Welcome Back Log In Create Account

In cautarea perfectiunii si cum am ramas dezamagit

Dupa ce am mai citit  ma gandesc sa incep cu pasi mici. Poate ca e prea mare saltul pentru mine acuma la un espressor. Ma gandesc acuma sa cumpar o rasnita buna si sa las pe alta data espresorul . Pe langa rasnita o sa incep cu un Moka Pot si cu un V60 , poate iau si un AeroPress.Am deja si un FrenchPress O sa bag si un aparat de spumat laptele pt capuccino. Macar daca nu imi iese cum mi-as dori , nu arunc ~ 6000 ron aiurea pe un espressor pe care nu il folosesc . Asa testez mai mult, si poate peste 1-2 ani ma bag si la un espressor.  Ce ziceti, e o optiunea inteleapta ?
Legat de rasnita, va rog sa ma ajutati un pic. As vrea sa iau o rasnita buna, dar nu prea as vrea sa dau mai mult de 500 Euro ( undeva pe acolo ) .  Cautand pe forum, m-am uitat la Rasnita G-iota DF64 single dose, dar vad ca e o disputa pe forum pe ea ( https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...%AC?page=8 ) . Am cautat mai departe si am vazut Lelit PL72, dar am gasit pe youtube https://www.youtube.com/watch?v=eFBgAMNLnu8 in care nu este recomandata pt FrenchPress \ Moka Pot ( vedeti minutul 3:30 , nu prea am inteles de ce .. probabil ceva legat de granulatie ). Cumva la banii astia ma astept sa fie ceva bun, ceva care sa ma ajute pt ce am de gand sa fac in urmatorea perioada (Moka Pot \ V 60 \ AeroPress \FrenchPress ) dar care sa nu trebuiasca schimbata daca merg mai departe , peste 1-2 ani, si iau si espressor.  Sa ma bag la o rasnita Ceado E5P v. 2020 ? O intrebare legat de rasnita, poate e un pic ridicola intrebarea, tinand cont ca nu o sa am portafiltru in care sa curga cafeaua rasnita , cel putin nu in prima faza, rasnita vine si cu un paharel \ suport ceva unde sa curga cafeaua rasnita sau trebuie sa improvizez eu ?

Reply
Cred ca o rasnita Kinu Phoenix, 1zpresso sau oricare alta cu cutite de metal, un Aeropress si un instrument pt frotat manual laptele ar fi utile pentru inceput.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
Are dreptate antevorbitorul, nu as recomanda incepatorilor (debusolati :) ) sa bage minim 2000 lei intr-o electrica entry, fara sa se lamureasca daca vor sa continue sa bea ce cred ei ca e cafea... Smile
Pentru ca, decat o electrica pe la 1000, mai bine o manuala Phoenix, sau alternativele.
Poti ignora linistit topicele de tip g-iota, acolo debusolarea e si mai mare decat la tine :)

De asemenea, recomand sa incepi cu Aeropress-ul... este mai versatil decat celelelte, daca ii inveti tehnicile poti scoate din el ce scoti din V60 si moka pot... si multe altele... invers insa nu. 
Sau, daca vrei si bauturi cu lapte clabucios, poti merge pe un Kompresso, am scris in topicul dedicat cum am invatat sa fac cu seringa aia si cafea prin infuzie, asa ca poate sa fie o alternativa Aeropress mai orientata catre espresso vero.

Reply
(07-03-2021, 01:44)gusami Wrote: Ce ziceti, e o optiunea inteleapta ?

Eu zic ca da. Si eu am asteptat un an sa cumpar espressorul din semnatura, timp in care am baut cafele pe la localuri recomandate din timisoara. Nici mie nu imi place espresso ul simplu si nu disting notele de capsuni si trandafiri, in schimb imi plac bauturile pe baza de lapte facute din aceste espresso.
Am inceput cu o rasnita manuala kinu phoenix si medode alternative si cafea de specialitate, apoi impulsionat de posturile colegului @renatoa mi am cumparat si un prajitor.

Am vazut ca consumati si ibric. Si mie imi place, dar doar cu cafea mai putin prajita, acra cum ii spui tu.
Dar pt ibric ai nevoi de rasnita electrica capabila de asa ceva. Eu cu kinu phoenix dau la manivela 5-10 min pana sa macin 18-20 gr cafea. Asta la granulatia minima acceptata de mine. Daca nu te deranjeaza e ok.

