Hello There, Guest! Login Register


Impresii Kinu M47 Phoenix vs G-iota df64 v.1

#1
Salut,
M-am gandit sa las cateva impresii legate de cele 2 rasnite pentru colegii incepatori  sau cei care cauta informatii despre ele.
In urma cu 2 luni am cautat informatii legate de un setup entry level.
In ceea ce priveste espressorul am oscilat intre Gaggia Classic Pro si Lelit PL41TEM, in final am ales ultima varianta.
In ceea ce priveste rasnita eram setat pe un Kinu M47 Phoenix .
Dpdv folosire este foarte usor de folosit KINU, e extraodinar de fin reglajul pe care il poti face si calitatea si constanta macinarii.
Recomand din toata inima rasnita e super, pentru nevoile unui singure persoane cu 2-3 cafele/zi e super .
Dureaza pana in aprox 30-40 de secunde sa macini aprox 20 de grame de cafea ptr espresso.
Iti ia ceva timp doar sa te obisnuiesti sa folosesti inelul de ghidaj ptr setarea macinaturii.
In schimb dupa perioda de Craciun, cand am fost nevoit sa fac mai multe cafele decat 2-3 cafele pe care le luasem in calcul initial si mai multe cafele succesiv, am simtit nevoia sa caut si o varianta electrica.
Am cautat si aveam pe lista scurta un Eureka Mignon Zero si G-iota df64...dar parca nu ma lasa sufletul sa dau aprox 2000 RON pe ele.
Astfel incat am luat un G-iota df64 v1 SH cu niste moduri aditionale, inel grad macinare, sistem anti-popcorn si niste modificari pe canalul de evacuare a macinaturii.
Ce pot spune dupa o zi de teste e ca dpdv finete setari si pasi setare grad macinare KINU e peste G-iota.
In schimb G-iota macina cele 20 de grame in mai putin de 10 secunde.
Retentia este nesemnificativa-max 0.1 g ..

Daca as da banii pe una noua electrica in detrimentul lui KINU?
Nu cred  as da, daca e sa aleg o rasnita electrica de aprox 2000 RON si KINU la 169 euro....as alege KINU din nou.
In schimb in conditiile in care si sotia a trecut de la automat la "cafea buna" si in loc de 2-3 cafele pe zi am ajuns sa fac mai multe si poate si succesive varianta unei rasnite electrice SH e o optiune de luat in calcul...
[size=small][font=Arial,Helvetica,sans-serif]Lelit PL41TEM | KINU PHOENIX | G-iota df64 v1[/font][/size]
 
Reply
#2
Poti da mai putin de 1000 de lei pe o electrificare Kinu stil Arco, si impaci pe toata lumea.
 
Reply
#3
(29-12-2023, 17:04)danGoia Wrote: Astfel incat am luat un G-iota df64 v1 SH cu niste moduri aditionale, inel grad macinare, sistem anti-popcorn si niste modificari pe canalul de evacuare a macinaturii.
Ce pot spune dupa o zi de teste e ca dpdv finete setari si pasi setare grad macinare KINU e peste G-iota.
In schimb G-iota macina cele 20 de grame in mai putin de 10 secunde.

E de inteles sa fie relavante astfel de aspecte, dar probabil ca de remarcat ar fi si ideea de cum iese cafeaua. Eu nu am DF, dar am Lelit cu cutite plate de 64mm, ceea ce m-as astepta sa scoata rezultate apropiate de DF. Conteaza foarte mult ce cafea bei, cum ai ales-o si ce vrei sa scoti din ea.

Cum procedez eu: cafeaua washed daca simt ca are ceva lipsa de corp la espresso pe cutite plate, imediat o incerc pe Kinu, ca sa vad daca merita sa renunti la unele arome pentru ceva corp in plus. Cafelele bine procesate/macerate/infuzate fie le fac din reflex pe electrica deoarece e un timp scazut de macinare si imi e si mult mai usor ca rasnesc direct in portafiltru si nu ma mai complic cu inele si alte prostii, fie le macin pe Kinu pentru a le duce la maxim de siropoase - arome ceva mai domolite + corp. Poate sunt unii pasionati de cafea care dintr-un double shot isi dau seama foarte repede de diferente, eu imi dau seama cam pe la jumatatea unui double shot de aceste diferente. Nu am pretentii de mare degustator sau formator de opinie, pentru mine e suficient un double shot reusit dintr-o punga noua ca sa imi dau seama ce rasnita as prefera pentru cafeaua in cauza.
Lelit Anna, William
 
Reply
#4
Pe mine ma umfla rasul cand mai vad pe cate unul care zice ca nu exista fructe/flori in cafea. Exista, dar exista oameni care au simturile mai slab sau mai puternic dezvoltate/antrenate.

