(10-04-2015, 12:55)VladP Wrote: [...insemna un offset de 25 grade! Dar ce mi se pare excelent, este ca ai obtinut o stabilitate termica mult mai bune decit ce am tot citit pina acum pe aici...
asa cum spunea si Lyvyoo, offset-ul la masinile HX nu are relevanta decat daca e corelat/setat cu o anume procedura de lucru;
adica, daca se merge pe shot-uri singulare, la intervale mari, aleatorii (5 min - zeci de minute, sau ore...) atunci de regula se practica
flush & go, adica se merge pe un flush pana la o anume temperatura apropiata de cea de extractie si se pleaca in extractie la scurt timp dupa, temp de extractie fiind apropiata de temp grupului;
in acest mod de lucru, temperatura boilerului, cu atat mai putin offset-ul PID-ului, nu sunt relevante pentru temp de extractie:
apa din HX a fost adusa la o anume temperatura, iar grupul are o temperatura apropiata; daca se da drumul imediat la extractie, cat apa din HX nu-si schimba radical temperatura, extractia e la temperatura dorita;
daca se merge pe shot-uri succesive, la distanta in timp aprox egala cu timpul de revenire sistem (HX plus grup, prin termosifon) - de obicei 1:30-2:30 depinzand de tipul masinii si setari, atunci, incepand cam de la al 3-lea shot, ceea ce decide este (1) durata intervalului intre shot-uri si (2)
temperatura boilerului;
adica, pentru un acelasi interval intre shot-uri, exista o relatie directa intre temperatura din boiler si temperatura shot-ului; motiv pentru care, pentru aceasta rutina de lucru, offset-ul PID-ului poate fi setat sa indice temperatura de extractie; de obicei, reglajul se face folosind un dispozitiv termofiltru de tip SCACE; sau macar un termometru de grup tip Eric;
spun 'pentru un anume interval intre shot-uri' pentru ca acest interval decide temperatura la care ajunge HX-ul;
eu masor o temperatura corelata cu cea din HX (Lyvyoo) la nivelul tubului superior termosifon; astfel, la cca. 100 sec dupa un shot, am in tub cca. 108C si plecand atunci cu extractia, am, pentru 1,2 bar (123C) in boiler, extractii succesive la 92,5C (pentru un anume nivel de apa in boiler, temperatura in camera etc.);
daca mai lungesc intervalul, pana la 150-155sec, ajung la 110,1C in tub si extractiile vor fi comfortabil, la 93,4-93,5C;
toate acestea sunt exemple relative, in intentia mea de a sublinia complexitatea fenomenelor intr-un sistem aparent simplu (eu oricum ignor PID-ul intr-o masina HX...);
am dat mai multe exemple prin thread-uri, dar nu strica si aici:
doua exemple de extractii succesive, suficient de consistente (temp - nu in boiler, ci in grup):
si un flush-and-go:
(10-04-2015, 12:59)coffeesnob Wrote: Eu nu ma uit la temperatura grupului fara apa in el, nu o consider relevanta.
procedura descrisa e ok, dovada rezultatele; dar afirmatia de mai sus e pagubitoare...
temp grupului, e deosebit de importanta pentru intelegerea a ce se intampla: in fond, E61 a supravietuit de o juma' de secol tocmai datorita unui specific al temperaturii grupului; termometrul lui Eric, sau tip Eric e extrm de util, dar procedura lui Eric are o aplicabilitate limitata, ce exclude anumite tipuri de masini (cele cu memorie termica mare - tip
mixer si
agnostic); e important insa a intelege ca in procedurile sale si ale altora, se foloseste mereu
temperatura grupului inainte de a lansa extractia...
etc.
si da, in intervalul pana la primul flush/prima extractie, sau intre extractii - deci cu masina in
idle, prin canalul din grup unde masoara termometrul, nu circula apa, iar temometrul masoara temperatura in grup, in acel punct;
poate e mai clar, urmarind inregistrarea temperaturii in punctul "Eric" la un inceput de sesiune:
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)