Espressoman fresh
Cluj
16-11-2023, 20:44
(This post was last modified: 16-11-2023, 21:01 by Shuleac.)
Buna prieteni, am primit azi coletul si cu espressorul Gaggia Classic Pro Evo si rasnita Kingrinder K4 + ceva boabe fresh prajite, am facut cu cafea din comert macinata Illy classic si sita presurizata si rezultatul e okey si vizual si gustativ luand in consideratie ca e din comert, dar incercarile mele cu boabele proaspat prajite si macinate nu m-au incantat, stiu ca e okey sa fie asa la primele incercari, doar ca am aruncat 5 cafele deja si nu prea as vrea sa arunc si urmatoarele 5, ca sa fie mai clara situatia, am setat Kingrinderul K4 la 70clickuri - curgea ca din robinet (prea apos), la 50 clickuri - nici nu mai curge, prea fin, la 60 - inca prea apos si jetul destul de puternic, la 55 - foarte greu curge si practic nimic, iar la 58 parca mai okey, doar ca spuna zero, cafeaua iese instant neagra si la gust deloc buna. Astept sa vina si portafiltru separat fara fund + 2 site VST de precizie (single + double dose) cu speranta ca ele ar imbunatati situatia, plus am mai comandat alte boabe proaspat prajite de la alt vanzator. Ar fi altceva ce mi-a omis din atentie ? Multumesc daca ati citit intreg romanul ))
Apropo cafeaua folosita acum este Peru Colca de la Barshaker, eu intuiesc ca anume cafeaua ar fi motivul (prajita o luna in urma) "foarte fresh" )))
Espressoman infocat
Otopeni
16-11-2023, 21:13
(This post was last modified: 16-11-2023, 21:20 by Dan_R.)
In primul rand, sa folosesti cu placere "jucariile" achizitionate. Fiindca printre rasnitele pe care le posed se afla si un Kingrinder K4, pot sa-ti spun ca este o rasnita foarte OK la care gradatiile de rasnire pentru espresso sunt in jurul valorii 60, totul depinzand de tipul cafelei si modul in care a fost prajita (light, medium sau dark). Faptul ca ai obtinut o curgere buna la valoarea 58 mi se pare foarte normal, si te sfatuiesc sa nu faci abrupt trecerile (nr clickuri) de reglaj, eu merg de obicei din 2 in 2 clickuri. Daca gustul cafelei este oribil, nu este vina rasnitei. Espressorul sper ca l-ai folosit la cafeaua rasnita cu K4, folosind sita dubla nepresurizata. Este foarte bine ca ai cumparat site VST, dar in cazul de fata vina cred ca o are cafeaua sau poate, dar este mai putin probabil, apa folosita. Totusi faptul ca nu face deloc spuma (crema) asta ma face sa inclin spre cafea (foarte veche).Un alt sfat este sa nu folosesti sita single. De preferat este cea dubla sau tripla (depinde ce ai comandat).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman fresh
Cluj
Multumesc de raspuns si de opinie, fiind la inceput de cale asta conteaza mult pentru mine si fiind un mare amator de cafea buna :) astept cealalta cafea proaspat prajita si sper sa fie ok.
Reprezentant Barshaker.ro
Oradea
Servus,
Nu este de la cafea... E o prajire omniroast, destul de light, nu e prea usor de extras pentru espresso, dar cand gasesti acel sweet spotul iti da o recompensa unica
spuma" nu este un indicator, e doar o reactie chimica. ( la prajiri light nu prea este... )
La inceput iti recomand blenduri, sau brazilii simple prajita mediu, sau chiar spre dark..
--Only God Can Judge Me--
Espressoman infocat
Otopeni
16-11-2023, 23:05
(This post was last modified: 16-11-2023, 23:09 by Dan_R.)
In vara ce a trecut, odata cu achizitionarea rasnitei KinGrinder K4 de la Barshaker, am primit si o Costa Rica Yellow Honey pt espresso, care mi-a placut foarte mult, fructata si un post-gust de cacao. @
MyR isi cunoaste cel mai bine marfa, si probabil ceea ce ai cumparat nu este pe gustul tau. Este adevarat ca "brazilienele" ar fi un inceput mai bun pentru cei obisnuiti cu cafelele lipsite de aciditate.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman fresh
Cluj
@
MyR, multumesc, ideea de spuma nu e factorul cel mai deranjant, ba chiar deloc, ideea era ca estetic mi-ar placea sa fie cu ceva spuma si din cate stiu la curgere ar trebui sa fie de o consistenta mai densa mai cremoasa care dupa scurt timp se limpezeste spre negru si nicidecum ca apa :) , dar gustul final, asta e chiar deranjant, probabil am alte preferinte, in locale 7-8 cafele din 10 imi plac, presupun ca majoritatea ar fi Arabica sau un amestec cu partea majoritara de Arabica, iubesc cafea amara (dar nici cu aroma de "ars" ) si nu accept aciditate in cafea :)
Espressoman infocat
Milano
16-11-2023, 23:21
(This post was last modified: 16-11-2023, 23:22 by vlaicu.)
(16-11-2023, 23:06)Shuleac Wrote: ... dar gustul final, asta e chiar deranjant, probabil am alte preferinte, in locale 7-8 cafele din 10 imi plac
Cred ca am identificat problema pe care o reclami. Treci pe forumul de 1st wave și inspiră-te de acolo. Tocmai se discuta de o comanda de grup de la Saka, poate te înscrii și tu.
Majoritatea care apreciază o cafea de specialitate (nu ți-o spun ca un afront) se afla în partea cealaltă, poate 1 din 10 cafenele au o cafea acceptabila.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman fresh
Cluj
17-11-2023, 01:46
(This post was last modified: 17-11-2023, 01:48 by Shuleac.)
@
vlaicu, eu cred ca ai identificat gresit totusi, dar whatever , inteleg uneori si "ironia". PS fiind originar din alta tara si in Romania de putin timp, cand am scris de 7-8 cafele din 10 nu facusem referinta la cele din Romania.
Espressoman infocat
Milano
Nu era nicio ironie. Nu cunoșteam contextul dar chiar și asa, ai spus ca nu suporți aciditatea în cafea. Răspunsul meu este în continuare valid, și ca idee, Saka e una dintre cele mai bune cafele 1st wave. Pana la urma è alegerea ta dar am avut prieteni care efectiv nu puteau trece de acrul din cafea ca să simta complexitatea și aroma. Nu mai vorbesc de fermentate (cel puțin cele de acum un an și ceva) care aveau un kick puternic de ferment.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Reprezentant Barshaker.ro
Oradea
(16-11-2023, 23:06)Shuleac Wrote: @MyR, multumesc, ideea de spuma nu e factorul cel mai deranjant, ba chiar deloc, ideea era ca estetic mi-ar placea sa fie cu ceva spuma si din cate stiu la curgere ar trebui sa fie de o consistenta mai densa mai cremoasa care dupa scurt timp se limpezeste spre negru si nicidecum ca apa
, dar gustul final, asta e chiar deranjant, probabil am alte preferinte, in locale 7-8 cafele din 10 imi plac, presupun ca majoritatea ar fi Arabica sau un amestec cu partea majoritara de Arabica, iubesc cafea amara (dar nici cu aroma de "ars" ) si nu accept aciditate in cafea 
Cu siguranta este de la preferinta.
Iti recomand la inceput ceva boabe prajite spre dark, neaparat cu profil de espresso, cu note de cacao si migdale, apoi daca este interes sau esti interesat in teste mai poti incerca si un brew ceva.
--Only God Can Judge Me--