Hello There, Guest! Login Register


La Scala Butterfly L1 HX

#1
demult ma uitam spre grupul E61, sincer pur estetic imi place.
plus, mai citisem ca e destul de iertator cu channelling si tot soiul de erori de incepator, tot vad ca un avantaj.
as fi preferat sa fie cu rotativa, dar pe viitor cred sa'i fac o izolare fonica si va fi mai bine.

e prima experienta cu un HX, abia incep a intelege ce e aia cooling flush, etc.
temperatura grupei in idle e cam mare, 102-104C (aproximativ), ceea ce cere un flush generos pana a ajunge la 97C, asta daca am inteles eu corect metoda de lucru cu HX.

asadar, pompa vibratoare, boiler 1.5L, HX de 0.25L

[Image: 5Sgu6QT.png]


daca aveti experienta cu HX si puteti da sfaturi utile - chiar va rog.
extractii reusite tuturor!
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#2
Sunt o multime de texte pe forrum, in legatura cu subiectul care te intereseaza :
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-t...6#pid13406
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-H...24#pid6624
http://www.espressoman.ro/forum/Thread-t...9#pid14199
si muulte altele!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#3
multumesc, pe astea le'am recitit de cateva ori, chiar si cand nu aveam HX Smile

acum ca nicicum nu pot sa imi cumpar un adaptor gen Eric, am facut unul singur, si ma uit ce temperaturi am:
[Image: vBA1FI4.jpg]

in idle am 104C (espressorul incalzit 1h+)
cooling flush, temperatura initial merge sus, apoi la secunda 18 apa dispare pe cateva secunde, inteleg ca asta e momentul cand incep numaratoarea inversa,
faza e ca mai curge apa cam 20 secunde ca sa am pe termometrul digital 96C.
total apa cursa ~340ml.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#4
maki Wrote:... in idle am 104C (espressorul incalzit 1h+)
... total apa cursa ~340ml.

gandeste-te ca mai sunt doritori de HX-uri pe-aici...
si-asa toata lumea non-HX, aici pe forum, stie despre HX, doar ca ai de facut o groaza de flush-uri!
ce zice unu' care afla de-aici, ca numai flush-ul de racire initial consuma cca. 340ml!

sau
(1) termometrul tau indica prost temperatura - defect, necalibrat, timp de raspuns prea lent etc., sau
(2) varful senzorului e plasat prost fata de punctul 'Eric', in cotul de 90 grade - unii care si-au instalat termometre de grup, nici nu-si bat capul cu deosebirea intre temperaturile diferite indicate de termometru: ccea a grupului si cea a apei de extractie/flush; sau
(3) lucrezi cu o presiune mult prea mare in boiler - de fapt, trebuia s-o indici;  sau, desigur,
(4) masina are probleme, e mult prea 'dragon' si cel putin nu are circuitul termosifonului "tuned" pentru regimul de lucru casnic;
  
ce-as face:

- as verifica si calibra senzorul de temperatura: indicatii cate vrei pe net, dar ideea e sa plasezi varful senzorului imediat deasupra apei care fierbe intr-un vas cu capac, in aburul saturat - tija metalica a senzorului sa nu atinga metalul vasului (capac de lemn gaurit...)
- as verifica verifica pozitia corecta a varfului senzorului
- dupa cele de mai sus ok, as determina durata flush-ului fara sa folosesc termometrul (a n-a oara cand zic de asta in forum, celor cu frica de flush-uri): start flush, inceput flash-boil (degajare e aburi din apa care iese fierband) si continuat cu pompa lucrand, pana sunetul flash-boil-ului dispare; cam acum, ai cca. 97C la iesire si ar trebui sa mai lasi 2-4 sec pompa pentru a avea apa de iesire la temperatura dorita (cca. 1,5C/sec descrestere, dar asta e de determinat experimental)
- as verifica si as reduce daca e cazul (ar trebui!), presiunea din boiler, la max. 1 bar;
- as demonta macar tubul de iesire din HX al termosifonului si as pune la intrarea spre grup un disc de cupru gaurit cu diam de 3 mm (de experimentat in jurul acestei valori) efectul restrictor al discului inseamna un debit interior termosifon mai mic si deci, temperatura grup in idle, mai scazuta:
   

