Welcome Back Log In Create Account

Lelit PL81T Grace si PL91T Victoria

(07-10-2020, 08:26)zig Wrote: Salut, voi cand faceti backflushul saptamanal fara Pully Caff urmati instructiunile din manual sau pur si simplu lasati aparatul sa mearga 10 secunde cu sita blind? Mersi.

eu faceam dupa manual
Bianca + Niche

Reply
(07-10-2020, 11:55)mustbeme Wrote:
(07-10-2020, 08:26)zig Wrote: Salut, voi cand faceti backflushul saptamanal fara Pully Caff urmati instructiunile din manual sau pur si simplu lasati aparatul sa mearga 10 secunde cu sita blind? Mersi.

eu faceam dupa manual

Ce înseamnă dupa manual? In manual parca zice o data pe luna cu puly. Eu (si multi colegi forumisti) fac aproapre zilnic 10sec doar cu apa,se umple repede acolo cu cafea
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 

Reply
[Image: DIxFl38.jpg]
Lelit Victoria PL91T, Kinu M47, Eureka Mignon Specialita 17NX - Red

Reply
(07-10-2020, 12:53)dragos.stoian Wrote:
(07-10-2020, 11:55)mustbeme Wrote:

eu faceam dupa manual

Ce înseamnă dupa manual? In manual parca zice o data pe luna cu puly. Eu (si multi colegi forumisti) fac aproapre zilnic 10sec doar cu apa,se umple repede acolo cu cafea

Dupa manual adica dupa metoda descrisa in postul anterior, doar ca nu se pune detergent si se face saptamanal sau cand consideri. Cealalta varianta era cum zici tu 10 secunde zilnic sau odata pe saptamana fara pully caff.
MaraX V2 Black | WPM ZP-1 + SSP HU | Kinu M47 Phoenix

Reply
Cum este indicat sa facem backflush ca sunt la fel multe obiceiuri :)
1. După fiecare shot? Fără detergent
2. La Sf fiecărei zile, fără detergent
3. Săptămânal cu detergent?
4. 1 și 3.
5. Ca la carte...
Ms
Ps. Îmi asum orice mustrare :D
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
In manual acele instrucțiuni sunt pt backflushul lunar,cel facut cu pulycaff.
Deci nu cred ca ar trebui mai des cu solutia aia
Restul cred ca ramane la latitudinea noastră, as zice ca macar o data la cateva zile backflush simplu 10sec cu apa
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)

Reply
(07-10-2020, 17:56)d2florin Wrote: Cum este indicat sa facem backflush ca sunt la fel multe obiceiuri Smile
1. După fiecare shot? Fără detergent
2. La Sf fiecărei zile, fără detergent
3. Săptămânal cu detergent?
4. 1 și 3.
5. Ca la carte...
Ms
Ps. Îmi asum orice mustrare :D

Exista topic dedicat, aici
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Buna ziua , am un espressor Lelit PL81T si as dori sa ii fac o curatare , un backflush ,  imi puteti spune unde as putea gasi produsele de curatare pentru acest tip de espressor ? Multumesc.

Reply
(08-10-2020, 08:59)ginik84 Wrote: Buna ziua , am un espressor Lelit PL81T si as dori sa ii fac o curatare , un backflush ,  imi puteti spune unde as putea gasi produsele de curatare pentru acest tip de espressor ? Multumesc.

Salut, eu am luat Puly Caff detergent praf curatare backflush de la kfea.ro. Am vazut ca e si pe barshaker.
MaraX V2 Black | WPM ZP-1 + SSP HU | Kinu M47 Phoenix

Reply
Un video f bun despre curatarea grupului
https://www.youtube.com/watch?v=Ml3dHfIDQTo

si unul pentru reglarea presiunii la 9 bar
https://www.youtube.com/watch?v=KVtpmOQSrJQ

Reply
Se poate aplica și la 41tem?
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Descaling procedure
https://www.youtube.com/watch?v=8nb2rkKwJuA

Reply
(21-10-2020, 08:40)kimosabe Wrote: Descaling procedure

F tare! In sfârșit avem info oficiale de la Lelit despre soluția ce treb folosita și frecventa descalingului

Reply
(21-10-2020, 23:50)dragos.stoian Wrote:

F tare! In sfârșit avem info oficiale de la Lelit despre soluția ce treb folosita și frecventa descalingului

Adaug aici informația pt posteritate, in caz ca șterg clipul de pe youtube:

Frecventa: 1 an daca folosesti filtrul cu rășini lelit (poate la fel și la Bucovina, nu putem spune cu precizie, dar avem măcar un punct de plecare)

Soluție: Puly descaler liquid (vezi pozele)

Procedura e cam clasica, ei zic sa pui un plic intr-un litru de apa în rezervor

[Image: rnaDKTi.jpg][Image: 5BIkqpk.jpg]

Reply
(22-10-2020, 16:12)dragos.stoian Wrote:

Frecventa: 1 an daca folosesti filtrul cu rășini lelit (poate la fel și la Bucovina, nu putem spune cu precizie, dar avem măcar un punct de plecare)

Eu am înțeles că pe anumite modele 400 ml și pe altele un litru...
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(22-10-2020, 16:29)Cosminchir Wrote:

Da, la alea mai vechi gen Pl41 400ml apa, la VIP line 1L, threadul asta e despre VIP (81 si 91T) deci am zis direct 1l

Da, la alea mai vechi gen Pl41 400ml apa, la VIP line 1L, threadul asta e despre VIP (81 si 91T) deci am zis direct 1l

Reply
Cum sa răcești grupul in 20sec la SBDU dupa frotare pt a mai face un shot (cel puțin la Lelit seria VIP care are umplere automata a boilerului, dar cred ca merge si la altele asemanator).

