m47 phoenix, tamper, cantar, sita ascaso, sita blind, latiera, detergent pt. backflush, etc dar nu am putut sa ma obisnuiesc cu atatea operatii la 5.30 dimineata(×2-sotia).Espressor-ul si rasnita le-am dat(evident in pierdere), dar cu restul am ramas in dulap.
 
Reply
#9
@CristiFish are dreptate: primul lucru pe care îți recomand este sa mergi la o cafea de specialitate (ex. Claro Coffee Shop, Guido, Yume, Dropshot) și sa încerci câteva cafele de specialitate sa fii sigur ca asta îți dorești (și, eventual, câteva metode alternative gen Aeropress, V60, etc.)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#10
Dacă nu se înțelege cu prăjirea mai light, se poate încerca o prăjire mai dark, la fel, cu o cafea de specialitate, nu gimoka sau belarom.

Cred că colegul CristiFish, se referă la timpul acordat preparării unui espresso, decât rezultatul din ceașcă.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#11
Exact asa am patit si eu, pana faceam un espresao, murdaream toata bucataria si chiar inxepusem sa ma enervez dar :
Am uj sette setat pe baza de timp,
Mi am liat un knock box, ajuta enorm in rutina zilnica, iar boabele le tin in hopper cam 100 grame. Am si o priza wifi, si bineînțeles cantar si timer. Le pregatesc de cu seara... Pe masa.
Si daca nu imi iese nu ma stresez...
Daca aveam o rasnita manuala nu stiu ce sa zic.... Cred ca....
Si cred cel mai important trevuie sa iti placa toti pasii astia... Incet dar sigur o sa le faci mult mai repede, sa le automatizezi :)))
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#12
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri! Intr-adevar, am luat in calcul si acest risc de a nu fi multumit de cafeaua produsa, fiind nevoit in cel mai rau caz, sa vand produsele achizitionate, iesind asfel in pierdere.
Dezicia de a cheltui aceasta suma poate fi destul de pripita, dat fiind faptul ca in urma cu 2 saptamani cautam cafetiere la 200 de lei, gandindu-ma ca este o "investitie" pe care nu as fi in totalitate dispus sa o fac (dat fiind faptul ca eram realist de calitatea unei cafele produse de un astfel de aparat).
Astfel am sa iau in calcul comentariul lui CristiFish, am sa fiu precaut cu "aruncatul" celor 5000+ lei, am sa testez mai multe cafele facute de specialisti precum a spus micrenda, dupa care am sa vad daca imi voi cumpara un espressor de peste o mie de euro, sau daca o sa merg pe cel entry-level (PL41TEMD) impreuna cu rasnita Kenu.
In ceea ce priveste amanuntul legat de timpul necesar prepararii unei cafele, nu este neaparat o problema pentru mine fiindca rareori imi prepar o cafea dimineata (mai degraba in weekend, cand nu trebuie sa plec la facultate). Acestea fiind spuse, probabil am sa revin in cateva luni cu un mic update legat de eventuala achizitie facuta (indiferent ca este a unui PL41TEMD sau PL92T) si am sa pastrez legatura cu oamenii din acest forum fiindca sunt sigur ca am multe de invatat.
 
Reply
#13
(08-03-2020, 16:38)coffeemilk Wrote: Dacă nu se înțelege cu prăjirea mai light, se poate încerca o prăjire mai dark, la fel, cu o cafea de specialitate, nu gimoka sau belarom.

Cred că colegul CristiFish, se referă la timpul acordat preparării unui espresso, decât rezultatul din ceașcă.
Corect.
 
Reply
#14
Sincer, pentru un student, fara bani, si fara sculat noaptea ca sa ajungi la job contra cronometru, as merge si mai usurel, la portofel, dar cu rezultate bune, si mult mai zen, pe un setup hipst(in)eresc Kinu + Kompresso

Nu ti-as recomanda asta daca nu as avea ca exemplu un actor, tot spirit boem, ca studentii, :P, care dupa un mariaj nefericit cu Lelit si Cunill, acum e mult mai fericit cu Phoenix si Kompresso.
 
Reply
#15
Andrei140, daca esti pasionat sau iti place un bun espresso, bugetul tau este la limita inferioara. 
Eu am început tot cu un sistem asemanator(Anna PL41EM+PL043MMI)
La fel ca Anna PL41EM, PL042EM are un boiler extrem de mic de doar 250 ml, deci stabilitate termica ZERO!
Rasnita incorporata nu este o solutie deoarece incalzeste boabele de cafea.

