Welcome Back Log In Create Account

Lelit MaraX3 ( V3 ) Pagaia 2026

La recenta expozitie de cafea de la Dubai s-a lansat oficial (dupa o aparitie surpriza la Host 2025) versiunea 3 a lui Lelit MaraX, cu tehnologia Pagaia. De fapt este o punere in practica, profesionala, a unei idei de modificari des vehiculata pe forum la noi si in afara, jocul cu schimbarea tensiunii in pompa.

Un prim clip elocvent gasiti mai jos, cu unul dintre fondatori, Mauro (cel cu testele si tutorialele Lelit Insider pe Youtube). Puteti sari peste introducerea doamnei, Mauro explica mai bine:

Din ce se vede puteam extrage cate concluzii la cald, cel putin din ce am observat eu:

- padela laterala, denumita Pagaia, va permite utilizatorilor sa regleze presiunea pompei si automat debitlul de apa. Practic nu mai trebuie cumparata o padela a la Bianca pentru cine dorea profilare
- de aici deriva avantajul zgomotului redus, caci pompa nu mai functioneaza in maxim ci va fi cu atat mai silentioasa cu cat puterea (aka presiunea) e mai mica, in functie de jocul din pagaia.
- ca design apar in standard roti si manere din lemn, plus picioare din acelasi materiale, care fac espressorul mai inalt, aproape cat Bianca.
- grupul E61 a fost modificat, fiind scos arcul din partea de jos, astfel ca se scurteaza putin timpul pana la care apa atinge pucul de cafea, util cand nu vrei deloc preinfuzie, mai mult decat o face grupul E61 prin constructie, spre exemplu atunci cand ai o cafea mai prajita. Pentru orice profilare de preinfuzie suplimentara se foloseste pagaia.
- acul manometrului vad ca reactioneaza foarte rapid la miscarea padelei, cred ca similar cu padela de pe Bianca, daca nu mai repede putin.
- Mauro spune ca au imbunatatit si stabilitatea termica din software, dar nu da detalii, poate le vom afla.
- pretul, caci asta ne intereseaza foarte mult, a fost anuntat de catre importator la 8190 lei cu tot cu reducerea de forum si 8390 varianta in alb sau negru, peste estimarile mele initiale de 200E crestere.
*admin edit martie 2026

Personal mi se pare o schimbare de bun augur care ii va ajuta pe cei care nu doresc neaparat dual boiler si sunt atrasi de design-ul clasic E61, dar in acelasi timp vor si profilare. O miscare si mai tare, poate cea mai tare, va fi cand PL91 si mai ales PL92 vor primi tehnologia Pagaia, dar se aude ca mai tarziu, prin toamna.

[Image: stJUiQo.jpeg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Cred ca merita ca primul aparat de luat sau un upgrade de la ceva super entry level. Ma gandesc ca la posesori de pl91 sau profitec go cum am eu, are sens sa faci upgrade direct la ceva ca bianca, gandesc cu voce tare studiind unde sa ma duc cu upgrade-ul candva de la nivel de profitec go.
eu unul nici acum nu folosesc milk frotterul , deci ceva gen bianca dar fara dual boiler ar fi excelent pentru mine
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Offtopic, trist ca Lelit la rasnite a ramas tot la William, asta am vazut in filmare.
Suntem in 2026 si Lelit nu are niciun raspuns la invazia chineza la rasnite.

Edit, my bad, e alta. :)
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Arata foarte bine aparatul si cred ca o sa fie foarte apreciat de cei care stiu sa il foloseasca la adevarata lui valoare :).
Gaggia Classic E24 Yellow
Eureka Mignon Manuale

Reply
Eu nu sunt deloc impresionat. Au vopsit gardul să mai vândă și ei câte ceva. Dacă un Dimmer este considerat inovație în 2026, atunci poate greșesc eu.
Pavoni Esperto Abile • Kinu Classic 

Reply
Da, clar au fost impinsi sa faca anumite modificari care sunt minore si pe care trebuiau sa le faca ca sa vina cu ceva nou, imi place cum arata si ce poate sa faca si clar ca ceva wow nu puteau sa scoata si sa tina si de pret :)
Gaggia Classic E24 Yellow
Eureka Mignon Manuale

Reply
@GeorgianM - din cate stiu, pe la toate expozitiile si pe toate forumurile oamenii cereau profilare (pe forumuri deja implementau userii), de la SBDU la HX, DB. Cred ca R&D-ul a gandit practic gen "cum sa rezolvam cererile astea rapid, eficient, fara costuri mari dar si fara explozii de pret". Nu pare o inovatie in sine ci o solutie practica. Cum nici padela de pe Bianca nu era, fiind o transpunere a unei idei de acum cateva zeci de ani. Dar au luat-o apoi multi producatori. 

