Hello There, Guest! Login Register


LaMarzocco Strada 2EE

#1
Salutare. Am si eu o problema cu minunatia asta.
Ii setez granulatia cafelei si timpul de rasnire optim ca espressorul sa scoata cafeaua perfect. Pana sa intram in pandemie mergea fara probleme. Gust nemaipomenit (lucrez cu HasBean), cremozitate mama, mama. Dupa ce am revenit la munca, gustul este inca acolo, crema, ia-o de unde nu-i. Am incercat sa-i schimb granulatia, desi stiam care-i cea perfecta. Am dat-o mai mare, mai fina..degeaba. Flow prea mare sau prea mic. I-am schimbat temperatura (inainte foloseam 91°), tot nimic. Aveti idee care ar fi cauza pentru care prietenul meu nu mai vrea sa faca caimac? ?

Scuzati daca nu am postat unde trebuie, am facut topicul in graba. Job-ul meu ar putea fi la mijloc.
 
Reply
#2
Salut! Nu am lucrat cu aparate profesionale, dar eu fac o decalcifiere când vad ca nu mai reușesc sa scot cafele cum trebuie și se rezolva problema
Lelit PL41EM/ROCKET FAUSTO/Hario V60/AeroPress/Klarstein Kettle/Hario Skerton/PL043MMI/KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#3
La prima impresia, din ce am citit, este ca cafea pe care l-aveți este din înainte de pandemia si, simplu, s-a degazat.

Daca este așa, iți sfătuiesc sa încerci cu cafea prăjita recent si vei obține din nou crema pe care o cauti.

Din ce am citit de la Has Bean (nu am luat niciodată de la ei, așa ca nu i cunosc) ei sunt prăjitori de cafea de specialitate si au un profil destul de light, așa ca crema este mai grea de obținut daca nu este proaspăta prăjita (max o luna) si pregătită in mod corespunzător.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
(08-07-2020, 17:53)micrenda Wrote: La prima impresia, din ce am citit, este ca cafea pe care l-aveți este din înainte de pandemia si, simplu, s-a degazat.

Daca este așa, iți sfătuiesc sa încerci cu cafea prăjita recent si vei obține din nou crema pe care o cauti.

Din ce am citit de la Has Bean (nu am luat niciodată de la ei, așa ca nu i cunosc) ei sunt prăjitori de cafea de specialitate si au un profil destul de light, așa ca crema este mai grea de obținut daca nu este proaspăta prăjita (max o luna) si pregătită in mod corespunzător.

Salut. Nu, este proaspat comandata
 
Reply
#5
Asta s-ar putea sa fie. Incearca si alta cafea, prajita mai proaspat.
Presiunea din timpul extractiei care este?
Honne, Expobar Brewtus IV, Kinu M47 v2, IMS-uri
 
Reply
#6
(08-07-2020, 17:56)Adriahno Wrote: Asta s-ar putea sa fie. Incearca si alta cafea, prajita mai proaspat.
Presiunea din timpul extractiei care este?

A sosit acum o saptamana cafeaua. 6 bar eate presiunea.
 
Reply
#7
(08-07-2020, 17:56)Bisa Wrote: Salut. Nu, este proaspat comandata

Este posibil ca cafea sa fie una diferita? De ex. sud-americane, de ex. Brazilia, sunt in general mai solubile si pot sa da mai puține crema in timp ca africanele pot fi diferite (dar exista si sudamericane care dau si ele mai putina crema). Sau este posibil ca ai primit o cafea cu un profil diferit de prăjire.

In general, lipsa cremei nu este simptom de cafea slaba, chiar daca nu prea este așa in percepția populara.

O ultimă considerare: de cat am înțeles, lucrezi la o cafenea cu cafea de specialitate. Iti recomand cu tot suflet sa faci un curs de barista (chiar barista basic). Cafea este o lumea minunata, si sa ai instrumentele pentru a extrage cel mai bine din cafele tale este priceless (daca nu știi unde, te rog sa ma scrii in privat si iti dau niște recomandări).
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#8
(08-07-2020, 18:07)micrenda Wrote:
(08-07-2020, 17:56)Bisa Wrote: Salut. Nu, este proaspat comandata

Este posibil ca cafea sa fie una diferita? De ex. sud-americane, de ex. Brazilia, sunt in general mai solubile si pot sa da mai puține crema in timp ca africanele pot fi diferite (dar exista si sudamericane care dau si ele mai putina crema). Sau este posibil ca ai primit o cafea cu un profil diferit de prăjire.