Uitati-va de la min 2:20, restul e aiurea ca face laptele (destul de urat) înainte de espresso.

https://youtu.be/xGYaUj4yS0c

Practic dupa ce ai frotat scoti din modul frotare (adica revii in modul brew) si dai la maxim aburul vreo 20-30 sec in tavita de scurgere pana se transforma în apa și pe PID arata progresul barei finalizat si mesajul Ok (se va opri si pompa).

Un coleg a postat acest clip pe alt thread si ma gandesc ca toata lumea zice ca un SBDU revine f greu la temp de brew dupa frotare. E adevărat ca daca il lasi singur dureaza si 20min, sau dacă faci cateva flushuri de cateva secunde cum am încercat și eu tot ii ia 5-10min).
Uite totusi ca se poate si rapid (parca Cip mai vorbea de metoda asta avand un SBDU cu boiler mare de 600ml, nu zic, consuma apa dar nu exagerat)

Eu am testat, e adevarat ca nu cu termometru, ci pur si simplu am facut dupa frotare o cafea itialiana prajita bine de tot la 88 gr pe PID care ar fi trebuit sa fie amara ca fierea daca era peste 90gr (sa presupunem ca nu arata real dupa revenire din abur), dar a avut fix acelasi gust ca de obicei. Si chiar am testat cafeaua asta la diverse temperaturi, de la 92 in sus era extrem de amara chiar si pt un amator de "comerciale", deci nu e vb de un placebo

Reply
Cred ca racirea rapida la single boiler  funcționează pentru grupurile care NU sunt E61, altfel trebuie sa ne luptam si cu inertia grupului. Cumva, tipologia de espressor single boiler pare cea mai nepotrivita unui grup E61, daca se beau si bauturi pe baza de lapte.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(25-10-2020, 14:02)dragos.stoian Wrote: Uite totusi ca se poate si rapid (parca Cip mai vorbea de metoda asta avand un SBDU cu boiler mare de 600ml, nu zic, consuma apa dar nu exagerat)

Ceea ce probabil am zis, dacă am zis, este că mașina mea își revine foarte rapid de la modul abur la modul preparare. Pentru a detalia spun că imediat după reumplerea boilerului temperatura scade sub ”valoarea de preparare” stabilită în PID însă crește la acest prag foarte repede. Ceea ce nu am făcut (și nici nu cred că voi face) este măsurarea temperaturii efective a grupului în intervalul de timp dintre reumplerea boilerului și atingerea temperaturii de preparare. Motivul pentru care nu am făcut această măsurătoare este că nu cred că inerția grupului, în această ecuație, ar fi o problemă. Nici nu cred (sau știu) că (sau dacă) mai e apă în grup în modul abur.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Astăzi am masurat timpul de la reumplere la atingerea "temperaturii de preparare". 60 de secunde. Am verificat si daca este apa in grup in timpul functionarii in modul "abur" si, asa cum banuiam, nu.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper

Reply
Salut,

Am un Lelit PL81T si patesc ca in timpul frotarii sa imi iasa din modul abur si sa intre in modul cafea.
Prefer sa il las inca 2 minute in plus dupa ce imi arata ca temperatura a ajuns la 135 de grade deoarece aburul este mult mai puternic si face un vartej mult mai frumos.
De obicei fac 2 latiere cu lapte dar in timpul prepararii latierei numarul 2 imi trece automat in modul cafea. Pare ca incepe sa recircule apa ca sa raceasca boilerul.
Am cautat in setarile de pe display dar nu am gasit optiunea de a dezactiva sau a pune un timp mai mare pana cand sa treaca inapoi pe cafea.
Aveti idee daca exista o astfel de optiune?

Multumesc!
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso

Reply
Se cam termina apa/aburul din boiler cand face asa. Poate daca faci intr-o latiera mai mare (dupa  aceea torni in una   mica sa desenezi frumos)  sau intre cele doua latiere ale tale mai stai un pic sa se reajunga la temperatura si presiunea optime (s-ar putea sa trebuiasca sa iesi din modul abur si sa reintri, nu mai stiu).
Bianca + Niche

Reply
(30-10-2020, 16:16)mustbeme Wrote: Se cam termina apa/aburul din boiler cand face asa. Poate daca faci intr-o latiera mai mare (dupa  aceea torni in una   mica sa desenezi frumos)  sau intre cele doua latiere ale tale mai stai un pic sa se reajunga la temperatura si presiunea optime (s-ar putea sa trebuiasca sa iesi din modul abur si sa reintri, nu mai stiu).

