Hello There, Guest! Login Register


In cautarea perfectiunii si cum am ramas dezamagit

#1
Salutare,

primul meu post pe acest forum , desi mi-am facut cont mai de mult, in care o sa povestesc mica mea poveste de a cauta placerea de a bea o cafea "buna" si unde ma gasesc in acest moment :

De vreo 1-2 ani tot aveam de gand sa imi cumpar o "masina " de preparat cafea. Nu cautam neaparat pt mine, cat mai mult pt sotia mea care savureaza o cafea ( la ibric) in fiecare dimineata si ocazional pe la cafenele ( deci , teoretic, intr-un mediu mai profi). Am avut etape in care cautarea era mai intensa si altele in care nu mi se parea o necesitate asa mare . In principiu pentru mine si sotia mea , o "masina " de facut cafea, inseamna una automata ( de genul apesi pe un buton sa selectezi ce cafea vrei si prin inca o apasare se prepara ) . Din intamplare, in una din delegatii , am ajuns la un client care avea un espressor manual, cu o rasnita separata, si uite asa, dupa ce am imitat ce faceau alti colegi, mi-am preparat si eu o cafea la acest tip de aparat. Desi nu aveam deloc cunostiinte despre cum se procedeaza ( ce inseamna granulatie, cat sa fie extractia, etc....lucruri pe care le-am citit in ultima perioada aici pe forum ) , a iesit o "cafea" interesanta , gustoasa .  Au mai trecut luni de la aceasta experienta, cu un expressor manual, si m-a lovit din nou gandul sa-i fac sotiei un cadou constand intr-un aparat prin care sa-si faca o cafea buna. Pentru ca unul din criterile alegerii a fost simplitatea , am ales un aparat automat, mai exact un Philips Saeco Xelsis SM7683, adica un aparat automat din clasa premium. L-am primit, am ramas oarecum impresionat, in primul rand de design dar am gasit si gustul cafelei bun. Sotia a fost si ea multumita. Pentru ca sunt maniac cu partea tehnica si cu intretinerea aparatelor, am inceput sa analizez mai in detaliu cum a fost construit si care e procesul prin care prepara cafeaua. Aici am inceput sa constat ca mentenanta implica foarte multa munca si ca e posibil sa am si probleme cu el in viitor datorita complexitatii . Am inceput sa caut mai multe detalii, si cumva am ajuns si pe acest site & forum. Dupa ce am inceput sa citesc toate sfaturile , parca am avut un sentiment de iluminare...."automatele sunt o pacoste" . Am hotarat sa-l fac retur si sa incep documentare mai serioasa asupra achizitiei unui aparat manual. Am inteles ca rasnita e cea mai importanta componenta, cafeaua prospat prajita e cam al doilea ca importanta la egalitate cu espressorul . Am inceput sa inteleg si punctele de referinta ( gen 50 ml in 25 sec de extractie si ca asta e in functie de gradul de rasnire , etc ) . Desi , imi era clar ca sunt multe alte detalii pe care trebuie sa le aprofundez, din lipsa de timp, eram cat pe-aci, sa ma inscriu pe lista de asteptare a site-ului si sa dau comanda de o rasnita si un aparat manual ( consideram ca  MACAP M6D stepless  & Lelit PL 92 T Elizabeth e ce trebuie conform informatilor de pe forum). Cumva aveam o retinere, daca imi scapa ceva, daca nu ma descurc cu procesul de preparare , daca ... Pana la urma,am zis ca inainte sa ma arunc si sa cheltui o suma deloc mica, sa ma duc cu sotia la una din locatile recomandate aici pe forum si sa incercam o cafea acolo. Si uite asa am ajuns la Guido. Dupa ce am deschis subiectul ca suntem acolo sa testam si sa ne hotaram daca merita sa mergem mai departe cu achizitia, poveste de care fata de acolo nu prea a dat doi bani, am cerut sa bem un espresso si un cappucino . Am intrebat daca putem alege noi ce cafea sa fie folosita. Ni s-a spus ca pentru preparea ei acolo, nu se foloseste decat una singura ( ceva de genul Brazilia serra neagra..sper sa nu gresesc ) si ca nu putem alege alta . Am intrebat daca e proaspat prajita si ni s-a zis ca trebuie sa treaca 2-3 saptamani ca sa poata fi folosita ( din ce citisem aici pe forum, sper sa nu gresesc, ideea era exact invers, adica sa fie consumata in primele 2-3 saptamani de cand a fost prajita ). Mi s-a parut ciudata informatia primita. Cumva, avand sentimentul de nesiguranta al incepatorului, nu am vrut sa contrazic . Am cerut sa ni se prepare un duble shoot si un cappucino. A rasnit cafeaua in fata noastra si a preparat bauturile. In timpul extractiei, am intrebat daca e valabila chestie cu 50 ml in 25 sec....la care mi-a raspuns ca ea tine 40 sec ( nu am inteles daca face asta pt ca e double shoot sau nu...).  Cand am gustat din espresso , mi s-a schimbat fata de cat de acra si amara era bautura . Departe de descrierea la superlativ pe care o gasesc pe aici pe forum. Adica, ok, pot sa fiu de acord ca nu avem noi, eu si sotia, gusturile atat de rafinate , sau ca suntem nestiutori, dar bautura aia era ORIBIL DE ACRA SI DE AMARA. Cappucino era , vorba sotiei, "baubila" dar in nici un caz mai buna decat ce rezulta din aparatul automat.   I-am spus fetei de la Guido ca nu imi place si raspunsul ei a fost ca e genul de cafea care " ori iti place, ori nu " si ca ei i se pare "fructata" . Nu vreau sa jignesc, dar sa ti se para fructata o baututa atat de acra si amara ca aia inseamna ca .... Asta a fost momentul de dezamagire profunda.  In acest moment nici nu stiu ce sa mai cred. Vad doua posibilitati: 1) Cafeaua nu a fost preparata bine, lucru care ma ingrozeste pentru ca daca nici intr-o locatie care e data ca exemplu aici pe forum, care ma astept sa aiba cele mai performante aparate, si cei mai competenti oameni care prepara cafeaua, nu e usor sa prepari o cafea....atunci ce asteptari sa aiba unul ca mine la inceput de drum ?  2) A fost o problema punctuala cu cafeaua noastra: ori fata nu a stiu sa prepare, ori cafeaua era veche sau ceva de genul. Lucru care iar ma ingrozeste...oare cat timp trebuie sa dedic ca sa potrivesc toate variabilele ? Ce o sa faca sotia cand se trezeste dimineata si vrea o cafea ...deschide manualul si incepe sa faca experimente ca intr-un laborator ? Ridicol.    
Si uite cum, desi ajunsesem sa zic ca automatele sunt niste porcarii ( cumva influentat puternic de ce am citit aici pe site si forum), dupa experienta avuta cu testarea, am ajuns sa zic ca nu sunt chiar niste porcarii si ca ,POATE, toate cuvintele la superlativ pe care le gasesc aici pe site \ forum .. sunt doar niste povesti frumoase . O sa mai fac o incercare , sa-i mai dau o sansa cum s-ar zice, si sa ma duc si intr-o alta locatie sa testez un espresso facut de niste "profi" cu o cafea " buna si proaspata" .