cu un senzor lent poti avea 97C indicatie, dar apa a coborat la 90C poate!
dar apropo, de unde stii ca HX-ul are 250ml? mi se pare mult, pentru un boiler de 1,5 l: boilerul are cca. 70% apa, din care mai scazi parte de HX in imersie si-ti raman 7-800ml volum apa in boiler (!);
dar chiar si asa, cu un debit de 8-10ml/s in flush, n-ar trebui sa treaca mai mult de 10s de flash-boil: jumatate din HX e deja plin cu apa rece, care se straduie sa se incalzeasca, oricum nu poate sa ajunga la fierbere in 2-3 sec etc.
printre posibilele defectiuni, de verificat daca HX-ul e plin dupa o zi de inactivitate (supapa de sens), cu boilerul inca rece: dat drumul la pompa si apa trebuie sa apara imediat sub dus... probabil e ok, pentru ca altfel, ai avea problema inversa, cu grupul care ramane rece fara circuit termosifon amorsat;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#5
mersi de raspuns, credeam ca am scris despre presiune, dar vad ca am scapat.
am setat presiunea la 0.85 minim si se ridica la 1.1-1.15 maxim, dupa manometru.

am incercat in adaptorul asta facut de mine sa copiez marimile lui Eric, si parca asa si mi'a iesit.
termometrul candva il testasem in apa care fierbe si gheata, arata ok. am sa mai incerc.

acum, faptul ca am 103-105C in grup, in idle, ma duce si pe mine la ideea ca am un dragon. si restrictorul tot imi este in ganduri, pe home-barista (imi pare) un user pe aceiasi masina a introdus un restrictor fara sa mentioneze diametrul in teava de jos (in cea de sus nu'i ajuta cu nimic).

am facut numai ce un cooling flush, dupa sub o ora idle, masina e pornita de dimineata:
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#6
(09-07-2017, 15:32)maki Wrote: ...restrictorul tot imi este in ganduri, pe home-barista (imi pare) un user pe aceiasi masina a introdus un restrictor fara sa mentioneze diametrul in teava de jos (in cea de sus nu'i ajuta cu nimic). ...

(subl mea)
sorry, merita sa te mai documentezi!
pana la urma e vorba de domolirea unui dragon!
am lucrat cu asa ceva, am ridicat profile pe ambele tuburi ale termosifonului etc.
ca exemplu:
   

iti doresc succes in rezolvarea problemei; daca e cu adevarat o problema...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#7
la moment, nu e neaparat o problema, cel putin flushul.
ce vreau sa inteleg e un algoritm de lucru pe care sa'l pot repeta. 

daca las masina idle 10 minute, am iar 103-105C in grup. nu ne axam pe corectitudinea termometrului, sa'i zicem nu grade celsius dar unitati C.
fac un flush de racire, cam la secunda 18 apa parca se opreste pe o secunda, apoi curge mai lin. termometrul inca indica mult, cam peste 100 unitati.

acum intrebarea, e corect ca mai merg mai departe cu flushul, pana am 97 unitati pe ecran? sau ar fi trebuit sa ma opresc dupa vreo cateva secunde mai sus, si sa incep numaratoarea inversa, 97unitati-96-unitati fara sa mai curga apa?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#8
(09-07-2017, 15:53)maki Wrote: ... acum intrebarea, e corect ca mai merg mai departe cu flushul, pana am 97 unitati pe ecran? sau ar fi trebuit sa ma opresc dupa vreo cateva secunde mai sus, si sa incep numaratoarea inversa, 97unitati-96-unitati fara sa mai curga apa?

sigur, sunt destui colegi care-ti pot respunde, probabil unii au chiar modelul respectiv de masina;
in ce ma priveste, am cam zis ce puteam, mai sus!

dece n-ai incercat macar, sa scoti proba termometrului, s-o inlocuiesti cu surubul original si sa lucrezi pe baza de... auz, urmarind flash-boil-ul!?
cat dureaza flash boil-ul?
apoi mai lasa, sa zicem 3-4 sec de curgere cu pompa; care e astfel, durata totala?

