Welcome Back Log In Create Account

La Pavoni Europicolla - Zen in espresso

Confirm, 1,5 mm diametru e ce trebuie. Frotează corect.
Dat gaura întâi cu 1, apoi lărgit cu 1,2. Final cu 1,5.
Incercat cu aluminiu, oxidează urat, apoi alama - strica feng shui ul, ca e galben, in cele din urma am rămas pe inox. Am stricat doua burghie de 1 sa dau gaura inițială. E foarte dur. Și cred ca sunt aproape 2 mm grosime, in vârf.

Thumb up și pentru înlăturarea Hex-ului, crează probleme la igienizare.
Dun pacate nu am acces la strung, iar luat la pila... cred ca ruginește Pavonezul pana termin [emoji23]
Rezultat final, costuri cca 5 lei, inclusiv burghie compromise:[Image: e0c35b1c74d5d47362ceadd3c10d455b.jpg]

Sent from my iPhone using Tapatalk

PS: da, e un pic strâmb, dar nu afectează rezultatul final.

Apropo, a comandat cineva un vârf din acela profi, făcut pe strung, de se vand cu 20 dolari pe eBay?

Sent from my iPhone using Tapatalk
La Pavoni Europiccola 2006 | NAKED Profiling Kit | IMS all the way | Arco (de vanzare) | Baratza Sette 270 v2 | Brewista Smart Scale 1 | Concept-Art tampers | To be continued...

Reply
Aveti careva modelul mai nou cu presostat ajustabil cu o surubelnita in linie...? Vreau sa ii mai cresc putin presiunea si nu stiu cat sa invart de surub si in ce directie :lol: 

Ideea e ca dupa ce se opreste din incalzit, temp grupului e undeva la 40-50 grade. Dupa ce fac un flush, creste cu vreo 8 grade..astfel ca trebuiesc vreo 3-4 flush-uri bune ca sa ajung undeva la 80 grade pt a incepe extractia si as vrea sa reduc macar din nr de flus-uri; cu un boiler faci vreo 4 cafele ceea ce nu e foarte rezonabil pt ca toata ziua il realimentezi.

Inca ceva, cea mai rapida varianta de a lua un manometru? Am cautat pe Ro ceva da nu prea am gasit sa se potriveasca acolo (erau fie prea mari in diametru, fie au filetul in spate, fie plaja de presiune e mult prea larga).
La Pavoni Europiccola (EL) + Pressure Profiling Kit + Bong Insulator, Circular Heat Sink & Thermometer + Boiler Pressure Gauge, KINU M47, Cafflano Kompresso, Barista & Co. Milk Frother si multe alte accesorii.

Reply
Trebuie sa iei manometru și un reductor de filet pentru că nu se potrivește direct cel de pe Prof, adică ceva de genul:

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=...3214377997

La presostat poți încerca cu cate un sfert de tura și vezi daca se schimba ceva.

Reply
(19-02-2019, 20:40)otniel.magda Wrote: Aveti careva modelul mai nou cu presostat ajustabil cu o surubelnita in linie...? Vreau sa ii mai cresc putin presiunea si nu stiu cat sa invart de surub si in ce directie :lol: 

Ideea e ca dupa ce se opreste din incalzit, temp grupului e undeva la 40-50 grade. Dupa ce fac un flush, creste cu vreo 8 grade..astfel ca trebuiesc vreo 3-4 flush-uri bune ca sa ajung undeva la 80 grade pt a incepe extractia si as vrea sa reduc macar din nr de flus-uri; cu un boiler faci vreo 4 cafele ceea ce nu e foarte rezonabil pt ca toata ziua il realimentezi.

Inca ceva, cea mai rapida varianta de a lua un manometru? Am cautat pe Ro ceva da nu prea am gasit sa se potriveasca acolo (erau fie prea mari in diametru, fie au filetul in spate, fie plaja de presiune e mult prea larga).

