Hello There, Guest! Login Register


Invata Latte Art intr-un weekend!

#1
Salutare tuturor!
Fiind in concediu si cu pandemia asta care nu se mai termina m-am gandit sa va prezint o metoda rapida si ieftina de a invata Latte Art intr-un weekend  Big Grin.

Premise pentru reusita:
- tratati cu seriozitate pasii normali pentru frotarea "laptelui" pentru a obtine consistenta necesara latte art
- acordati operatiunii minimum doua ore pe zi pentru a scapa de inhibitii si prejudecati si pentru a va simti ca intr-o cafenea aglomerata

Ingrediente necesare:
- apa
- o sticla de Fairy sau orice alt detergent de vase vascos
- pucurile folosite de la cafeaua facuta in ultima saptamana

1. Faceti o cafea concentrata din pucurile mentionate (minimum 10 buc.) si turnati 25-30ml in 2-3 cesti de cafea (in functie de capacitatea latierei).
2. Umpleti 1/2 din latiera cu apa si turnati o picatura serioasa de detergent peste ea. Frotati corect, fara bule, la vascozitatea necesara!
3. Incepeti turnarea laptelui in cestile de cafea urmarind dobandirea/desavarsirea tehnicii.

Foarte important!!! Niciunul din ingredientele folosite/obtinute nu se consuma ci se apreciaza vizual in scop de training!
Nu aruncati zatul in chiuveta ci la gunoi!


Spor la treaba!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#2
Suna interesant si eco Smile
Dar, ce inseamna:
"Faceti o cafea concentrata din pucurile mentionate (minimum 10 buc.)"?
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47  ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche  ► 2019.09 Dalla Corte  S + u ⋑ ı o, Niche 
 
Reply
#3
Facuta din pucurile folosite peste saptamana si sa fie cat mai neagra posibil, pentru contrast.
Enjoy Smile
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#4
Ca sa nu facem risipa nici de cafea nici de timp. 
Va recomand o "baza" din cacao cu apa fierbinte pana la consistenta unui espresso.
Nu mai pierdeti timpul cu re-prepararea pucurilor.

"Laptele" se poate face ca mai sus.
Lelit PL162T Bianca - in vanzare

Comandante C40 | V60 | Aeropress
 
Reply
#5
(16-12-2020, 22:52)slavic1983 Wrote: Ca sa nu facem risipa nici de cafea nici de timp. 

Ce risipa de cafea? E vorba de pucurile extrase deja pentru espresso si refolosite in scop "didactic".
Cacao proaspata nu e o optiune daca vrei sa umpli o suta de shoturi in cateva ore.
Metoda e recomandata celor care fac 2-3 cappuccino pe zi prin una-doua frotari, situatie care nu iti permite sa iti imbunatatesti tehnica sau sa progresezi rapid!
In privinta timpului e foarte important sa aloci suficient (minim o ora) pentru impregnarea memoriei vizuale, auditive si formarea mainii.
Mai mult decat atat, recomand cu tarie sa folositi exact aceleasi recipiente pe care le folositi in mod normal la espresso: cestile, latiera, termometrul, etc. si sa frotati/umpleti cestile ca si cum ati fi la un concurs... Seriozitatea abordarii este foarte importanta pentru progres. 

Concret:
1. Se face o cafea din pucurile extrase - min. 10 pucuri in 3l de apa, suficient pentru aprox. 100 de shot-uri. Durata de fierbere - 10 min

2. Se pregateste si se froteaza solutia - 15-30 s
In cestile care contin deja cafea (25ml) se toarna solutia in vederea obtinerii formei dorite.
Rezultatul final se apreciaza vizual dupa care se golesc cestile intr-o cratita aflata in apropiere.
Durata proces: 2-3 min

3. Se reia punctul 2 cat iti permit ingredientele, timpul, rabdarea, dedicatia, etc.

Spor!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#6
Am incercat si eu chiar la inceput metoda cu samponul de vase. E ceva, dar nu e chiar ce trebuie. Frotarea samponului imi iesea perfect, cand incercam cu laptele de multe ori imi ieseau bule mici de aer, care aratau urat cand desenam si nu le puteam scoate oricat bateam latieraSmile). Eu consider ca cel mai relevant e exersarea cu laptele.
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#7
Clar că exersarea cu laptele e King când e vorba de experienta reală. Metoda de mai sus te ajuta să-ți cunoști perfect canile de frotare, unghiul de intrare, felul în care prestează espressorul la frotare, scăderea / creșterea presiunii din boiler, și tehnica de execuție a turnarii laptelui pentru latte art, etc.
Dacă stăpânești toate acestea e imposibil să ai diferențe atât de mari între frotarea cu șampon și cea cu lapte.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#8
(16-06-2021, 18:58)sirpet2001 Wrote: Clar că exersarea cu laptele e King când e vorba de experienta reală. Metoda de mai sus te ajuta să-ți cunoști perfect canile de frotare, unghiul de intrare, felul în care prestează espressorul la frotare, scăderea / creșterea presiunii din boiler, și tehnica de execuție a turnarii laptelui pentru latte art, etc.
Dacă stăpânești toate acestea e imposibil să ai diferențe atât de mari între frotarea cu șampon și cea cu lapte.

