Espressoman infocat
Bucuresti
(20-01-2024, 17:12)Lyvyoo Wrote: Ai făcut vreun backflush cu detergent de cand l-ai adus?
Am mai patit si eu sa scârțâie maneta dupa backflush si am urmat sfatul lui @radudani de acum multi ani, cu pucul lasat in portafiltru o ora sau mai mult dupa extractie si a funcționat foarte bine.
Ieri am facut 2 extractii si l am lasat cate o ora dupa fiecare extractie, se pare ca sunetul a disparut.Acum manerul de brew nu mai este ca in prima zi dupa ce i-au facut lubrifierea in revizie, insa clar e o imbunatatire. Voi mai continua si azi sa fac aceasta procedura si apoi voi oscila folosirea puck-screenurilor ca se pare in long-term nu e o solutie tocmai ok, cel putin in cazul meu. Multam ptr pont Liviu.
La Marzocco Linea Micra | Niche Zero
Espressoman infocat
Slobozia
daca nu folosesti pully caf sau altceva pt curatare, nu o sa patesti asta chiar daca folosesti puck scren. deci dupa curatare fa 2-3-4-5 cafele fara puck screen si totul este ok. daca nu facu curatare cu ceva solutie, atunci nu e nevoie sa eviti folosirea puck screenului
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro
Espressoman de modă veche
București
21-01-2024, 17:24
(Edited 21-01-2024, 17:27 by Cip.)
(21-01-2024, 13:20)Victorradu Wrote: Salut Mihai, sunt evident multe beneficii daca utilizezi puck screenurile, problema vine daca ai un espressor cu grup e61, pentru ca nu mai intra uleiurile natural in sistemul de brew si te trezesti ca mine ca maneta de brew scartaie ?, asta la doar o luna de la revizie. In prealabil 2 ani fara puck screenuri nu am avut nici o problema cu scartaitul, insa nu am folosit puck screenuri. Daca ai grup E 61 ar fi indicat sa oscilezi cu puck screenurile.
Probabil ca grupul tău nu a fost suficient gresat in service.
Eu folosesc din 2021 puck screen și nu am nici o problemă la grup. Curăț grupul la fiecare 200 de extracții și îl gresez complet la 600. Nu scârțâie. Așa că, părerea mea, nu trebuie să oscilezi în a le folosi ci trebuie să le folosești pe cele pe care le poți curăța corect.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
Espressoman infocat
Dâmbovița
Salut,
Am luat un Lelit Mara X si am observat ca in brew mode teava de abur devine fierbinte dupa ce fac doua latiere de lapte de 250ml fiecare. Daca il pun in steam mode atunci teava se incalzeste foarte putin.
A mai patit cineva sau am avut eu ghinion si l-am nimerit cu probleme?
Lelit MaraX | Eureka XL
#PL43MMi
#PL81T Grace | Ascaso
Espressoman infocat
Bucuresti
21-01-2024, 21:25
(Edited 21-01-2024, 21:27 by Victorradu.)
(21-01-2024, 17:24)Cip Wrote: (21-01-2024, 13:20)Victorradu Wrote: Salut Mihai, sunt evident multe beneficii daca utilizezi puck screenurile, problema vine daca ai un espressor cu grup e61, pentru ca nu mai intra uleiurile natural in sistemul de brew si te trezesti ca mine ca maneta de brew scartaie ?, asta la doar o luna de la revizie. In prealabil 2 ani fara puck screenuri nu am avut nici o problema cu scartaitul, insa nu am folosit puck screenuri. Daca ai grup E 61 ar fi indicat sa oscilezi cu puck screenurile.
Probabil ca grupul tău nu a fost suficient gresat in service.
Eu folosesc din 2021 puck screen și nu am nici o problemă la grup. Curăț grupul la fiecare 200 de extracții și îl gresez complet la 600. Nu scârțâie. Așa că, părerea mea, nu trebuie să oscilezi în a le folosi ci trebuie să le folosești pe cele pe care le poți curăța corect.
Service-area o faci tu sa inteleg, eu am facut-o la distribuitorul oficial Lelit si probabil ori lubrifierea s-a facut prea putin (desi nu am simtit ceva negativ, ba dimpotriva urca si iesea din sarcina mai usor levierul de brew dupa revizie) ori s-a facut cu un lubrifiant nu prea ok. Apropo cu ce il gresezi (numele produsului) de te tine chiar si 600 de extractii fara sa scartaie?
Ps din 2021 folosesti puck screenuri la fiecare extractie?