80-90% din gustul cafelei vine pe nas/miros. Nu ma crezi? ia o bucata de orice (mar) tinete de nas si manca, vezi ce gust are, nimic. Apoi da drumul la nas si vezi explozie. Exact asta e si la cafea, e vorba de miros asociat cu gusturile pe care ti le amintesti. Daca esti o persoana care nu prea manca fructe, evident ca nu o sa asociezi cafeaua cu fructe, indiferent de cat de fructata este. La fel daca nu bei vin,bauturi alcolice nu o sa asociezi niciodata cafeaua cu acel gust. Fiecare avem un set de gusturi/mirosuri/amintiri la care ne raportam.

Pe langa asta mirosul este foarte important, unele persoane au un miros foarte ascutit, in timp ce altii mai deloc, sau slab, ori le ia mult timp sa simta un miros.

Daca nu stapaniti aceste lucruri, evident ca nici diferenta intre rasnite nu o sa simtiti.

Diferente intre rasnite exista, si sunt mari, insa nu vin din abracadabra, sau de la cutite. Vin de la diferenta de extractie pe care fiecare rasnita o ofera. Luam doua rasnite, extragem la aceasi reteta, sa zicem 1-2 ratie in 25 sec. Le gustam, apoi ne formam o opinie, spunem ca una e mai acida mai fructata, cealalta mai tulbure, slaba in fructe.

Defapt ce descriem este stricat extractie de solubile din ceasca. Cu cat tds e mai mare cu atat cafeaua e mai acida, si mai prezenta, intre conteaza si ratia. Poti sa ai un tds de 8 (8% solubile din totalul de lichid) in 1-2 ratie=16 % ey- apa chioara cafea slaba acra sau poti avea 8 tds la 1-3 ratie=24% usor supraextrasa insa acida si cu arome de fructe puternice/florale.

Pe langa asta, diferenta mai e din compozitia pucului, cum curge apa prin puc, unele rasnite rasnesc mai grosier, altele mai fin, in functie de asta supra sau subextragi unele parti, ai mai multe uleiuri in ceasca, daca apa curge prin puck mai rapid, caderea de temperatura este mai mica pe verticala etc.

Diferenta intre rasnite exista, si tocmai de aceea nu exista rasnita suprema, fiecare rasnita trebuie bibilita, gasit gustul optim, cu apa optima ca si minerale pt fiecare rasnita, cu ratia potrivita, temp potrivita.

Cand mirositi o punga de cafea, sau o macinatura, si miroase a ceva, acel ceva trebuie regasit si in ceasca, daca nu il regasiti inseamna ca nu faceti ce trebuie. Cam asa vad eu lucrurile.

In general incepatorii sau oamenii fara multa experienta, trag cam 16-18% ey% in 1-2 ratie. Apoi isi iau o rasnita care macina mai uniform (plata 64 aliniata) si extrag aceasi ratie de 1-2 insa acum extrag cam 20% ey si incep sa descrie arome care inainte nu erau. Cam asta e povestea cu gusturile la rasnite.

Eu pe kinu iti extrag 22-23% lejer.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#5
Cand miros ceva intr-o punga, nu inseamna ca acel ceva si-a luat zborul la desfacerea pungii ? Confused
Nu pretind ca nu a mai ramas nimic in boaba din "ceva"... doar ca la cafelele comerciale nu regaseam in ceasca nimic din acel miros care imi lua mintile la deschidere.
De abia cand am inceput sa cumpar proaspat prajita, sau sa prajesc, ceva mai tarziu, s-a schimbat situatia... sa gasesc in ceasca chestii care nu apucasera sa isi ia zborul.

Referitor la perceptia diferita de la om la om, as zice ca sunt chiar universuri brutal separate, cu foarte rare intretaieri...
Cum altfel as putea explica situatia de azi, cand am deschis o punga de "ceva", trimisa de catre un suflet mare, sa imi potolesc curiozitatea, sa vad si eu ce extaziaza lumea, ca fiind suprema italiana a momentului, si care m-a izbit cu un respingator miros de ranced, absolut nimic altceva nu razbatea de acolo in afara unui ulei statut de cel putin o luna, desi a fost vanduta ca "prajita ieri"...
Realmente nu imi pot explica ce fel de simturi au cei din bula "cealalta" ca pot bea cu extaz asa ceva... mai ales ca papilele mele au identificat fara gres robusta in punga, in acel melanj vandut drept 100% Arabica.
Eu nu am putut finaliza ceasca respectiva fara sa o dublez cu lapte si cu o linguritza de zahar.
Dupa care m-am dres cu una prajita de mine... dres ca dupa betie, chiar ma durea capul de la robusta.
 