Rasnita PL043MMI este o solutie ieftina si proasta. In plus are si o retentie de 2-4 grame.
Eu cu rasnnitele manuale nu m-am impacat. In functie de rasnita poti sa dai la ea intre 2 si 5 minute. In plus rasnirea va fi cu hopuri lucru care nu este benefic pentru ceea ce iti doresti tu in ceasca.

De la Lelit iti pot recomanda Victoria - PL91T, il are un vecin si ma mai joc cu el putin cand testez noi sortimente de cafea. Are si preinfuzie programabila.
Iar la rasnite poti incerca ceva SH cu cutite plate de la 64mm in sus  sau Eureka Mingnon Manuale 15BL, are  cutite de 50mm fata de cele conice de 38 de la modelul ales de tine.

Daca iti place mult acesta bautura te vei duce repede in upgrade daca iti cumperi un model care nu iti va satisface asteptarile. In plus la cel cu rasnita deprecierea este mai rapida.

Documenteaza-te de 10 ori si da banul o data :) Succes!
[size=small]Bugster-Black, Kafatek Monolith Flat Max 2; Kopi Deva cu SSP HU, ECM Classika PID, prajitor-Kaleido Sniper M2S Pro,etc.[/size]
 
Reply
#16
(08-03-2020, 19:07)renatoa Wrote: Sincer, pentru un student, fara bani ...

Poate este profesor... :-)

Oricum in range 3000 RON exista solutii ok, daca ești dispus sa renunti la comoditatea (râșnit manual, trecere din mod brew/abur, etc.). Cu PL41TEM + Kinu (sau echiv.) si cafea buna poți sa obții extracții cu mult peste multe cafenele din capitala (cu excepție cele de specialitate cu alte scule si barista pricepuți).

Oricum, cel mai important este sa încerci înainte câteva cafenele de specialitate (mai ales cele consacrate pe forum) si sa încerci si espresso dublu, flat white si, eventual, metodele alternative (aereopress / V60) pt a fi sigur ce iti place mai mult. O cafea de specialitate este cu mult diferit cu ce ești obișnuit si este posibil sa nu fie pe placul tau (mai ales daca faci comparație cu ce ai băut in Italia). Nu înseamna ca este mai buna/rea ci diferit.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#17
Cafea de specialitate poate fi și cea băută în Italia, sau de proveniență IT, ex. Musetti Evoluzione, care e certificată CSC, deci depinde la ce te raportezi.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#18
Sau Gardelli Angel
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#19
Momentan analizez mai multe optiuni si consider ca este o decizie mai matura si inteleapta sa nu ma arunc in bratele tentatiei de a avea in 2-3 zile un espressor de care ma voi bucura bineinteles dar fata de care, dupa cateva luni, invatand mai multe lucruri si experimentand in maniera de cafea, voi simti nevoia sa fac un upgrade. Inca sunt student, deci bani multi nu sunt, asa ca merg pe principiul "sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri proaste si ieftine". In ceea ce priveste alegerea espressorului am sa revin cel mai probabil in acea perioada cand doresc sa il cumpar. Bineinteles, informatia nu strica niciodata, drept urmare apreciez timpul pe care l-ati dedicat toti cei care au scris in acest thread in vederea oferirii unor sfaturi bazate pe propria voastra experienta. Mai multe nu stiu ce sa zic, strang bani, dau niste examene si in primavara anului viitor o sa am si un salariu pe care pot sa ma bazez :). Va doresc o seara frumoasa tuturor! (p. s:recitind mesajul scris, in zicala de mai sus, nu vreau sa se inteleaga ca as considera acel lelit pl41 drept un espressor prost.. intelegeti voi ideea :D )
 
Reply
#20
"... + Kinu Phoenix (700 RON): calitatea măcinarii este cu mult peste orice răsnita electrica pana la 2000 RON ..."

nu obisnuiesc si nu vreau nici acum sa se inteleaga ca dau sfaturi celor la inceput!
problema e doar a responsabilitatii implicate in 2 situatii diferite: atunci cand (1) dai un sfat 'absolut', sub umbrela forumului, sau printr-o referinta externa - ca 'sentinta', cum zic eu, sau ca dogma - sau (2) sub propria umbrela, mentionand in cazul asta ca e vorba de o opinie proprie (acel IMO);
nu sunt de acord - e opinia mea, pot sa fiu si singurul de pe planeta care gandeste asa, suntem doar intr-un forum, nu la o sedinta de partid (laude si unanimitate) - ca exista vreo rasnita manuala cu cutite mici, deci mai ieftina de 2000 lei, care sa fie "mult peste orice rasnita electrica" tot sub 2000 lei!

