"... + Kinu Phoenix (700 RON): calitatea măcinarii este cu mult peste orice răsnita electrica pana la 2000 RON ..."
nu obisnuiesc si nu vreau nici acum sa se inteleaga ca dau sfaturi celor la inceput!
problema e doar a responsabilitatii implicate in 2 situatii diferite: atunci cand (1) dai un sfat 'absolut', sub umbrela forumului, sau printr-o referinta externa - ca 'sentinta', cum zic eu, sau ca dogma - sau (2) sub propria umbrela, mentionand in cazul asta ca e vorba de o opinie proprie (acel IMO);
nu sunt de acord - e opinia mea, pot sa fiu si singurul de pe planeta care gandeste asa, suntem doar intr-un forum, nu la o sedinta de partid (laude si unanimitate) - ca exista vreo rasnita manuala cu cutite mici, deci mai ieftina de 2000 lei, care sa fie
"mult peste orice rasnita electrica" tot sub 2000 lei!
ca mentiune generala, in faza actuala de dezvoltare, marea majoritate a rasnitelor capabile espresso, comerciale sau de casa, sunt o forma sau alta de container si sistem de antrenare pentru cutitele de macinat cafeaua! plus desigur, fluierele si luminitele in accesoriu;
dar mult din procesul de macinare rezulta din forma camerei de macinare, din viteza de rotatie si geometria cutitelor, din felul cum ajung boabele la macinat si cum pleaca macinatura etc.;
ce vreau sa spun: o rasnita manuala nu poate fi mai capabila decat sunt cutitele! care de regula se cumpara
aftermarket;
de aceea, de fapt, o executie de mare precizie in productia de serie a cilindrului container la o rasnita manuala mica, e desigur o performanta tehnologica ce demonstreaza competenta si capabilitatile fabricantului; dar ceea ce conteaza - in viziunea mea - ca demo de calitate al produsului in ansamblu ar fi o filmare a capatului lantului cinematic: periferia cutitului in rotatie, in timpul procesului normal de macinare... probabil exista pentru rasnita manuala propusa de micrenda, e culpa mea ca nu mi-a picat sub ochi!
o alta proba de calitate macinatura la o rasnita este desigur mult discutata diagrama de distributie dimensionala a particulelor de macinatura; desi si aici, obiectivitatea masuratorilor e chestionabila, mie mi-a demonstrat-o cu prisosinta Matt Perger cand a comparat MK43 cu Robur...
si-atunci, ramane... mult invocatul 'gust in ceasca', unde stim bine, 'gustul meu conteaza'!
si aici, acea zicere amintita de mine, sigur ca-mi place:
"There are only two types of coffee descriptions, yours and theirs. If theirs aren't like yours, screw 'em. That doesn't mean theirs are wrong, but screw 'em anyway.
(home-barista, by boar_d_laze on May 15, 2014)
incercand insa o abordare cat-de-cat... tehnica, ideea de baza este ca si aceste impresii subiective pot fi organizate intr-o degustare subordonata unor reguli statistice, cu numere mari... nu stiu sa fi intalnit pe forum rezultatele unor asemenea teste!
amintesc 2 categorii de argumente,
(1) dezavantaje rasnita manuala vs. electrica:
- in general, o rasnita manuala se utilizeaza, cu efort fizic tineresc privit cu simpatie de majoritatea, pentru cantitati limitate si as pune limita asta undeva pe la 90-100g, deci 5-6 doze...
rasnita manuala se dovedeste incapabila pentru productivitatea necesara in familiile mai frecventate de prieteni, sau mai numeroase; ramane un compromis avantajos, cand se pleaca de-acasa, cu toate cele, inclusiv cafeaua...
- la rasnitele manuale se rasneste la viteza joasa si inevitabil variabila, si cum distributia dimensionala a particulelor e dependenta si de viteza (ce? ce? cine spune asta?!), macinatura rezultata are o 'normalizare' (distributie dimensionala omogena in volumul macinaturii) defectuoasa!
asta inseamna
channeling, de o forma sau alta, necesitatea unor proceduri (cu 'uneltele' aferente) WDT si 'grooming' macinatura; de altfel, ca o nota de atentionare pe marginea celor spuse,
channeling-ul e mult mai frecvent decat se crede! si se datoreaza in primul rand rasnitei si rasnirii! IMO...
de aceea vad importanta si in conditii de casa, masurarea
'extraction yield'-ului!
masoara-l cine poate si are scule, adica o foarte mica minoritate (nu ma numar in ea), dar da, o extractie buna (acei 18-22%) nu a suferit de prea mult
channeling!