Dar tu scoți “aerul fals” din boiler?
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Nu faci flush pt incalzirea grupului, faci half pumps. Apa din boiler e impinsa pe teava aia cand ridici levierul suficient cat sa incalzeasca grupul, dupa care o duci inapoi fara sa iasa din grup, cand lasi levierul.

Ca si cum ai scoate aerul din boiler, ridici levierul pana auzi un fasait, dar te opresti inainte sa inceapa sa curga apa. Acum, nu te gandi la un sunet clar si evident de fasait, dar cred ca o sa te prinzi.

Manometru de la lamacchinadelcaffe, adaptor tot de acolo. Si ia-l nu pe cel negru de plastic (original), ci pe cel cu carcasa din metal.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Felicitări @dev, mie mi se pare foarte reușit.
Cum ai făcut?

Într-adevăr, fără partea hex este mult mai frumos. Am și eu, cu gaura de 1.5mm, și rezultatele au fost mult mai bune după.

@otiniel.magda trebuie neapărat sa scoți "false abur" când se oprește prima data încălzirea.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Dremel si apoi șmirghel. Problema mai complicata e infiltrarea după. [emoji16]

Reply
... infiletarea...

Reply
(19-02-2019, 22:13)micrenda Wrote: @otiniel.magda trebuie neapărat sa scoți "false abur" când se oprește prima data încălzirea.

Nu neaparat... normal millennium are valva antivacuum care aerisește boilerul. Eu mi-am dat seama de aceasta valva mică, ieftina, din plastic după 2 ani de utilizare. Am demontat și montat-o de câteva ori pana a început sa funcționeze. Poate acesta este cazul și aici.

Manometru am cumpărat de pe eBay cu 2-3 dolari și am confecționat o reducție la un strungar.

Reply
(19-02-2019, 21:23)adiszep Wrote:
(19-02-2019, 20:40)otniel.magda Wrote: Aveti careva modelul mai nou cu presostat ajustabil cu o surubelnita in linie...? Vreau sa ii mai cresc putin presiunea si nu stiu cat sa invart de surub si in ce directie :lol: 

Dar tu scoți “aerul fals” din boiler?

Îl scot. Dar am ultima versiune, cică la astea nu ar mai fi nevoie

[Image: 35562e66f6da20740cec951145ddbdc9.jpg]

Nu știu de ce nu mi-au mai apărut notificările de la ce ați scris voi.
În fine, am rezolvat problema. Am cumpărat un manometru de pe Hornbach și mi-am făcut adaptarea la un strungar.
All good.
Urmează sa fac cu un prieten strungar și kit de profilare presiune ca cel overpriced lui Gabor...
La Pavoni Europiccola (EL) + Pressure Profiling Kit + Bong Insulator, Circular Heat Sink & Thermometer + Boiler Pressure Gauge, KINU M47, Cafflano Kompresso, Barista & Co. Milk Frother si multe alte accesorii.

Reply
Cam așa? 
Probeaza in felul următor: când a ajuns la presiune da drumul la puțin aer. Dacă scade mult presiunea înseamnă ca nu funcționează supapa și trebuie sa aerisește.

[Image: YisCuDQ.jpg]

Reply
(22-02-2019, 00:22)adiszep Wrote: Cam așa? 
Probeaza in felul următor: când a ajuns la presiune da drumul la puțin aer. Dacă scade mult presiunea înseamnă ca nu funcționează supapa și trebuie sa aerisește.

[Image: YisCuDQ.jpg]

Awesome! [emoji7]

Reply
Domnilor...am o mare nelamurire. De 8 luni de cand am LaPavoni, dupa nenumarate incercari...eu nu reusesc sa fac espresso cu el - adică 25-30 ml de lichid x 2 cești, fără puc fisurat, channeling si alte cele care duc la dezamăgire in ceasca.