ca mentiune generala, in faza actuala de dezvoltare, marea majoritate a rasnitelor capabile espresso, comerciale sau de casa, sunt o forma sau alta de container si sistem de antrenare pentru cutitele de macinat cafeaua! plus desigur, fluierele si luminitele in accesoriu;
dar mult din procesul de macinare rezulta din forma camerei de macinare, din viteza de rotatie si geometria cutitelor, din felul cum ajung boabele la macinat si cum pleaca macinatura etc.;
ce vreau sa spun: o rasnita manuala nu poate fi mai capabila decat sunt cutitele! care de regula se cumpara aftermarket;

de aceea, de fapt, o executie de mare precizie in productia de serie a cilindrului container la o rasnita manuala mica, e desigur o performanta tehnologica ce demonstreaza competenta si capabilitatile fabricantului; dar ceea ce conteaza - in viziunea mea - ca demo de calitate al produsului in ansamblu ar fi o filmare a capatului lantului cinematic: periferia cutitului in rotatie, in timpul procesului normal de macinare... probabil exista pentru rasnita manuala propusa de micrenda, e culpa mea ca nu mi-a picat sub ochi!
o alta proba de calitate macinatura la o rasnita este desigur mult discutata diagrama de distributie dimensionala a particulelor de macinatura; desi si aici, obiectivitatea masuratorilor e chestionabila, mie mi-a demonstrat-o cu prisosinta Matt Perger cand a comparat MK43 cu Robur...
si-atunci, ramane... mult invocatul 'gust in ceasca', unde stim bine, 'gustul meu conteaza'!
si aici, acea zicere amintita de mine, sigur ca-mi place:

"There are only two types of coffee descriptions, yours and theirs. If theirs aren't like yours, screw 'em. That doesn't mean theirs are wrong, but screw 'em anyway.
(home-barista, by boar_d_laze on May 15, 2014)

incercand insa o abordare cat-de-cat... tehnica, ideea de baza este ca si aceste impresii subiective pot fi organizate intr-o degustare subordonata unor reguli statistice, cu numere mari... nu stiu sa fi intalnit pe forum rezultatele unor asemenea teste!

amintesc 2 categorii de argumente, 

(1) dezavantaje rasnita manuala vs. electrica:
- in general, o rasnita manuala se utilizeaza, cu efort fizic tineresc privit cu simpatie de majoritatea, pentru cantitati limitate si as pune limita asta undeva pe la 90-100g, deci 5-6 doze...
rasnita manuala se dovedeste incapabila pentru productivitatea necesara in familiile mai frecventate de prieteni, sau mai numeroase; ramane un compromis avantajos, cand se pleaca de-acasa, cu toate cele, inclusiv cafeaua...
- la rasnitele manuale se rasneste la viteza joasa si inevitabil variabila, si cum distributia dimensionala a particulelor e dependenta si de viteza (ce? ce? cine spune asta?!), macinatura rezultata are o 'normalizare' (distributie dimensionala omogena in volumul macinaturii) defectuoasa!
asta inseamna channeling, de o forma sau alta, necesitatea unor proceduri (cu 'uneltele' aferente) WDT si 'grooming' macinatura; de altfel, ca o nota de atentionare pe marginea celor spuse, channeling-ul e mult mai frecvent decat se crede! si se datoreaza in primul rand rasnitei si rasnirii! IMO...
de aceea vad importanta si in conditii de casa, masurarea 'extraction yield'-ului!
masoara-l cine poate si are scule, adica o foarte mica minoritate (nu ma numar in ea), dar da, o extractie buna (acei 18-22%) nu a suferit de prea mult channeling!
- viteza scazuta la macinarea cu rasnita manuala, cu avantajele ei, face ca dantura folosita cu precadere in rasnitele manuale mici, sa fie cea  conica, favorizata de asemenea viteze;
ori, sunt destule voci in forum care sustin ca viitorul, in ce priveste macinarea boabelor prajite usor, apartine danturilor plane (sau, ok, hibride...) - care au nevoie de viteze mai mari; la o rasnita manuala de calitate, viteza mai mare de rotatie impune cutite cu muchii taietoare dure (care schimba oricum, specificul distributiei particulelor) si sisteme de demultiplicare/multiplicare - per ansablu, solutii costisitoare!
- rasnitele manuale mici, cu sisteme de reglaj granulatie pe cutitul rotitor (pe axul central, de regula) au in general o finete mult mai mica, fie ea si 'stepless' fata de rasnitele cu reglaj pe cutitul fix!
- rasnitele manuale mici au de regula un sistem de suspensie axiala pe arc a cutitului central, conic, la fel ca si rasnitele pentru mirodenii; astfel, fanta circulara de iesire, care da dimensiunea medie a granulatiei setate, este expusa vibratiilor, cu consecinte negative in dispersia dimensionala a particulelor!
etc.

