Hello There, Guest! Login Register


Lelit-PL72 vs. EUREKA MIGNON SPECIALITA 16CR pentru uz casnic

#1
Salut!

Vreau să intru în rândul celor care beau o cafea cel puţin decentă acasă, aşa că încep cu o râşniţă. După ce am citit pe acest forum şi am văzut câteva review-uri, am redus lista la Lelit-PL72 şi EUREKA MIGNON SPECIALITA 16CR.

MACAP M42M a fost în lista scurtă, însă a fost scos din cauza aspectului.

Constrângeri / alte detalii:

- buget max 2500 RON
- uşor de menţinut şi de găsit piese de schimb dacă se strică ceva
- de preferat să fie uşor de reglat granulaţia
- utilizare relativ redusă (2-3 cafele duble pe zi)
- zgomotul este mai puţin important (mai silenţios este mai bine)
- suport pentru single dosing nu contează 
- retenţia este mai puţin importantă (cel puţin pentru început)
- dimensiunea este mai puţin importantă (mai mic este mai bine)

Aş avea nevoie şi de sfaturile cuiva cu mai multă experienţă pentru că nu reuşesc să mă hotărăsc. Ca argumente pro şi contra am adunat următoarele:

- Lelit pare mult mai cunoscut decât Eureka pe la noi 
- Barshaker nu pare să vândă şi cuţite pentru Eureka Mignon (nu văd de 55mm în listă) 
- Lelit este mai zgomotos decât Eureka
- Eureka este mai compact
- mentenanţa la Eureka pare să fie foarte accesibilă pentru cineva care nu face asta des
- schimbarea granulaţiei pare să fie destul de dificilă la Lelit comparativ cu Eureka

Ca gust înclin înspre Eureka, însă prefer o decizie raţională :).

Mulţumesc.
 
Reply
#2
Eu am Eureka Mignion Specialita de un an si sunt foarte multumit. Teoretic trebuie sa treci prin rasnita o cantitate mare de cafea (cca. 500kg) pentru a uza cutitele. Totusi daca vrei cutite de 55mm, de rezerva, gasesti la Perfectespresso. Este un aparat solid, bine construit, silentios si care ofera o calitate buna a macinaturii. Daca vrei sa-l folosesti predominant la rasnirea cafelelor prajite light, ar fi bine sa te uiti la rasnite cu cutite de 65mm.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#3
Lelitul are angrenaje de plastic.nu prea a prins la publicul espressoman
dar la bugetul 2500 sunt la vânzare eureka SD  pe forum noi.
Cuțite diamond inside de 65mm,ști cum e ,mai mare mai bine
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#4
offtopic

De ce ar cumpara cineva aflat la inceput de drum Eureka SD nou de pe forum? Pai cine vinde "de nou", oare de ce vinde? :D 

on topic:
Si eu tot Eureka Mignon Specialita folosesc de aprox 6 ani, sunt foarte multumit de ea pentru ce o folosesc si anume 2-3 espresso/zi.
 
Reply
#5
Din motive obiective:

Caz 1: a făcut precomandă și între timp și-a luat altceva (a durat 6 luni să vină râșnița și n-a mai avut chef să aștepte);
Caz 2: a comandat-o pt. a o compara cu Honne. Honne (1100 EUR) a câștigat, deci Single Dose pleacă.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#6
Dintre cele doua clar Eureka Mignon Specialita. Lelit e vazut bine pe forum ptr raportul calitate/preț bun, in cea ce privește espressoarele. Rasnitele lor nu sunt chiar un succes. Eureka, in schimb, e unul din marii jucatori, iar Specialita e un mare succes al lor.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
 
Reply
#7
(24-01-2022, 14:48)Dan_R Wrote: Eu am Eureka Mignion Specialita de un an si sunt foarte multumit. Teoretic trebuie sa treci prin rasnita o cantitate mare de cafea (cca. 500kg) pentru a uza cutitele. Totusi daca vrei cutite de 55mm, de rezerva, gasesti la Perfectespresso. Este un aparat solid, bine construit, silentios si care ofera o calitate buna a macinaturii. Daca vrei sa-l folosesti predominant la rasnirea cafelelor prajite light, ar fi bine sa te uiti la rasnite cu cutite de 65mm.

Cuţite de rezervă sunt mai mult pentru confortul psihic, fiind departe de ordinul sutelor de kilograme de cafea consumate.

Întrucât văd recomandări înspre Eureka şi pentru că aş vrea să prăjesc predominant light, am dat şi peste EUREKA MIGNON XL 65 - DIAMOND INSIDE - 16CR WHITE, care însă este semnificativ peste buget.

Înţeleg că o cafea prăjită mai puţin este mai densă şi bănuiesc că se râşneşte mai greu pe cuţite mai scurte, însă nu înţeleg ce se întâmplă dacă totuşi merg cu cuţite de sub 65 mm. Diferenţa este de uzura cuţitelor sau apar şi probleme mai seriose gen măcinătură mai puţin uniformă sau un gust sensibil diferit. Practic vreau să ştiu dacă merită să dau acele sute de lei în plus pentru a lua XLul în loc de CR.
 
