Hello There, Guest! Login Register


Lelit Bianca - gust metalic apa

#1
Sad 
Salut,

Am achizitonat de 4 saptamani un espressor Lelit Bianca nou si am o problema ciudata de cateva zile. 

Apa care iese din el sau cafeaua au un gust metallic sau amar. 
Am facut 1 data backflush cu pudra de la ei si l-am clatit de mai multe ori decat este necesar. 

Deasemenea am curatat sita de pe grup care nu avea depuneri de cafea pentru ca folosesc filtru in portafiltru. 

Apa pe care o folosesc este filtrata (cana de filtrare) si in recipientul de apa am instalat filtrul softener care vine de la Lelit.

Am mai gasit ceva thread similar dar acolo aparatul avea 5 ani si s-a facut decalcifiere. Al meu are doar 4 saptamani.

Nu stiu ce pot face. Ati mai patit asa ceva? 

Practic zici ca pun limba pe metal sau cupru cand gust apa. NU se simte f tare dar afecteaza gustul cafelei cu siguranta. 

Multumesc
 
Reply
#2
Părerea mea că scapi de situația asta doar cu multe spălări cu apa curata ... Multe? Vreo 5.. 6 .. 7 bazine, cât este nevoie ..
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#3
(21-08-2024, 12:59)umarianos Wrote: Părerea mea că scapi de situația asta doar cu multe spălări cu apa curata ... Multe? Vreo 5.. 6 .. 7 bazine, cât este nevoie ..

Multumesc de raspuns. Nu imi pot da seama ce a cauzat aceasta problema in primul rand...am folosit aceeasi apa...f ciudat. 

Imi poti spune te rog cum sa fac spalarea? Practic dau drumu la apa prin grouphead si las asa pana curge tot din bazin sau e alt tip de procedura? 

Sunt nou un domeniu espresoarelor de genul asta.
 
Reply
#4
Dacă aș face eu operațiunea aș face fara sa uzez pompa dar asta implica demontarea unor piese de pe boiler + că la inal aș aspira cu un aspirator special cu un pai , tot ce este pe fundul boilerului, prea complicat, uită...
Deci da, rămâne sa faci asta pornind pompa și lăsând apa să ias prin grup .. dar faci asta cu pauze .. scoți 100..150ml apa .. faci o pauza de 30.sec.- 1minut .. și tot așa .
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#5
Salut,

Si eu am Lelit Bianca si nu am patit asta.
Pentru a scoate rapid apa din boiler trebuie sa aduci espressorul la temperatura apoi il stingi si cu el stins pornesti robinetul din dreapta de apa fierbinte. lasi sa curga pana la final :)

Mult succes!
Lelit Bianca v3 Black | Eureka Atom 75 + SSP | 
Orea V3 l V4 l Kalita 185 l Cafec | Origami S l Fellow Stagg EKG l Kinu Rebel ESP+PO | Fellow Ode 2 | ThirdWaveWater
EX: Sage Barista Express | DF64 Gen 2|
 
Reply
#6
Trebuie sa fie ceva personalizat caci nu e un caz des intalnit. 
Mai era un caz pe alt espressor, aici, iar motivul a fost apa alcalinizata folosita la preparare.
Despre ce cana filtranta este vorba?
Incearca sa infierbanti apa respectiva intr-un ibric din inox apoi degust-o in paralel cu cea din espressor, dar in blind ca sa fii obiectiv fata de tine, simtind daca e ceva in neregula cu apa / cana filtranta. Eventual pune la test si o mostra de apa fierbinte nefiltrata, bineinteles, toate probele aduse la aceeasi temperatura de apa calda ce poate fi bauta fara sa te arzi.

Eu am sesizat astfel de nuante cand am schimbat filtrul cu unul nou, o perioada avand pe apa de baut putin gust metalic sa zicem asa. Abia dupa mai multi litri de apa s-a mai clarificat situatia. 