Voi , ce sfat imi dati ? Unde sa mai incerc ?
 
Reply
#2
Eu "zic" ca-ti faci prea multe probleme si vezi ecuații acolo unde sunt adunări simple.... daca nu esti pasionat, e posibil ca automatul să-ți fie de mare ajutor, de asemenea, poate nici cafeaua asta culeasa din corcoduș sa nu-ti fie pe plac. Unii ar spune ca nu ai gusturile "educate". Eu îți recomand sa citești si aici https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fwww%2Eespressoman%2Ero%2Fforum%2Fshowthread%2Ephp%3Ftid%3D124&share_tid=124&share_fid=56105&share_type=t&link_source=app
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#3
Costa Rica Perla Negra (daca pe asta ai nimerit-o) de la Guido e una din cafelele deosebite. Si cine lucreaza acolo nu are cum sa greseasca shot-urile. Asta cu extrasul in 40 de secunde tine de fiecare barista cat extrage pt a obtine gustul optim. 25 de secunde e o referinta pentru cafelele prajite in stil italian, la Guido prajesc cafele de specialitate care poate cere o alta reteta de preparare, un timp mai lung de extractie. Am vorbit o data cu un barista de la Guido si tocmai trecuse prin 200 de grame de cafea pentru a stabili reteta optima. Lucrez in zona si nu am baut niciodata un shot gresit de acolo.