- viteza scazuta la macinarea cu rasnita manuala, cu avantajele ei, face ca dantura folosita cu precadere in rasnitele manuale mici, sa fie cea conica, favorizata de asemenea viteze;
ori, sunt destule voci in forum care sustin ca viitorul, in ce priveste macinarea boabelor prajite usor, apartine danturilor plane (sau, ok, hibride...) - care au nevoie de viteze mai mari; la o rasnita manuala de calitate, viteza mai mare de rotatie impune cutite cu muchii taietoare dure (care schimba oricum, specificul distributiei particulelor) si sisteme de demultiplicare/multiplicare - per ansablu, solutii costisitoare!
- rasnitele manuale mici, cu sisteme de reglaj granulatie pe cutitul rotitor (pe axul central, de regula) au in general o finete mult mai mica, fie ea si 'stepless' fata de rasnitele cu reglaj pe cutitul fix!
- rasnitele manuale mici au de regula un sistem de suspensie axiala pe arc a cutitului central, conic, la fel ca si rasnitele pentru mirodenii; astfel, fanta circulara de iesire, care da dimensiunea medie a granulatiei setate, este expusa vibratiilor, cu consecinte negative in dispersia dimensionala a particulelor!
etc.
(2) rasnite electrice confirmate de practica unora dintre forumisti ca fiind utilizabile cu bune rezultate pentru espresso:
ca sa nu guglez prea mult, iau din oferta Barshaker, Oradea:
- Baratza Sette 270 – 1949 lei
- Bezzera BB005 MN - cca. 1220 lei
- Eureka Mignon, una din variantele suficient discutate pe forum - de la 1217 la 1935 si mai departe...
- Baratza Sette 30 AP - 1170 lei (merge si espresso, dar e cea mai buna - zic eu - pentru metode alternative de extractie, deci dimensiuni mai mari particule - peste un 800 microni)
s.a.m.d. o multime de alte variante, dar toate astea de mai sus sunt, sau au fost folosite de colegi din forum!
Baratza Sette 270 si Bezzera BB005 le-am folsit ani buni si eu (si mai e de adaugat...)
iar Sette 270, respectiv 270Wi sunt alese ca
Best Value Home Use Grinder, de americanii de la WLL...
Top 5 Best Coffee Grinders for Espresso 2018
Favorite Coffee and Espresso Grinders of 2019
Review: Premium Entry-Level Espresso Machines - Oct 15, 2019
cele de mai sus, disputabile sau nu, opinii personale sau general acceptate, ar putea starni (iarasi) scantei, dar invitatia mea este PM-ul!
ceea ce mi se pare evident, in afara oricarui dubiu rezonabil (...), este ca sunt o multime de rasnite electrice mici (cca. 4 Kg), sub 2000 lei, care sunt folosite de multi pentru espresso!
si-ar mai fi o idee la care au ajuns multi pe forum si aici, in thread: decat sa esuezi in ideea de echipamente pentru prepararea espresso acasa, 'ieftine si bune (capabile espresso)' - nu am cunostinta ca ar exista asa ceva!,
mai bine lasa pe moment prepararea espresso in grija unor cafenele care-ti plac si cumpara un echipament pentru preparare alternativa!
aici, sigur te-ai izbi din nou de pareri contradictorii ale colegilor de forum;
in ce ma priveste, consider Cafelat Robot cea mai apropiata scula de o masina espresso, de fapt, poti sa faci un espresso adevarat cu asa ceva!
dar nu varia tipuri de 'seringi', metal sau plastic, sunt ceea ce am in vedere, ci o presa franceza, sau un sistem de filtru, nu neaparat Hario V60, sau Chemex - poti sa-ti incropesti si ceva 'no name';
nu continui decat amintind ca rasnita, in cazul extractiei lente fara suprapresiune, poate fi destul de modesta, tot sistem moara, deci
burr grinder, la un 2-300 lei, dar, neaparat, e de aplicat o procedura de sitare a macinaturii din prima faza; o sita obisnuita de ceai, la care te-ai uitat putin cu lupa (...); se elimina astfel acei
'boulders' care strica tot jocul; cele retinute de sita pot fi remacinate... etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)