Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

Glumeam... iese destul de buna, pentru gusturile mele pitecantropice.
Doar ca... prea tare, nu se poate bea asa ceva fara zahar si nediluata sau cu clabuci laptosi. Sub 90 grame lichid final in ceasca este o tarie care nu o pot duce :(

Ce mi se pare ciudat totusi, este ca pentru a ajunge la o extractie rezonabila, rasnesc la un granulatie care imi pare imensa din cate citesc prin lume, orice incercare de rasnit mai fin duce la blocare extractie, ma rog, timpi peste un minut la o apasare de imi e frica sa nu se rupa levierul.
Variatia de finete rasnire de care vorbesc este de numai 1/6 tura la doua ture, care iarasi mi se pare un interval prea mic pentru schimbari asa radicale... Mai precis, la 1 5/6 ture nu curge, iar la doua ture curge chiar un pic prea lejer, cele 25 secunde le stabilesc eu din manevrarea levierului, nu mi le impune masina prin rezistenta la apasare, daca as apasa cat pot, ar trece probabil in 15 secunde.

Acum am si tamper, deci nu tamparea e de vina, cred... :s
Pun 14-15g, deci sper ca nici cantitatea nu este de vina... Huh
Din ce ar mai putea fie comportamentul asta ... sau e normal ?

Reply
Eu recomand un test cu o rasnita "proven" care 100% e ce trebuie. Leverul trebuie sa opuna rezistenta chiar sa fie nevoie de apasare nu contrariul in care mai degraba trebuie tinut sa nu extraga prea repede.
Rasnita e problema din pct meu de vedere. Poate ma insel :).
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Che ? :s Huh

Reply
are dreptate adiszep.

@hordeagabriel - nu-i normar sa fasaie pe acolo. pe acolo iese abur sau apa doar daca il umpli pana la refuz sau se defecteaza presostatul si urca temperatura si implicit presiunea in nestire, in rest nu. are doar rol de siguranta.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
De asta am intrebat daca are pstat.
La Pavoni Professional (Pre-Millenium), Macap M5 and Dienes Moka

Reply
Renatoa - cu che rasnesti acuma? Sau esti cu gandul acolo? Eu che am vazut cum rasneste si sunt sigur ca este potrivita pt la pavoni. Numai pentru proba poti incerca, daca ai vreun coleg prin apropiere dornic sa ajute, o alta rasnita.
La mine am rezistenta constanta din partea leverului, chiar trebuie sa imping apa prin puc.

Reply
Da, testele astea sunt facute cu Che, daca nici in aia nu ma pot increde, ma las de viciul asta...

Mai am un pavonist in urbe, ma faci sa aranjez in weekend un duel de leviere cu el :)

Reply
Eu zic ca Che-ul este in regula. Daca ai posibilitatea ar fi ok puse ambele pavoniuri unul langa altul. Si mie mi-a luat ceva vreme, nu ma declar expert dar imi place ce scot si feelingul espressorului.
Duelul ar fi ok si din pct de vedere al compararii rezultatului final cu aceeasi cafea.

Pucul e ok? Eu aveam probleme similare cand aveam rezistenta mare la lever si efectiv datorita distributiei se spargea si disparea toata rezistenta din partes leverului.

Reply
Pucul pare f. OK, compact, beton, lovesc puternic filtrul de o placa de lemn si apoi pica in palma fara sa se sfarame.

Reply
Eu zic pana nu faceti rost de un Mazzer de 64mm, nu mai continuati testele, apoi fiecare dupa posibilitati, dar rasnita este temelia. 
Apropo, caut un La Pavoni sh.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.

Reply
(08-03-2016, 22:33)adiszep Wrote: Astazi am ridicat de la posta strip-urile de temperatura de la OE si mai exact: 
...
Sunt foarte multumit de achizitie si recomand cu incredere. Mai ales ca pretul cu tot cu transport a fost undeva la 10$.

Ia vezi, ca esti pomentit aici :)

Reply
Azi am experimentat cu o cafea prajita de Claro, ca sa elimin cafeaua mea din ecuatie.
Am pus gradatia de macinare pe o pozitie intermediara intre punctul de blocare si cel unde mergea prea lejer, de care am scris mai sus.
Puteti vedea in imagine, la 4 se blocheaza, la 3 curge cred ca sub 15 secunde daca apas serios.
Precizez ca punctul 4 este la a doua rotatie, deci nu vorbim de o plaja de 1/6 tura, ci de 1/12.

