Hello There, Guest! Login Register


Latiera pitcher (forma, dimensiune, material, cioc, etc)

#1
Am constatat ca sunt foarte multe variabile in alegerea unei latiere.
1.Ce influența are forma corpului latierei? Am văzut una cilindrica, https://images.app.goo.gl/71jCN5g7C6hwK6yu5
alta trapezoidala, https://images.app.goo.gl/yVZe3YsZ2euT78MP7
alta o combinație: cilindrica in partea de jos și apoi trapezoidala
https://images.app.goo.gl/gGNt8AdCYpu1FhtH7

2.Ce importantă are forma corpului spout-ului? Am citit ca un cioc lat este bun pentru începători (tulip) iar cu cioc ascuțit ajuta la in late-art cu forme fine. Dar corpul ciocului are importanta? Alungit https://images.app.goo.gl/yKkZB9ZtHonLBhFN8 scurt și înălțat peste buza canei https://images.app.goo.gl/kYyN3tYMjv2KBf177 sau mai cu gușă? https://images.app.goo.gl/z2GbVNmujBQXeSLX7

3.Este de preferat inoxul sau teflonul? De ce exista unele din plastic sau sticla? Sa vezi frotarea?

4.Ce accesorii sunt cele mai utile? Am văzut unele au banda tip termometru https://images.app.goo.gl/vsFTzhXmizSZ3TmB6 , sau gradații pe interior sau mâner ergonomic.

5.S-a discutat despre dimensiune, se pare ca cele mai apreciate sunt de 350 și 500 ml (dacă se poate, ambele). A apărut o combinație între ele? Gen inel magnetic peste latiera de 300 și creste capacitatea la 500ml?
Lelit PL81T Grace, rasnita G-IOTA BLK, Bilaletti Moka Express 3 tz, Hario V60 - 02.
 
Reply
#2
Poate forma are importanta daca vrei sa participi la vreun campionat mondial de latte art.

Eu am inceput sa frotez lapte intr-o cana din inox gradata de forma unei cani obisnuite pentru ca era deja ceea ce aveam in casa, iar pe masura ce am mai prins experienta textura laptelui a iesit din ce in ce mai bine. Pe masura ce prinzi experienta iti dai seama daca iese bine sau nu pe baza a ce vezi live Smile

Oarecum recent am zis sa imi iau si o latiera cu gura mai mica in diametru (cam ce ai dat exemplu la prima pozitie) fata de cana cu pereti perfect drepti si nu am constatat nicio imbunatatire, tot ce s-a intamplat e ca am prins un transport gratuit de la emag si acum am inca o cana din inox prin bucatarie care poate suporta tot felul de abuzuri Smile
Lelit Anna, William
 
Reply
#3
1. Forma corpului poate sa ajute un incepator la formarea vortexul mai usor, dar alt scop nu stiu sa aiba. Oricum, dupa ce prinzi putina experienta nu mai conteaza forma, iti va iesi cu oricare. Important e sa nu fie patrata Smile
2. Eu am inceput cu o latiera cu cioc destul de ingust, dezavantajul acolo e ca ai fir subtire, deci pentru desene mai fine(cum spuneai si tu). Acum am o latiera cu cioc mai lat pe care o prefer mai mult. Chiar daca nu sunt asa experimentat(eu beau fara lapte, cu lapte fac pentru sotie), forme fine poti face si cu latiera cu cioc lat. Ciocul mai lat iti permite un control de debit mai bun, (mai mare sau mai mic, cum vrei) dar abilitatea asta o dobandesti cu timpul. 
3. Materialul din care e facuta latiera in primul rand te ajuta sa simti la mana temperatura laptelui in timp cat mai real. La plastic risti sa incalzesti prea tare laptele, sticla la fel. Cel mai bine ia din inox, face schimbul de caldura cel mai rapid + ca speli si intretii mai usor inoxul. 
4. Pentru inceput e posibil sa te ajute un termometru, dar e posibil sa te si incurce. Eu verific cu mana dreapta temperatura, cand simt ca ma arde stiu ca a ajuns cam la 60•C, mai las 2-3 secunde si opresc aburul. 

In final iti vei dobandi singur niste hinturi. Cauta pe youtube, gasesti foarte multe videouri in care explica cam ce vrei. Poti cauta si videouri scurte in care se face latte art, de acolo poti ‘fura meserie’ si vezi cum e curgerea laptelui pe diferite tipuri de cioc si iti vei da seama ce nevoie ai tu.
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#4
Aveam impresia ca forma cănii este critica. Când se învârte laptele sub presiunea aburului, forma trapezoidala aparent favorizează vârtejul.
La fel corpul ciocului, dacă e cu gușă, permite spuma sa curgă, fata de unul îngust ce favorizează laptele încălzit. Iar dacă ciocul e ieșit in afara buzei, ajungi mai ușor cu spuma la suprafața cafelei, sa faci late art.
Pur și simplu nu as cumpara sa experimentez toate variantele, as fi vrut un sfat.
Mi se pare incredibil ca la obținere unui espresso sunt discuții despre râșnița, finețe râșnite, distribuitor, wdt, etc. Iar la cappuccino nu se discuta despre accesorii la fel de in detaliu.
Lelit PL81T Grace, rasnita G-IOTA BLK, Bilaletti Moka Express 3 tz, Hario V60 - 02.
 
Reply
#5
Da, un cioc mai lat permite sa curga crema* mai multa(daca ai spuma nu e frotat bine laptele), dar aici depinde ce vrei sa desenezi. Teoretic, un lapte bine frotat, e cremos in totalitate, e omogen(daca gresesc sa ma corecteze cineva mai cu experienta). 
Vad ca esti din Bucuresti. Ai multe cafenele unde poti merge si cu siguranta vei gasi un barista care sa iti dea sfaturi si chiar sa iti arate practic cum sta treaba(asta daca e mai liber si nu sunt clienti).
Now: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; Eureka SD
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)