In afara de ristretto-urile pe care la scoate "nativ" Pavoni-ul (35 ml lichid in total, cu tot cu crema) care au ajuns între timp sa imi iasa excelente, intr-adevar, nu reusesc nicicum sa fac espresso prin metodele prezentate aici sau prin alte forumuri / youtube.

In momentul in care ridic lever-ul a doua oară pentru Fellini sau variante ale acestei mișcări, INVARIABIL, pucul mi se fisureaza, si in ceasca rezultatul este "cafea de mic dejun la hotel de 2 stele"...stiti voi...aia in recipient 5 litri - amara, apoasa, si fara nici un fel de crema.

Rugămintea mea ar fi daca poate cineva sa faca un video scurt cu tehnica lui de a face espresso (incluzând mișcarea Fellini sau alta modalitate??) sau macar niște explicații pas cu pas, si fac eu video-ul si voi ma corectati.

Mersi frumos! :)

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply
Eu am pucuri perfecte (zic eu) dar nu fac mișcarea lui Fellini. Nu-i văd rostul..

Reply
(22-02-2019, 13:22)otniel.magda Wrote: Eu am pucuri perfecte (zic eu) dar nu fac mișcarea lui Fellini. Nu-i văd rostul..
Pentru ristretto nu isi are rostul, intr-adevar.

LaPavoni asta scoate de fapt...ristretto-uri. Sau cel putin asta e parerea mea. Nu are camera pistonului destul de mare pentru cantitatea de apă necesara la 2 espresso.

Ai încercat să masori volumul? Eu mai mult de 35ml de lichid cu tot cu crema nu scot din el...

|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply
Cel mai bine cântărești, căci volumul nu este prea util.

Dar asta poți produce cu Pavoni. 30g de cafea. Poate mai mult cu sita nouă de 20g. Dar cu Fellini nu vei îmbunătăți nimic. Mai bine tragi espressourile peste niște apă caldă, decât să faci Fellini. Vei avea un americano, practic, dar ar trebui să fie mai bun la gust decât ce obții cu Fellini.

Sau tragi două shoturi și ai rezolvat problema volumului.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
Daca folosesti raportul 1:2 atunci e ok sa obtii 35ml in total, probabil folosesti in jur de 15gr cafea. Si la aparatele cu pompa tot pe ideea asta se merge doar ca poti pune mai multa cafea, undeva la 20 gr (in functie de sita) si atunci obtii in ceasca 40 gr cafea, daca doresti la o singura extractie sa imparti shotul in 2 cesti atunci vei avea cam 20 gr lichid/ceasca. La Pavoni vei avea cam 17 gr lichid/ceasca.

Reply
Este de incercat folosirea sitei single, cu un tamper de 41 (daca intra si daca sita e pe stil La Marzocco 7g), nu mai am sita sa verific. Astfel, ar intra cam 7g de cafea care, raportat la volumul de apa care intra in grup, ar putea ajuta la un espresso "traditional" (30 de ml din 7g de cafea). Sau cu un tamper de 58, dar cu sita single si cu tamper de 58 eu nu am reusit niciodata sa obtin ceva ok.

Reply
(22-02-2019, 13:20)Daaaaan Wrote: Domnilor...am o mare nelamurire. De 8 luni de cand am LaPavoni, dupa nenumarate incercari...eu nu reusesc sa fac espresso cu el - adică 25-30 ml de lichid x 2 cești, fără puc fisurat, channeling si alte cele care duc la dezamăgire in ceasca.

In afara de ristretto-urile pe care la scoate "nativ" Pavoni-ul (35 ml lichid in total, cu tot cu crema) care au ajuns între timp sa imi iasa excelente, intr-adevar, nu reusesc nicicum sa fac espresso prin metodele prezentate aici sau prin alte forumuri / youtube.