Daca si in blind sesizezi diferenta asta de gust, solutia logica ar fi sa schimbi apa cu totul (vezi cu Bucovina cum este), ca sa iti dai seama cat mai exact de sursa, nu inainte de a goli rezervoarele, ceea ce iti va papa ceva timp. Adica intai lasi apa sa curga pana apare semnul de lipsa apa, apoi as spune sa scoti si filtrul de rezervor si reumpli doar cu Bucovina. Vei avea nevoie de alte cateva goliri ca sa se mixeze foarte bine noua apa in boilere dar macar ajungi la o concluzie.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
(22-08-2024, 13:42)AndreiUngureanu Wrote: Pentru a scoate rapid apa din boiler trebuie sa aduci espressorul la temperatura apoi il stingi si cu el stins pornesti robinetul din dreapta de apa fierbinte. lasi sa curga pana la final :)
Cred ca e valabil doar pentru boilerul de abur.

https://youtu.be/eu8IiyHvSiQ?si=Qxyc6EtNV1lqV-dt
 
Reply
#8
(22-08-2024, 20:31)Fanfan Wrote:
(22-08-2024, 13:42)AndreiUngureanu Wrote: Pentru a scoate rapid apa din boiler trebuie sa aduci espressorul la temperatura apoi il stingi si cu el stins pornesti robinetul din dreapta de apa fierbinte. lasi sa curga pana la final :)
Cred ca e valabil doar pentru boilerul de abur.

https://youtu.be/eu8IiyHvSiQ?si=Qxyc6EtNV1lqV-dt
Salut

Păi nu deschizi cel de abur, ci apa fierbinte.

Spor!
Lelit Bianca v3 Black | Eureka Atom 75 + SSP | 
Orea V3 l V4 l Kalita 185 l Cafec | Origami S l Fellow Stagg EKG l Kinu Rebel ESP+PO | Fellow Ode 2 | ThirdWaveWater
EX: Sage Barista Express | DF64 Gen 2|
 
Reply
#9
(22-08-2024, 22:12)AndreiUngureanu Wrote:
(22-08-2024, 20:31)Fanfan Wrote:
(22-08-2024, 13:42)AndreiUngureanu Wrote: Pentru a scoate rapid apa din boiler trebuie sa aduci espressorul la temperatura apoi il stingi si cu el stins pornesti robinetul din dreapta de apa fierbinte. lasi sa curga pana la final :)
Cred ca e valabil doar pentru boilerul de abur.

https://youtu.be/eu8IiyHvSiQ?si=Qxyc6EtNV1lqV-dt
Salut

Păi nu deschizi cel de abur, ci apa fierbinte.

Spor!

Păi apa fierbinte nu vine tot din boilerul de abur la Bianca ? Sau e diferit ?
Tudor’s Pavoni Pro Custom• Ceado E37SD Opalglide• Profitec 500
 
Reply
#10
(22-08-2024, 22:17)GeorgianM Wrote:
(22-08-2024, 22:12)AndreiUngureanu Wrote:
(22-08-2024, 20:31)Fanfan Wrote:
(22-08-2024, 13:42)AndreiUngureanu Wrote: Pentru a scoate rapid apa din boiler trebuie sa aduci espressorul la temperatura apoi il stingi si cu el stins pornesti robinetul din dreapta de apa fierbinte. lasi sa curga pana la final :)
Cred ca e valabil doar pentru boilerul de abur.

https://youtu.be/eu8IiyHvSiQ?si=Qxyc6EtNV1lqV-dt
Salut

Păi nu deschizi cel de abur, ci apa fierbinte.

Spor!

Păi apa fierbinte nu vine tot din boilerul de abur la Bianca ? Sau e diferit ?