Cei din cafenea nu au cum sa foloseasca alta cafea decat cea pe care o au in rasnita de espresso. Tocmai de aceea unele cafenele au mai multe rasnite.

Da, e vorba si de educarea gustului, de multe experimente, de ceva toleranta la frustrare si de multa disponibilitate de invatare pentru a putea aprecia acel shot care tie ti s-a parut acru si amar. Si, daca folosesti cuvinte precum "dezamagire maxima" si consideri experimentele "ridicole", probabil colegii care se multumesc cu gustul identic in fiecare zi si, pentru mine, plictisitor, al cafelelor prajite mai dark, lipsite de aciditate, sau al blend-urilor italiene vor avea ce recomandari sa iti faca.

Insa ce pot sa iti spun este ca eu nu stiu sa iti recomand in Bucuresti o cafenea la care sigur nu vei gasi cafea "acra si amara in acelasi timp", pentru ca multi au ajuns sa aprecieze acest tip de cafea si majoritatea cafenelelor de calitate ofera acest tip de cafea care tie ti s-a parut acra si amara.

Eu as incerca tot Guido. Dar cu mintea golita de cum "trebuie" sa fie o cafea si cu disponibilitatea de a incerca ceva nou. Cafeaua de acolo are gustul asta nu din cauza ca noi bautorii de cafele prajite astfel suntem snobi sau masochisti, ci pentru ca se incearca pastrarea specificului fiecarei origini a cafelei. O prajire mai dark ar distruge acest specific si ar face ca toate cafelele sa aiba acelasi gust, mai amar, ciocolatiu, plictisitor zi dupa zi, cu variatii foarte mici de la o cafea la alta.
ECM Classika PID (de vanzare), Niche, Mazzer Mini E + SSP brew, QM Rapida 
 
Reply
#4
Salut, poți încerca Mabo sau Dropshot, ei prăjesc mai solubil și ai sortimente diferite pentru capuccino și pentru espresso. Sunt in zone diferite ale orașului așa măcar una dintre ele poate e mai aproape de tine.
Cafeaua se lasă la degazat, cu cât e prăjită mai light poți sa te duci către 3 săptămâni cum ți-a spus fata. Daca îți dădeau f proaspăta chiar ar fi fost de nebaut pentru tine.
Spor!
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#5
Eu iti recomand sa mai incerci si in alte cafenele de top din Bucuresti, tot impreuna cu sotia si tot un doppio si un capuccino. Brazil sierra negra nu apare in oferta Guido, poate era alta brazilie. Sierra negra are Sloane si e o cafea extrem de gustoasa si de echilibrata, asa ca acru si amar, impreuna, poate iesi doar daca piesa dintre rasnita si espressor nu e in cea mai buna forma.
 
Reply
#6
Chocolate blend de la claro, morning ninja de la ds, eclectic blend d Ela yumme mergi pe prăjire medium to dark și procesarea sa fie naturala, evita africanele. Cred ca o sa fie apropiat de ce cauți tu.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#7
Tu ii spui ce cafea sa cumpere când problema e cafeneaua? Sau ai citit doar "acra și amară" și ai simțit că e loc de o părere "avizată"...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#8
Doar am zis sa nu zic nimic dar... Sporuri
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#9
Facerea de bine...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#10
Oricum chiar daca te hotărăști ca espresso nu e pentru voi, asta nu ar trebui sa te împiedice sa cumperi o râșnița și sa faci ibrice din cafea prăjită proaspăt și râșnița de tine, o sa vezi ca e NexT level fata de un ibric cu cafea de supermarket.
In plus poate o sa fie pe gustul tău V60 sau alte modalități de brew.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#11
O singura remarca am, legata de una din afirmatiile din tot "romanul" tau Smile pe care simt nevoia sa o corectez.
In legatura cu importanta, si locurile 1-2-3... prima oara vine intotdeauna cafeaua proaspat prajita !
Avand asta poti scoate o cafea mai buna decat la un automat, cu mainile goale, echipamentul vine de abia pe urma.
Iar in categoria echipament, rasnita first, apoi extractia.

