Hello There, Guest! Login Register


LELIT PL41 LEM - probleme cu aparatul sau cu tehnica?

#1
Salut,

Sunt nou pe forum si novice in pregatirea espresso-ului acasa. Am citit mult discutiile de aici inainte de a lua decizia de a cumpara aparatul, tot prin intermediul esspressoman, direct de la importator. Nu potsa ma numesc un pasionat, inca, din moment ce nu am baut un espresso facut de mine, insa sunt un mare fan de cafea buna si imi doresc mult sa ajung acolo.

Ieri a sosit aparatul si, din pacate, primele rezultate au fost complet dezamagitoare, departe de ce ma asteptam sau ceva ce poate fi consumat. Asadar, inainte de a imi pierde complet entuziasmul si de a il returna, apelez si la experienta si cunostintele espressomanilor veterani de aici, sau detinatori ai aceluiasi model.

M-ar ajuta foarte mult sa inteleg daca este ceva in neregula cu aparatul sau, pur si simplu, este in totalitate vina mea.

Incerc sa va detaliez cat mai multe informatii elevante:

1. Eespresso obtinut este, de fapt, un ceai (60 mil in max 10 sec din 16-18g cafea)

2. Primul, cel mai important, si categoric mare parte din vina, nu am inca rasnita; insa, am cumparat o cafea rasnita pe 5.05 de la Origo (Colombia San Joaquin, poza cu mai multe detalii atasata). Am inteles importanta rasnitei si a procesului de dial-in, eram constient de la inceput ca nu va fi un rezultat ideal de la inceput, dar totusi nu ma asteptam sa nu poti obtine, la propriu, ceva baubil, iar aparatul sa fie inutil fara rasnita.

3. Urmez toti pasii din manual si din tot ce am citit (astept 15 min, portafiltrul inauntru, las sa curga apa inainte, tampez bine)

4. Presiunea nu urca mai sus de 4 bari, cateodata nici atat, o singura data a urcat spre 7, de aici si intrebarea mea daca este ceva in neregula cu aparatul. Atat de mult sa conteze gradul de rasnire?

5. Dupa ce pornesc aparatul, in timp ce se incalzeste, curg cateva picaturi de apa din steamer (am citit pe forum ca se intampla des la modelul asta)

Orice opinie sau sfat m-ar ajuta foarte mult sa iau o decizie. 
A mai patit cineva asta? Poate fi ceva in neregula cu aparatu? Este vorba doar de  lipsa rasnitei? Daca da, poate cineva, care detine acest model, sa recomande o cafea rasnita corect pe care o foloseste el?

Multumesc anticipat tuturor.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Incepator (Lelit PL41 LEM + tamper Motta 57 mm)
 
Reply
#2
Salut.

Problema este cu măcinătura cafelei, e prea grosieră. Până îți cumperi râșniță încearcă să mărești doza de cafea, 20gr. și tampat cât mai puternic, dar oricum nu e garantat că funcționează, sau îți cumperi o sită presurizată.

Oricum îți trebuie râșniță neapărat.
Gaggia Classic 2012 & Baratza Sette 270.
 
Reply
#3
(14-05-2020, 10:58)Andrei. Wrote: Salut,

Sunt nou pe forum si novice in pregatirea espresso-ului acasa. Am citit mult discutiile de aici inainte de a lua decizia de a cumpara aparatul, tot prin intermediul esspressoman, direct de la importator. Nu potsa ma numesc un pasionat, inca, din moment ce nu am baut un espresso facut de mine, insa sunt un mare fan de cafea buna si imi doresc mult sa ajung acolo.

Ieri a sosit aparatul si, din pacate, primele rezultate au fost complet dezamagitoare, departe de ce ma asteptam sau ceva ce poate fi consumat. Asadar, inainte de a imi pierde complet entuziasmul si de a il returna, apelez si la experienta si cunostintele espressomanilor veterani de aici, sau detinatori ai aceluiasi model.