Aveți dreptate. Am greșit eu.
Tocmai ce m-am uitat peste o poză cu traseul de conducte și așa e!
Lelit Bianca v3 Black | Eureka Atom 75 + SSP | 
Orea V3 l V4 l Kalita 185 l Cafec | Origami S l Fellow Stagg EKG l Kinu Rebel ESP+PO | Fellow Ode 2 | ThirdWaveWater
EX: Sage Barista Express | DF64 Gen 2|
 
Reply
#11
Salut tututor si multumesc pentru ajutor. 

Am rezolvat problema. Era clar de la apa filtrata pe care o foloseam. Avea TDS de 480  Cry iar ce iesea din espresor aveam 1.100  Angry

Am sunat si la service Lelit si mi-au sugerat sa fac o curatare cu bicarbonat alimentar.
1. Am scos filtrul lelit din rezervor
2. Am pus 2.5 litrii de apa Bucovina in rezervorul de apa
3. 5 linguri de bicarbonat alimentar (am lasat 30 min sa se dizolve)
4. Dupa care am scos din grouphead cam 1 litru de apa si din celalalt boiler cam 1.5 litrii
5. Am pus inca 4 rezervoare pline cu apa Bucovina ca sa clatesc ulterior ambele boilere pana am scapat de gustul de bicarbonat. 
6. Acuma s-a schimbat complet situatia. Nu mai simt nici un gust ciudat si cafeaua e mult mai ok...inainte era f bitter si ciudata. 

Sigura problema pe care o mai am este ca apa Bucovina are un TDS de aprox 35, iar apa care iese din boiler-ul de grouphead are undeva la 70 si cea din steam cam 110. 

Credeti ca s-au format deja depuneri in espressor si ar trebui facut descale?
Il am doar de 4 saptamani dar intradevar apa pe care o foloseam era f proasta :(
 
Reply
#12
Eu ti-as recomanda si sa scoti din alimentatie tot ce ai citit despre dieta alcalina, incepand cu apa...
Este una din marile escrocherii ale deceniului, americanu care a inventat-o si promovat-o este la racoare acum.

Nu cred ca TDS-ul era de vina, la robinet este legal sa ai 500, si multi fac cafea cu asa ceva si nu se plang.
PH-ul pre ridicat insa... e alta poveste.
Ph9 cum vad la unele mizerii din astea, poate ataca unele componente, nu doar acizii fac asta...
 
Reply
#13
curatare cu bicarbonat? de unde le scoateti?!

ca sa dizolvi depunerile de calcar sau alte minerale iti trebuie o solutie acida. Bicarbonatul nu este un acid.
Sarea de lamaie, otetul, sau alti acizi sunt folositi pt decalcifiere. Solutia/concentratia trebuie aleasa in functie de ce material ai la boiler, pt ca unele nu se impaca bine intre ele.

Daca nu te pricepi inainte sa pui espressorul ala pe butuci, ia o pauza si apeleaza la cineva priceput. Sau citeste mult inainte sa mai faci o alta prostie care sa te coste.
Kinu Phoenix, Classic, Simplicity, Titan (Turin dm47+k2+POB), Roest L100+, v60+Orea v4
 
Reply
#14
(23-08-2024, 09:48)Yan Wrote: Salut tututor si multumesc pentru ajutor. 

Am rezolvat problema. Era clar de la apa filtrata pe care o foloseam. Avea TDS de 480  Cry iar ce iesea din espresor aveam 1.100  Angry

Am sunat si la service Lelit si mi-au sugerat sa fac o curatare cu bicarbonat alimentar.
1. Am scos filtrul lelit din rezervor
2. Am pus 2.5 litrii de apa Bucovina in rezervorul de apa
3. 5 linguri de bicarbonat alimentar (am lasat 30 min sa se dizolve)
4. Dupa care am scos din grouphead cam 1 litru de apa si din celalalt boiler cam 1.5 litrii
5. Am pus inca 4 rezervoare pline cu apa Bucovina ca sa clatesc ulterior ambele boilere pana am scapat de gustul de bicarbonat. 
6. Acuma s-a schimbat complet situatia. Nu mai simt nici un gust ciudat si cafeaua e mult mai ok...inainte era f bitter si ciudata. 