Nu ne-ai spus la automatul actual ce cafea folosesti... sau n-am remarcat eu...  Huh
Poti face un experiment, de dragul nostru... ? Big Grin
Mergi inapoi la Guido, cumpara 100 grame de acea brazilie, incearca sa o prepari la automat si revii cu impresii Smile
 
Reply
#12
@gusami   am avut o experienta similara cu cafeaua băută la prajitorie. Am băut la 2 prajitorii foarte apreciate din Cluj cate un espresso. Pur și simplu nu am putut sa il beau. Era atata de amar ca nici 2 lingurițe de zahar nu cred ca rezolvau problema. Nici măcar acru nu am simțit din cauza amarelii. Insa știind ce gust trebuie sa aibă espresso si ce ma astept de la el nu am renunțat în a-mi cumpara un echipament si a găsi, acasa soluti pentru a prepara espresso pe gustul meu. Daca înveți cateva reguli de baza în prepararea espresso-ului restul tine de exercițiu, încercări si cautat cafeaua care sa iti satisfacă gustul. Ca nu ii foarte comod sau la del de comod ca o cafea la un automat ii foarte adevărat.
Lelit Grace Pl 81T, Eureka Minion Instantaneo,  tamper Lelit 57, nivelator Mota 57,sita Ascaso, 1Z Presso Q2, Moka Pot
 
Reply
#13
De un an jumatate de cand am expresor manual si folosesc exclusiv cafea proaspat prajita (de la aproape toate prajitoriile din Romania), toti musafirii mei ce au incercat espresso facut de mine au spus ca e acru (desi extrag la 92-93 de grade). 
Nu sunt un expert in domeniul cafelei dar cu siguranta intre cafeaua din comert si cea proaspat prajita este o prapastie foarte mare peste care nu multi pot trece.
ACS Minima / Baratza sette 270
 
Reply
#14
Prapastia nu este asa de mare daca folosesti pentru musafiri o cafea proaspat prajita mediu (prin mediu eu inteleg dezvoltare 18-20%, adica 1:30 - 1:40 dupa FC). Iar daca vrei sa o mai si aprecieze poti merge chiar pana la o cafea cu 22-23% dezvoltare.
 
Reply
#15
@bogy E prea multa informatie pe genul asta de topic. Oameni care si-au propus sa rastigneasca cafeaua de specialitate, stiu deja ce e bine sau care ar trebui sa fie "gustul" unui espresso...

Sau daca vroiai sa faci o sugestie catre Guido, cred ca au topic dedicat.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#16
@Deraiatu  extracția la 92-93 de grade nu spune prea multe. Pentru fiecare cafea trebuie sa găsești acea temperatura, cantitate de cafea măcinată, cantitate lichid în ceasca, timp de extracție, sortiment de cafea, grad de prăjire raportat la sortimentul de cafea, etc încât sa ai cel mai bun gust in ceasca in functie de preferinta ta dar aceasta preferinta se poate sa nu se potrivească cu a musafirilor. Doar referindune la temperatura si poti jongla între 88-96 grade si acest lucru schimba mult in ceasca. Vezi pe YouTube ca găsești multe clipuri cu gustul raportat la toți parametri de care trebuie  sa ții cont. Cred ca am văzut și ceva despre intervale de temperatura între care sa încerci in functie de gradul de prăjire. Dar in domeniul espresso nimic nu este standard si de netrecut. Doar încercând ajungi unde vrei. Si eu sunt începător pe un echipament capabil espresso in adevăratul sens al cuvântului dar m-am prins repede de ce trebuie sa fac și rezultatele sunt chiar bune.
Lelit Grace Pl 81T, Eureka Minion Instantaneo,  tamper Lelit 57, nivelator Mota 57,sita Ascaso, 1Z Presso Q2, Moka Pot
 
Reply
#17
Salut, tot incepator in ale prepararii espresso sunt desi beau cafea de un car de ani.
Dar...
pana acum vreun an toata cafeaua era la fel (mai tare sau mai slaba Smile - cred ca nu m-am intrebat niciodata cum ajunge in punga si cum arata planta).
Acum stiu ca sunt boabe care imi plac si boabe care nu imi plac.
Sunt boabe care imi plac si ma chinuie la preparare de lesin si boabe la care pot face cam orice ca tot iese ceva.
Nu cred ca la prajitorie sau cafenea cu renume se poate intampla de prea multe ori pe an sa se prepare ceva absolut gresit si sa nu se prinda instant.
Concluzionand, incearca oriunde ai ocazia sa bei o cafea/un espresso de calitate sa distingi ce iti place si ce nu din ce bei. Eu am ramas surprins de cate lucruri se simt chiar si intr-o ceasca de cafea de proasta calitate dar preparata cat de cat corect.
Si pentru investitia initiala - nu cred ca trebuie sa spargi o banca. O rasnita buna (eventual noua ca sa fie vandabila daca nu iti place) si o masina de preparat second e supersuficient.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#18
(06-03-2021, 15:55)dev Wrote: Sau daca vroiai sa faci o sugestie catre Guido, cred ca au topic dedicat.
Nu am cumparat de la Guido si probabil nici nu o sa o fac. Deci nu ma pot exprima in legatura cu cafeaua lor.
 