(2) rasnite electrice confirmate de practica unora dintre forumisti ca fiind utilizabile cu bune rezultate pentru espresso:
ca sa nu guglez prea mult, iau din oferta Barshaker, Oradea:
- Baratza Sette 270 – 1949 lei
- Bezzera BB005 MN - cca. 1220 lei
- Eureka Mignon, una din variantele suficient discutate pe forum - de la 1217 la 1935 si mai departe...
- Baratza Sette 30 AP - 1170 lei (merge si espresso, dar e cea mai buna - zic eu - pentru metode alternative de extractie, deci dimensiuni mai mari particule - peste un 800 microni)
s.a.m.d. o multime de alte variante, dar toate astea de mai sus sunt, sau au fost folosite de colegi din forum!
Baratza Sette 270 si Bezzera BB005 le-am folsit ani buni si eu (si mai e de adaugat...)
iar Sette 270, respectiv 270Wi sunt alese ca Best Value Home Use Grinder, de americanii de la WLL...
Top 5 Best Coffee Grinders for Espresso 2018
Favorite Coffee and Espresso Grinders of 2019
Review: Premium Entry-Level Espresso Machines - Oct 15, 2019

cele de mai sus, disputabile sau nu, opinii personale sau general acceptate, ar putea starni (iarasi) scantei, dar invitatia mea este PM-ul!
ceea ce mi se pare evident, in afara oricarui dubiu rezonabil (...), este ca sunt o multime de rasnite electrice mici (cca. 4 Kg), sub 2000 lei, care sunt folosite de multi pentru espresso!

si-ar mai fi o idee la care au ajuns multi pe forum si aici, in thread: decat sa esuezi in ideea de echipamente pentru prepararea espresso acasa, 'ieftine si bune (capabile espresso)' - nu am cunostinta ca ar exista asa ceva!,
mai bine lasa pe moment prepararea espresso in grija unor cafenele care-ti plac si cumpara un echipament pentru preparare alternativa!
aici, sigur te-ai izbi din nou de pareri contradictorii ale colegilor de forum;
in ce ma priveste, consider Cafelat Robot cea mai apropiata scula de o masina espresso, de fapt, poti sa faci un espresso adevarat cu asa ceva!
dar nu varia tipuri de 'seringi', metal sau plastic, sunt ceea ce am in vedere, ci o presa franceza, sau un sistem de filtru, nu neaparat Hario V60, sau Chemex - poti sa-ti incropesti si ceva 'no name';
nu continui decat amintind ca rasnita, in cazul extractiei lente fara suprapresiune, poate fi destul de modesta, tot sistem moara, deci burr grinder, la un 2-300 lei, dar, neaparat, e de aplicat o procedura de sitare a macinaturii din prima faza; o sita obisnuita de ceai, la care te-ai uitat putin cu lupa (...); se elimina astfel acei 'boulders' care strica tot jocul; cele retinute de sita pot fi remacinate... etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#21
(09-03-2020, 02:10)radudani Wrote: "... + Kinu Phoenix (700 RON): calitatea măcinarii este cu mult peste orice răsnita electrica pana la 2000 RON ..."

nu obisnuiesc si nu vreau nici acum sa se inteleaga ca dau sfaturi celor la inceput!
problema e doar a responsabilitatii implicate in 2 situatii diferite: atunci cand (1) dai un sfat 'absolut', sub umbrela forumului, sau printr-o referinta externa - ca 'sentinta', cum zic eu, sau ca dogma - sau (2) sub propria umbrela, mentionand in cazul asta ca e vorba de o opinie proprie (acel IMO);
nu sunt de acord - e opinia mea, pot sa fiu si singurul de pe planeta care gandeste asa, suntem doar intr-un forum, nu la o sedinta de partid (laude si unanimitate) - ca exista vreo rasnita manuala cu cutite mici, deci mai ieftina de 2000 lei, care sa fie "mult peste orice rasnita electrica" tot sub 2000 lei!