M-ar ajuta foarte mult sa inteleg daca este ceva in neregula cu aparatul sau, pur si simplu, este in totalitate vina mea.

Incerc sa va detaliez cat mai multe informatii elevante:

1. Eespresso obtinut este, de fapt, un ceai (60 mil in max 10 sec din 16-18g cafea)

2. Primul, cel mai important, si categoric mare parte din vina, nu am inca rasnita; insa, am cumparat o cafea rasnita pe 5.05 de la Origo (Colombia San Joaquin, poza cu mai multe detalii atasata). Am inteles importanta rasnitei si a procesului de dial-in, eram constient de la inceput ca nu va fi un rezultat ideal de la inceput, dar totusi nu ma asteptam sa nu poti obtine, la propriu, ceva baubil, iar aparatul sa fie inutil fara rasnita.

3. Urmez toti pasii din manual si din tot ce am citit (astept 15 min, portafiltrul inauntru, las sa curga apa inainte, tampez bine)

4. Presiunea nu urca mai sus de 4 bari, cateodata nici atat, o singura data a urcat spre 7, de aici si intrebarea mea daca este ceva in neregula cu aparatul. Atat de mult sa conteze gradul de rasnire?

5. Dupa ce pornesc aparatul, in timp ce se incalzeste, curg cateva picaturi de apa din steamer (am citit pe forum ca se intampla des la modelul asta)

Orice opinie sau sfat m-ar ajuta foarte mult sa iau o decizie. 
A mai patit cineva asta? Poate fi ceva in neregula cu aparatu? Este vorba doar de  lipsa rasnitei? Daca da, poate cineva, care detine acest model, sa recomande o cafea rasnita corect pe care o foloseste el?

Multumesc anticipat tuturor.

Bun venit in lumea espresso, Andrei!

Nu faci nimic gresit, dar rasnita este mai importanta decat espressorul. Iar dial in-ul este crucial la obrinerea celor 60 de ml in 25 de secunde.
Pana iti iei rasnita, incearca sa pui mai multa cafea si sa presezi mai bine. Nu va iesi ce trebuie, dar merita sa incerci. Aplica si WDT ca sa faci loc mai bine cafelei in sita.
Eu am o rasnita Lelit, dar imi place mai mult cum rasneste Kinu, avand in vedere ca extrag cate 1-2 espresso pe zi. Rasnita electrica este foarte utila daca faci multe cafele si e mai rapida, dar consistenta in rasnire este mai buna la Kinu.
In plus, e portabila si o poti lua si in vacanta.
Spor!
Lelit PL41 LEM, Lelit PL043MMI, Etolia 57mm Tamper
Flair Espresso Maker, Hario Mini Slim, Hario V60
Iubesc mirosul cafelei si, acum, din nou, si gustul!
 
Reply
#4
Salut Andrei,

Eu am trecut prin fix aceeasi experienta cand am inceput sa fac espresso.
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid134160

Fara rasnita n-ai nicio sansa. Dupa vreo ceva pungi macinate in zadar si vreo saptamana de frustrari am comandat o rasnita.

Rezistenta apei se realizeaza in pucul de cafea. Ca sa opuna rezistenta ai nevoie de un grad de macinare anume (nu ti-l poate spune nimeni, constati singur cand ai rasnita si cafeaua si difera de la cafea la cafea, chiar si de la punga la punga), de pregatire a pucului de cafea si de tampare serioasa - ~15kgf.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#5
Salut Andrei,

Confirm și eu ceea ce au scris colegii mei mai sus: pentru a obține un espresso decent cu PL41LEM ori cu orice alt espressor cu sită nepresurizată, ai nevoie de o râșniță capabilă espresso. Atunci când comanzi cafea măcinată de la prăjitorii vei primi ceva măcinat generic, astfel încât să se preteze și pentru ibric, și pentru moka pot, și pentru presă etc. Pe când, pentru espresso, ai nevoie de ceva măcinat personalizat, suficient de fin încât să opună rezistența necesară pentru aparatul tău a.î. să ai presiune de 8+ bari și timp de curgere de peste 20 de secunde.

