Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

As visa la un paddle :)))
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(19-03-2016, 23:15)hordeagabriel Wrote: Daca e sa o gândim logic, grupul ar trebui sa fie undeva la 80 de grade pentru a avea o temperatura de extracție de aproximativ 90. Asta ținând cont ca apa care vine din boiler trece bine de 100 de grade..

Daca e sa gandim logic, cu actualul principiu de functionare al acestei masini nu putem avea temperatura mica, si presiunea necesara, ele sunt interdependente daca mergem pe ideea ca presiunea se obtine prin fierbere apei.
Ar trebui sa avem boilerul limitat cu un PID la 9x grade si presiunea crescuta in cilindru printr-o pompa externa, cum s-au facut diverse modari.

Reply
(20-03-2016, 00:04)Lyvyoo Wrote: @hordeagabriel, sa pui si echipamentul la semnatura te rog.

S-a facut! :) @Lyvyoo
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka

Reply
(19-03-2016, 15:10)adiszep Wrote: Nu este nici la mine chiar asa critica macinarea. Rezistenta trebuie sa fie destul de mare. Eu tot timpul tin espressorul de dopul de la boiler.
Eu mai adaptez rasnirea si respectiv rezistenta leverului si la tipul de cafea. Oricum rezultatul conteaza.

Extractia de azi, cantitate 14g in loc de 15, macinata la gradatia care la 15g bloca pistonul, a durat azi 28 secunde, cu presiune care as defini-o cam la limita, adica tinut si de dop si apasat in forta din mana, fara sa pun si pieptul pe levier.
Gust in ceasca "normal", adica bun, o idee mai amar ca ieri, spuma/crema mai putina.
Pucul a iesit cam sfaramicios... :s
Maine incerc 13g si macinat o gradatie mai fin.

Un aspect care nu stiu cata importanta are... m-am uitat prin transparenta la filtru, si am sesizat unele gauri mai luminoase, asa ca am frecat tot filtrul cu o perie fina, dupa care a devenit in intregime mai luminos.
Deci gaurile se infunda, nu-i asa ? :s
Ce fel de tratament de curatire se foloseste si cat de des il aplicati ?
Credeam ca o clatire dupa extragere puc ajunge... Huh

Sa fie asta motivul sensibilitatii asa de mari la variatia granulatiei ? :s Huh

Reply
Posibil.. Eventual sa cureți si dusul ca se înfunda si ala cu cafea. Eu dupa fiecare utilizare frec portafiltru si sita cu partea mai abraziva a unui burete de Bucătărie si folosesc si axion ocazional dupa care clătesc bine de tot cu apa.

Reply
Va prezint varianta fără șoricel a improvizației cu termometrul.
[Image: 999093c8fbd2e3fdcd58fab910075f30.jpg][Image: b10a4b91cbe973ba690c939bdedc08a0.jpg][Image: fbee902bf9b10745afb7f138b3a10885.jpg][Image: bee6740bd4b3d4b764a2a09372399379.jpg]
Dupa cum se observa am lipit termocupla cu banda de aluminiu.

Reply
O sa te ajute mult acest termometru. Felicitari si cat mai multe shot-uri reusite :)
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Mulțumesc dar deja au apărut probleme. Așa cum spuneam mai devreme, am renunțat la șoricel si am folosit banda de aluminiu dar se para ca nu mai citește exact. Ma refer la faptul ca temperatura indicata sare când la 95 când la 100 si ceva apoi iar la 90. Ceva nu este in regula si nu înțeleg ce...

Reply
As indeparta display-ul de zona calduroasa ... :s

Reply
Nu văd care ar putea fi legătura.

Reply
Electronica cotata drept consumer este destinata sa functioneze in medii pana la 60 grade.
Am avut cazuri de electronice avand partin negre (care nu au... :) ) lasate vara la soare, care nu au mai mers pana nu au fost racite, la ac-ul masinii.