Reply
#19
Multumesc pentru raspunsuri si pentru timpul dedicat acestui subiect. Imi place aceasta comunitate.

Desi nu sunt un mare bautor de cafea ( asta si pentru ca din cand in cand sufar de reflux gastroesofagian), ma atrage aceasta lume si vreau sa ajung sa imi fac un hobby din asta. Problema e ca sotia , desi e bautoare de cafea si apreciaza gustul , nu e prea interesata de toate detaliile procesului. Cand am facut retur la automat, care era un cadou, mi-am primit multe reprosuri Smile . Si am tot tras sa o conving ca merita sa intram in lumea asta. I-am tot zis sa mergem sa testam la o cafenea celebra , iar cand am ajuns la Guido..surpriza, nu am putut sa beau nici eu. Eu compar aceste locatii unde se bea cafea cu wine barurile, o alta placere de a mea pe care am cultivat-o cu timpul, unde poti sa testezi diverse soiuri de la diverse crame. Cand am intrebat ce cafea pot sa testez si am primit raspunsul ca e doar unul singur disponibil..am ramas mirat. Cumva asteptam si o atitudine din partea personalului mai orientata catre consiliere..asa cum se intampla pe la wine baruri (sa nu fiu gresit inteles, fata de acolo a fost ok in mare, nu a fost nepolitcoasa). 
Mie imi place gustul amar ( nici nu pun zahar in cafea \ ceai) , dar gustul ala de acru..nu am putut sa-l accept. Se pare ca acea cafea testata ieri nu era Brazilia , ci ceva de Costa Rica .. asa mi-a zis sotia astazi, am retinut eu gresit initial. La plecare am cerut sa luam un plic de cafea macinata prospat sa o folosim pt ibric , desi doream iarasi un pic de consiliere aici, am fost cumva grabiti sa ne decidem...si uite asa am luat Brazilia serra negra , prajita pe 25 feb 2021 ( de aici si confunzia mea initiala , crezand ca asta am testat acolo ).  Am facut astazi la ibric,nu avem alt aparat automat , si a iesit ok...sotia zice ca se astepta sa fie o cafea mai tare ( a pus trei lingurite asa cum pune si din asta comerciana davidoff rich aroma ). Incercam maine cu o cantitate mai mare sa vedem cu iese.
Ca si concluzie, nu ma opresc aici, o sa ma duc si in locatile recomandate de mai sus sa mai testam. Probabil ca o sa luam initial o rasnita buna , desi vad ca e o reducere mai mare daca iei in acelasi timp si espressorul.

O intrebare , vad ca in unele din raspunsuri, mai multi confirma gustul de acru, sa inteleg ca au fost persoane care s-au convins ca asa trebuie sa fie ( eu nu as putea sa accept asa ceva, adica sa ma conving ca nu e asa doar de dragul pasiunii ) sau ati schimbat soiul cafelei \ modul de preparare pana cand nu mai se simte acest gust ? Posibil ca sunt si persoane care au o pasiune pt acest gust dus la extrem de acru, dar cred ca sunt foarte putine pe lume care sa aiba astfel de gusturi .
 
Reply
#20
Apropo de gustul acru: pe punga de cafea vanduta de campionul mondial la prajit cafea, Gardelli, scrie asa: "Acidity is not a crime" (pe fundul pungii, e adevarat). De aici, ca aciditatea e ceva normal sau nu, tine intr-adevar, de mintea fiecaruia. Nu spunem acru, pentru ca o cafea corect extrasa nu poate fi acra, ci e acida. Ca ne incurcam in teminologii sau nu, iarasi e o apreciere subiectiva, pentru ca o alta referinta din lumea cafelei (B. Kaminsky) spune ca "quality is objective".
ECM Classika PID (de vanzare), Niche, Mazzer Mini E + SSP brew, QM Rapida 
 
Reply
#21
(06-03-2021, 17:48)gusami Wrote: Cand am intrebat ce cafea pot sa testez si am primit raspunsul ca e doar unul singur disponibil..am ramas mirat. Cumva asteptam si o atitudine din partea personalului mai orientata catre consiliere..asa cum se intampla pe la wine baruri (sa nu fiu gresit inteles, fata de acolo a fost ok in mare, nu a fost nepolitcoasa). 