Reply
#6
E si chestie de obisnuinta aici. Inclusiv eu m-am trezit ca ma intreb ce am baut 30 ani, daca asta era cafeaua…
E vorba apoi si de educatie. Sunt unii pentru care cafeaua e musai amara. Daca nu e asa, nu e cafea.

Partea cu traducerea aromelor in gust cred ca tine de mai multe aspecte. O data ar fi temperatura la care acel gust se extrage/se simte, apoi modul de preparare care sa favorizeze acel gust.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
(29-12-2023, 19:01)renatoa Wrote: ...
Cum altfel as putea explica situatia de azi, cand am deschis o punga de "ceva", trimisa de catre un suflet mare, sa imi potolesc curiozitatea ...
Deci recunoști că l-ai rugat pe Mos Crăciun să îți aducă o pungă de cafea prăjită mai tare. Sper că a văzut postarea asta si @Levo Big Grin
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#8
O chestie neașteptată e că începând sa folosesc G-iota chiar după ce am găsit setarea care să îmi permită să extrag in 25-30 de secunde dublul de cafea din portafiltru a crescut numărul de shot-uri in care am channeling...In condițiile în care am aceiași rutina dpdv preparare, tampare...folosesc WDT-ul...lucru pe care nu l-am întâlnit la Kinu. Mă gândesc că e o chestie de obisnuinta cu măcinătură diferită dintre Kinu și G-iota...
Channeling-ul apare mai ales pe ultimele secunde.
[size=small][font=Arial,Helvetica,sans-serif]Lelit PL41TEM | KINU PHOENIX | G-iota df64 v1[/font][/size]
 
Reply
#9
La DF64 este mult mai instabil pucul. Trebuie să ai o cafea foarte solubilă ca să ai o curgere constantă dincolo de 30s și oricum, dacă prelungești atât de mult extracția, devine neplăcută.

Soluția mea este să cresc doza.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#10
Am folosit mult timp kinu ca rasnita pentru cafelele mele (light - mediu) și pentru soție pl72 (mediu/italiene). Nu spun ca diferențele sunt remarcabile dar pe kinu nu am retenție și făceam mereu single dose.
Acum folosesc Kopi Deva pentru ale mele și Arco pentru cele pe baza de lapte. Îmi place ce iese pe Deva și acolo pot sesiza o diferență între kinu și ea. Arco e tot single dose si de aceea lelit-ul sta pe bara.
Kinu a fost folosit de vreun an și ceva la v60 folosind cutitul de brew si in vacanță.
Acum am sculptor pentru v60 asa ca, kinu a rămas doar pentru vacanta.

E un tanc de rasnita și ai tot timpul o constantă chiar și după demontat, curățat, etc.

Diferențe exista între plate și conice și trebuiesc abordări diferite, gramaje diferite. Eu nu am experimentat cu ape diferite dar sunt convins ca sunt diferențe și acolo. În v60 le pot observa, pentru espresso nu am avut răbdare, plus ca nu e asa ușor sa schimbi apa la un boiler închis.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#11
La atatea rasnite... ti-o aduce si tie mosu un open boiler, sa poti sa schimbi apa... din mers
 
Reply
#12
(30-12-2023, 20:17)renatoa Wrote: La atatea rasnite... ti-o aduce si tie mosu un open boiler, sa poti sa schimbi apa... din mers
Ma bătea gândul dar m-ai dat peste cap, sincer. Acu am tot trecut spre v60...
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#13
Am uitat de Kinu pentru că îl foloseam exclusiv în vacanțe. Mai mult întâmplător l-am utilizat în urma cu câteva luni, căutând un alt gust pentru Ethiopia de a cărei claritate și aciditate mă cam plictisisem cu SSP-urile HU. Rezultatul a fost adictiv. Am început sa caut variante automate pentru a-mi satisface nevoia de conice. Cu toate acestea știam că am încercat unele unități cu cutite mari de care nu am fost mulțumit și în plus am văzut zeci de review-uri care nu erau favorabile tipului de cafea pe care îl beau (light și medium light) în combinațiile cu râșnițele pe care le urmăream. In astfel de căutări am ajuns la Varia VS3 în comparație directă cu Niche 0. Concluziile păreau neverosimile dar mi-am asumat riscurile și am achizitionat Varia împreună cu cuțitele Hypernova Ultra. Cuțitele clasice oferă un profil foarte apropiat de Kinu dar cuțitele Hypernova sunt cu adevărat senzaționale. Îmbină perfect claritatea și aciditatea de pe DF64 & SSP cu un plus de complexitate pe care nu l-am găsit încă în niciun setup de-al meu de până acum. La o rasnire de Ethiopia spălată prăjire light se întâmplă foarte rar sa se mai blocheze. Motorul pare că se cam chinuie și nu știu cât va mai reuși să macine ce bag eu în ea. Este singura mea îngrijorare. Prețul este mărișor pentru un motoraș care face eforturi să nu își dea obștescul sfârșit cu 20 grame de bobițe dar rezultatul din ceașca este remarcabil.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
#14
(29-12-2023, 17:17)renatoa Wrote: Poti da mai putin de 1000 de lei pe o electrificare Kinu stil Arco, si impaci pe toata lumea.