Nu te grabi, poate realizezi ca iti place mai mult ce bei acum.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
La o rasnita manuala poti folosi cu succes o surubelnita electrica care la viteza 1 dezvolta cam 300-400 rpm.Cu metoda asta rasnesti espresso sau ibrik 18 gr in cam 20 de sec. 

[Image: 3g5EySI.jpg]

In luna mai sosesc la colegii de pe forum cam 30-35 de rasnite manuale Arco by Goat Story la un pret de aprox 500 de lei. E o varianta de luat in calcul, impreuna cu o surubelnita cu acumulator si incarcator de la Lidl la 180 lei.La 680 de lei ai o minune de rasnita electrica.

Reply
(07-03-2021, 01:44)gusami Wrote: Pe langa rasnita o sa incep cu un Moka Pot

daca nu iti place crema,care va lipsi la asa ceva
bun topicul,coincide si cu impresiile mele,o cafea f buna bauta la Origo avea ceva aciditate,si gustul se educa,fiind obisnuiti cu produse mediocre si cu gust 'mort'' nu mai stim cum e ceva bun;valabil si pt vinuri care toate sunt pasteurizate si ajunse la un gust standard (cel putin cele din magazine,si sub 25 euro/buc)
De la Guido am luat foarte buna cafea,asa ca sa nu vorbim cu pacat;
decit Moka mai bine iti iei ca mine un automat Jura sh cu 800-1000 lei,si pina vei invata cum e un espresso bun vei bea ceva de nota 7-8 ;din cite am obs un automat niveleaza putin calitatea,si o cafea proasta iese mai bine decit manual,si la fel o cafea buna ramine putin nefructificata la automat
Gaggia classic,mazzer-super-jolly, Jura ena 7

Reply
(07-03-2021, 12:29)rob8402000 Wrote: ...apoi impulsionat de posturile colegului @renatoa mi am cumparat si un prajitor.

Nu eu, dom' Semaca... eu nu recomand espressoare... sau nu cele cu pompa mainstream pe aici... 

(07-03-2021, 12:29)rob8402000 Wrote: Am vazut ca consumati si ibric. Si mie imi place, dar doar cu cafea mai putin prajita, acra cum ii spui tu.
Dar pt ibric ai nevoi de rasnita electrica capabila de asa ceva. Eu cu kinu phoenix dau la manivela 5-10 min pana sa macin 18-20 gr cafea. Asta la granulatia minima acceptata de mine. Daca nu te deranjeaza e ok.

Poate colegul nu prepara ibric turcesc ca la carte, sa aiba nevoie de "pudra" de cafea. :s

Reply
(07-03-2021, 14:58)soze Wrote: ... mai bine iti iei ca mine un automat Jura sh cu 800-1000 lei,si pina vei invata cum e un espresso bun vei bea ceva de nota 7-8 ;din cite am obs un automat niveleaza putin calitatea,si o cafea proasta iese mai bine decit manual,si la fel o cafea buna ramine putin nefructificata la automat

... Nu pot fi de acord , cu ce il invetzi sa faca pe bietul om ... un automat sh vine " gata imputzit " si ptr. un om aflat la inceput de drum ... sa-l pui sa-l desfaca si sa-l curatze ... Sad ... nu prea cred ca se face.
      O cafea proasta ... va ramane tot proasta , indiferent cu ce vrei sa o extragi , iar o cafea buna , da ... sigur va ramane " nefructificata " Smile ... cu un automat , insa cu un espressor manual mai ai o sansa , k odata cu trecerea  timpului - macar si din greseala  , tot o vei fructifica odata - si atunci cand ai prins gustul ... (uzu)fructului :D ... greu ai mai dai drumul.
       Un automat gata obosit , poate fi mai costisitor de intretzinut , decat orice manual in orice stare s-ar afla ... nu mai pun la scotoceala si ... carul de draci cu care vine insotzit :D ... cand nu gasesti arculetze , simeringuri , O - ring -uri etc nici macar la service si ... el nu mai vrea sa etanseze si incepe sa curga pe masa ... apoi prin casa Sleepy ... cand al desfaci .
      Deci NU ... Cool .
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...