Espressoman infocat
Slobozia
eu il folosesc doar pe brew mode si da, steam wandul este destul de fierbinte dupa 2 latiere, deci esti ok
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Espressoman Administrator
Bucuresti
de principiu multi de pe forum scoteam protectia aia de sub teava de aburi caci impresiile au fost mai ok fara, inca de pe vremea Brewtus cred (trebuie sa caut) si puneam un manson special, ca in poza de mai jos. Important e sa ai aburi cat de cat uscati, in forta, nu sa ai un plastic cat mai gros pe teava.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Bucuresti
(21-01-2024, 21:25)Victorradu Wrote: Service-area o faci tu sa inteleg, eu am facut-o la distribuitorul oficial Lelit si probabil ori lubrifierea s-a facut prea putin (desi nu am simtit ceva negativ, ba dimpotriva urca si iesea din sarcina mai usor levierul de brew dupa revizie) ori s-a facut cu un lubrifiant nu prea ok. Apropo cu ce il gresezi (numele produsului) de te tine chiar si 600 de extractii fara sa scartaie?
Lubrifierea trebuie sa o invatam fiecare dintre posesorii E61, sunt tutoriale pe youtube, nu e mare lucru si uneori poate interveni aceasta nevoie cand nu te astepti sau de la un backflush mai agresiv, iar pentru o operatiune atat de simpla nu au rost plimbarea pe drum a aparatului si costurile aditional.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Espressoman de modă veche
București
21-01-2024, 23:11
(Edited 21-01-2024, 23:46 by Cip.)
(21-01-2024, 21:25)Victorradu Wrote: Service-area o faci tu sa inteleg, eu am facut-o la distribuitorul oficial Lelit si probabil ori lubrifierea s-a facut prea putin (desi nu am simtit ceva negativ, ba dimpotriva urca si iesea din sarcina mai usor levierul de brew dupa revizie) ori s-a facut cu un lubrifiant nu prea ok. Apropo cu ce il gresezi (numele produsului) de te tine chiar si 600 de extractii fara sa scartaie?
Așa cum spune și Lyvyoo, lubrifierea grupului E61 nu e service-are, e întreținere obligatorie. Cât de des trebuie făcută această operație depinde de fiecare dintre noi. Pentru mine 600 shoturi înseamnă aprox 5-6 luni sau mai putin. Curățarea o fac cu foarte puțin puly caff si dacă cumva scartie, gresez cama. Ca lubrifiant am folosit si vaselina de la saeco si de la OKS.
Da. De când am început să folosesc puck screen nu am mai extras fără. Am mai uitat de 2-3 ori, la inceput dar ...
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF & V60 & Timemore Ice Dripper
Espressoman infocat
Bucuresti
Salutare, in pachetul achizitionat am 2 site care par sa aiba acelasi gramaj, pe una scrie 18-22 g IMS (gaurile sunt mai mari) si o a doua sita care are gauri mai mici si nu am nici un scris pe ea. Daca nu e cu suparare imi poate explica si mie cineva care ar trebui sa fie diferenta in ceașca intre cele doua ?
Ps dc consum doze de 18 g ar fi de recomandat folosirea sitei mici sau mari?Ca la gust nu mi dau seama ce diferente ar trebui sa fie, imi displace doar ca pe sita mare dupa ce extrag ramane cafea in sita vs cea mica care ramane curat dupa ce arunc puckul de cafea in tank
![[Image: fkIqi3F.jpeg]](https://i.imgur.com/fkIqi3F.jpeg)
Espressoman infocat
LV426
https://youtu.be/q2VHiDkkIOc?si=qHv8cp-SoeNkGpXJ
Pe scurt, gaurile taiate cat mai uniform si "curat".
Bucuresti
Pe langa alb si negru se pare ca mai apare o culoare, un fel de crem, posibil si pe Bianca. Pare ceva mai reusit decat alb, spre exemplu, dar personal tot negru prefer:
![[Image: 5QBKa5C.jpeg]](https://i.imgur.com/5QBKa5C.jpeg)
Espressoman infocat
Cluj Napoca
Salutare. Ce ați alege între un Mara x sau un Pavoni Cellini?
lelit mara x v2 si eureka mignon xl
Espressoman infocat
Cluj Napoca
Salut. De azi posesor de Mara x. Luat second. Prima dată cu un manual. Am luat și râșnita acum facem mizerie prin casă. Ce am observat că portafiltru nu stă perpendicular cu aparatul. Adică intră și nu îl pot infiltra decât un pic. Și am observat că scârțâie puțin levierul.
Bucuresti
Nu trebuie sa stea perpendicular la niciun espressor. Pe masura ce se va uza putin garnitura se va duce si portafiltrul la 90 de grade. Dar nu trebuie asteptat dupa situatia asta, pur si simplu strangi relativ ferm, fara sa fortezi nimic, pana simti ca etanseizeaza pe garnitura si atat.
Daca scartaie levierul trebuie sa cumperi vaselina (food safe), desfaci grupul si ungi zonele importante (
ca in acest clip), apoi pui totul la loc si gata. Ai grija sa protejezi cromul de sculele folosite, fiind indicata o "cheie franceza" fara striatii pe zona de prindere.
De preferat sa nu folosesti des detergent de backflush ca sa nu degreseze grupul, putand face backflush doar cu apa fierbinte in siguranta pentru multe luni de zile. Mai important este sa dai dusul jos lunar si sa il cureti in detergent.