Azi in acea pozitie a curs in 25 secunde cu o apasare moderata, adica genul de apasare numai pe levier, fara sa mai sprijin masina in nici un punct ca sa nu se incline. 28 grame in ceasca, spuma/crema 1/3 din volum.
Daca o apucam de unul din butoane si apasam mai zdravan, o scoteam sub 20 secunde, parerea mea.
Rezultatul in ceasca, nimic de reprosat. Echilibrata si aproape baubila fara zahar, ceeace la mine este o raritate.
Daca vi se pare relevant, pot posta si imaginea pucului...

Repet, singurul punct dubios mi se pare plaja foarte mica intre blocare si curgere aproape libera.
Si la voi, cu rasnite "proven" :P tot asa de critica este macinarea ?  :s  Huh

Data aviatoare voi incerca la urmatoarea gradatie spre 4, punctul de blocare. :)

Reply
Rezistentala apasare trebuie sa fie mai mare decat ai descris mai sus. Eu pe Vario am o plaja mai mare de setari. Probabil modelul che pe care il folosesti are nevoie de un filet mai mic.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Măcinarea este foarte critica, la fel si doza. Înainte mergeam cu aproape 15 grame însă pentru mine cele mai bune rezultate le obțin cu 12,5 grame. La râșnița mea care nu e steples, un pas înseamnă cam 1 secunda poate doua diferenta cam la aceeași presiune pe lever.

Reply
Nu este nici la mine chiar asa critica macinarea. Rezistenta trebuie sa fie destul de mare. Eu tot timpul tin espressorul de dopul de la boiler.
Eu mai adaptez rasnirea si respectiv rezistenta leverului si la tipul de cafea. Oricum rezultatul conteaza.

Reply
Point taken, data viitoare scad la 14g standard si rasnesc mai fin ;)
Si pe urma 13g... :)

Reply
Am făcut niște încercări astăzi cu un termometru digital. Postez niște poze cu mențiunea ca e doar o varianta intermediara. In varianta finala probabil ca o sa dispară șoricelului :)[Image: 61cc71df800c20d2bc91c862bfb7f8a1.jpg][Image: 80a86a727dcdb6ba014c239152aa471b.jpg][Image: 43ddf9846e583831fb66f1c52bca4ce8.jpg]

Reply
Parca unul cu afisaj mai mic si care sa se incadreze in linie cu manometrul... ar da mai bine  :s

Asa ceva, are 48mm latime, manometrul are diametrul 43mm, este 20 lei, si carcasa de plastic poate fi cromata ;)

[Image: LCDThermometer1_cr.jpg]

Nu inteleg cum ai montat senzorul, din cauza reflexiilor...  Huh  :s

Reply
E termocupla nu senzor ir. Masoara prin "atingere".

Reply
Nu am zis ca e senzor IR, stiu termomentrul, ma refeream la mine, ca nu vad senzorul prins cu soricel, de atatea suprafete lucioase :) Ca si senzorul e lucios :)

Reply
E prins efectiv de grup...

Reply
La ce temperatura a grupului faci extractia?
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc

Reply
Încă nu am probat.. Am tras doar câteva shoturi fără portafiltru... Probabil o sa extrag undeva sub 90 degrade temperatura grupului...

Reply
Dupa ce incerci in jur de 90 incearca si in jur de 80 :)

Reply
Cam cu 85 ma joc si eu si imi plac rezultatele.

Reply
Daca e sa o gândim logic, grupul ar trebui sa fie undeva la 80 de grade pentru a avea o temperatura de extracție de aproximativ 90. Asta ținând cont ca apa care vine din boiler trece bine de 100 de grade..

Reply
Exact :). Incearca sa te joci in zona 78-85 sa vezi ce preferi bineinteles si in functie de cafea si grad de prajire.

Reply
O sa încerc dimineața si o sa va împărtășesc impresiile :)

Reply
Incepe sa devina un topic superinteresant ::)

@hordeagabriel, sa pui si echipamentul la semnatura te rog.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Poate o sa devina atat de interesant incat o sa-ti cumperi si tu un levier La Pavoni :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 2 Guest(s)