Nu te da bătut. Îți spun din proprie experiență că merită din plin LEM-ul împreună cu o râșniță decentă. Rezultatul va fi, împreună cu o cafea bună, MULT peste 90% dintre cafelele pe care le bei în oraș.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#6
TVTVTV, te contrazic putin. Tu ai pus o plaja imensa de macinatura iar orice cafenea, mai ales una de specialitate, stie clar ca nu poate sa atinga toate tipurile de extractie cu o macinatura.
Ibricul fiind la un capat (cafea aproape zahar pudra) iar french press in partea cealalta (macinatura grunjoasa)
Na, ei stiu ca pe rasnita lor, la configuratia Y macina pentru espresso. In realitate nu au informatia asta pentru ca ar presupune sa noteze, pentru fiecare tip de cafea, configuratia rasnitei. Iar datele sunt valabile pentru o perioada scurta si doar pe prajirea respectiva. Cand ai de vandut 10 tipuri de cafea, e greu sa faci asta.

Revenind. La birou folosesc kinu pe un La spaziale S2. Folosesc 18g de cafea pe sita respectiva. Daca iau rasnita si cafeaua acasa nu schimb nimic la ea si aproape ca-mi iese extractia, diferente doar de ceva secunde.
Acum, de la macinatura gen french press de are el acolo de-i trece totul ca prin nisip pana la cateva secunde e diferenta mare.
Singura explicatie e ca acele cafenele nu stiu care este gradul de macinare pentru espresso. nu merge nici pe al tau si in mod sigur nici pe al lor. Daca ar extrage pe al lor si ar obtine rezultate bune ar merge bine si pe al tau de acasa.

Pe langa asta mai este si problema uleiurilor, asta fiind de fapt cea mai mare problema, dar, extractia ar trebui sa fie pe acolo, gustul clar nu.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Lelit PL72 William / Kinu M47 | Past: Ascaso I-STEEL 1
 
Reply
#7
Înțeleg ce zici și sunt de acord. Eu mă refer însă la măcinătura tip Lavazza, cafea pe care un băutor obișnuit o prepară și la ibric (clasic, pe aragaz, nu ibrik ca stil), și la un EC155 presurizat, și la presă. Zic asta pt. că așa procedam și eu înainte să descopăr 3'rd wave și comunitățile de cafegii, neștiind că de fapt fiecare stil de preparare a cafelei presupune un anume tip de măcinătură.

Later Edit: vezi pungile de Lavazza Oro măcinată, care sugerează că se poate folosi atât pt. moka pot cât și pt. presă, drip sau espressor. Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#8
Andrei, confirm ce spun colegii mai sus, fara o rasnita relativ buna nu cred ca ai sanse sa ai rezultate multumitoare. Eu am 41TEM, sunt relativ asemănătoare, sunt multumit de el pentru 2 espresso duble/zi, cu lapte de cele mai multe ori. Eu recomand sa te uiti pe marketplace dupa o rasnita in bugetul tau, din întâmplare o am si pe a mea la vanzare daca esti interesat. Ideea este sa nu te dai bătut ca se merita din plin ;-) . Extractii reușite!
Lelit PL41TEM/Niche Zero/sita Ascaso 14-20gr/tamper Lelit 57.35mm/nivelator pretampare Motta 57mm/naked portafilter/handmade Kribli Grabli/Cafflano Kompresso/
 
Reply
#9
Nu mai stiu daca mai e de actualitate... Si eu am trecut prin asta. Daca esti din Bucuresti, pot sa iti fac o recomandare pana achizitionezi rasnita. Cumpara cafea de la Sarkis (piata Gemeni), le zici sa o rasneasca pentru espressor, la 2 (or sa inteleaga) ?. Orice alta cafea cumparata din comert o sa faca ceai. O sa ajungi la 10.5 bari si un espresso decent zic, zic eu.
 