Reply
(07-03-2021, 15:49)renatoa Wrote:
(07-03-2021, 12:29)rob8402000 Wrote: ...apoi impulsionat de posturile colegului @renatoa mi am cumparat si un prajitor.

Nu eu, dom' Semaca... eu nu recomand espressoare... sau nu cele cu pompa mainstream pe aici... 

Poate colegul nu prepara ibric turcesc ca la carte, sa aiba nevoie de "pudra" de cafea. :s

La prajitor de cafea m am referit, nu espressor, si nu sfat ci in urma citirii experientelor relatate aici m ai determinat. Si ms si pt consilierea de dupa achizitionarea prajitorului.

Da, fiecare intelegem altceva prin ibric. Important e sa ne placa.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.

Reply
Ca relativ începător in ceea ce privește espresso, iti recomand totusi sa incerci mai multe tipuri de cafea de la mai multe cafenele. Ca exemplu iti pot da experiente personale : la unele cafenele din cluj (cu renume) am baut si cele mai wow espresso si unele meh, dar mi-am dat seama ca e o chestie de gusturi si cel care prepara cafeaua nu are nici o vina. Tot ca experiment, daca vrei, mergi in cel mai dubios loc dotat cu espressor si rasnita unde cel care prepara nu isi da interesul si ai sa observi mai usor diferenta intre un espresso prost si unul "corect" dar care pur si simplu nu e pe gustul tau.

Si nu in ultimul rand, daca faci pasul spre a-ti lua espressor+rasnita, sa ai răbdare cu tine.
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon

Reply
Chiar sa nu aiba nici o "vina" cel care prepara cafeaua ?  Confused Huh

Adica el nu are voie sa aiba zile proaste, sa fie sictirit, indiferent de motiv... si sa mai dea cu tamperu pe langa ?

Doar automatu livreaza cafea constanta... nu conteaza cum, dar constanta :D
Un barista as zice ca e ca un interpret, are o partitura, dar stilul e propriu, care stil mai poate fi si el influentat... de pozitia lunii, spuma marii...

Reply
:)) înțelegi ce vreau sa spun. De obicei iau câte 2 espresso duble deci s-ar fi simtit diferente daca existau scapari la preparare. Si am baut in zile diferite si cafelele care nu pot sa zic ca m-au impresionat, pe principiul "ii mai dam o sansa" (cafelei). Sa fi facut ceva gresit de 2 ori la rand, in zile diferite...slabe sanse :))
Zass ZEM 04 ; Eureka Mignon

Reply
Când ai rețeta făcută, care include 7-8 bar in extracție, dozare volumetrica, preinfuzie, râșnița care are in cos cam 1 kg de cafea, oricât de zi proasta ai avea, nu cred ca poți avea diferențe mari intre shoturi. Poate doar daca scapi portfiltrul pe jos, aduni cafea cu mâna și o pui in sita :)
Nu cred ca din aceasi cafea poți sa faci azi un shot memorabil, și mâine unul de nebaut.
Cred ca pur și simplu sunt soiuri care oricât ai meșterii la ele nu iese ce trebuie.
Nu cred ca e cineva pe aici care sa nu fi nimerit obastfel de cafea.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(06-03-2021, 02:15)gusami Wrote: Voi , ce sfat imi dati ? Unde sa mai incerc ?
Salut @gusami

Pe scurt, punctul meu de vedere:

1) Ai făcut bine, înainte sa te arunci sa iti iei un espressor, sa mergi la o cafenea de spațialitate. Daca nu vei găsi o cafenea de specialitate pe placul tău, este aproape sigur ca nu vei fii mulțumit ce iti va scoate espressorul tău de acasă folosind cafea de specialitate.

2) Guido este o prăjitorie buna, dar experiente neplăcute se pot întâmpla oriunde. Mai ales daca ești la început de drum, ai nevoie de sfaturi, fiind ca cafea pe care probabil l-ai băut pana acum este complet diferita din ce ai băut pana acum.

3) Barista au o munca foarte grea. Si la Guido, si in alte locații. Au momente foarte aglomerate, alte mai libere. Uneori pot să are si ei o zi grea, dar ei tot trebuie sa fie cu zâmbetul pe fata, fiind ca interacția cu clienți este foarte importanta. Si in aceasta perioada, este si o munca cu un risc destul de ridicat.