Reply
#8
Ce pot sa-ti spun despre Lelit: a implinit 3 ani pe 4 ianuarie, contorul arata acum 1567 rasniri, si nu am avut nici o problema cu ea. Media este de 2 duble/zi. Cutite plate de 64, 18 gr in 6.5-7.0 sec. Si nu se cere schimbata, pana in prezent :).
Lelit PL72 William, Lelit PL92T Elizabeth, Kinu Phoenix
 
Reply
#9
(24-01-2022, 16:42)KingShine Wrote: offtopic

De ce ar cumpara cineva aflat la inceput de drum Eureka SD nou de pe forum? Pai cine vinde "de nou", oare de ce vinde? :D 

on topic:
Si eu tot Eureka Mignon Specialita folosesc de aprox 6 ani, sunt foarte multumit de ea pentru ce o folosesc si anume 2-3 espresso/zi.
Care e legătura cu la început de drum?
Să își ia o comercială ?ptr home use e foarte buna daca citeai anunțurile ai fi văzut de ce se vând.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#10
Mai mare mai bine functioneaza doar cand este vorba de cutite super mici pt home use de genul 45-55 mm si apoi treci la un 70-85mm. Atunci o sa zici ca mai mare mai bine.

Exemplu, un ceado e37s are 83mm sau un mazzer major are 83mm, insa un Lagom cu cutite de 64mm le sparge pe amandoua la gust. Deci nu e adevarat ca mai mare mai bine, mai optimizat mai bine.

Insa daca e sa compari o rasnita optimizata de 63-65mm cu una de 75-85mm sau chiar 98mm, se poate ca aia de 63-65mm sa-i dea bataie de-i suna apa-n cap lu aia cu cutite mari. O rasnita optimizata ce are cutite mici nu va face bulgarasi nici la macinatura fina. 

La buget strans fara doar si poate kinu face legea si o sa faca mult si bine, pentru ca 0 retentie, 0 suflatori si pocnitori.

La alergie de rasnita manuala exista cea mai ieftina rasnita si anume baratza sette noua cu garantie 2 ani.

Iar la astia alergici la plastic, aveti Niche pe la 800euro noua, ori varianta SH (nu se gasesc sh o sa ziceti, insa eu pot sa gasesc una sh in 24 ore daca pun o intrebare).

Altfel se poate intra si la loteria noua, si anume un lagom mini de 400 euro cel cu cutite mari la care se schimba incarcatorul de la 24 V 3.5A (asta e cel vechi) cu unul de 24V 6 A (costa 75 lei) si nu se mai blocheaza rasnita nici la macinatura de ibric, vorbesc din fapte reale probate.


Altfel parerea mea, alte rasnite decat cele mentionate mai sus, sunt dejeaba, un pachet de nervi, trebuiesc aliniate si bibilite la fundulet, trebuiesc curatate des ca au spatiu interior mare, fac probleme in extractie pentru ca sunt proaste.


De honne nu vorbesc pentru ca sare de 1200euro,  insa se gaseste si sh, una pe kaffee-netz una aici.

Si cam astea sunt rasnitele pentru acasa, care dau rezultate bune, simplu de utilizat, fara retentie, fara bulgarasi de savoare care trebuiesc sparti cu WDT 30 minute.

Cand o companie promite ca iti scoate o rasnita single dose pentru acasa, si vine cu o pocnitoare care are 1-2 grame spatiu mort interior, trebuie ignorati pe viata, indiferent de ce scot.

Si-a luat unu Helios si are tot 2 g spatiu interior mort.

Daca ar fi dupa mine nu as cumpara nici o rasnita produsa de Lelit sau Eureka,  la espressoare Lelit m-as uita in schimb, pentru ca indiferent cat hate o sa-si ia Lelit, tot produce cel mai ieftin si bine dotat dual boiler cu pompa rotativa si flow control e61, cu pid.
 
Reply
#11
Nici eu nu am avut probleme cu Lelit PL72 William, isi face bine treaba macina ok, repede si desi are angrenaje de plastic sunt destul de calitative.Mai face cativa bularasi din cand in cand (se sparg usor cu WDT) iar cand vine vorba de retentie undeva la 1-2g. Per total mi se pare o rasnita buna poate un pic subevaluata.
Lelit MaraX & PL72 William, Sita IMS, Motta Europa 500ml, Cesti Logo Cups.
Ex:PL81T Grace
 
Reply
#12
În urma răspunsurile de mai sus, mi-am lărgit puţin orizontul şi am verificat puţin şi Baratza Sette 270. Am folosit comparaţia de aici şi alte review-uri şi am înţeles următoarele:

- Sette arată dubios şi face relativ mult zgomot
- în schimb pare să se descurce ceva mai bine la alte aspecte precum calibrare, uniformitate, retenţie, distribuţie, piese de schimb (poate, depinde mult de unde eşti).
- cuţitele sunt conice la Sette vs. drepte la celelalte

Nu am reuşit să înţeleg dacă există diferenţe semnificative cauzate de forma cuţitelor. Ce am găsit tot pe forum pare să fie uşor poetic :D:
 Cutitele conice se pare ca evidentiaza mai bine nuantele citrice , fructate , florale pe cand cele plate ar combina aceste arome cu gustul de ciocolata sau de nuci .
 