In general, lipsa cremei nu este simptom de cafea slaba, chiar daca nu prea este așa in percepția populara.

O ultimă considerare: de cat am înțeles, lucrezi la o cafenea cu cafea de specialitate. Iti recomand cu tot suflet sa faci un curs de barista (chiar barista basic). Cafea este o lumea minunata, si sa ai instrumentele pentru a extrage cel mai bine din cafele tale este priceless (daca nu știi unde, te rog sa ma scrii in privat si iti dau niște recomandări).

Da, inainte lucram cu Etiopia, iar acum am Bolivia. Ce ma face curios, este ca are unele momente cand chiar da cafeaua buna. In rest...nu. Am sa vorbesc cu cineva pentru cursuri de barista. Mersi
 
Reply
#9
Incearca sa faci o extractie la 9 bari
Honne, Expobar Brewtus IV, Kinu M47 v2, IMS-uri
 
Reply
#10
1. Cauza este cu siguranta, fie cafeaua (originea, lotul, gradul de prajire, vechimea, umiditatea, etc, etc), fie rasnita (grad de rasnire, uniformitate macinatura, retentie mare neindepartata de la o rasnire la alta, la perioade mari de timp - ore, etc, etc..)
2. Espressorul nu este raspunzator de "crema", el doar pompeaza niste apa calda preste pucul de cafea (pucul fiind cheia, vezi pct.1)
3. "Crema", cu cat este mai multa, cu atat este mai rau. Din toate "fractiile" unei cafele, cel mai rau gust (aproape nebaubil) in "crema" il vei gasi. Din doua origini diferite de cafea, plecand de la premisa ca s-a identificat reteta optima pentru fiecare, alege mereu espressoul cu de 2 ori mai putina crema si te vei bucura de un gust mult mai bun, in primul rand cu de 2 ori mai putin bitter.
4. Chiar daca lucrezi deja ca barista (asa intuiesc dupa echipament), avand in vedere ca nu ai suspectat in primul rand cafeaua si apoi rasnita, iti recomand sa studiezi sectiunile forumului dedicate incepatorilor in prepararea cafelei sau (chiar mai bine) un curs serios de barista.
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#11
(08-07-2020, 18:16)KrisssKros Wrote: 1. Cauza este cu siguranta, fie cafeaua (originea, lotul, gradul de prajire, vechimea, umiditatea, etc, etc), fie rasnita (grad de rasnire, uniformitate macinatura, retentie mare neindepartata de la o rasnire la alta, la perioade mari de timp - ore, etc, etc..)
2. Espressorul nu este raspunzator de "crema", el doar pompeaza niste apa calda preste pucul de cafea (pucul fiind cheia, vezi pct.1)
3. "Crema", cu cat este mai multa, cu atat este mai rau. Din toate "fractiile" unei cafele, cel mai rau gust (aproape nebaubil) in "crema" il vei gasi. Din doua origini diferite de cafea, plecand de la premisa ca s-a identificat reteta optima pentru fiecare, alege mereu espressoul cu de 2 ori mai putina crema si te vei bucura de un gust mult mai bun, in primul rand cu de 2 ori mai putin bitter.
4. Chiar daca lucrezi deja ca barista (asa intuiesc dupa echipament), avand in vedere ca nu ai suspectat in primul rand cafeaua si apoi rasnita, iti recomand sa studiezi sectiunile forumului dedicate incepatorilor in prepararea cafelei sau (chiar mai bine) un curs serios de barista.

Mersi mult. Da, sunt incepatorul acela care a invatat mecanic timpul de rasnire, timpul de extractie, granulatia cafelei etc. Si m-am gandit de multe ori ca, cauza ar fi cafeaua. Am sa ma apuc de niste cursuri.
 
