Salut!
Pentru ca e prima mea postare pe acest forum, o sa povestesc pe scurt cum am ajuns sa scriu aici. Am de vreo 3 ani un espressor Delonghi ECP33.21.
Prima oara am ajuns intamplator pe acest forum acum vreo 3 luni, cand imi venise ideea de a face upgrade catre un espressor automat. Am inceput sa citesc sistematic ce s-a scris pe aici de-a lungul timpului si brusc prespectiva unui espressor automat nu mi s-a mai parut asa buna. In schimb, mi-a incoltit in minte ideea de a incerca sa vad care e treaba cu sitele nepresurizate (bineinteles ca al meu espressor nu avea asa ceva).
Dupa ce am constatat ca iese un fel de ciorba daca folosesc sita nepresurizata impreuna cu cafeaua pre-rasnita din comert, mi-am zis ca e musai sa cumpar o rasnita. Zis si facut; un cantar de bijuterii, un black friday, un PL043MMI si ceva cafea proaspat prajita mai tarziu (multumim espressoman.ro pentru reduceri!), am constatat ca ciorba aia care iesise initial s-a transformat in ceva bun si aromat. Altceva fata de cafeaua pe care o gasesti in majoritatea localurilor.
S-ar zice ca toate sunt bune si frumoase, dar cred ca m-a prins microbul si acum stau si ma intreb daca nu cumva trecerea de la acel Delonghi (pe care majoritatea de pe acest forum il considera probabil un fel de jucarie pentru prescolari) la un espressor mai rasarit ar aduce si mai multe satisfactii pentru papilele mele gustative.
Banuiesc deja raspunsul la aceasta intrebare, dar tot citind si citind inteleg ca espressoarele astea mai rasarite sunt un fel de pom laudat - in general se strica tot felul de componente cand iti e lumea mai draga, dupa care urmeaza partea cu serviceurile unde in general utilizatorul e de vina si trebuie sa plateasca reparatiile desi produsul se afla in garantie. Asta cand nu se intampla ceva neprevazut in timpul transportului.
Apoi, trebuie sa marturisesc ca nici partea cu mentenanta nu ma incanta prea tare. Asta o spune cineva care in afara de un flush de curatare inainte de fiecare extractie si unul dupa, o curatare a capului dusului din an in Pasti si o decalcifiere in trei ani de folosire nu a avut deloc de furca cu actualul espressor.
Daca ar fi sa aleg totusi un espressor nou, m-as orienta catre Lelit PL41TEM. Pentru ca daca tot e sa fac un upgrade, inginerului din mine ii surade ideea unui senzor de presiune si a unui PID. Totusi, nu pot spune ca ma entuziasmeaza ideea de grup de 57mm, dar pare ca un espressor echipat cu PID si cu grup de 58mm la un buget similar cu Lelit nu prea se gaseste. Si acum intrebarile - merita oare upgradeul de la actualul espressor tinand cont de toate cele expuse mai sus? Si daca da, exista oare vreun espressor intr-un buget de aproximativ 2500 +/- 500 de lei care sa aiba un raport pret/calitate mai bun decat PL41TEM?
Daca ati reusit sa nu va plictisiti pana acum, mai exista o mica problema - ocazional va mai face espresso si sotia, care nu are rabdare sa foloseasca rasnita, cantar etc, asa ca va fi nevoie si de o sita presurizata. Din cate inteleg de pe situl https://www.lamacchinadelcaffe.com/en/fi...lelit.html (recomandat pe acest forum pentru accesorii), exista sita Lelit supercream 2 cups filter for portafilter 57mm Cod. MC193, care dupa ochiul meu pare a fi exact ce trebuie. Daca ar putea cineva mai priceput sa confirme sau sa infirme lucrul asta, multumesc anticipat.
Pentru ca e prima mea postare pe acest forum, o sa povestesc pe scurt cum am ajuns sa scriu aici. Am de vreo 3 ani un espressor Delonghi ECP33.21.
Prima oara am ajuns intamplator pe acest forum acum vreo 3 luni, cand imi venise ideea de a face upgrade catre un espressor automat. Am inceput sa citesc sistematic ce s-a scris pe aici de-a lungul timpului si brusc prespectiva unui espressor automat nu mi s-a mai parut asa buna. In schimb, mi-a incoltit in minte ideea de a incerca sa vad care e treaba cu sitele nepresurizate (bineinteles ca al meu espressor nu avea asa ceva).
Dupa ce am constatat ca iese un fel de ciorba daca folosesc sita nepresurizata impreuna cu cafeaua pre-rasnita din comert, mi-am zis ca e musai sa cumpar o rasnita. Zis si facut; un cantar de bijuterii, un black friday, un PL043MMI si ceva cafea proaspat prajita mai tarziu (multumim espressoman.ro pentru reduceri!), am constatat ca ciorba aia care iesise initial s-a transformat in ceva bun si aromat. Altceva fata de cafeaua pe care o gasesti in majoritatea localurilor.
S-ar zice ca toate sunt bune si frumoase, dar cred ca m-a prins microbul si acum stau si ma intreb daca nu cumva trecerea de la acel Delonghi (pe care majoritatea de pe acest forum il considera probabil un fel de jucarie pentru prescolari) la un espressor mai rasarit ar aduce si mai multe satisfactii pentru papilele mele gustative.
Banuiesc deja raspunsul la aceasta intrebare, dar tot citind si citind inteleg ca espressoarele astea mai rasarite sunt un fel de pom laudat - in general se strica tot felul de componente cand iti e lumea mai draga, dupa care urmeaza partea cu serviceurile unde in general utilizatorul e de vina si trebuie sa plateasca reparatiile desi produsul se afla in garantie. Asta cand nu se intampla ceva neprevazut in timpul transportului.
Apoi, trebuie sa marturisesc ca nici partea cu mentenanta nu ma incanta prea tare. Asta o spune cineva care in afara de un flush de curatare inainte de fiecare extractie si unul dupa, o curatare a capului dusului din an in Pasti si o decalcifiere in trei ani de folosire nu a avut deloc de furca cu actualul espressor.
Daca ar fi sa aleg totusi un espressor nou, m-as orienta catre Lelit PL41TEM. Pentru ca daca tot e sa fac un upgrade, inginerului din mine ii surade ideea unui senzor de presiune si a unui PID. Totusi, nu pot spune ca ma entuziasmeaza ideea de grup de 57mm, dar pare ca un espressor echipat cu PID si cu grup de 58mm la un buget similar cu Lelit nu prea se gaseste. Si acum intrebarile - merita oare upgradeul de la actualul espressor tinand cont de toate cele expuse mai sus? Si daca da, exista oare vreun espressor intr-un buget de aproximativ 2500 +/- 500 de lei care sa aiba un raport pret/calitate mai bun decat PL41TEM?
Daca ati reusit sa nu va plictisiti pana acum, mai exista o mica problema - ocazional va mai face espresso si sotia, care nu are rabdare sa foloseasca rasnita, cantar etc, asa ca va fi nevoie si de o sita presurizata. Din cate inteleg de pe situl https://www.lamacchinadelcaffe.com/en/fi...lelit.html (recomandat pe acest forum pentru accesorii), exista sita Lelit supercream 2 cups filter for portafilter 57mm Cod. MC193, care dupa ochiul meu pare a fi exact ce trebuie. Daca ar putea cineva mai priceput sa confirme sau sa infirme lucrul asta, multumesc anticipat.