daca durata flash-boil-ului nu e exagerata (adica, vreo 10-15 sec), atunci incearca imediat dupa, la 30 sec, de ex., inca un flush; mai auzi flash-boil?
flash-boil-ul e oricum un indicator obiectiv cu care poti ajusta si offset-ul unei probe de temperatura!
mai sus, in graficul exemplificat, vezi ca pe durata flash-boil-ului, temperatura apei care curge in grup, e mai mare decat temperatura de fierbere!

fara proba in grup, numai pe baza de auz, tot ce ai de reglat e durata de dupa terminarea flash-boil-ului, adica temperatura de debut a apei de extractie in shot (pentru flush-and-go);
si acest reglaj il faci cu ceasca in fata...
etc.
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#9
acum chiar facusem inca un shot dupa termometru si macar ca arata el date bune, shotul a fost ratat complet, acru, pentru ca am asteptat mult sa scada temperatura la cooling flush, si chiar pana a intra pe forum sa citesc mesajul tau mi'am zis sa scot termocupla si sa ma joc cu flash-boil + n_secunde.

la moment flashboilul dureaza cam 17-19 secunde, vezi chiar si in video care am postat, poate incurc eu ceva.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#10
mereu am lucrat cu bottomless, asa nu ma pricep: zgomotul pompei e mare si acopera orice fasait de fierbere!
oricum, daca incepi la sec 4, pe la sec 17 curgerea pare deja linistita, laminara;
e greu de lucrat fara bottomless! de fapt, nici nu se discuta!
dar chiar nu inteleg ce nevoie ai de portafiltru cand faci flush!?
flashboil-ul e ceva suficient de zgomotos si cu degajare de abur! dar totul, imediat sub sita;
din clipul ce l-ai publicat, as zice ca nu e mare legatura intre ce se intampla in grup si ce arata instrumentul acela!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#11
de acord, arata total aiurea.

de ce cu portafiltrul pus, asa zice mai toată lumea de pe forumuri, chiar si pe HB citisem.

​​​​​​incerc maine dimineață fara, si vad ce iese.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#12
am dat de acest ghid pentru HX, suna destul de bine. 
am sa'i dau o incercare, sa vad ce iese.


.pdf   Fine Tuning Brew Temperature on a Heat Exchanger Machine.pdf (Size: 27,68 KB / Downloads: 28)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#13
maki Wrote:am dat de acest ghid pentru HX, suna destul de bine. 
am sa'i dau o incercare, sa vad ce iese.

 si uite-asa, tragem hais si cea de HX, pana ne saturam de el si-l vindem mai departe ;(

nu exista retete magice, care sa se aplice la toate HX-urile!
de aceea, materialul din link e contraproductiv pentru multi din posesorii de HX!
pe vremuri, Erics a publicat in HB, metoda de lucru cu termometrul de grup, aplicata la Andreja lui;
poti gasi multe raspunsuri de oameni confuzionati, la care metoda respectiva dadea rezultate nepractice (10-15 min intre shot-uri, si tot ceva nereusit), la masini cu 'memorie termica', deci cu 'recovery' mai lung! etc.

trebuie doar sa intelegi cum lucreaza, sa determini experimental ce comportament au si apoi sa aplici reteta potrivita tipului!
in opinia mea, nu ajuta prea mult la asta (cu alte cuvinte: se poate si fara) varia termometre de grup!
devenite obiecte de fetis pe forum...

exista destule scrise in acest forum si am descris si eu, atat metoda de a-ti determina tipul de masina HX, cat si felul in care poti face pe urma managementul extractiilor;
folosind informatia extrem de utila, fundamentala, despre starea si capabilitatile HX-ului: flash-boil-ul, mai precis, durata cat curge din HX, la debitul pompei, apa supraincalzita, adica peste temperatura de fierbere!
dar nu aiurea, cu sita dusului astupata de clopotul unui portafiltru cu 2 jgeaburi, ci fara portafiltru!
apoi e home-barista cu o abundenta de informatie despre lucrul cu HX: nu trebuie sa citesti despre bajbaielile celor speriati de HX, sau a celor 'autosuficienti', care si-au descoperit vocatia HX, ci despre cele scrise de cei cu experienta, in special Dan Kehn:
Heat Exchangers: eu m-am plictisit, imi pare rau ca te-am retinut din drum cu scrisurile mele!
am terminat si cu thread-ul asta, si vad ca refuzi o comunicare in care initial te-ai angajat!
("dece n-ai incercat macar, sa scoti proba termometrului, s-o inlocuiesti cu surubul original si sa lucrezi pe baza de... auz, urmarind flash-boil-ul!?
cat dureaza flash boil-ul?
apoi mai lasa, sa zicem 3-4 sec de curgere cu pompa; care e astfel, durata totala?

