(22-06-2022, 12:32)dragos.stoian Wrote: Suna destul de urat ce zici tu, adica oare PID-ul ce sens mai are daca variaza asa dramatic, cu ce e mai bun fata de un termostat? O fi la fel la toate?
Daca faci un scurt flush in general aduce la temp setata pe PID sau treb flushuri repetate si asteptat pana ajunge?
Multumim de info
Comportamentul acesta si variatiile dramatice de temperatura apar destul de clar, grafic chiar, si in pdf-urile tehnice ale LCCului, postate de alti colegi si de mine in paginile anterioare.
O parte buna a situatiei este ca cu ajutorul unui flush temperatura coboara destul de repede, si prin durata flushului poti ajunge la temperatura dorita destul de usor. Eu asa procedez, urc temperatura pulsand functia de abur si o cobor prin flushuri, dupa nevoie (mai ales la sesiuni mai lungi). Am noroc ca de obicei nu fac mai mult de un dublu shot per sesiune, pentru ca ar fi greu sa ai stabilitate buna la 2+ shoturi - temperatura din boiler coboara drastic in timpul extractiei (uneori si pana la 77C), si cand intra elementul de incalzire sa aduca temperatura inapoi la valoarea setata de multe ori temperatura dorita e depasita, deci ai toate sansele sa supraextragi shotul 2. Reincalzirea boilerului dupa primul shot intra dupa 4 minute abia, daca nu ma insel, deci daca ai cafeaua pregatita si incerci sa extragi urmatorul shot imediat - iti va iesi subextras (sau daca exagerezi cu flushurile inainte de extractie).
Comportamentul oarecum se explica daca luam in calcul ca boilerul e foarte mic - 300ml, orice subtractie si aditie de apa creeaza curbe termice destul de semnificative. Combinat cu managementul termic (ciudat dpmdv) implementat de Lelit in LCC obtii rezultate nu tocmai "satisfacatoare" pentru un iubitor de cafea de specialitate, ce necesita temperaturi precise.
Am discutat cu un coleg in privat despre parametrii LCCului si modificarile propice - ex. pulsatii de caldura mai scurte si mai dese - in loc de lungi si rare - pentru a permite o granularitate mai mare a stabilitatii termice overall. Nu stiu daca aceste setari pot functiona pentru toti utilizatorii aparatului, intrucat toti au workflowul diferit si necesitatile variaza destul de mult. Cert este ca boilerul in acest aparat e absolut subdimensionat si au incercat cumva prin software sa compenseze aceasta lipsa hardware, dar in practica situatia nu e tocmai ideala pentru specialty coffee, martore fiind zecile sau chiar sutele de pagini scrise pe forumuri despre shoturi sub/supra extrase la acest aparat.
Daca e la fel la toate sau nu - pana nu instaleaza mai multe persoane sonde pe boilere ca sa comparam rezultatele putem doar presupune :-)