(02-06-2020, 22:41)rusalexro Wrote: (02-06-2020, 22:29)rhadu Wrote: ... Cu kitul lelit se poate ajunge la debitul maxim initial pe care.l are espressorul fara kit?
De ce kitul profitec merge 2 ture? exista vreun avantaj la un kit fata de celălalt? Probabil ca tot pe cel de la Lelit voi merge si eu dar eram curios
... restrictorul acela de debit opune o oarecare rezistenta mai mare, si asta inseamna si un debit ceva mai mic, dar nu cu mult.
... si prin faptul ca il deschizi mai mult de 1 tura, presiunea creste asa repede, ca nu ai timp sa reactionezi, eu acum cred ca m-ar incurca sa mai am de rotit inca o tura.
probabil asa e la tine,
rusalexro!
in ce ma priveste, cu multe luni deja de utilizare kit ECM pe Minima, si destule postari explicative in forum, care nu par sa fi ajutat cu ceva actuala discutie, imi permit sa revin cu cele explicatii pentru cazul meu (fiecare cu ...cazu' lui, ca asa e in forum...):
grupul E61 nemodificat si cat de cat pe linia patentului din 1961, are in 'mushroom' un restrictor, de-i zice jicleur, care de regula e aidoma celor folosite in arzatoarele din plite/aragazuri din bucatarii si efectul sau restrictor de debit pentru apa ce-i fortata sa curga prin el (dar numai) in extractie (adica, atunci cand merge pompa), e dat de un orificiu de 0,7 mm de regula;
![[Image: Xot87PP.jpg]](https://i.imgur.com/Xot87PP.jpg)
pentru cine vrea sa citeasca, merita mentionat ca efectul restrictor al jicleur-ului se manifesta in preinfuzie si aproape deloc in timpul curgerii, dupa ce pucul a fost strapuns; explicatia ar trebui sa fie simpla, oricum este un adevar tehnic ce nu mai necesita... experimente: pompa debiteaza pe o presiune limitata de OPV, la, sa zicem, 9 bar;
in preinfuzie, pucul e inca etans si cei 9 bar cad pe primul restrictor, adica pe jicleur;
sigur, pe masura umplerii camerei de extractie (vreau sa spun, spatiul de deasupra pucului, in capul grupului), apare acolo presurizarea si caderea de presiune pe jicleurul restrictor de debit e treptat, tot mai mica;
in final de preinfuzie, pucul, tot mai saturat cu apa, se strapunge sub efectul presiunii din camera de extractie: apare curgerea, incepe extractia propriu zisa!
efectul restrictor al pucului este, comparativ, mult mai mare decat cel al jicleurului, la debitul mic de extractie (1-2 ml/sec de regula), la o cadere de presiune aproape de zero, astfel ca intreaga diferenta de presiune se regaseste pe puc!
ok, acum, cu restrictorul ECM pe care-l am montat pe Minima, am posibilitatea de a reduce efectul restrictor la, practic zero, pentru debitele existente in circuit! dece? pentru ca cele 2,12 (circa) ture
counterclockwise pe care le face ansamblul acului robinet, deschid complet orificiul - o deschidere mult mai larga decat cea oferita de jicleurul de 0,7 mm, deci o restrictie mult mai mica!
la ce ajuta asta?
pai, in cazul unei extractii, cu un puc bine pregatit (...channelling #resist

) se poate 'experimenta' o extractie cu preinfuzie mica, bazata numai pe timpul mai lung de amorsare al pompei vibratoare;
in cazul curatarii dusului la sfarsit de sesiune, debitul mai mare ajuta din plin;
idem la backflush-uri, care sunt mai rapide, umplerea camerei de extractie si a sitei oarbe e la debit mai mare...
etc.
hai s-o scurtam, cei interesati pot cauta in forum... asta ar fi o ultima diagrama de debit functie de pozitia 'padelei'-tumburus:
![[Image: YbOf1nw.jpg]](https://i.imgur.com/YbOf1nw.jpg)
da, majoritatea reglajului de debit necesar e pe primele cca. 200 grade; mai mult, undeva la maximul deschiderii la restrictorul Lelit se ajunge la acei cca. 7 ml/sec care ar corespunde unui debit in gol acceptabil; probabil de aceea si Lelit a decis sa se opreasca acolo! 2 ture incurca, daca nu ai ceva marcaje, sau pur si simplu nu se pot face, cu o padela care nu e inaltata destul;
ca parere personala, un restrictor variabiil de tip ECM/Profitec (si astea s-au schimbat pe parcurs...) se instaleaza mai usor si ofera o plaja mai larga, nu neaparat mai practica, de reglaj! eu am facut alegerea potrivit preferintelor mele...
si inca ceva: masuratorile astea de debit in gol raman ca valori de sine statatoare, nu trebuiesc confundate/amestecate cu debitele din extractie: pompele vibratoare in mod special, introduc o variatie a debitului functie de presiune, presiunea creste treptat in preinfuzie si caderea de presiune - acei 9 bar pe care debiteaza pompa - trece practic in intregime pe puc; fenomene care nu au loc in cazul curgerii in gol!
altfel spus: in extractie espresso, deci cand cafeaua curge in ceasca, presiunea pe care debiteaza pompa nu ar trebui sa scada sub valoarea de limitare impusa de OPV (la masini cu pompa vibratoare); daca, de ex. as avea numai 2 bari pompa, inseamna ca debitul pompei a crescut spre 9 ml/sec (!), adica se pune de-o ciorba...
ok, Minima nu are pompa ULKA, ci ARS, cu o caracterisitica putin diferita, care ajuta; dar aici vorbim de... MaraX!
L.E.
nu, cu kitul Lelit nu cred ca se poate ajunge la debitul MaraX stock; nu stiu care e acest debit, dar ar trebui sa fie in jur de 10 ml/sec (cu jicleurul de 0,7 mm), ori cu restrictorul cu padela Lelit la maxim, debitul e undeva la 7 ml/sec (?)
insa da, cu restrictorul ECM, asa cum spuneam, pot avea la maxim peste 12 ml/sec, adica un debit nerestrictionat de dispozitivul ECM respectiv! oricum, particularitatea respectiva nu ar trebui sa aiba relevanta in extractie; la mine, cam toate extractiile fara restrictor, sunt urate...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)