daca durata flash-boil-ului nu e exagerata (adica, vreo 10-15 sec), atunci incearca imediat dupa, la 30 sec, de ex., inca un flush; mai auzi flash-boil?
flash-boil-ul e oricum un indicator obiectiv cu care poti ajusta si offset-ul unei probe de temperatura!
mai sus, in graficul exemplificat, vezi ca pe durata flash-boil-ului, temperatura apei care curge in grup, e mai mare decat temperatura de fierbere!

fara proba in grup, numai pe baza de auz, tot ce ai de reglat e durata de dupa terminarea flash-boil-ului, adica temperatura de debut a apei de extractie in shot (pentru flush-and-go);
si acest reglaj il faci cu ceasca in fata...
etc. ")
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#14
pai asta acum si fac, nu mai folosesc proba aia de temperatura, ca arata aiurea si pierd din concentrare mai mult.

acum masina cand e incalzita (1h, cu timer dimineata de exemplu),
- scot portafiltrul din grup,
- grind, distrubute, tamp,
- ii dau un cooling flush pana cand nu aud/vad aburii ca ies de sub dus,
- numar pana la 10,
- pun portafiltrul si incep extractia.

gustul in ceasca imi place, asta parerea mea cel mai mult ce conteaza, DAR nu difera mult cu algoritmul din pdful de mai sus, daca sa nu ne axam pe cifre/minute/oz/etc.

daca las masina in idle 2 minute dupa un shot, am iar flash-boil, dar mult mai scurt. un cooling flush de 2-3 secunde o rezolva. si pot purcede iar la extractie.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#15
am incercat azi metoda flush and wait.

am primit un espresso mai gustos decat cu flush and go, si eu si partenera mea am fost de acord cu asta. 
un minus major, flushul de racire in acest caz (pana la 185F cum zice Eric) e lung de vreo 500ml.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#16
am instalat un flow restrictor de Expobar.

incet incet ne imprietenim, zic eu.
[Image: q8KVzol.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#17
De unde ai luat restrictor de Expobar? Si cum s-a modificat fluxul?
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#18
mi l'a transmis un espressoman din Moscova si a ajuns neasteptat de repede.
aici e poza cu restrictorul instalat in teava de sus a termosifonului:
[Image: fAGz2R4h.jpg]

ce s'a schimbat? profilul termis complet altul. daca pana acum faceam un shot si peste 3-5 minute trebuia iar sa am un cooling flush mare, acum practic o "spalare" a dusului de cateva secunde si am temperatura 95C pe termometru.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#19
Mda, trebuie sa fac si eu rost de unul neaparat!  Angry
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#20
am aflat si eu numai ce ca in modele mai noi de Scala, se pun 2 restrictoare. cate unul in fiecare teava. asa ca, caut si eu Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#21
cu riscul sa-mi sara experimentatii in cap: de ce dracu' fac HX-urile sa se incinga peste cat ar fi optim
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#22
pai e asa sistemul.

in boilerul principal e ~1.1-1.2bar (care in realitate e +1bar), respectiv temperatura apei acolo e ~125C. e gandit, trebuie sa zic, extraordinar. acei 125C incalzesc apa din tubul HX foarte repede, iar grupul masiv de 5kg de alama iti ofera o termostabilitate de invidiat.
doar astfel e optim, zic eu.