Reply
#10
Am si eu o scurta intrebare. Lelit 41 lem cu rasnita eureka 15 bl (cu afisaj), cafea PERU de la Maison du cafe. As dori sa stiu daca gustul real este un pic acrisor/acid. Multumesc
 
Reply
#11
Ai 8 pagini cu multe explicatii aici - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...amar-dulce
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Se poate ca presiunea la Lelit41LEM sa creasca la inceputul extractiei jur de 12 bari, iar apoi sa scada la 9-10? Este normal? Multumesc!
 
Reply
#13
Da, e normal, dar depinde de mai multe lucruri...

Acul manometrului este de fapt un martor. El iti spune care este presiunea la grup, acesata fiind o rezultanta a ceea ce se intampla in portafiltru. Nu iti inchipui presiunea pe acest espressor ca insemnand o pompa ce impinge apa cu o presiune reglabila.
Presiunea se creeaza pe pucul de cafea datorita intalnirii apei cu macinatura de cafea (sau cu o sita fara gauri daca vrei sa simulezi presiunea maxima). In momentul in care pucul de cafea capata fisuri mai mari sau mai mici, datorita unei cafele prea grunjoase sau a tehnicii de preparare deficitare, apa va trece mult mai repede prin cafea si martorul tau de presiune, adica manometrul, va indica o cadere asa cum spui.

Daca scoti portafiltrul si dai drumul la apa presiunea indicata pe manometru va fi zero pentru ca nu ai niciun obstacol. DAca pui sita de curatare (fara gauri) presiunea va sta in maxim si nu va cobori absolut deloc.

Citeste si aici, chiar daca nu e neaparat pe subiectul tau ci se refera la umblatul in espressor si scaderea presiunii maxime la 9 bar. Insa vei gasi multe lucruri lamurite.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#14
Fiind posesor de LEM, confirm acest comportament pe aparatul meu. Chiar și cu sita oarbă, presiunea crește la ~12 bar apoi coboară înspre 9-10. Idem și cu un puc de cafea măcinată fin.

Probabil că are de-a face cu OPV-ul care "deschide" cu ceva întârziere.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#15
Cei mai vechi pe forum, stiti cumva daca este cineva din Baia Mare pe grup? 
multumesc!
 
Reply
#16
Buna ziua, revin cu o intrebare: sa fie cafeaua de vina? 
Am facut un test intre rasnita mea Eureka mignon si Lelit 41lem si o rasnita de bar Fiorenzato F64EVO cu un espressor de bar (nu retin numele-era cu 3 grupuri). 
In ambele situatii cafeaua a iesit acida (Maison du cafe). 
Rog pe cei care detin Eureka Mignon sa imi spuna la cat e setata rasnita (2,2.5...?), dar si ce cafea folosesc pentru a putea cumpara si eu sa fac un test. 
Multumesc!
 
Reply
#17
Maison du Cafe sunt cunoscuti tocmai prin stilul de a evita aciditatea si a duce cafeaua spre ciocolata neagra / nuci coapte, deci cel mai probabil e vorba de o perceptie de gust. Multi prefera aciditatea si o cauta, altii nu, vezi topicul dedicat.  La PL41LEM nu ai PID deci nu poti modifica gustul espresso-ului prin cresterea temperaturii, cum ai putea-o face pe 41TEM spre exemplu sau chiar pe LEM-ul tau daca il duci la "fierar sa-i ascuta dintii" (aka sa ii puna un PID). Daca ai putea jongla cu temperatura si sa ajungi la 95 de grade sa spunem, foarte probabil gustul ar fi diferit. Totusi, eu am mai experimentat situatia asta pe aparatul altor espressomani si exista cazuri cand unor oameni li se pare acrisoara inclusiv o arabica prajita mai tare, obisnuiti fiind cu robusta probabil.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#18
Cifrele de pe butonul rotativ al Eureka Mignon sunt doar de orientare și nu reprezinta o setare standard pentru toate aceste râșnițe. Poți roti de el mai mult de 360 de grade.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#19
(23-11-2020, 15:31)Dimitriyus Wrote: Cifrele de pe butonul rotativ al Eureka Mignon sunt doar de orientare și nu reprezinta o setare standard pentru toate aceste râșnițe. Poți roti de el mai mult de 360 de grade.