Reply
#13
Baratza Sette 270 este o rasnita foarte buna, singura mea retinere este legata de fiabilitate si piesele de schimb. Dar cred ca cel mai in masura sa raspunda pe tema asta, este colegul @d2florin, care de curand a trebuit sa-i faca o reparatie rasnitei lui Baratza Sette, dupa cca. 2 ani de utilizare. Daca citeste postarea mea, poate intervine si ne da mai multe lamuriri. Din ce stiu, Barshaker (cu sediul in Oradea) se ocupa de service, iar ei sunt seriosi din punctul asta de vedere.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#14
Salut,
Cred ca la mine te referi, rasnita este încă în service, dar am primit alt sette la schimb :) pana ce va fi rezolvata și rasnita. Inteleg ca în vremurile noastre... sunt probleme cu piesele de schimb, ceea ce e de înțeles.
Tot sette mi as lua :). Relația cu bs a fost excelenta, încă de la plasarea comenzii acum 2 ani.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#15
O mare bila alba pentru Barshaker, care a dat la schimb o rasnita, desi cea defecta nu mai era in garantie. Florin poate ne spui si noua la final, cam cat timp a durat tot procesul si ce piese au fost necesare.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#16
Rasnita era in garantie dar la. Limita :D.
Nu cred ca mai contează cât durează având în vedere probleme cu fabricile.... Din câte înteleg este dus gear box, care este din plastic...
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#17
Despre colegul preocupat de note cu flori si ierbita magica, zic sa stai linistit si sa nu iti umpli capul cu ce scrie pe net legat de gust. Gustul se educa, se formeaza, si este subiectiv, ne plac lucruri diferite, asa ca nu crede tot ce se scrie pe internet, poate ai total alte gusturi fata de cel care a scris articolul respectiv.

Nu iti bate capul cu diferenta intre rasnite plate si conice, mai e mult pana sa storci tot dintr-o rasnita, focuseaza-te pe echipamente care iti faciliteaza munca, te ajuta sa faci cafea buna usor, si solutia este sette 270.

La rasnite plate pucul trebuie preparat cu mult mai multa atentie, fenomenul de channeling este mult mai frecvent si probabilitatea sa o dai in bara la fiecare shot mai mare. Totodata sunt multe rasnite care se vor a fi single dose plate dar nu sunt, decat cu numele.


Baratza Sette are 2 ani de garantie, in 2 ani e foarte probabil sa-ti schimbi rasnita, si chiar daca nu o vei schimba ai sa gasesti cu usurinta pe stoc in europa gear box nou la vreo 45 euro, posibil si mai ieftin nu am cautat.  250 lei la 2 ani pentru a repara o rasnita nu e un pret mare deloc, ia cu incredere sette 270 si lasa povestile de pe internet. 

https://www.barista.gr/en/baratza-sette-gearbox-kit

https://www.himmelpfort-kaffee.de/produc...earbox-kit


Acel gear-box la baratza se uzeaza pentru ca in timp capata un joc, si acel joc trebuie reglat introducand acele shims ca sa miscorezi distanta intre dintii din cutia de viteze de plastic/pinioane. Ba mai mult odata la cateva luni nu ar strica o verificare de joc si o ungere cu vaselina ca sa facilitezi buna functionare a pieselor. Posibil sa tina mai mult rasnita asa, in loc de 2 ani sa tina 3 sau chiar 4, insa repet, aveti mai sus gear box nou la 45 euro.

Priveste macinatura din rasnita conica versus plata la minutul 6:10 si apoi ai sa intelegi ce vreau sa transmit.

https://youtu.be/piekRPUgTEc?t=374
 
Reply
#18
Eu am o Eureka Mignon Specialita de aprox. 3 luni si niciodata, cu niciun fel de cafea, nu a aratat macinatura cu atat de multi bulgarasi ca in clipul prezentat de tine. Tine evident si de tipul de cafea folosit, dar pana acum am incercat de fiecare data altceva in cele 3 luni (prajire medie, light, altitudine mica, mare, f mare, etc)

Arata mai degraba ca macinatura din stanga. Pun o poza cu macinatura la urmatorul meu shot.
 
Reply
#19
După mai multe discuţii în familie, a rămas Baratza Sette.

Mulţumesc pentru suport. Pasul următor este un upgrade de espressor, însă e alt research şi eventual un alt thread  :D .
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)