Sigura problema pe care o mai am este ca apa Bucovina are un TDS de aprox 35, iar apa care iese din boiler-ul de grouphead are undeva la 70 si cea din steam cam 110. 

Credeti ca s-au format deja depuneri in espressor si ar trebui facut descale?
Il am doar de 4 saptamani dar intradevar apa pe care o foloseam era f proasta :(
De la bicarbonat ai TDS mai "mare" acum dar 70 nu este mare. + că tu trebuie sa masori după ce se răcește apa ieșită din grup.

Eu scot apa din osmoză la 30PPM și mai completez cu epsom + bicarbonat pana la 150.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#15
(23-08-2024, 10:16)Darsidius Wrote: curatare cu bicarbonat? de unde le scoateti?!

ca sa dizolvi depunerile de calcar sau alte minerale iti trebuie o solutie acida. Bicarbonatul nu este un acid.
Sarea de lamaie, otetul, sau alti acizi sunt folositi pt decalcifiere. Solutia/concentratia trebuie aleasa in functie de ce material ai la boiler, pt ca unele nu se impaca bine intre ele.

Daca nu te pricepi inainte sa pui espressorul ala pe butuci, ia o pauza si apeleaza la cineva priceput. Sau citeste mult inainte sa mai faci o alta prostie care sa te coste.

Am primit informatia asta de la service-ul autorizat Lelit din Bucuresti. Nu am facut de capul meu. Din moment ce un tehnician de acolo a spus asta, am luat informatia de buna
 
Reply
#16
Bicarbonatul a fost utilizat in alt scop nu pentru decalcifiere. Dar chiar si asa cred ca era suficient sa schimbi apa fara alte substante.

De retinut ca apa alcalina este de evitat in espressoare datorita gustului ciudat impregnat!

Nu e cazul de nicio decalcifiere, in functie de apa folosita abia dupa un an / doi venind aceasta nevoie, primul simptom fiind ca iti curge foarte putina apa prin grup chiar si dupa backflush sau demontare sita de dus. Decalcifierea HX/DB se face in service-uri, fiind doua modalitati, una cu demontare totala a boilerelor si a altor parti si scufundarea lor in solutie acida (costul e mai mare) si alta prin clatirea boilerelor cu solutie de decalcifiere (cost mai mic) dar risti sa iti ramana gust acru o perioada daca nu clatesti foarte bine. Acasa poti face asta doar daca te pricepi si stii ordinea corecta a operatiunilor insa pentru un user normal e destul de complicat din ce am vazut in anumite tutoriale.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
(23-08-2024, 12:08)Yan Wrote: Am primit informatia asta de la service-ul autorizat Lelit din Bucuresti. Nu am facut de capul meu. Din moment ce un tehnician de acolo a spus asta, am luat informatia de buna

Citeste topicul despre service-ul Lelit, ca sa te lamuresti cat valoreaza "autorizarea" lor.
 
Reply
#18
Service-ul de aici s-a tot imbunatatit dupa trecerea in regie proprie de la epoca Spectrum, dar ideea de aici cu bicarbonatul pentru pasivare dupa decalcifiere a fost sugerata mai demult de catre service man-ul de la Noel din Tg Mures, un om foarte pasionat si tehnic, din cate stiu. Aceeasi idee am auzit-o la un fost membru din service-ul echipei Leonard Cafe, care folosea dupa decalcifierea in acid o solutie de pasivare. 

Repet, in cazul de fata nu as fi folosit nimic altceva decat o alta apa, nu a fost cazul de vreo decalcifiere de pe urma careia sa ramana o substanta acida ci pur si simplu s-a folosit o apa alcalina, necorespunzatoare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)