Welcome Back Log In Create Account


Lapte de vaca fiert acasa

#1
Salutari,

Pentru un espressor automat, se poate folosi lapte de vaca de la tara, fiert acasa si racit + scoasa grasimea ce se face deasupra?

Pe scurt: se fierbe laptele, se pune in frigider si se strecoara de fiecare data inainte de folosire. Ma refer la tipurile de bautura pe baza de lapte. Dupla ce bautura e gata, curatat sistemul de spumare prin optiunea pe care o are aparatul. Daca cumva conteaza, este vorba despre Delonghi Magnifica Plus.

Mersi!
 
Reply
#2
Eu consum lapte crud de la dozator de multi ani, si am studiat toata teoria temeinic.

Primul punct, cel mai important: laptele nu se fierbe !
Pasteurizarea inseamna incalzire cat mai rapida pana la 72 grade, mentinere acolo 15 secunde, si apoi racire cat mai rapida.
Daca nu ai termometru, primul semn ca ai trecut de 72 grade este formarea pielitei pe suprafata laptelui.
Daca ai trecut de 82-84 grade, se vede dupa golirea vasului, prin faptul ca a inceput sa se lipeasca de pereti.
La temperatura aceea deja ai modificari in structura proteica a laptelui, care il fac sa nu mai fie potrivit pentru multe aplicatii.
Asta este si ideea din spatele practicii folosite la spumarea laptelui la abur, sa incetezi "abureala" cand vasul de inox nu mai poate fi tinut in mana, pentru ca inseamna ca peretii au atins 60 grade, "skin pain test" cand nu mai poti tine un obiect mai mult de 5 secunde fara sa te arzi.

Nu il strecor de grasime, ci il agit, ca sa se omogenizeze si sa o incorporeze
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)