Poti sa imi spui ce cafea folosesti si la ce setare? Sa fac un test sa vad daca iese ceva ok sau nu. Mersi
 
Reply
#20
La rasnita depinde foarte mult de punctul in care ti se ating cutitele. Eu merg cam cu 2 "numere" sub acel punct si variez in functie de cafea +- 0.5.
O alta chestie importanta : ce apa folosesti? Eu obisnuiam sa beau des Yirgacheffe prajita de ei. Cand foloseam apa Bucovina mereu imi iesea cam acida si toti pe care i-am servit mi-au spus acelasi lucru. Mie imi placea, dar era o idee prea spre acru. Am trecut la cana filtranta si gustul a devenit mult mai echilibrat.
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
#21
(23-11-2020, 11:01)Lyvyoo Wrote: Maison du Cafe sunt cunoscuti tocmai prin stilul de a evita aciditatea si a duce cafeaua spre ciocolata neagra / nuci coapte, deci cel mai probabil e vorba de o perceptie de gust. Multi prefera aciditatea si o cauta, altii nu, vezi topicul dedicat.  La PL41LEM nu ai PID deci nu poti modifica gustul espresso-ului prin cresterea temperaturii, cum ai putea-o face pe 41TEM spre exemplu sau chiar pe LEM-ul tau daca il duci la "fierar sa-i ascuta dintii" (aka sa ii puna un PID). Daca ai putea jongla cu temperatura si sa ajungi la 95 de grade sa spunem, foarte probabil gustul ar fi diferit. Totusi, eu am mai experimentat situatia asta pe aparatul altor espressomani si exista cazuri cand unor oameni li se pare acrisoara inclusiv o arabica prajita mai tare, obisnuiti fiind cu robusta probabil.

Cunosti pe cineva din zona Maramures, Cluj, Salaj care monteaza PID?
 
Reply
#22
Curierul merge oriunde, nu conteaza zona. Stim cu totii la Bucuresti
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#23
(23-11-2020, 17:35)prislea Wrote: La rasnita depinde foarte mult de punctul in care ti se ating cutitele. Eu merg cam cu 2 "numere" sub acel punct si variez in functie de cafea +- 0.5.
O alta chestie importanta : ce apa folosesti? Eu obisnuiam sa beau des Yirgacheffe prajita de ei. Cand foloseam apa Bucovina mereu imi iesea cam acida si toti pe care i-am servit mi-au spus acelasi lucru. Mie imi placea, dar era o idee prea spre acru. Am trecut la cana filtranta si gustul a devenit mult mai echilibrat.

Ai putea sa faci o poza la setare? Cum aflu cand se ating cutitele? 
mersi
 
Reply
#24
Rasnita oprita, scoasa din priza, invarte manual continuu de axul motorului si muta reglaju spre fin. Ai sa auzi ca un "ciripit" cand incepe sa agate. Sau pornesti rasnita si misti de rotita USOR spre fin, fara sa mai bagi mana pe niciunde Big Grin. Ai sa iti dai seama cand se ating, au un sunet caracteristic. Revii spre grosier un pic, pana nu se mai aude si poti face un semn pe rotita sa stii unde e limita. Pentru espresso nu ar trebui sa fii in zona aia oricum, granulatia e ca zaharul pudra acolo.
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)