Reply
#12
Dar mai exact unde lucrezi? Esti singur acolo? Invatatul mecanic de la cine l-ai "furat"? Nu mai e nimeni caruia sa ii ceri parerea, coleg de tura?
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  multe alte de vanzare 
 
Reply
#13
(08-07-2020, 18:28)Bisa Wrote: Mersi mult. Da, sunt incepatorul acela care a invatat mecanic timpul de rasnire, timpul de extractie, granulatia cafelei etc. Si m-am gandit de multe ori ca, cauza ar fi cafeaua. Am sa ma apuc de niste cursuri.

De asemenea, din lipsă de experiență poți face greșeli la prepararea pucului care să ducă la shoturi proaste. Dacă nu distribui bine cafeaua înainte de a tampa sau dacă nu tampezi corect, poți avea channelling și de acolo și lipsa cremei.

Ce râșniță folosești?

Poți pune un clip video cu tot procesul, de la măcinare până la shotul extras și poate își dă cineva seama de vreo potențială eroare.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#14
doar ca.. fiind barista (intrun spatiu comercial) nu stiu ce cafea servesti clientii, punand asa gen de intrebari..
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
#15
(09-07-2020, 15:40)maki Wrote: doar ca.. fiind barista (intrun spatiu comercial) nu stiu ce cafea servesti clientii, punand asa gen de intrebari..

Mai bine decat 95% din cele alte cafenele din Bucuresti... el măcar isi face niște întrebări.

Din păcate am mai observat fenomenul asta: nu exista probleme sa cumpere echipament de 10 de mii de euro dar nu se găsesc niciodată 2000 de RON pentru formare. Este un fenomen ca am întâlnit foarte des, si nu doar in lumea cafelei.


Așa ca barișului nostru vreau sa spun înainte de tot felicitări pentru ca a venit la noi si sa nu se lase de învățat, pentru ca are mult de câștigat.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#16
(09-07-2020, 17:04)micrenda Wrote:
(09-07-2020, 15:40)maki Wrote: doar ca.. fiind barista (intrun spatiu comercial) nu stiu ce cafea servesti clientii, punand asa gen de intrebari..

Mai bine decat 95% din cele alte cafenele din Bucuresti... el măcar isi face niște întrebări.

Din păcate am mai observat fenomenul asta: nu exista probleme sa cumpere echipament de 10 de mii de euro dar nu se găsesc niciodată 2000 de RON pentru formare. Este un fenomen ca am întâlnit foarte des, si nu doar in lumea cafelei.


Așa ca barișului nostru vreau sa spun înainte de tot felicitări pentru ca a venit la noi si sa nu se lase de învățat, pentru ca are mult de câștigat.

Sunt de acord, faptul ca cineva are curaj sa se "expuna" unei asa comunitati merita suport si incurajare. Si da, exista inca aceasta abordare superficiala a investitorilor, cumpara echipamente inspirati de succesul altor locatii care vand cafea in volume, se asteapta la aceleasi rezultate fara sa ia in calcul formarea personalului sau asteptarile clientilor. Se asteapta de la marca de echipamente sa faca si cafea buna, sa aduca si clienti, sa plateasca si salariile..un pic cam mult Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
 
 
Reply
#17
M-amapucat de curs, astazi am avut primul training. Posibil sa-mi fi dat seama care era problema. Va multumesc pentru critici si sustinere Smile

@maki - locatia la care lucrez se numeste Boutique du Pain, este undeva langa ministerul sanatatii. Te invit candva sa iti dau o cafea, si sa ma critici dupa, ok? Smile
 
Reply
#18
(13-07-2020, 14:06)Bisa Wrote: M-amapucat de curs, astazi am avut primul training. Posibil sa-mi fi dat seama care era problema. Va multumesc pentru critici si sustinere Smile

@maki - locatia la care lucrez se numeste Boutique du Pain, este undeva langa ministerul sanatatii. Te invit candva sa iti dau o cafea, si sa ma critici dupa, ok? Smile

cand se vor deschide granitele si sunt in localitate, cu mare drag Smile
amator home-barista, level 80. echipament La Marzocco (Slayer mod), Mazzer, Sette, filtrare pro Brita Purity
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)