Reply
Hmmm... :s sa mai deschidem inca o cutie a Pandorei ? :)

"Sadly, I don't believe that this move is applicable to Pavoni or Olympia direct-acting lever machines, because once you've started the pour you won''t introduce a further water charge by lifting the lever and risk fracturing the puck by pulling the lever up."

Despre miscarea "felina" era vorba, daca nu v-ati prins :)

Cei care o practica, ce parere au de afirmatia de mai sus, luata de aici :
http://www.home-barista.com/levers/felli...t1106.html

Reply
Eu personal nu am reusit sa scot o cafea mai buna folosind miscarea felina si am renuntat in a mai experimenta.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Nu o folosesc. Am încercat o data sau de doua ori nu pot spune dacă a fost vreo schimbare. Oricum nu prea ii vad rostul ca 60ml tot nu cred ca se pot scoate.
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
48ml este la mine cea mai mare cantitate reusita.

Reply
Incearca sa rasnesti mai mare sa vezi ca scoți și 100ml (glumesc desigur). :)

Reply
Am incercat, dar apare alta problema, probabil ca nu ati ajuns niciunul acolo ca ... nu ati avut curiozitatea... :)
Azi am incercat sa rasnesc cu una vintage, ca sa vad daca cea mai fina treapta a este de nivel espresso...
Surpriza a fost ca cele 15 grame nu mai incapeau in sita !
Abia abia am reusit sa nivelez... dupa care surpriza numarul 2, noua macinatura era asa de ... "dura" :s ca nu reuseam sa o tampez ! pur si simplu nu se afunda tamperul oricat apasam, si pucul atingea de sita dus si nu reuseam sa montez portafiltrul !!!
A trebuit sa mai scot din cafea, ca sa ajung la un nivel la care sa se inchida portafiltrul... iar curgerea, aproape exercitii liber alese :) Totusi, nu a iesit chiar ceiutz cum m-as fi asteptat.

Reply
Ciudat dar poți obține rezultate interesante cu cele mai dubioase extracții.

Reply
Salut,Am achiziționat La Pavoni Europiccola LS si m-am tot jucat la ea aprox 1 săptămâna împreună cu o rasnita profesionala imprumutata - Nouva Simonelli. 
Pana in momentul de fata nu am reușit sa gasesc raportul perfect intre cantitatea de cafea si gradul de rasnire. 
Am testat pe o cafea proaspat rasnita (Ethiopia sidamo) si Lavazza.  
Ethiopia a iesit ok insa lavazza jalnic. 
1. Cum trebuie rasnita cafeaua, fin sau mai putin fin (inteleg ca este diferenta intre producatori)?
2. Care este cantitatea ce trebuie folosita in filtrul de 2 si care in filtrul de 1 (eu am pus 8g in cel de 1)?
3. Cat de tare trebuie apasat pe levier?

Cert este ca nu mi-a iesit nici o cafea precum imaginilor/filemelor facute de voi pana in momentul de fata.

Astept sugestii.

Multumesc[Image: cleardot.gif]
Rancilio Silvia, Eureka Specialita

Reply
Nu am decat site dubla la a mea, si producatorul zice 14g, am incercat si 16 g la sugestia unui coleg, dar a devenit foarte dificil de gasit o rasnire multumitoare, asa ca am incercat si 15 si in final am revenit la 14, unde am rezultatele cele mai bune. Unii zic ca la 12.5 au gasit revelatia :)

Gradul de rasnire il gasesti usor din maxim 3 incercari. rasneste intai pe gradatia recomandata de espresso, fie iti va curge usor la o apasare lejera cu o singura mana, fie de abia va curge si daca te lasi cu pieptul pe levier. In functie de asta vei rasni mai fin sau mai grosier, pana iti iese.

Apasarea normala este cand tii masina cu stanga de busonul de umplere apa si apesi cu dreapta cu toata forta, fara sa fii nevoit sa te lasi si cu bustul, doar din mana.
Daca la o asemenea apasare iti curge in 20-30 secunde, nu mai conteaza aspectul. Gustul e mai important.