La cafenele difera putin lucrurile fata de wine-baruri. Fiecare cafea "cere" un anumit grad de macinare, o cantitate anume, o anumita temperatura la espressor - sunt aspecte pe care cei din coffee-shop le regleaza in fiecare dimineata asa ca pentru a putea testa mai multe tipuri de cafea ar trebui sa fie mai multe rasnite calibrate fiecare pe tipul de cafea, deci sunt putine cafenele unde gasesti 2 tipuri de cafea in aceeasi zi.
Asa cum ziceau si colegii mai sus, incearca si cafele prajite mediu sau peste mediu, poate iti vor placea mai mult.
Lelit PL91T Victoria | site IMS & AVX | Kinu M47 Phoenix | Logo Cups
 
Reply
#22
@gusami, sunt curios: cum beți voi cel mai des cafeaua? Simplă sau cu lapte?

Te întreb pentru că eu și soția nu putem bea espresso simplu. Pur și simplu este copleșitor de concentrat, nu ne face plăcere. Cu lapte însă rupem ~2 kile de cafea pe lună.

Dacă beți fără lapte și nu vreți musai espresso, poate vă ajută (așa cum au spus și colegii mai sus) varianta cafea proaspătă + râșniță bună și un ibrik, un French press, un V60, un Aeropress sau, de ce nu, un moka pot + apă caldă (un fel de americano mai lung). Până la urmă și un Mokamaster face o treabă excelentă, dacă vrei "automat".

Singurul espresso "simplu" pe care am putut să-l beau cu plăcere a fost, culmea, la Julius Meinl în centrul Viennei, unde am băut un dublu cu 50 de ml de lapte peste de mi-a mers la inimă. Altfel, orice fac eu acasă mi se pare direct fie acru, fie amar (în funcție de ce cafea am în acel moment).
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#23
\ modul de preparare pana cand nu mai se simte acest gust ?


Eu asa am procedat. Am stricat niște cafea (mai ieftina dar tot proaspăt prăjită de la o prajitorie locala) pana am înțeles ce se întâmplă dacă..... Crești temperatura.....cresti sau scazi gradul de rasnire la un timp fix de extragere de 25 secunde.....etc
Astfel am reușit sa găsesc ceva care se potrivește pt gustul meu petru acea cafea.
Am stricat cam 500 g cafea.
Când am luat alta cafea chiar dacă prima sau chiar și a doua extragere nu a fost chiar ceea ce îmi doream mi a fost ușor sa găsesc "setarile" potrivite pt gusturile mele.

Pot sa spun ca în continuare învăț și experimentez. Este o curiozitate continua.
Astfel descopăr noutățile în materie de arome în ceașcă.

Trimis de pe al meu MAR-LX1A folosind Tapatalk
Mara X / Kinu M47 clasic / Airscape / V60 / Espro Travel Press  
Kettle Barita Space cu termometru / Cantar Brewista Brew Ratio
 
Reply
#24
(06-03-2021, 17:48)gusami Wrote: ... vad ca in unele din raspunsuri, mai multi confirma gustul de acru, sa inteleg ca au fost persoane care s-au convins ca asa trebuie sa fie ( eu nu as putea sa accept asa ceva, adica sa ma conving ca nu e asa doar de dragul pasiunii ) sau ati schimbat soiul cafelei \ modul de preparare pana cand nu mai se simte acest gust ? Posibil ca sunt si persoane care au o pasiune pt acest gust dus la extrem de acru, dar cred ca sunt foarte putine pe lume care sa aiba astfel de gusturi .