@anyidulike - Si eu ma asteptam la  alte rasnite noi, mai ales o editie single dose. Pacat ca nu si-au batut capul mai tare. Design-ul acelor modele din clip e mai ok decat actualele PL71/72, au trecut la stepless, pare ca au acoperit cutitele cu ceva coating, dar nimic nou sub soare cu adevarat. Noroc ca avem o piata destul de dezvoltata pe acest segment.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu astept candva sa apara Bianca V4 . Nu stiu in schimb daca e cea mai buna strategie , la fiecare usor upgrade sa tot maresti pretul…

Reply
Abia astept ca solutia asta sa apara si la chinezi ( AVX, Turin, Gemilai si ce marci mai sunt).
O sa fie inca un feature care va cobori dintr-o zona superioara de pret in una inferioara.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Nu mă pot declara un expert în domeniu, nici măcar un cunoscător, însă ce vă oprește să montați Dimmer pe orice espressor cu pompa vibratoare? Ca mult nu costă, iar soluții sunt slavă domnului destule.

Reply
Este o idee buna, la fel ca si montajul  unui PID / Gaggiuino / pe Classic sau espressoarele care nu au. In practica insa, din ce vedem pe forum, pe langa problema garantiei pierdute, nici dupa expirarea acesteia nu vedem valuri de espressomani care sa isi puna dimmere si PID-uri. De obicei fac upgrade-uri.

Reply
(29-01-2026, 11:17)GeorgianM Wrote: Eu nu sunt deloc impresionat. Au vopsit gardul să mai vândă și ei câte ceva.
Dacă un Dimmer este considerat inovație în 2026, atunci poate greșesc eu.

Ma intrebam daca toata lumea e hipnotizata pe aici... aleluia... mai sunt si altii scapati din matrix... Confused

Pagaya... genul de figura de stil practicata in marketingul auto... schimbarea sau eliminarea unei litere dintr-un cuvant...
Pagaia este Paddle = padela, in limbile romanice, inclusiv romana, dar doar acolo ! Si scrisa cu i, nu cu Y
Deci in alte limbi va suna exotic.

Reply
Sigur este un regulator de tensiune pwm pe alimentarea pompei si acea padela acționează un potențiometru ?
Sau este un robinet care modifica fluxul de apa?
Nu-mi dau seama din videoclip daca se schimba sunetul pompei cand rasucesc de padela

Reply
Zice si Mauro ca schimba puterea pompei, de unde si sunetul mai silentios cand nu functioneaza in maxim vs varianta cu padela tip Bianca, unde pompa ar fi mers in maxim.
Sunetul in clar nu cred ca s epoate auzi la ce galagie este la o expozitie, dar cand ajunge in Romania o sa incerc sa ma joc eu el daca e unul expus.

Reply
(29-01-2026, 11:17)GeorgianM Wrote: Eu nu sunt deloc impresionat. Au vopsit gardul să mai vândă și ei câte ceva. Dacă un Dimmer este considerat inovație în 2026, atunci poate greșesc eu.

in acelasi timp e o versiune noua a unui aparat deja existent, la un pret nu foarte mare de cel existent.. daca era inovatie noua era alt espressor (exact ca un facelift la masini.. alta lumina in faruri = facelift)
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
(29-01-2026, 21:03)ionutcbi Wrote: Sigur este un regulator de tensiune pwm pe alimentarea pompei si acea padela acționează un potențiometru ?
Nu-mi dau seama din videoclip daca se schimba sunetul pompei cand rasucesc de padela

Asta ar fi o varianta foarte dezamagitoare si primitiva... a trecut vremea pwm-ului la pompe vibratoare.
Daca la profilare manuala mai mergea, cum probabil ca vom auzi argumente "...mie imi merge foarte bine si cu dimmer/pwm..." , daca vrei ceva repetitiv, e cazul sa treci la altfel de actionare.

Reply
(29-01-2026, 23:00)renatoa Wrote:
(29-01-2026, 21:03)ionutcbi Wrote: Sigur este un regulator de tensiune pwm pe alimentarea pompei si acea padela acționează un potențiometru ?

Asta ar fi o varianta foarte dezamagitoare si primitiva... a trecut vremea pwm-ului la pompe vibratoare.
Daca la profilare manuala mai mergea, cum probabil ca vom auzi argumente "...mie imi merge foarte bine si cu dimmer/pwm..." , daca vrei ceva repetitiv, e cazul sa treci la altfel de actionare.

Si alte variante mai moderne care ar fi? In afara de dimmere smart.
Ex: Eureka Mignon Libra 65 AP | Now: Mahlkoenig e64 ws | Lelit Victoria PL91T

Reply
Raspunsurile la intrebarea de mai sus si continuarea discutiei tehnice despre dimmere, pe thread-ul dedicat.