Tamparea nu e asa importanta, mi-au iesit aceleasi rezultate si cu tampare de sub 5kg si cu tampare cu toata greutatea mea.

Reply
Pai părerea mea e sa începi de la un capăt:).

Încearcă sa menții o doza unica (16g de exemplu în sita dubla eu folosesc 12.5g), cu tamparea constantă de la o extracție la alta și modifici doar rasnirea.

Cat despre rezistenta pe alte forumuri am citit ca ar trebui sa fie ca și când tai unt înghețat:). Eu am rezistenta cat sa fie nevoie de forta dar nu exagerata. O sa simți când e ok :)

Și în primul rand cafea proaspătă. Lasă lavazza și ia proaspăt prajita. Ai grija la temperatura grupului.

În rest aparatul scoate shoturi foarte bune după cum vezi și în poze :)

Și legat de rasnire mai fin=mai greu de apăsat leverul respectiv mai grosier=rezistenta mai mica la apăsare. Trebuie sa opună rezistenta ferma cu o curgere frumoasa de coada de șoricel.

Eu merg cu 12.5 și extrag aprox 20-22g în ceașcă uneori chiar și 17g. Depinde de cum arata extracția.

Reply
Deci 12.5 in ce sita ?

Reply
Aia dubla de millenium. Am încercat și eu 16 dar nu mi s-a părut mare diferență mai ales ca nu pot scoate mai mult de 25 către 30g.

Reply
Eu îndes fără nici o urmă de remușcare 18g de cafea în sita dublă.

@catalincretu - folosește sita dublă, căci cea simplă este foarte dificil de folosit pe La Pavoni. Ce tamper folosești? Dacă folosești "tamperul" de plastic care a venit în cutie, încearcă să renunți la el și să cumperi unul de 51.5mm sau 52mm (eu am de 51mm și îmi rămâne ceva spațiu în jur).

Uite aici un clip cu procesul meu cap-coadă. Nu e o extracție perfectă, dar nici rea. 

Succes.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Bordeie, obiceie... :)

Eu nu am complexe cu tamperul de plastic, am si unul de sticla, dar tot aia este...

Nu stiu cum poti indesa 18 grame, pentru ca mie la 16 imi atinge sita dusului... Huh
Se parte ca e mai incapatoare sita la millenium... :s

Reply
(28-04-2016, 00:55)rdumitrescu Wrote: Eu îndes fără nici o urmă de remușcare 18g de cafea în sita dublă.

@catalincretu - folosește sita dublă, căci cea simplă este foarte dificil de folosit pe La Pavoni. Ce tamper folosești? Dacă folosești "tamperul" de plastic care a venit în cutie, încearcă să renunți la el și să cumperi unul de 51.5mm sau 52mm (eu am de 51mm și îmi rămâne ceva spațiu în jur).

Uite aici un clip cu procesul meu cap-coadă. Nu e o extracție perfectă, dar nici rea. 

Succes.

Salut rdumitrescu,

Multumesc pentru filmare. Extractia ta clar este superioara extractiei mele.

Astfel am remarcat 2 lucruri pe care tu le faci diferit:
1) Folosesti o rasnita manuala (eu sunt in proces de achizitionare a unei rasnite si as aprecia daca ai putea sa ma consiliezi aici - eu am imprumutat o rasnita simonelli care nu prea e buna);
2) montezi portafiltrul cand levierul este sus.

Multumesc,

Catalin
Rancilio Silvia, Eureka Specialita

Reply
Păi ia-ți un Che sau Kinu / cum vrei să-i spui. Eu am avut cam o lună o versiune de test și era foarte bun. Vezi topicul pentru Che.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Câteva rânduri despre curățarea La Pavoni-ului. 

Unul din cele mai importante aspecte pe care le-am neglijat este lubrifierea pieselor din componența pârghiei (lever = pârghie). Axul pistonului, precum și cele două pin-uri care țin efectiv pârghia. La mine, lubrifierea inițială s-a uscat, pistonul fiind acționat din ce în ce mai greu / prost. 