De ex la frotarea cu sampon obtin perfect acel vortex(inclusiv spuma, nu am deloc bule de aer). Dar la frotarea cu lapte, exact acelasi unghi, exact aceeasi cantitate de apa/lapte nu pot obtine acel vortex si cateodata mai ies bule de aer in crema de lapte...oricum, media frotarilor este de 2-3 pe saptamana, deci nu am prea multa experienta pe frotare.
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#9
Tocmai pentru cei cu frotari puține este acest exercițiu.
​​​​​​Ce lapte folosești!? Rezultatul e același și cu altă marca? În funcție de gust, buget, etc. îți recomand Müller, Pilos. Dacă rezultatul e același, încearcă să începi frotarea când e siguranța on (becul aprins), poate laptele folosit de tine are nevoie de mai multă presiune pentru vortex. 
Vizionează și videoclipul ăsta:
https://youtu.be/gTC3dJvwgUI
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#10
(18-06-2021, 23:36)sirpet2001 Wrote: Tocmai pentru cei cu frotari puține este acest exercițiu.
​​​​​​Ce lapte folosești!? Rezultatul e același și cu altă marca? În funcție de gust, buget, etc. îți recomand Müller, Pilos. Dacă rezultatul e același, încearcă să începi frotarea când e siguranța on (becul aprins), poate laptele folosit de tine are nevoie de mai multă presiune pentru vortex. 
Vizionează și videoclipul ăsta:
https://youtu.be/gTC3dJvwgUI

Am incercat cu Monor, Pilos, Zuzu, Bardezzi(toate astea de 3.5% grasime), Olympus (de 3.7%). Am avut in frigider ceva Pilos de 1.5 UHT, cu el mi-a iesit vortexul dar nu avea consistenta. Cat despre bec, mereu am facut cand becul era aprins. Procesul meu e cam asa: cand se aprinde becul pornesc aburul intr-o cana cu apa sa iasa toata apa(sa nu imi bage in lapte). Il las vreo 30 secunde pana se aprinde din nou becul si apoi frotez in lapte.
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#11
Încearcă să pornești aburul tot în cana cu apa după 30s și vezi dacă strânge condens între timp. Dacă da, forțează puțin aburul deschizând de mai multe ori pana se aprinde becul și începi imediat frotarea.
Ce cantitate de lapte folosești și care e volumul latierei?
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#12
(19-06-2021, 00:46)sirpet2001 Wrote: Încearcă să pornești aburul tot în cana cu apa după 30s și vezi dacă strânge condens între timp. Dacă da, forțează puțin aburul deschizând de mai multe ori pana se aprinde becul și începi imediat frotarea.
Ce cantitate de lapte folosești și care e volumul latierei?

Aprox 180ml lapte. E latiera mica de 250 ml
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#13
Pune latiera pe un cântar, tareaza și umple cu lapte până la baza ciocului (max 2/3 din capacitatea cănii) și afli cât lapte poți frota optim cu cana de 250 ml (părerea mea e că max 120-150 ml). Încearcă cu noua cantitate și vezi ce obții.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#14
(19-06-2021, 20:12)sirpet2001 Wrote: Pune latiera pe un cântar, tareaza și umple cu lapte până la baza ciocului (max 2/3 din capacitatea cănii) și afli cât lapte poți frota optim cu cana de 250 ml (părerea mea e că max 120-150 ml). Încearcă cu noua cantitate și vezi ce obții.

Exact asa am facut, altfel nu stiam ca am aprox 180 ml?. Atatia ml intra in latiera pana la baza ciocului(chiar am lasat 1 mm sub cioc). Dar voi incerca si cu 150 ml??
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#15
Salutare.
Ai vortex cu 150 ml?
Unele latiere au ciocul foarte mic, mai ales cele de capacitate mică.
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#16
(22-06-2021, 23:57)sirpet2001 Wrote: Salutare.
Ai vortex cu 150 ml?
Unele latiere au ciocul foarte mic, mai ales cele de capacitate mică.

Da, am reusit sa obtin vortex cu 150 ml lapte si cu latiera aceasta, care nu are ciocul foarte mare dar nici foarte mic. https://www.blackflavourcoffee.ro/ro/ins...360ml.html oricum din ce am vazut, nimeni nu face latte art cu latiere mari, toti pe care i-am vazut golesc laptele frotat din latiera mare in latiera mica.
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#17
Felicitări!
Frotarea laptelui și turnarea acestuia pentru latte art sunt două chestii diferite. Poți să frotezi 1l de lapte și să folosești pentru latte art o cana de 250 ml dar nu poți frota 250 ml de lapte într-o cana de 250 ml. 
După frotare, mai ales în cazul unei frotari imperfecte, se poate aduna la suprafață o pelicula de câțiva mm care să conțină mai multă spumă. Aceasta se răstoarnă într-un alt recipient astfel încât să rămâi doar cu crema de lapte și să nu compromiti latte art ul. 
Dar asta e o măsură de siguranță sau de corecție, nu una obligatorie în cazul unei frotari corecte. 
Succes!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
#18
(23-06-2021, 12:02)sirpet2001 Wrote: Felicitări!
Frotarea laptelui și turnarea acestuia pentru latte art sunt două chestii diferite. Poți să frotezi 1l de lapte și să folosești pentru latte art o cana de 250 ml dar nu poți frota 250 ml de lapte într-o cana de 250 ml. 
După frotare, mai ales în cazul unei frotari imperfecte, se poate aduna la suprafață o pelicula de câțiva mm care să conțină mai multă spumă. Aceasta se răstoarnă într-un alt recipient astfel încât să rămâi doar cu crema de lapte și să nu compromiti latte art ul. 
Dar asta e o măsură de siguranță sau de corecție, nu una obligatorie în cazul unei frotari corecte. 
Succes!

Merci de sfaturi! Big Grin
Now: Brew; Kinu Phoenix;
Past: Lelit PL41TEM; Lelit PL72.
 
Reply
#19
Cu plăcere.
Continuă să exersezi și cu apă pana îți desăvârșești tehnica. 
Succes!
Sette 270 Wi, ProBarista DF64, Crem ONE Profiler, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm, WDT Red Leverer Tool Needle Powder Dispenser
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)