@radudani
Aici cred ca pot sa iti dau dreptate: intr-adevar, limita de 2000 RON nu este chiar cea mai bună alegere (din păcate nu sunt la curente cu prețul râșnitele electrice). Ce am vrut sa spun este ca o manuală buna gen Kinu / Comandante este, prin calitatea lor constructiva, peste acele râșnite electrice entry-level gel PL43MMI, ascaso, etc. ca sunt recomandat începătorilor.

Apoi este adeverat ca daca avem un buget de 1500-2000 RON doar pt râșnița, atunci devin accesibile câteva alternative cum cele spuse de tine, mai ales daca se iea in considerare si oferta sH.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#22
(08-03-2020, 23:21)Andrei140 Wrote: asa ca merg pe principiul "sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri proaste si ieftine". 

Asta e de obicei atribuita evreilor, total fals, am intrebat cativa, am intrebat si in Ierusalim, nu auzisera de ea si nici nu se ghidau dupa asemenea principiu.
Inclin sa cred ca este pur autohtona, una din manifestarile acelei lipse de educatie financiara, la care suntem pe primul loc.

Revenind on topic, as zice ca piata in domeniul asta este mai curand plina de proaste si scumpe, Kinu fiind exceptia cea mai notabila.
 
Reply
#23
(10-03-2020, 11:36)renatoa Wrote:
(08-03-2020, 23:21)Andrei140 Wrote: asa ca merg pe principiul "sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri proaste si ieftine". 

Asta e de obicei atribuita evreilor, total fals, am intrebat cativa, am intrebat si in Ierusalim, nu auzisera de ea si nici nu se ghidau dupa asemenea principiu.
Inclin sa cred ca este pur autohtona, una din manifestarile acelei lipse de educatie financiara, la care suntem pe primul loc.

Revenind on topic, as zice ca piata in domeniul asta este mai curand plina de proaste si scumpe, Kinu fiind exceptia cea mai notabila.
Avem pe undeva reactions la post? :))

Sent from my EML-L29 using Tapatalk
Gaggia Factory g106, KINU phoenix
 
Reply
#24
micrenda Wrote:... Apoi este adevarat ca daca avem un buget de 1500-2000 RON doar pt râșnița, atunci devin accesibile câteva alternative ... mai ales daca se ia in considerare si oferta sH.

da, oferta SH este de luat in considerare si m-am gandit si eu la asta cand am spus "...s.a.m.d. o multime de alte variante", mai ales ca am si eu pe 'bursa' o asemenea oferta (mai multe sute lei), care zace de cateva luni acolo...

doar ca aici inving pentru unii argumentele cu 'mica, usoara, si robusta' - deci portabila, atribuit rasnitelor manuale mai bine facute, in timp ce rasnitele SH sunt cel mai adesea, 'tancuri' comerciale, cu stagii prin pravalii si cafenele, improprii asa cum sunt, utilizarii casnice!; adica da, echipamentele de cafea SH, trecute in serviciul domestic, necesita reconditionare/adaptare; si nu oricine are chef si resurse pentru asa ceva!

revenind cat de cat in topic: in lumea espresso-ului preparat acasa se mentine numeric, dominanta fabricantior italieni, paradox penibil, zic eu, avand in vedere cat de putin respectat in forum, este orice de provenienta italiana!
sigur, economia italiana e de mult in degradare - opinia mea! - si n-are cum sa fie altfel intr-un context european coercitiv si toxic;
dar manufactura italiana de masini espresso si rasnite e inca o zona economica de nisa in care mai persista cate ceva din cutumele trecutului!
spun astea ca sa reamintesc ideea care ar merita sa fie luata in considerare de oricine se simte atras de lumea prepararii espresso-ului acasa, idee in aparent banala si generala - cu atat mai inselatoare: echipamentele capabile espresso sunt foarte scumpe! si invers: orice echipament ieftin prezentat pe piata ca fiind pentru facut espresso, este incapabil pentru espresso!...
capabil espresso → scump, ieftin → incapabil espresso!
'scump' si 'ieftin' fiind cu referinta la posibilitatile celor multi, cu veniturile lor, in RO...
asa cum ar arata bine pe o piata traditionala, pentru produse cu functionalitati/performante de prospect comparabile, pretul reflecta calitatea produsului si prestanta fabricantului;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)