Reply
https://youtu.be/so6rGTbHyhs

1500 lire in uk

Reply
Cea mai tare chestie, pe langa usurinta controlului din pagaia, este modul cum sta pe temperatura atunci cand testeaza cu SCACE, min 27.30 - https://youtu.be/so6rGTbHyhs?si=MAkDBzAMQRnuFr0y&t=1654

Pentru un HX cu target 91 de grade, sa stea 15 secunde in intervalul 90.8 - 91.2 e performanta de Dual Boiler, apoi pana la 25s temperatura crescand aprox 0.5. Dar trebuie studiat si intors pe toate partile.

Reply
Am înțeles că ar costa cu vreo 450€ mai mult decât versiunea anterioară WTF
WPM PRIMUS | J64V | Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant & HiBean.

Reply
1690€ colorat, 1649€ pe coffeefriend...
cel mai ieftin Bianca de pe piata in online e 1895€.. de ce nu m-as indrepta catre Bianca in diferenta asta de pret..?
https://www.coffeefriend.eu/p/lelit-mara...ine-black/
https://www.mobacoffee.de/Lelit-Bianca-P...Dualboiler

Amandoua cu livrare in Romania
SBE BES875 // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max // Kingrinder K6

Reply
HX nu spune tot... daca are rezistente montate pe grup nu e nimic magic.

Iar stabilitatea temperaturii mi se pare cel mai supralicitat cal de bataie in domeniul asta... ba ne facem mici in corcodus ca 10 grade scadere la Gicar e ceva acceptabil, ba ridicam in slavi zecimile de grad...
Cand 80% din bautori cred sincer ca nu ar simti 2 grade diferenta intre doua cafele daca le-ar avea pe masa.
(03-03-2026, 02:14)Lyvyoo Wrote: Cea mai tare chestie, pe langa usurinta controlului din pagaia, este modul cum sta pe temperatura atunci cand testeaza cu SCACE, min 27.30 - https://youtu.be/so6rGTbHyhs?si=MAkDBzAMQRnuFr0y&t=1654

Pentru un HX cu target 91 de grade, sa stea 15 secunde in intervalul 90.8 - 91.2 e performanta de Dual Boiler, apoi pana la 25s temperatura crescand aprox 0.5. Dar trebuie studiat si intors pe toate partile.

Reply
Si mie mi se pare scump, adica da scump, pe bianca tot arunc un ochi candva poate, asta pana nu scot v4 si mai umfla 500 euro in plus

Reply
Nu cred, stati sa vedem preturile din Romania, mai ales cele pentru espressomani.

Reply
https://www.youtube.com/watch?v=3hn_a_QSYmo&t=149s

Astept cu nerabdare review uri mai serioase, nu pe ,, fuga,,!

Reply
Deci 8190 lei in Romania, cel mai ieftin, dupa cum zice importatorul in postare. Aproximativ ca in Germania. Ma asteptam ca fabrica sa fie mai "iertatoare" cu buzunarele pasionatilor dar n-a fost sa fie.

Reply
(13-03-2026, 16:44)Lyvyoo Wrote: Deci 8190 lei in Romania, cel mai ieftin, dupa cum zice importatorul in postare. Aproximativ ca in Germania. Ma asteptam ca fabrica sa fie mai "iertatoare" cu buzunarele pasionatilor dar n-a fost sa fie.

S-ar putea ca buzunarele pasionatilor sa nu fie iertatoare cu fabrica

Reply
(13-03-2026, 16:44)Lyvyoo Wrote: Deci 8190 lei in Romania, cel mai ieftin, dupa cum zice importatorul in postare. Aproximativ ca in Germania. Ma asteptam ca fabrica sa fie mai "iertatoare" cu buzunarele pasionatilor dar n-a fost sa fie.

Asta deja e lipsa de respect și un afront adus comunității ce i-a sprijinit de-a lungul anilor.Mai bine isi vedeau de treaba ca oricum n-au adus nimic in plus, dar vor bani. Isi merita soarta sincer ! Normal ca o sa fuga toti de ele.

Reply
Nu stiu exact ce considerente au fabricile cand stabilesc preturile, dar la importator nu se putea face mai mult, chiar am insistat si eu pentru forum, ce s-a putut si a tinut de romani s-a facut, mai ales ca trebuie sa ramana loc si de reducerea noastra suplimentara de 5% pt pachet (doua espressoare oricare sau rasnita + espressor). 

Pe de alta parte un HX cu E61 fabricat in Italia, simplu, deci fara control de temperatura, fara profilare de presiune, costa aprox 7500 (apartamento), 8800 (Magica) chiar 9800 cu PID care de fapt nu e PID pe HX dupa cum stim) etc. Probabil ca s-a uitat si fabrica in piata inainte. Bine ca MaraX V2 va ramane din ce inteleg si chiar e accesibil pt un HX la 5900.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)