Salut. Imi poti spune te rog de unde pot cumpara o electrificare pt Kinu ? In situatia in care am mai multe de facut in scurt timp....
Kinu Titan
 
Reply
#15
@crisss_av Cel mai ieftin: https://www.youtube.com/watch?v=VEtsJdcedgk
Mai alcătării: https://www.youtube.com/watch?v=WjuAuVDf_aQ
FRED PL043MMI and KINU SIMPLICITY feat ANNA PL41TEM
 
Reply
#16
(01-01-2024, 22:50)crisss_av Wrote: Salut. Imi poti spune te rog de unde pot cumpara o electrificare pt Kinu ? In situatia in care am mai multe de facut in scurt timp....

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...nuala-Kinu
sau
https://english.kamel.co.kr/product/ekit-original/61/
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.
 
Reply
#17
(01-01-2024, 22:50)crisss_av Wrote:
(29-12-2023, 17:17)renatoa Wrote: Poti da in jur de 1000 de lei pe o electrificare Kinu stil Arco, si impaci pe toata lumea.

Salut. Imi poti spune te rog de unde pot cumpara o electrificare pt Kinu ? In situatia in care am mai multe de facut in scurt timp....

https://vi.aliexpress.com/item/1005005907606796.html

Atentie, nu e facuta special fit Kinu !
Diametrul de 50 este ok, va prinde corpul... dar cuplarea la ax e de adaptat.
Piesa aceea cu trei suruburi va deveni o furca care va actiona tija cu care vei inlocui actuala manivela.
E mai simplu decat pare la prima privire explicat textual.

(02-01-2024, 00:44)_R_A_D_U Wrote: @crisss_av Cel mai ieftin: https://www.youtube.com/watch?v=VEtsJdcedgk
Mai alcătării: https://www.youtube.com/watch?v=WjuAuVDf_aQ

Kinu nu merge cu bormasina ax hex, ar fi mers varianta de mai sus fara nici o modificare.

Daca nu ai in casa o bormasina si vrei sa iei una special pentru rasnita, eu m-as uita mai curand la o cheie dinamometrica electrica, este mai potrivita ca apucare, ergonomic adica, si mai fortzoasa decat o bormasina.
 
Reply
#18
Merge si kinu cu bormasina. Iei o cheie tubulara mai mare, tai cu flexul un canal care sa prinda o tija de inox/aluminiu pe care o bagi in locul manerului.

Pentru cine nu pricepe ai poza aici:

https://www.aliexpress.us/item/3256805931186203.html

Tija de inox sau aluminiu fara filet gasesti in dedeman/bricostore si alte magazine la metru.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#19
Poți să vezi cat te costa sa printezi 3D piesele PTR o motorizare și apoi să cumperi un motor cu switchuri și ce mai ai nevoie.
https://www.thingiverse.com/thing:4920960
In fișier sunt și detaliile legate de motor, sursa ...

Sent from my 23030RAC7Y using Tapatalk
[size=small][font=Arial,Helvetica,sans-serif]Lelit PL41TEM | KINU PHOENIX | G-iota df64 v1[/font][/size]
 
Reply
#20
Vietnamezul dintr-unul din clipurile de mai sus foloseste un bit mai lataretz, sa cuprinda si roata de reglaj.

   

La 0:26 se poate vedea.
S-au mai discutate detaliile astea in topicul de motorizare Kinu, de asta am scris ca nu e dificila adaptarea masinii de la Aliexpress.
 