E ciudat pt ca nu ar trebui sa treacă pe modul de cafea chiar daca reumplere, mie mi a făcut asa in timp ce frotam, adica a nceput sa umple boilerul, dar tot am avut abur si am rămas în modul frotare

Reply
(30-10-2020, 16:16)mustbeme Wrote: Se cam termina apa/aburul din boiler cand face asa. Poate daca faci intr-o latiera mai mare (dupa  aceea torni in una   mica sa desenezi frumos)  sau intre cele doua latiere ale tale mai stai un pic sa se reajunga la temperatura si presiunea optime (s-ar putea sa trebuiasca sa iesi din modul abur si sa reintri, nu mai stiu).

Am testat modul abur fara sa frotez (doar ii mai dadeam cate putin drumul sa il vada activ) iar dupa o anumita perioada de timp, a intrat inapoi in mod cafea.
Dupa ce reintra in modul cafea, inca mai are abur in el.
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso

Reply
(31-10-2020, 10:34)Okta43 Wrote:

Am testat modul abur fara sa frotez (doar ii mai dadeam cate putin drumul sa il vada activ) iar dupa o anumita perioada de timp, a intrat inapoi in mod cafea.
Dupa ce reintra in modul cafea, inca mai are abur in el.

Asta e normal, am citit ca e un fel se reintrarea automata pentru economisirea energiei, separata de module idle (care de poate dezactiva), gândește-te ca pt a menține la 140 gr consuma ceva curent fata de 94 sa zicem. Si e normal sa mai aibă abur dupa reintrarea in mod cafea, se răcește treptat destul de greu (cel puțin 20 min) daca nu faci nimic, dar poti accelera răcirea asa cum am vb acum cateva postări dând drumul la maxim la rotita de abur pana iese apa

Reply
(31-10-2020, 15:21)dragos.stoian Wrote: Asta e normal, am citit ca e un fel se reintrarea automata pentru economisirea energiei, separata de module idle (care de poate dezactiva), gândește-te ca pt a menține la 140 gr consuma ceva curent fata de 94 sa zicem. Si e normal sa mai aibă abur dupa reintrarea in mod cafea, se răcește treptat destul de greu (cel puțin 20 min) daca nu faci nimic, dar poti accelera răcirea asa cum am vb acum cateva postări dând drumul la maxim la rotita de abur pana iese apa

E normal cand sta in mod abur fara sa fie utilizat, dar atunci cand sunt in mijlocul procesului de frotare sa ma trezesc cu el ca se duce in mod cafea e aiurea. Nu ma deranjeaza consumul de curent atat timp cat masina face ce imi doresc. Oare exista posibilitatea se dezactivez aceasta trecere sau sa ii maresc timpul pana cand face schimbul?
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso

Reply
(01-11-2020, 11:36)Okta43 Wrote:
(31-10-2020, 15:21)dragos.stoian Wrote: Asta e normal, am citit ca e un fel se reintrarea automata pentru economisirea energiei, separata de module idle (care de poate dezactiva), gândește-te ca pt a menține la 140 gr consuma ceva curent fata de 94 sa zicem. Si e normal sa mai aibă abur dupa reintrarea in mod cafea, se răcește treptat destul de greu (cel puțin 20 min) daca nu faci nimic, dar poti accelera răcirea asa cum am vb acum cateva postări dând drumul la maxim la rotita de abur pana iese apa

E normal cand sta in mod abur fara sa fie utilizat, dar atunci cand sunt in mijlocul procesului de frotare sa ma trezesc cu el ca se duce in mod cafea e aiurea. Nu ma deranjeaza consumul de curent atat timp cat masina face ce imi doresc. Oare exista posibilitatea se dezactivez aceasta trecere sau sa ii maresc timpul pana cand face schimbul?

O sa testez și eu cu frotarea a 2 latiere consecutive sa vad daca îmi face si mie asa sau poate e vreun defect

Reply
(01-11-2020, 22:05)dragos.stoian Wrote: O sa testez și eu cu frotarea a 2 latiere consecutive sa vad daca îmi face si mie asa sau poate e vreun defect

Salut Dragos,

Ai reusit sa testezi?
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso

Reply
(07-11-2020, 10:51)Okta43 Wrote:
(01-11-2020, 22:05)dragos.stoian Wrote: O sa testez și eu cu frotarea a 2 latiere consecutive sa vad daca îmi face si mie asa sau poate e vreun defect

Salut Dragos,

Ai reusit sa testezi?

Am facut testul, NU trece pe modul brew, am frotat doua latiere una dupa alta si in timpul celei de-a doua a reincarcat putin boilerul, dar a ramas pe modul abur si dupa ce am terminat a treia

Deci e o problema la tine

Reply

Oare pot folosi sare de lamaie in loc de solutie?
Lelit PL91T Victoria  Lelit PL72 William

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)