In momentul in care ridic lever-ul a doua oară pentru Fellini sau variante ale acestei mișcări, INVARIABIL, pucul mi se fisureaza, si in ceasca rezultatul este "cafea de mic dejun la hotel de 2 stele"...stiti voi...aia in recipient 5 litri - amara, apoasa, si fara nici un fel de crema.

Rugămintea mea ar fi daca poate cineva sa faca un video scurt cu tehnica lui de a face espresso (incluzând mișcarea Fellini sau alta modalitate??) sau macar niște explicații pas cu pas, si fac eu video-ul si voi ma corectati.

Mersi frumos! :)

La cate gradații ești după ce se ating cuțitele? Faci WDT?

Reply
(22-02-2019, 13:49)cradun Wrote: Este de incercat folosirea sitei single, cu un tamper de 41 (daca intra si daca sita e pe stil La Marzocco 7g), nu mai am sita sa verific. Astfel, ar intra cam 7g de cafea care, raportat la volumul de apa care intra in grup, ar putea ajuta la un espresso "traditional" (30 de ml din 7g de cafea). Sau cu un tamper de 58, dar cu sita single si cu tamper de 58 eu nu am reusit niciodata sa obtin ceva ok.

Scuze, cu tamper de 52 sau de 51.5, nu de 58 :)

Reply
Trebuie măsurate sitele. La mine in sita originală nu intra 51.5mm.

Reply
Da, nici la Romantica nu intra 51.5 in sita originala, doar in IMS.

Reply
La mine merge de 52 dar nu până jos de tot. Oricum nu ai nevoie atâta dar zic numai, cea de 52 e perfecta; 51,5 are 1-2 mm spațiu sus la gură

Reply
(22-02-2019, 13:43)IndreiR Wrote: Daca folosesti raportul 1:2 atunci e ok sa obtii 35ml in total, probabil folosesti in jur de 15gr cafea. Si la aparatele cu pompa tot pe ideea asta se merge doar ca poti pune mai multa cafea, undeva la 20 gr (in functie de sita) si atunci obtii in ceasca 40 gr cafea, daca doresti la o singura extractie sa imparti shotul in 2 cesti atunci vei avea cam 20 gr lichid/ceasca. La Pavoni vei avea cam 17 gr lichid/ceasca.
Raportul 1:2 se referă la volumul în fiecare ceașcă (din cate stiu eu?), adică 16gr cafea --> 32ml espresso x 2 cești....

Cum zici tu, espresso in raportul 1:2 ar însemna 16gr cafea --> 16 ml espresso x 2 cesti. Și-atunci ristretto în ce raport e "normal"...16gr cafea --> 8ml ristretto x 2 cești, 16ml lichid total? Nu prea sună bine aia 8ml...

(22-02-2019, 15:45)dev Wrote: La cate gradații ești după ce se ating cuțitele? Faci WDT?

Și cu WDT și fără, rezultatul e același. Gradatiile nu stiu dacă sunt relevante, ca rasnesc cu Eureka Mignon Specialita.

(22-02-2019, 15:50)cradun Wrote:
(22-02-2019, 13:49)cradun Wrote: Este de incercat folosirea sitei single, cu un tamper de 41 (daca intra si daca sita e pe stil La Marzocco 7g), nu mai am sita sa verific. Astfel, ar intra cam 7g de cafea care, raportat la volumul de apa care intra in grup, ar putea ajuta la un espresso "traditional" (30 de ml din 7g de cafea). Sau cu un tamper de 58, dar cu sita single si cu tamper de 58 eu nu am reusit niciodata sa obtin ceva ok.

Scuze, cu tamper de 52 sau de 51.5, nu de 58 :)

Hmm...asta ar putea fi interesant...sa trag espresso-uri pe sita single, folosind toată apa din camera. Nu știu însă ce efect are volumul acela mare de apă care iese pe-o suprafață destul de mică a găurilor...e ok?