Reply
#21
(02-01-2024, 00:44)_R_A_D_U Wrote: @crisss_av Cel mai ieftin: https://www.youtube.com/watch?v=VEtsJdcedgk
Mai alcătării: https://www.youtube.com/watch?v=WjuAuVDf_aQ

@vidax, @renatoa, @Darsidius, Va multumesc pentru idei. Eu imi imaginam ca gasesc ceva gen Arco 2 in 1, aceea era varianta ideala. Variantele profi/manufacturate propuse au un pret asa de mare incat nu cred ca se justifica prin comparatie cu achizitia unei Niche Zero par example..plus volumometria mare...Dar daca luam de la inceput Niche Zero, nu se mai justifica Kinu...iar Niche era prea mult pentru 2 espresso pe zi. La mine e rar nevoie de mai mult de doua espresso odata asa ca ceva dedicat electric, pe langa Kinu, e prea mult. @danGoia, in varianta asta ma complic, si daca tot ma complic atunci ar trebui sa incerc sa controlez si turatia....Tot simplitatea bormasinei e de preferat..reglata sa rasneasca la turatie cat mai mica, ideal de doua ori mai repede ca mine, si e arhisuficient. Dar daca reusesc varianta cu bormasina, e perfect, bormasina poate sta in debaraua de langa bucatarie. Singurul bai cu ea, profi vorbind, e sa gasesc o bormasina cu turatie cat mai mica....Nu am gasit acel post ca eu cautam " electrificare Kinu". P.S. Utilizarea cu bormasina nu cumva afecteaza garantia ???
Kinu Titan
 
Reply
#22
(02-01-2024, 11:08)renatoa Wrote: De ce nu merge cu ax hex ? Se invarte invers ?
Kinu Titan
 
Reply
#23
Eram cu gandul in alta parte… Are doar doua laturi axul de la Kinu.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#24
(02-01-2024, 17:38)crisss_av Wrote: Eu imi imaginam ca gasesc ceva gen Arco 2 in 1, aceea era varianta ideala. Variantele profi/manufacturate propuse au un pret asa de mare
...
Nu am gasit acel post ca eu cautam " electrificare Kinu". P.S. Utilizarea cu bormasina nu cumva afecteaza garantia ???

Ai ajuns la ce ti-am dat eu pe Aliexpress, cu 1020 lei? si aia e prea scumpa ? Confused
Electrificarea originala de Arco este 230 Euro + 15 transport, in linie cu cea chinezeasca.
Da, e scump fata de o bormasina de 300 lei... dar la mare distanta fata de varianta de 920$, care e absurda.

Topicele de motorizare sunt acestea:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...nuala-Kinu
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...te-manuale

... greu de gasit, ajunse prin paginile 4-5 are subforumului de rasnite, de cand nu s-a mai scris ceva acolo...
 
Reply
#25
(02-01-2024, 19:27)renatoa Wrote: Merci, o sa merg pe varianta de pe Aliexpress.
Kinu Titan
 
Reply
#26
Daca nu te descurci cu adaptarea, da un semn.
 
Reply
#27
(02-01-2024, 11:41)Darsidius Wrote: Merge si kinu cu bormasina. Iei o cheie tubulara mai mare, tai cu flexul un canal care sa prinda o tija de inox/aluminiu pe care o bagi in locul manerului.

Pentru cine nu pricepe ai poza aici:

https://www.aliexpress.us/item/3256805931186203.html

Tija de inox sau aluminiu fara filet gasesti in dedeman/bricostore si alte magazine la metru.
=======================================================
Care tubulara se potriveste? ma refer la link-ul de pe aliexpress
 
Reply
#28
(03-01-2024, 16:33)NoMoreFakes Wrote:
(02-01-2024, 11:41)Darsidius Wrote: =======================================================
Care tubulara se potriveste? ma refer la link-ul de pe aliexpres

Am probat vizual aseara si merge si una de 10 dar cu cat mai mare, cu atat mai bine, ca are stabilitate mai buna. Cea mai mare e de 18...
        In final eu am dat comanda de automatizarea la 1.000 lei...plus transport,TVA...Arata bine, poti alege turatia. Merge si cu bormasina dar din cauza turatiei prea mari pe care nu o poti reduce cat vrei, se incinge bobul de cafea si ai pierdut avantajul manualei....
         Prea multe fake uri...Daca se poate , hai sa lucram cat de cat profi Smile
Kinu Titan
 
Reply
#29
Cele uzuale, cu 18 trepte de viteze merg in jos mult, sub 400 RPM, care e suficient de jos pentru orice pretentii.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)