4) Sa fiu sincer, am avut si eu o experienta negativa la începutul de drum, chiar la Guido. Se mai întâmpla, dar nu este un capăt de tara. Din fericire București-ul are foarte multe cafenele care servesc cafea de specialitate, si ai de unde sa alegi. Poti sa mergi la Claro (care este chiar langa Guido), la Mabo (aproape de biblioteca naționala), Sloane, Dropshot (la Apaca), etc.

5) Daca ai întrebări, încerca sa mergi in momentele mai libere, de obicei dup amiaza (însa nu înainte de închidere) când nu sunt foarte multi clienți si baristă are un pic de timp. Tine aminte ca in fiecare zi ei au o mulțime de începători care vin la ei sa il explice cat de buna este cafea in Italia! (spoiler: cafea de specialitate are o abordare destul de diferita de cafea in stil italian).

6) Sfatul pe care iti a dat barista despre odihnirea cafelei a fost unul foarte bun. Iți explic: da, in acest forum se "promovează" cafea proaspăta prăjita. Dar asta nu înseamna ca o poți consuma abia ieșita din cuptor, fiind ca are multe gaze in ea si iți va scoate un gust amar (bitter) destul de pronunțat. O cafea trebuie sa se odihnească macar 5-7 zile înainte de consum pe espresso. Însa exista unele excepții: o cafea buna, cu un profil de prăjire mai light, are nevoie de mai mult timp. Motivul este ca ulei care sunt in boaba are nevoie de timp pentru a "impregna" celuloza boabei de cafea. Am băut unele cafele care au dat cel mai bine din ei la 3 săptămâni de la prăjire, si acum beau una la o luna, si este foarte ok.

7) Fiind la început, si fiind obișnuit cu cafele comerciale prăjite mai sus, o cafea de specialitate iti va părea acra. Este normal. Ce simți tu, probabil, este aciditatea cafelei (in flat white in general se simte mai puține, fiind ca lapte atenuează acest gust). Iți sfătuiesc sa ceri o cafea cu o aciditate mai scăzuta, de obicei cafele din sud america (dar nu este o regula). Un barista priceput poate tăia aciditate mărind cu 1 sau 2 grade temperatura.

8) Încerca sa nu ajungi la autonomate pana când nu ești sigur ca modul ne-autonomat nu este pentru tine. Sunt multi minus-uri, si l-ar lasă ca ultima opțiune.

Numai bine iti doresc
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
@gusami, cred că am văzut câteva puncte comune. Personal prefer un gust fără amăreală (asta e practic o eroare de extracţie) şi, aici e similar, cu un minim de aciditate (chestie de gust).

Ce am băut ici şi colo cafea preparată de barista mi s-a părut teribil de acră, bineînţeles din cauza acidităţii ei. Din păcate pentru mulţi clienţi tocmai acest gust este cel căutat, aşa încât pe unde te vei duce rişti să fii servit cu ceşti din acelaşi registru.

Din cauza acestei diferenţe de gust şi a faptului că am timp 15 minute dimineaţa să îmi prepar cafeaua,  am ales un espressor manual. De fapt vreo 2 serioase şi unul de voiaj. În felul acesta am control complet asupra extragerii la un preţ acceptabil şi cu răbdare am învăţat cum să scot ce îmi place destul de consistent. Mă ajută şi faptul că nu am mari pretenţii, am extras note fructate doar întâmplător, dar asta e de gustibus şi nu o limitare a aparatului.

Desigur că e bine să explorezi cât mai multe din metodele de extragere existente, dar dacă simţi că te limpezeşte un espresso, cel puţin în cazul meu răspunsul a fost să mi-l prepar singur aşa cum vreau şi sunt foarte mulţumit de decizie.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
OFF TOPIC: @ghrt: este thread de pavoni in cazul in care ai “probleme” cu extracțiile și putem sa oferim informații prețioase (după părerea mea :) ).
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60

Reply
Pentru completa informare a "petentului", espressor manual poate fi si Flair, Rota, Cafelat Robot, vorbesc doar de cele din gama de preturi in care s-a invartit discutia, si care sunt cat de cat mai contemporane.
Care, desi sunt vazute ca masini de travel, sunt multi care le folosesc pentru acasa.
Plus o droaie de masini vintage second pe eBay, unde poti gasi si pavoni mai accesibile.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)