+ 1  ... Da , ... dupa cum bine ai remarcat , din nefericire pe acest forum sunt multzi iubitori de cafea ( acida ) acra , considerand - o " normala "  , ba chiar trendi ... Cool ... nimic gresit - alegerea le apartzine .
     Exista insa si un grup , restrans ce-i drept ( cat o mai rezista  !  ha ... ) , care prefera cafeaua prajita normal , in sensul binecunoscut de toata lumea ( ... mediu / sau dark ) si care se gaseste sub forma unui amestec din mai multe soiuri - un blend ( sau miscela ) ce se preteaza mult mai bine preparata espresso ...
            Daca esti sigur ca doresti o cafea preparata espresso ( ... sau derivate pe baza de espresso ) lipsita de acreala , gust metalic / astringentza , usoara electricitate sub limba ... Big Grin ... trebuie musai sa cauzti o cafea prajita incepand de la medium -> spre dark , asta ar fi inceputul ... apoi , urmeaza restul prepararii. ( ... cafelele mono origine / sau de specialitate , prajite light sau super light ... se preteaza mai bine altor metode de preparare ). Mult spor ! Cool
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#25
Statul meu ar fi să nu renunți la ideea de espressor și rasnita. 
Cafeaua prea acidă pe care ai incercat o intr o locație anume nu a fost pe gustul tău, nu înseamnă că toate sunt la fel. 
Nici eu nu suport un espresso foarte acid, dar o aciditate discretă e plăcută.
Din păcate cred că s a mers cam departe in a impune sau " educa" gustul cuiva.
Ai spus că ai un prieten cu un echipament capabil de espresso.  Dacă ar dori să te ajute cumpără câteva pungi de 200-250 grame din soiurile de cafele recomandate pe forum  ca având aciditate scăzută si testați le împreună.  Poate va fi și el bucuros. 
Rar am mai intrat în cafenele ca să ți recomand una, dar dacă iar prinzi ceva de genul " aciditate fructata/ mure/ caise/ piersici etc"? Îți vei zice clar că un automat este mai bun!
Și ar mai fi ceva de adăugat,  în cafenele folosesc echipamente profesionale care duc la extractii oarecum diferite față de cele pe care le putem obține cu cele din bucataria noastră. Mă rog, unii din noi Smile))
 
Reply
#26
Sa știi ca nu trebuie sa te obișnuiești cu aciditatea sau cu acreala ca as tre sa die cafeaua de specialitate, sunt cafele proapar prăjită care nu sunt acide și nici acre.. Una din ele costa rica tarazu... Și cele expuse mai sus de mine. Acidity is not a crime dar asta nu înseamnă că tre sa o accept ca pe un side efect.. Gardelli sa fie sănătos sunt bani mei si stomacul meu Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#27
O mema pe subiect dacă îmi permiteți Smile
[Image: 3W3KAkU.jpg]
Lelit PL41TEM, Niche Zero
Ex: Lelit PL43MMI
 
Reply
#28
Smile)) faina Smile
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#29
Pana cand te hotarasti ce echipament ai sa cumperi , incearca reteta asta pentru ibric.
https://yume.coffee/ghid-de-preparare-ca...ghid_ibric
Respecta pasii si cu siguranta vei fi multumit. Guido e prajitorie de top si nu cred ca a dezamagit vreodata pe cineva.
Mai are si Sarkis o reteta pe site,  https://sarkiscafe.ro/reteta-casei  , dar eu cred ca o fierbere de trei ori poate duce la supraextractie si implicit amareala.
Si neaparat mergi si in alte cafenele bune, doar asa poti spune ca ai testat cu adevarat. Colegii din Bucuresti iti pot spune care sunt cafenelele de top din capitala.
Prima mea experienta cu espresso 3-rd wave am avut-o la Leonidas cu cafea de la Papa Jaques si desi avea un pic de aciditate mi s-a parut senzationala.
Acasa,prepar la V60 ,din motive de colesterol si nu iese niciodata acra sau amara.Totdeauna iese foarte buna, multumita sfaturilor date de colegii nostri mai experimentati.
 
Reply
#30
(06-03-2021, 11:17)renatoa Wrote: Poti face un experiment, de dragul nostru... ? Big Grin
Mergi inapoi la Guido, cumpara 100 grame de acea brazilie, incearca sa o prepari la automat si revii cu impresii Smile

Am facut eu un experiment din asta acum un an cu ceva automat Philips, ceva in zona 2500 ron, am extras lavatzza oro, apoi ceva cafea de la sarkis. Pe ambele setata optiunea aroma plus (nu stiu ce o fi asta, dar zicea proprietarul ca iese mai ok cafeaua). A iesit mai buna lavatzza. Cafeaua mea a iesit ceva cu gust lung si fad. Degeaba ai cafea buna daca nu e rasnita corect si trece apa prin ea ca prin sita.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)