Tamperul meu e de 52 și e perfect pentru sita dubla IMS, un pic mare dar totuși ok după ce pun cafeaua și în sită originală. Sincer nu am încercat sa vad daca e ok in sita single, ca nu o folosesc.

Revin cu impresii :)

Reply
(24-02-2019, 13:28)Daaaaan Wrote:
(22-02-2019, 13:43)IndreiR Wrote: Daca folosesti raportul 1:2 atunci e ok sa obtii 35ml in total, probabil folosesti in jur de 15gr cafea. Si la aparatele cu pompa tot pe ideea asta se merge doar ca poti pune mai multa cafea, undeva la 20 gr (in functie de sita) si atunci obtii in ceasca 40 gr cafea, daca doresti la o singura extractie sa imparti shotul in 2 cesti atunci vei avea cam 20 gr lichid/ceasca. La Pavoni vei avea cam 17 gr lichid/ceasca.
Raportul 1:2 se referă la volumul în fiecare ceașcă (din cate stiu eu?), adică 16gr cafea --> 32ml espresso x 2 cești....

Cum zici tu, espresso in raportul 1:2 ar însemna 16gr cafea --> 16 ml espresso x 2 cesti. Și-atunci ristretto în ce raport e "normal"...16gr cafea --> 8ml ristretto x 2 cești, 16ml lichid total? Nu prea sună bine aia 8ml...

(22-02-2019, 15:45)dev Wrote: La cate gradații ești după ce se ating cuțitele? Faci WDT?

Și cu WDT și fără, rezultatul e același. Gradatiile nu stiu dacă sunt relevante, ca rasnesc cu Eureka Mignon Specialita.

Tot neagră: [emoji39][Image: 4077d7baa663676a38092850558dc1e8.jpg]

Reply
Raportul 1:2 se refera la cant. totala lichid, nu cant. lichid/ceasca, si cu ristreto e la fel doar ca raportul este 1:1. Daca gresesc sa ne corecteze colegii mai experimentati :)

Reply
@dev - cum ti se pare rasnita? Multumit? Ma bate si pe mine gandul sa cumpar una, mai ales acum dupa ce am vazut cat m-ar costa un Atom 75  Smile
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
La jumatate de gradatie dupa ce se ating cutitele, nu pot extrage o cafea light prajita de o luna. Pentru o cafea prajita mediu e super ok chiar daca mai sacrifica din corp dar se mai pierde si din bitter. Retentie undeva intre 1.5-2g si merge ok single dose. Nu o recomand pentru cafea light/filtru. 

M-am jucat cu Sette destul de putin dar as zice ca Sette ofera o macinatura mai apropiata de Kinu. Nu stiu cum se comporta cu cafea prajita light.

Reply
(24-02-2019, 15:36)dev Wrote: La jumatate de gradatie dupa ce se ating cutitele, nu pot extrage o cafea light prajita de o luna

pfff ... pacat  Confused Geometria cutitelor nu cred ca e o problema in cazul asta (par a fi cutite clasice de espresso care produc destul fines) deci ori nu sunt bine aliniate ori mecanismul de reglaj are pasi prea grosolani. Cam dezamagitor, aveau deja in gama noua de Mignoane varianta Perfetto pentru pasi mai mari care inlesnesc trecerea rapida de la espresso la filtru, speram ca Specialita sa fie suficient de precisa pentru cafele light. Multumesc pentru info
Decent DE1Pro, Strietman CT2, Mazzer Philos, Kinu M47

Reply
(24-02-2019, 15:36)dev Wrote: La jumatate de gradatie dupa ce se ating cutitele, nu pot extrage o cafea light prajita de o luna.

Sigur e valabila afirmatia si pt rasnirea cu boabe in hopper? Eu la Q13 pateam la fel, single dose nu reuseam sa rasnesc suficient de fin pt Pavoni,
 ajungeam sa prefer astfel Kinu, dar rezolvam daca puneam boabe in hopper.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 3 Guest(s)