Espressoman infocat
Cluj Napoca
Mulțumesc pentru răspuns. Revin
Espressoman infocat
Cluj-Napoca
30-07-2024, 23:02
(Edited 30-07-2024, 23:07 by Daaaaan.)
(30-07-2024, 21:07)FlorinO Wrote: Și am observat că scârțâie puțin levierul.
Nu îți face probleme, scârțâitul ala e cauzat de o curățare recenta cu Pulycaff a grupului (probabil a vrut sa îți dea omul espressorul cât de cât impecabil [emoji16])
Dacă nu ai chef de cumpărat vaselina food safe, sa știi ca după 20-30 cafele trase, uleiurile din cafea lubrifiaza "de la sine" cama respectivă (aia scârțâie de fapt)
Subscriu la ce zice colegul Lyvoo, curățarea cu detergent (Pulycaff) ar trebui făcută destul de rar la utilizarea casnica...gen 1-2 ori pe an. În rest, backflush cu apa fierbinte săptămânal și aia e. Mai ales dacă folosești puck-screen, mizeria în grup se reduce semnificativ.
Sent from my SM-F916B using Tapatalk
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
Espressoman infocat
Bucuresti
31-07-2024, 08:14
(Edited 31-07-2024, 08:21 by Rece.)
Bucuresti
Foarte tare! Stiu ca @
radudani a facut ceva de genul, in momentul in care si-a cumparat MaraX si a schimbat niste idei cu fondatorul fabricii Lelit. Intr-un final nu au mai continuat dar fiecare a ramas cu propria viziune despre proiect. Din pacate Radu nu mai scrie in forum ca sa ne detalieze insa pentru userii MaraX e cat se poate de imbucurator ca apar alternative de modificare. Speram sa vedem si pe forum primul utilizator care sa detalieze instalarea si experientele.
Espressoman infocat
Cluj
Ar putea fi vorba de modulul ITO.
E un modul de profilare de presiune care ofera si functia de control al debitului. Presiunea urmareste profilul setat, iar la atingerea debitului tinta, ajusteaza presiunea pentru mentinerea constanta a debitului. (daca e activa optiunea flue track-ing)
Functioneaza foarte bine si fara ecran fizic (ai controlul direct de pe tableta, mult mai comod)
Monitorizarea grafica pe tableta, eu folosesc o tableta Samsung de 12 inch, care e si pe post de radio in bucatarie (jazz de pe 1.FM)
Conectarea se face prin router-ul casei, am acces la monitorul de stare si de pe laptop. Util in timpul configurarii, fiindca modulul are un soft destul de stufos.
Am montat un codificator rotativ, care permite si ajustarea manuala a presiunii in timpul extractiei (digital padle) salt la urmatorul segment al profilului de presiune si alte functii mai usor de accesat decat prin meniul touch.
Daca conectezi un cantar cu bluetooth, identifica automat ceasca si alege profilul de extractie aferent.
Espressoman infocat
Bucuresti
Espressoman infocat
Cluj
ITO e mai compact si mai usor de instalat.
Espressoman infocat
Cluj Napoca
salutare. cu ce produse facem decalcifiere? este recomandat?. al meu nu e nou. are deja 2 ani
Espressoman infocat
Slobozia
salutare, eu la al meu folosesc apa aqua .. folosesc puly caff foarte rar.. 2-3 ori pe an gen si folosesc puck screen mereu. dupa 2 ani l-am desfacut sa il ung si sa verific daca are depuneri sau ceva si era foarte foarte curat inauntru, nicio depunere nimic
Espressoman infocat
Cluj Napoca
Și eu am de gând să îl gresez. Azi mi-am luat vaselina. Sper să reușesc. I-am făcut și eu azi o curățare cu puly caff.
Espressoman infocat
Slobozia
15-08-2024, 15:38
(Edited 15-08-2024, 15:38 by RazvaNNN.)
nu e nimic complicat, doar sa ai grija la componentele de jos sa le pui in acelasi sens si ordine :D aa si grija mare cu ce deschizi sa nu zgarii metalul
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Nu stiu unde sa-l postez dar pare ca se potriveste cu ce se vorbeste in ultimele postari:
https://www.youtube.com/watch?v=PIo1BR9tbZg
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra
Espressoman infocat
Cluj Napoca
Salut. Încă o întrebare. Ce portafiltru fără fund folosiți? Ce site? Mulțumesc
Espressoman infocat
Bucuresti
Poate ca pare hilara intrebarea dar ce adancime are aparatul?
Am gasit tot felul de variante pe internet, de la 35, 41 sau chiar 58 de centimetri.
Espressoman infocat
Bucuresti
(02-09-2024, 00:52)ranger Wrote: Poate ca pare hilara intrebarea dar ce adancime are aparatul?
Am gasit tot felul de variante pe internet, de la 35, 41 sau chiar 58 de centimetri.
58 cred ca erau mm si era diametrul grupului si 35 este inaltimea. 41 are.