ma rog, daca l'as folosi pe post de espresso-only, as da preasiunea la 0.7bar si as avea grupul la ~93C, fara cooling flush fara nimic. dar vreau si lapte Big Grin
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#23
maki Wrote:... daca l'as folosi pe post de espresso-only, as da preasiunea la 0.7bar si as avea grupul la ~93C, fara cooling flush fara nimic.

cu 0,7 bar in boiler e posibil ca in idle sa ai 93C, sau, probabil mai putin, in grupul E61;
dar problema cu apa supraincalzita din HX, pentru care se face flush-ul initial, ramane!

esti constient cred, ca la 0,7 bar in boiler, ai avea tot acolo, cca. 115,5C, care in idle s-ar regasi si in HX!
deci cand deschizi supapa de extractie in grup ridicand levierul, o sa navaleasca oricum abur, din apa supraincalzita, peste bietul puc!

restrictorul acela contribuie la mentinerea unei temperaturi mai scazute in grupul E61 in idle (!), pentru ca influenteaza debitul scazut al termosifonului;
dar in momentul cand ai deschis supapa de brewing in grup si ai facut legatura intre atmosfera si HX, rolul acelui restrictor e neglijabil! cu sau fara el...

sunt probabil in forumul asta multe zeci de postari in care am detaliat procesele, in incercarea de a 'imblanzi' imaginea proasta pe care o au masinile HX in forum...
rolul restrictorului este de a transforma o masina mai 'dragon' intr-una 'mixer', cu memorie termica mai lunga, cu timp de revenire mai lung (acesta e cheia in sesiunile multishot), cu temperaturi ale apei de extractie mai joase, daca se poate fara flush-uri intre shot-uri;
dar ceea ce vine peste puc in primul shot este apa supraincalzita - hump-ul acela caracteristic urca mult, prea mult de obicei, daca nu s-a facut un flush, unul singur, de racorire!
daca urmatoarele shot-uri se fac la intervale mai scurte decat timpul de revenire (care oricum a devenit mai lung, cu restrictorul), de obicei la 120-150 sec, atunci apa din HX nu ajunge la temperatura din boiler si shot-urile se fac fara flush de racorire; si se poate merge asa cu zeci de shot-uri!
de fapt, eu faceam un flush foarte scurt, cca. 1 sec, imediat dupa ce scoteam portafiltrul din grup la sfarsitul extractiei; era un flush de curatire sita dus; si era benefic; asa ceva se face de obicei si pe masinile comerciale;

sper sa stii astea, sa sa le intelegi si nu sa-mi scoti ceva cuvinte afara si sa ma pui sa corectez cele spuse!
e un pic mai complicat si nu se rezolva decat intelegand ce se intampla!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#24
Maki, cum te mai intelegi cu espressor-ul? Ai reusit sa-lmimblanzesti?
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
#25
salut, e aparatul perfect pentru ce imi trebuie mie, DOAR dupa ce i'am montat un analog de adaptor si termomentru in grup (gen Eric's).
in rest, repetivitate la maxim (si sper asa si sa ramana pe viitor)

[Image: 21296112_758319341019161_8977443489386070016_n.jpg]
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#26
de obicei fac extractii prin metoda flush-n-go, azi am mai incercat flush-n-wait.

am facut un flush lung pana la 86C, am inceput a pregati cafeaua, etc, timp de vreo 3 minute abia termometrul pe grup aratase 92C si am inceput extractia.
in timpul extractiei, pe toate cele 28secunde, temperatura a stat fixata pe 94.5C, ceea ce la flush-n-go nu s'a primit niciodata.

de n'ar fi flushul initial pentru flush-n-wait de vreo 500ml de apa, as trece pe metoda asta. asa e.. prea de tot)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#27
Cam mult 500 ml. Probabil folosesti apa de la retea. Dacă folosesti apa plata bucovina se cam risipeste  cam mult. De aceea am o retinere de a lua hx, eu gandindu ma la bezzera bz10.
Quick Mill QM67, tamper Lelit PL100 plus, latiera 350 ml inox, rasnita electrica Fiorenzato F64E, 
 
Reply
#28
Eu am Hx si fac flush 20 secunde in medie, si umplu o ceasca de capuccino de aprox 180-200ml. Nu este o risipa asa de mare de apa, in plus se curata mereu grupul.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)