Când am comandat stripurile de la OrphanEspresso, mi-am luat și niște ulei mineral alimentar, și niște DOW-111 (vaselină siliconică alimentară - pentru garnituri). Am scos pârghia și șurubul din capătul axului pistonului și, împingând în jos, am scos dușul cu a lui garnitură. 

Inițial m-a umflat râsul. Tot internetul e plin de pistoane îmbâcsite cu cafea și de dușuri obturate, iar primul lucru la care m-am gândit este că acei oameni nu își curăță aparatul după fiecare folosire. Eu nu aș putea proceda așa, și, chiar dacă pierd un pic de timp, am grijă ca espressorul să fie mereu curat. 

[Image: 15881625132d436a47a9e5c229c5190f.jpg]

[Image: a6a1ed678689915c0878e52c573d2238.jpg]

[Image: 7167fed5bcf3772c444d1bf34b347ebf.jpg]

[Image: fc617e6e6d3c90336945946d7cf2726b.jpg]

[Image: db2b8b354cd3bf4aee59a72c8f647788.jpg]

Acestea sunt piesele după demontare. Nu am fotografiat pin-urile, dar au pur și simplu urme de uzură. Am 1-2 luni de când realizez că ar trebui unse piesele în mișcare, dar nu m-am mobilizat să găsesc o soluție.

Acela a fost și motivul pentru care am cumpărat de la OE lubrifiantul. A fost, pentru mine, cea mai simplă soluție.

Revenind la espressor. Am curățat tot ce am demontat. Deși arătau curate (și erau), le-am spălat cât am putut.

Unde am avut de muncă, acela fiind și motivul pentru care am demontat pistonul, a fost axul acestuia și găurile pentru pinuri. Acolo aveam reziduuri întărite pe care le-am curățat cât am putut de bine.

Am gresat cu foarte puțin ulei părțile metalice, apoi cu DOW garniturile, după care am montat totul la loc.

Totul merge "ca uns", cum era de așteptat. O diferență enormă față de cum ajunsese să funcționeze. Am presiune mai bună și curgere mai frumoasă din duș, lucru la care nu mă așteptam.

Pe termen lung, cred că este importantă lubrifierea pieselor în mișcare. Nu știu de unde am putea procura de la noi DOW și ulei, dar cantitățile de la OE cred că îmi vor ajunge câțiva ani.

Voi presupune că adiszep are aceeași problemă, având același espressor ca mine, cumpărat în același timp.

Reply
Postarea asta imi aminteste de reconditionarea paunitzei mele... pastrez si acum garniturile coapte de ani de utilizare, le-am scos prin spargere, ca altcumva nu era chip...

De lubrefiat axul pistonului nu am facut-ca nu am avut cu ce :(...
In schimb am gasit pe forumuri o idee geniala de lubrefiere initiala a garniturilor piston si a cilindrului, caci ai uitat sa precizezi ce chin este introducerea lor pe piston fara lubrefiant, datorita formei in V, si apoi a pistonului in cilindru la loc...
Am folosit ... UNT ! lol
A mers perfect, si evident ca la primul flush s-a dus tot, ramanand doar o pelicula care cred ca s-a dus si aia la prima extractie :s cert e ca la gust nu am simtit vreo aroma, pana la urma untul e lapte :)

Si cat de des iti propui sa faci revizia asta ?

Am ramas pe ganduri citind aici despre intretinere... chiar faceti asa des toate operatiile astea ?
http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pav...enance.htm
Decalcifiere lunar ?!

Reply
Nop. Am făcut-o de 2 ori din noiembrie pana acuma. Prima data am avut puțin de curățat pt ca nu eram familiarizat cu espressorul și am avut câteva choke-uri și a tras cafea prin duș. A doua oara a fost practic degeaba fiind curat ca lacrima.
Decalcifiere pentru la pavoni nu mi se pare ca merita pt ca nu prea are unde sa se depună.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)